Ciasto kinder bueno
Ciasto kinder bueno to jedno z pyszniejszych ciast bez pieczenia, jakie można zrobić samodzielnie w domu. Krem budyniowy z orzechami, aksamitna masa czekoladowa i chrupiące herbatniki.
- inspirowane znanym batonikiem
- wspaniały deser dla miłośników słodkości
- zamieniając herbatniki na biszkopt ciasto można podać jako tort
Czas przygotowania: 4 godziny
Czas chłodzenia ciasta: 6 godzin
Liczba porcji: forma 25 x 25 x 6,5 cm
W 100 g ciasta:
Wartość energetyczna
332 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na masę budyniową z orzechami
- 1 litr mleka o dowolnej tłustości
- 3 saszetki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru - 120 g proszku
- 200 g miękkiego masła - jedna klasyczna kostka
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 100 g cukru drobnego - około 5 czubatych łyżek
- 60 g prażonych orzechów laskowych
Składniki na mleczną masę czekoladową
- 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
- 100 g czekolady gorzkiej 60 % - klasyczna tabliczka
- trochę ponad 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36 % - 400 ml
- niepełna szklanka mleka w proszku - do 120 g
- 3 łyżki cukru pudru - około 60 g
Pozostałe składniki
- około 400 g dobrej jakości herbatników typu petit beurre
- mały słoik Nutelli lub innego czekoladowego kremu z orzechami laskowymi - 350 g
- do dekoracji 30 g prażonych orzechów laskowych
- do dekoracji dowolna ilość batoników Kinder Bueno - można pominąć
Ciasto kinder bueno bez pieczenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to forma 25 x 25 cm cm (wymiary wewnętrzne) oraz wysoka na 6,5 cm. Użyłam blaszki kwadratowej, bez zaokrągleń przy rantach, by łatwiej było układać w niej herbatniki.
Masło do kremu budyniowego wyjmij znacznie wcześniej z lodówki, by naturalnie miękło.
Serek mascarpone i śmietankę kremówkę trzymaj schłodzone w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności ciasta kinder bueno nie uwzględniłam dekoracji w postaci batoników Kinder Bueno. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto kinder bueno bez pieczenia o wadze około 3250 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Ciasto kinder bueno przepis
W pierwszej kolejności ugotuj budyń. To bardzo ważne, ponieważ aby zrobić krem do ciasta, budyń musi być całkowicie przestudzony. Nie można go w tym celu odkładać do lodówki. Pamiętaj też o tym, by jedną kostkę masła wyjąć z lodówki i trzymać gdzieś na blacie kuchennym. Masło ma naturalnie zmięknąć, by można je było zmiksować na puch.
Tak więc aby zrobić budyń do rondelka wlej trzy szklanki mleka (750 ml) oraz wsyp 100 gramów drobnego cukru (pięć czubatych łyżek ) i jedną saszetkę cukru wanilinowego o wadze 16 gramów. Ustaw średnią moc palnika i zacznij podgrzewać mleko z cukrem. Czwartą szklankę mleka przelej do większego naczynia (u mnie takie półlitrowe z miarką). Do tej czwartej szklanki mleka wsyp trzy opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mają to być trzy budynie bez cukru o wadze 35 - 40 gramów na jedną saszetkę. Mleko z proszkiem budyniowym bardzo dokładnie wymieszaj na gładki, lejący płyn bez grudek.
Mleko z cukrem w rondelku doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Mieszaj go już powoli, przez około 30 sekund, aż znikną grudki, nie będzie widać mąki i budyń osiągnie odpowiednią konsystencję.
Budyń odstaw do całkowitego przestudzenia, przykrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Taki budyń będziesz po przestudzeniu łączyć z ubitym na puch masłem. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę.
Masło sobie naturalnie mięknie, a budyń się studzi, więc można szykować spód do ciasta. Formę o wymiarach 25 x 25 x 6,5 cm (wymiary wewnętrzne oraz wysokość) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż dobrej jakości, czyli nie za ciężkie i nie za twarde herbatniki/ciasteczka maślane (twarde herbatniki dłużej miękną i ciężej się kroją). Użyłam herbatników klasycznych, ale można też sięgnąć po te kakaowe. W razie potrzeby przetnij herbatniki tak, by wypełnić nimi całe dno formy.
Porada: Jeśli chcesz to ciasto podać w formie tortu, to polecam tortownicę o średnicy 27-28 cm. Herbatniki zastępujesz pieczonym biszkoptem lub gotowymi, okrągłymi biszkoptami.
Na dolną warstwę herbatników wyłóż połowę kremu ze słoika (u mnie klasyczna Nutella w słoiku o wadze 350 gramów). Im cieplejszy krem (nie trzymaj go wcześniej w lodówce, bo będzie twardy) tym łatwiej go rozsmarować. Ja dla ułatwienia trzymam przez 20 minut zakręcony słoik w garnku z gorącą wodą. Luźny krem znacznie łatwiej jest rozsmarować po całej powierzchni herbatników. Trzeba bardzo uważać i nakładać krem łyżeczka po łyżeczce oraz powoli rozsmarowywać, ponieważ herbatniki "lubią" się przesuwać i podnosić. Na cienką warstwę kremu czekoladowo orzechowego wyłóż drugie piętro z herbatników. Formę odłóż do lodówki i zabierz się za szykowanie masy czekoladowo mlecznej.
Porada: Można nie wykładać drugiego piętra herbatników, tylko posmarowany kremem spód z pierwszej warstwy herbatników odłożyć do lodówki na czas szykowania czekoladowej masy mlecznej.
Aby zrobić mleczną masę czekoladową, w pierwszej kolejności roztop całą tabliczkę czekolady (100 gramów czekolady gorzkiej np. 60%) z dodatkiem 50 ml śmietanki kremówki. Odlewam ją z przygotowanej wcześniej porcji 400 ml (trochę ponad 1,5 szklanki chłodzącej się śmietanki). Tak więc pozostałe 350 ml śmietanki nadal się chłodzi, a 50 ml wlewam do garnuszka z połamaną na kawałki czekoladą. Ustawiam małą moc palnika i cały czas mieszam czekoladę ze śmietanką, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką w idealnie gęstą masę/krem. Aby całość szybciej przestygła można przełożyć czekoladę ze śmietanką do szklanego naczynia (używając szpatułki ładnie wszystko przełożysz i praktycznie nic nie zostanie już w garnuszku).
Schłodzone mascarpone (250 gramów) miksuj chwilę z cukrem pudrem (60 gramów) aby powstał jednolity krem. Wystarczy 30 sekund na średniej mocy miksera. W osobnym naczyniu ubij też resztę śmietanki kremówki 36 %, czyli około 350 ml śmietanki. Tak tłustą śmietankę ubija się na wysokich obrotach, ale bardzo krótko, bo tylko do zgęstnienia i lekkiego zesztywnienia. Nie zalecam ubijać śmietanki zbyt długo, ponieważ bardzo szybko może się ona zwarzyć. Ubijanie może trwać nawet tylko około 30 sekund (mocno schłodzona śmietanka).
Do naczynia ze słodkim serkiem mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę oraz jedną szklankę mleka w proszku o wadze do 120 gramów. Całość miksuj na niskich obrotach (masa będzie bardzo gęsta) lub postaraj się mieszać ją szpatułką. Cały czas mieszając masę szpatułką, porcjami dodawaj też ubitą na sztywno śmietankę. Masę mieszaj lub miksuj na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników w jednolity, gęsty krem.
Taką masę wyłóż na herbatniki. Wyrównaj powierzchnię masy mlecznej z czekoladą i znów wyłóż warstwę herbatników. Formę z ciastem ponownie odkładasz do lodówki.
Jak tylko budyń całkowicie przestygnie, a kostka masła zmięknie, możesz zacząć szykować krem budyniowy. Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż miękkie masło (200 gramów). Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest to, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję.
Do napuszonego masła stopniowo, łyżka po łyżce dodaję całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego połączenia obu mas. Uważam, by nie ubijać kremu za długo. W taki sposób wmiksowuję cały budyń. Powinien powstać puszysty krem budyniowy. Zazwyczaj nie zajmuje mi to dłużej niż pięć minut.
Do kremu budyniowego wsyp około 60 gramów rozdrobnionych (użyłam blendera) prażonych orzechów laskowych. Całość wymieszaj tylko szpatułką.
Formę z ciastem wyjmij z lodówki. Na warstwę herbatników wyłóż cały krem budyniowy z kawałkami orzechów i wyrównaj powierzchnię. Na warstwie kremu budyniowego rozłóż ostatnie piętro herbatników. Ponieważ na te herbatniki wykładamy drugą połowę kremu czekoladowego ze słoika, to polecam formę z ciastem i wyłożonymi herbatnikami odstawić do lodówki chociaż na 30 minut i dopiero wyłożyć krem. Dzięki temu herbatniki "zastygną" na masie budyniowej na tyle, by nie przesuwały się w miękkiej masie podczas wykładania na nie warstwy kremu.
Tak więc na schłodzonym, ostatnim piętrze herbatników rozsmaruj resztę kremu czekoladowo orzechowego ze słoika. Krem posyp rozdrobnionymi, prażonymi orzechami laskowymi. Ciasto kinder bueno jest już gotowe. Potrzebuje tylko minimum 6 godzin chłodzenia w lodówce i można je kroić i podawać 😁
Porcje ciasta kinder bueno polecam udekorować przed podaniem kawałkami batoników Kinder Bueno. Ciasto przechowuj w lodówce (najlepiej pod przykryciem) śmiało do pięciu dni od zrobienia - dłużej nie sprawdzaliśmy.
Polecam sprawdź też ciasto śmietanowiec. Jeżeli szukasz czegoś prostego i szybkiego to zobacz koniecznie mój przepis na szybkie ciasto, które przygotujesz ze swoimi ulubionymi owocami.
Smacznego.
Inspiracja do przepisu: agarybak76 z serwisu przyslijprzepis