Szybkie ciasto

Szybkie ciasto

To super szybkie ciasto polecam każdemu, kto ma ochotę na coś pysznego, ale nie ma w domu wielu składników, a do tego ma niewiele czasu na to by upiec słodkie ciacho. 

- zawsze się udaje
- szybkie ciasto z niczego
- tylko kilka łatwo dostępnych składników

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: około 1130 g ciasta

Kaloryczność kcal: 350 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru - 160 g
  • 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
  • około 3/4 szanki oleju - do 170 g
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do 400 g owoców: jabłka, gruszki, truskawki lub maliny

Szybkie ciasto 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm. 
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 45 minut.

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. 

Szybkie ciasto, 1

Szybkie ciasto z niczego

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to do 160 gramów cukru. Wsypa też jedną saszetkę cukru wanilinowego (saszetka o wadze 16 gramów). Wbij 6 średnich lub 5 dużych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlej około 3/4 szklanki oleju roślinnego o delikatnym smaku (170 gramów). Całość miksuj króciutko (do 5 sekund) i wyłącz mikser.

Porada: Ma to być ciasto szybkie oraz takie, do którego dajemy łatwo dostępne, popularne i najbardziej uniwersalne składniki, dlatego też dodajemy zwykły cukier oraz cukier wanilinowy. Jeśli jednak masz w swoich zbiorach laskę wanilii, pastę waniliową lub też esencję waniliową, to możesz śmiało pominąć cukier wanilinowy i dodać np. nasionka z połowy laski wanilii lub płaską łyżeczkę pasty, czy esencji waniliowej. Cukier zwykły można zamienić na erytrol o tej samej wadze co cukier. 

Szybkie ciasto, 2

W osobnej misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie (a najlepiej przesiej), dwie szklanki mąki pszennej tortowej oraz dwie (nie czubate) łyżeczki proszku do pieczenia. Taką mieszankę wsyp do miski ze słodkim puchem jajecznym.  Ciasto wymieszaj przy pomocy szpatułki. Możesz też przesiewać mąkę z proszkiem do miski i jednocześnie powoli i delikatnie mieszać ciasto, aż zrobi się jednolite. Nie mieszaj go jednak za długo, by zachowało puszystość i jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
Szybkie ciasto, 3

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 

Dno formy o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki tylko natłuszczam przed pieczeniem, ale można je wyłożyć paskami papieru do pieczenia) lub też lekko natłuść olejem i obsyp od środka bułką tartą (jak u mnie). Wylej całe ciasto.

Na ciasto wyłóż nieduże kawałki owoców. U mnie były to jabłka (400 gramów przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. Po obraniu i oczyszczeniu zostało mi 300 gramów miąższu jabłek). Jabłka można zastąpić innymi owocami o wadze 300-400 gramów. Polecam gruszki, maliny, jagody, truskawki, morele, śliwki, brzoskwinie. 

Porada: Owoce można też całkowicie pominąć i piec ciasto bez nich. Można też na wierzch wyłożyć w kilku miejscach po łyżeczce ulubionego gęstego dżemu. Jeśli chcesz sięgnąć po owoce mrożone, to pamiętaj o tym, by je najpierw rozmrozić, a następnie ocieplić i osuszyć z nadmiaru wody i soku. 
Szybkie ciasto, 4

Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 45 minut. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. U mnie po 40 minutach ciasto było jeszcze lekko mokre w środku, ale pięć minut później było już idealne. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć szybkie ciasto z pieca. Warto uwolnić ciasto z formy i odłożyć je na kratkę do całkowitego przestudzenia. 
Szybkie ciasto, 5

Szybkie ciasto z jabłkami oprószam przed podaniem cukrem pudrem. To ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do czterech dni (dłużej nigdy nie sprawdzaliśmy). 
Szybkie ciasto, 6

Szybkie ciasto, 7

Moje szybkie ciasto z niczego polubi się też z lukrem cytrynowym. Jeśli więc wolisz ciasta z lukrem, to cukier puder możesz śmiało zastąpić właśnie domowym lukrem. A tutaj i przepis na lukier cytrynowy. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (563 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Szybkie ciasto

Zauważyłam, że wiele osób ma często ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie szybkiego do upieczenia. Uznałam, że taki przepis na szybkie ciasto przyda się każdemu. Mam dla moich Czytelników bardzo łatwe i szybkie ciasto, które można upiec ze składników, które raczej każdy ma w swoim domu. Zastanawiałam się nad tym, jakie składniki należy uznać za najbardziej uniwersalne i najlepiej dostępne. Do tego jeszcze trzeba wziąć pod uwagę to, by był to przy okazji wypiek pyszny oraz taki, by nie trzeba było iść na kompromisy. Oznacza to, że moje proste i szybkie ciasto będzie równie smaczne, piękne i puszyste, jak każde inne ciasto pieczone. Śmiało mogę też napisać, że jest to nawet jedno z lepszych ciast pieczonych z olejem i owcami. Aby było to szybkie ciasto z niczego w najprostszym wydaniu, to do posłodzenia tego ciasta użyłam zwykłego cukru. Dla otrzymania aromatu dodałam najłatwiej dostępny cukier wanilinowy w saszetce. Oczywiście można też zamienić taki cukier wanilinowy na prawdziwy, domowy cukier waniliowy, czy też esencję albo pastę z wanilii i opiszę to jeszcze bardziej szczegółowo w samej treści przepisu. Jednak aby nazwa szybkie ciasto, czy też nawet "szybkie ciasto z niczego" miała sens, to stawiamy na najbardziej uniwersalne, popularne i łatwo dostępne składniki. 

Szybkie ciasto z niczego

Wiadomo, że nie może to być tak do końca ciasto z niczego, ponieważ byłoby to zwyczajnie nie do zrobienia. Od razu przypomina mi się bajka o zupie z kamienia. Mamy tutaj jednak wszystko to, co niezbędne i potrzebne do tego, by jak najprościej i do tego niesamowicie pysznie upiec to rewelacyjne pyszne szybkie ciasto. U mnie jest to szybkie ciasto z olejem, ponieważ raczej każdy ma w domu olej roślinny do smażenia. Nie użyłam tym razem masła, gdyż nie każdy go używa, i nie każdy może stosować masło oraz produkty mleczne. W ten właśnie sposób ominęłam całkowicie użycie nabiału w przepisie na to proste szybkie ciasto. Jeśli chodzi o mąkę, to wiadomo, że nie każdy może i używa mąkę pszenną. Jest to jednak nadal najbardziej popularna i najczęściej kupowana przez większość mąka. Do tego jest ona nie tylko łatwo dostępne, ale i niezwykle prosta do użycia. Takie dobre szybkie ciasto na mące pszennej tortowej wyjdzie wspaniale i bez większych trudności. 

Szybkie ciasto z owocami

To wspaniałe szybkie ciasto z olejem można śmiało upiec z dodatkiem owoców. Od razu zaznaczę, że sama daję tylko trochę owoców. Na podaną przeze mnie ilość składników 300, czy nawet 400 gramów owoców, to nie jest tak dużo. Moja ulubiona wersja to szybkie ciasto z jabłkami. Jest to najbezpieczniejsze szybkie ciasto z niczego, ponieważ jabłka puszczają najmniej soku i jeszcze nigdy nie miałam z nim zakalca. Do tego jabłka są dostępne przez cały rok i można wybrać do ciasta całkowicie dowolną odmianę. Z każdą odmianą jabłek to szybkie ciasto z olejem wychodzi pyszne. Oprócz jabłek do tego ciasta można też dodać inne owoce. Bardzo dobrze sprawdzają się kawałki gruszek. Szybkie ciasto z owocami leśnymi jest przepyszne. Takie szybkie ciasto z malinami, czy truskawkami też wychodzi wspaniałe. Przy okazji bardzo gorąco polecam też kilka innych moich przepisów na ciasta z owocami. Bardzo dobre jest ciasto z brzoskwiniami, które bardzo często piekę latem. Biszkopt z truskawkami jest jest lekki i puszysty, że zawsze kojarzy mi się ze słonecznym i gorącym latem. A tarta z malinami to ciasto, które zawsze znika w kilka minut po tym jak pokroję je na kawałki i podam na stół. Gorąco zachęcam zatem do pieczenia i życzę smacznego.