Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Cudownie sezonowe i najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na duża tortownicę lub sporą blaszkę.

- sprawdzony przepis na placek ze śliwkami
- na drożdżach świeżych lub suchych
- bez potrzeby długiego wyrabiania
- można też użyć innych owoców

Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania rozczynu i ciasta: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia ciasta: 50 minut
Ilość porcji: tortownica 26-28 cm

Kalorie: 340 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na rozczyn

  • 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 10-14 gramów suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na ciasto

  • 500 gramów mąki pszennej - około 3 szklanki mąki
  • 150 gramów cukru - około 3/4 szklanki
  • 1 średnie jajko i 3 żółtka jajek
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę i owoce

  • 600 gramów śliwek
  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - niecałe pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Ciasto drożdżowe z e śliwkami 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Waga śliwek podana została przed usunięciem pestek. 
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 26-28 cm.

Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50-55 minut.

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Z białek polecam zrobić najlepsze kokosanki bez mąki. Pyszny jest też tort Pavlova. Mleko lekko podgrzej a masło na ciasto drożdżowe roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mleko, czy mąka mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam również kruszonkę. Z podanej ilości składników wyszedł placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką o wadze około 1550 gramów.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 1

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis

Zacznij od szykowania rozczynu do ciasta drożdżowego ze śliwkami. Składniki na rozczyn to: jedna szklanka lekko ciepłego mleka (nie może być gorące), dwie łyżki mąki pszennej, 25 gramów świeżych drożdży (1/4 kostki o wadze 100 gramów lub dwie saszetki drożdży suszonych o wadze 7 gramów każda), łyżka cukru. 

Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w misce. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 2

A teraz składniki na ciasto. Do większego naczynia przesiej 500 gramów mąki pszennej tortowej lub poznańskiej. Jest to około 3 szklanki mąki, czyli pół opakowania standardowego opakowania mąki o wadze jednego kilograma. Dodaj szczyptę soli. Wbij jedno średniej wielkości jajko i dodaj jeszcze trzy żółtka jajek. 

Do miski wsyp jeszcze około 150 gramów cukru i wlej 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Na koniec wlej buzujący rozczyn.

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie, tak jak ja to lubię robić.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 3

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. 
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 4

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i od razu przełóż do formy. Boki i dno formy wysmaruj wcześniej od środka masłem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli boisz się, że ciasto po upieczeniu nie odejdzie z łatwością od brzegów formy, to tortownicę wyłóż dodatkowo papierem do pieczenia. 
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 5

Na całej powierzchni ciasta rozłóż śliwki. Śliwki wcześniej umyj pod zimną, bieżącą wodą a następnie osusz i usuń pestki. Większe śliwki podziel na ćwiartki a małe węgierki tylko na pół. 

Porada: Możesz też użyć śliwek mrożonych, ale należy je najpierw naturalnie rozmrozić a następnie osuszyć z roztopionej glazury. Na to ciasto drożdżowe można też wyłożyć inne owoce. Polecam: maliny, jagody, borówki, truskawki o łącznej wadze 500 gramów lub też owoce z pestkami typu: morele, brzoskwinie o łącznej wadze 600 gramów.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 6

Na ciasto ze śliwkami rozłóż kruszonkę, którą warto przygotowywać sobie wcześniej w trakcie wyrastania ciasta. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Zobacz mój dokładny przepis - kruszonka. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego. 

Postaraj się o to, by kruszonka była rozłożona równomiernie po cieście i składała się z małych grudek. To ciasto drożdżowe jest puszyste i lekkie jak chmurka, więc większe grudki kruszonki mogą spowodować lekkie zapadanie się ciasta pod koniec pieczenia. Nie jest to jednak żaden problem, ponieważ ciasto drożdżowe ze śliwkami będzie nadal wyrośnięte i idealnie dopieczone.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 7

Formę z gotowym do pieczenia ciastem odstaw jeszcze na około 20 minut do wyrastania. Ciasto drożdżowe ze śliwkami przy drugim wyrastaniu przed pieczeniem bardzo szybko rośnie. Możesz w tym czasie nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę z plackiem umieść na środkowej półce w piekarniku.

Placek drożdżowy ze śliwkami piecz około 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto drożdżowe jest już upieczone.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, 8

Smacznego!!

Średnia 4.7 / 5 (225 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-08-10 17:06
👨‍🍳Ciasto drożdżowe rewelka 💯%🔥🤩👑👏
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne!!😍
2019-08-10 20:01
Super przepis 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-08-10 21:39
Drożdżowiec pierwsza klasa. To samo kruszonka. Ja polecam bardzo 😘 Pani Ania super ma przepisy. Zawsze udane.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-08-12 00:39
Drożdżowe pyszne!kolejny udany przepis 👌dziękuję!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-08-13 17:38
Super przepis😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
2019-08-13 19:52
Pieklam pare razy drozdzowkie ale nigdy nie byla taka pyszna .Pani przepis jest super👏 dziekuje i pozdrawiam😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo się cieszę 😍
2019-08-14 20:43
Przepyszny, puszysty a ta kruszonka wspaniale chrupiąca 😀😍😀😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️ brawo!
2019-08-15 12:19
Przepis rewelacyjny 🍰😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥🔥
2019-08-15 22:42
Aniu, dziękuję za kolejny doskonały przepis :)🌷
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-08-15 22:43
👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-08-18 17:42
Ciasto drożdżowe z jeżynami
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pysznie😀
2019-08-21 22:09
Dzień dobry, mam pytanie: nie mam tortownicy, blaszka o jakich wymiarach byłaby do tego przepisu najlepsza? Mam wielką ochotę na wypróbowanie, ciasto wygląda bardzo smakowicie :)
Pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-22 13:47
Najlepsza będzie średniej wielkości wysoka blaszka 24 x 26 cm.. Może być wiele wariacji rozmiaru. Jakie masz Ty blaszki? 🙂
2019-08-22 14:39
Swoją mam 23 X 27, więc chyba byłaby ok? 😍 Super, bardzo dziękuję za podpowiedź, jestem piekarniczą świeżynką. Ale przepis wydaje się przyjazny, w dodatku od razu podejrzałam, że z białek mogę zrobić kokosanki 👍 Bezę na razie sobie odpuszczę, kokosanki wydają się prostsze 😍Dziękuję ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂 Bardzo proszę i powodzenia🙂
2019-08-26 12:22
Za chwilę zabieram się za pieczenie, chciałabym jednak użyć świeżych drożdży. Jakiej ilości użyć, żeby ciasto się udało? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź🙂
2019-08-26 12:27
Już znalazłam:) Przepraszam za zamieszanie.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-26 14:30
Aga, w przepisie podałam: 25 gramów świeżych drożdży.
2019-08-27 15:31
zrobiłem ,wyszło super , wszystkim smakuje
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 👍
2019-08-29 09:02
Ciasto drożdżowe ze śliwkami z przepisu Ani!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-08-31 16:10
Pycha 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cuudo❤️❤️
2019-09-01 09:38
Bardzo ładnie uroslło 🤭
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-09-05 20:12
Uwielbiam je
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-09-05 20:14
I z kruszonką
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl pycha!😍
Reklama
2019-09-05 21:39
Mam piekarnik tylko z termoobiegiem. W jakiej temperaturze powinnam piec?
Będę wdzięczna za podpowiedź.
-- Ania z AniaGotuje.pl Z termoobiegiem o około 15 stopni mniej.
2019-09-05 22:07
😋🥧☕
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-09-09 14:32
Przepyszne
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-09-09 14:35
Pycha
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super apetyczne👍
2019-09-09 19:20
❤️🍩
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👍
2019-09-09 19:21
❤️🍩
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super👌
2019-09-11 21:04
Rodzice prosili o drożdżowe ze śliwkami i im upiekłam z Twojego przepisu znów ❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo!😍
2019-09-14 11:38
To Ty Aniu masz pycha przepisy z których często korzystam bo są super ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 😍
2019-09-17 22:36
Prosty, smaczny przepis, wszyscy są zachwyceni! Drożdżowka znika zanim porządnie ostygnie. Polecam wszystkim
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-09-20 19:05
Bardzo pyszne 😋 dziękuję Aniu 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Bożenko!👏️
2019-09-21 19:23
Przepis jak zawsze suuper👍. W smaku też . 😍Ale niestety zapadł się środek.
zdjecie uzytkownika
2019-09-21 20:29
I niestety w środku wygląda jakby było niedopieczone😞
-- Ania z AniaGotuje.pl Raczej nie.. jak po przestudzeniu?
2019-09-22 11:27
No niestety ale nie wyszło. Drożdżowe z rabarbarem z Twojego przepisu zawsze mi wychodzi.
2019-09-25 13:51
Wczoraj pieklam
pyszne
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-09-29 10:48
Uwielbiam drożdżowe ciasto! A jeszcze lepsze z dużą porcją sezonowych owoców. Muszę koniecznie upiec, zwłaszcza że drożdże w lodówce, kilo śliwek czeka na użycie. :) MNIAM!
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-10-13 19:54
Ciasto wyszło pyszne i nawet ani trochę nie opadło po wyjęciu z piekarnika. Przepis bardzo zrozumiały. Polecę przepis nie jednej osobie :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 😍
2019-10-13 20:51
Upiekłam, domownikom bardzo smakuje (niestety nie zrobiłam zdjęcia), ładnie urosło, ale opadło jeszcze przed wyjęciem z piekarnika (co mi się zresztą dość często zdarza). Dziękuję za prosty przepis, potrawy z innych przepisów też wyglądają smakowicie. Na pewno powtórzę jeszcze nie raz to ciasto i spróbuję innych przepisów. Pozdrawiam gorąco.😀👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło Beatko!
2019-10-14 21:31
Od bardzo długiego czasu "chodziła za mną" taka drożdżówka.. przeglądając przepisy natrafiłam na Pani przepis. Robiło mi się gładko hah nawet w pewnym momencie pomyślałam, że robię to tak sprawnie, jakbym to robiła od zawsze, chociaż to mój pierwszy raz 😀 . Efekt piorunujący - wyszła dokładnie taka, jaką sobie wymarzyłam 😍 Pierwszy raz nie kombinowałam nic na swoją nutę ( co robię zawsze) . Gratuluję zdolności i przepis Pani już na zawsze zostanie w moich ulubionych👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak wspaniale czytać Elu!😍
2019-10-19 22:33
Pani Aniu, właśnie skończyłem piec. To trzecie ciasto, które upiekłem korzystając z Pani przepisów. I pierwsze drożdżowe w życiu. Dodam, że zamiast cukru użyłem ksylitolu. Cukier posłużył mi jedynie jako składnik rozczynu. Ciasto wyrosło i wyszło idealnie. Dziękuję za doskonale napisane przepisy. Nawet facet daje przy nich radę. I ile przy tym frajdy. 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie 😍
2019-10-21 14:41
Pani Aniu, mam duze jajka czy to spowoduje jakas roznice w ciescie?
-- Ania z AniaGotuje.pl Daj o jedno jajko mniej.
2019-10-21 16:01
i jeszcze jedno ja mam w domu akurat drozdze instant delekty. Na opakowaniu jest napisane ze jedna saszetka zastepuje 25g swiezych drozdzy. To dalej dodac dwie saszetki czy jedna?
-- Ania z AniaGotuje.pl Możesz dać półtorej lub dwie 👍
Reklama

Ciasto drożdżowe z e śliwkami

Zobacz jak w prosty i sprawdzony sposób zrobić najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami. To bardzo puszysty i mocno wyrastający placek drożdżowy z e śliwkami. Mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami jest sprawdzony i zapewniam, że jeśli będziesz szykować go zgodnie z instrukcją, to wyjdzie przepyszny. Bardzo lubię piec wszelkie ciasta drożdżowe. Moje klasyczne i najlepsze ciasto drożdżowe jest bardzo lubione na Blogu. To przepis z prawdziwym masłem i rodzynkami. Klasycznie już decyduję się na to, by w drożdżowych ciastach szykować też kruszonkę. Moja kruszonka jest wspaniała i sprawdza się w ogromnej ilości wypieków. Nie tylko tych drożdżowych. Szarlotka z bezą to moja propozycja na ciasto, które również wita jesień. Ze śliwek polecam też zrobić pyszny kompot ze śliwek węgierek na zimę. 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najpyszniejsze i najbardziej aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Z tej ilości składników upieczesz ciasto dla całej, dużej rodziny. Na pół kilograma mąki daję zazwyczaj więcej masła i jajek. Tym razem jednak zależało mi efekcie puszystości ciasta. Zmieniłam proporcje składników i w ten sposób powstał ten placek drożdżowy z e śliwkami. Mój puchaty placek drożdżowy ze śliwkami znika zazwyczaj w jeden dzień. Dzieci na początku wyjadają wystającą kruszonkę. Czekam bowiem zawsze, by ciasto przestygło zanim pokroję je dla rodziny, czy też gości. Jeśli lubisz śliwki, ciasta drożdżowe i kruszonkę to moje ciasto drożdżowe z e śliwkami jest idealnie dla Ciebie. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy kulinarne. Każdy przepis jest u mnie bardzo dokładnie opisany. Krok po kroku wraz ze zdjęciami tłumaczę zawsze jak wykonać dany przepis. Zapraszam!