Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Zobacz jak zrobić przepyszne ciasto z wiśniami. To mój dopieszczony przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami. Wygląda na skomplikowane a jest tak niesamowicie proste. Gorąco zachęcam do pieczenia razem ze mną!

- tylko najważniejsze składniki
- dużo owoców w cieście
- zawsze się udaje 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 1400 g ciasta

Kaloryczność kcal: 260 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao + 2 łyżki wody
  • 800 g wiśni

Ciasto z wiśniami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Wiśnie ważone były przed drylowaniem.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 40-50 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. 

Jajka i masło koniecznie wyjmij z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto z wisniami polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Ciasto z wiśniami, 1

Ciasto z wiśniami przepis

Od razu zaznaczę, że do formy szerokiej można śmiało użyć więcej owoców. Cisto nie będzie super wysokie, ale wiśnie można rozłożyć na większej powierzchni. Dlatego też zdecydowałam się na formę dość dużą jak na podaną ilość składników na ciasto. Jeśli zatem użyjesz mniejszej formy, by uzyskać wysokie ciasto, to daj nawet o 300 gramów mniej wiśni. Na formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyłam 800 gramów wiśni (ważone przed drylowaniem). 

Wiśnie umyj pod zimną, bieżącą wodą i usuń pestki. Do ciast zawsze wyjmuję pestki ręcznie. Nie jest to aż tak dużo pracy a wolę mieć pewność, że żadna pestka nie zostanie upieczona :)

Ciasto z wiśniami, 2

Zacznij już nagrzewać piekarnik: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Do misy miksera wbij pięć średniej wielkości jajek i wsyp mniej więcej 3/4 szklanki cukru, czyli około 170 gramów. Możesz też dać trochę mniej cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Ciasto z wiśniami, 3

Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztop w mikrofalówce, w  rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Tak samo możesz użyć i roztopić olej kokosowy.

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Po dodaniu tłuszczu wyłącz mikser. 

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 

Część ciasta wyłóż do formy wysmarowanej wcześniej resztkami masła i obsypanej bułką tartą.

Ciasto z wiśniami, 4

Do ciasta, które zostało w misce dodaj łyżkę kakao oraz dwie łyżki wody. Ciasto wymieszaj szpatułką i wyłóż na ciasto jasne, które jest już w formie do pieczenia. Ciasto jest dość gęste. Po wyłożeniu ciasta kakaowego możesz dodatkowo zamieszać lekko ciasto przy pomocy patyczka do szaszłyków.
Ciasto z wiśniami, 5

Na ciasto możesz już wyłożyć wydrylowane wiśnie. Przy szykowaniu tego właśnie ciasta zapomniałam się i wyłożyłam całość do formy razem z sokiem, który zebrał się na dnie miski z wiśniami. Mimo sporej ilości soku ciasto udało się idealnie i cudownie wyrosło :)
Ciasto z wiśniami, 6

Formę z ciastem z wiśniami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 45 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z wisniami jest już upieczone. Moje było upieczone po 45 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto z wiśniami, 7

Ciasto z wiśniami, 8

Po przestudzeniu ciasto z wiśniami oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem. Ciasto wychodzi bardzo puszyste i wilgotne. Ma dużo owoców, więc można go zjeść naprawdę dużo :) To ciasto czekoladowe z wiśniami długo zachowuje świeżość. Najcudowniej smakuje do szklanki zimnego mleka lub kubka kawy.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2179 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z wiśniami

Pyszne i bardzo sezonowe ciasto z wiśniami świeżymy, drylowanymi. Do wiśni bardzo pasuje czekolada, dlatego też jako klasyczne ciasto z wiśniami zdecydowałam się upiec ciasto czekoladowe z wiśniami. Poszłam jednak na kompromis i wymyśliłam mieszaną wersję tego ciasta wiśniowego. W super prosty sposób połączyłam ciasto klasyczne ucierane z ciastem z dodatkiem kakao. Muszę przyznać, że wyszło mi rewelacyjne ciasto z wisniami, które polecam upiec latem. Kochasz wiśnie? Nalewka z wiśni będzie wspaniałym wyborem. Tarta rustykalna to szybki i pyszny sposobów na sezonowe ciasto. Rewelacyjne są też moje drożdżówki z serem.. coś pysznego! Pyszne i proste jest też ciasto drożdżowe ze śliwkami. Bardzo gorąco polecam też ciasto Fale Dunaju, do którego również dajemy wiśnie. 

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Mój przepis na ciasto z wiśniami jest wbrew pozorom super prosty. Szykujesz super proste i szybkie ciasto. Pod koniec wylewasz do formy część ciasta śmietankowego a potem tylko dodajesz do reszty trochę wody i kakao i masz już drugą część ciasta w kolorze czekolady. Takie cudne i proste ciasto z wisniami zachwyca i wyglądem i smakiem. Nie zdecydowałam się tym razem na kruszonkę, by nie obciążać mocniej ciasta, za to mogłam wówczas dać więcej wiśni. A wiadomo, że wiśnie są i ciężkie i soczyste. Ten niesamowity kompromis sprawił, że ciasto z wiśniami przepis najlepszy jaki tylko można sobie wymarzyć. Cudowne jest też moje ukochane ciasto czekoladowe, które zna już chyba każdy mój wierny Czytelnik. Z wiśni zaś najlepsza jest nalewka z wiśni, która zimą smakuje najcudowniej. Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Zapewniam, że na moim Blogu Kulinarnym każdy znajdzie coś dla siebie.