Śmietanowiec

Śmietanowiec

Ciasto śmietanowiec i galaretkowiec to u mnie ten sam deser bez pieczenia. To przepis niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego ślicznego ciasta potrzebujesz tylko kilku składników. 

- ciasto z 4 składników
- niezwykle proste do zrobienia
- deser idealny na każdą okazję 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia galaretek: 4 godziny
Czas tężenia ciasta: 4 godziny
Liczba porcji: około 1950 g ciasta

Kaloryczność kcal: 164 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 5 galaretek o różnych smakach*
  • 5 szklanek wrzątku - około 1250 ml
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % - cały kartonik
  • około 60 g dowolnych biszkoptów

Śmietanowiec

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm. 
Kartonik śmietanki kremówki trzymaj schłodzony w lodówce. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto galaretkowiec bez pieczenia o wadze około 1950 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

*Potrzebujesz trzy galaretki w rożnych kolorach: pomarańczowa lub brzoskwiniowa; truskawkowa, owoce leśne lub wiśniowa; kiwi, agrestowa lub winogronowa. Z tych galaretek będziesz szykować kolorowe kosteczki, które dodasz do masy śmietanowej. 
Dwie pozostałe galaretki mają być jaśniejsze, czyli cytrynowe lub krystaliczne (dowolny smak) i użyjesz ich do śmietanowej masy. Sama użyłam jednej galaretki cytrynowej i jednej galaretki krystalicznej. Możesz też użyć dwóch cytrynowych i dwóch krystalicznych galaretek. Na samych cytrynowych galaretkach masa śmietanowa może wyjść lekko żółta. 

Kupuj sprawdzone i dobrej jakości galaretki (nie za kwaśne). Jedna saszetka galaretki ważyła u mnie 77 gramów - użyłam galaretek Dr. Oetker. Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, że jest to galaretka, którą rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Uwaga - my rozpuszczamy galaretki w 250 ml wrzątku - wszystko się zgadza 😁

Śmietanowiec, 1

Śmietanowiec, 2

Śmietanowiec z galaretkami

W pierwszej kolejności przygotuj sobie trzy galaretki, każda w innym kolorze. Ja wybrałam galaretki: wiśniowa, brzoskwiniowa i kiwi. Każdą galaretkę wsyp do osobnej miseczki. Zagotuj wodę. Do każdej z miseczek wlej tyle samo wrzątku - jedna szklanka o pojemności 250 ml. Jeśli wlejesz 300 ml wrzątku, to też będzie ok. Do każdej miseczki wkładam małą łyżkę i mieszam sobie galaretki na zmianę, po kilka sekund na każdą miseczkę 😁 W taki sposób mieszaj płyn w miseczkach, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w 250 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Miseczki odstaw do przestudzenia, a potem do lodówki, do całkowitego stężenia galaretek.

Takie galaretki do śmietanowca można śmiało przygotować sobie dzień wcześniej, np. wieczorem. Jak widać na zdjęciach poniżej, nie szykuję galaretek w kwadratowych naczynkach wyłożonych przezroczystą folią. W taki sposób (formy wyłożone folią) łatwiej jest wyjąć gotowy "blok" galaretki i kroić go w idealną kosteczkę, ale według nie ma takiej potrzeby. 

Śmietanowiec, 3

Gotowe, całkowicie ścięte galaretki pokrój w kostkę lub też w inne kształty nie większe niż 2,5 cm. Pokrojone galaretki umieść w jednej misce i ponownie odstaw do lodówki, na czas szykowania masy śmietanowej.
Śmietanowiec, 4

Przygotuj sobie formę na śmietanowca. Użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi brzegami (średnica około 24 cm). Spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki tylko lekko natłuściłam olejem, ponieważ są sylikonowe. Jeśli masz metalową blaszkę, to wyłóż ją od wewnątrz papierem do pieczenia. Pamiętaj o tym, że kawałki papieru do pieczenia będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem. 

Na dno wyłóż okrągłe biszkopty. Jeśli masz kwadratową formę, to warto sięgnąć po biszkopty podłużne lub też maślane herbatniki (kruche petitki LU są idealne, ponieważ są kruche i nie będą twarde). 
Śmietanowiec, 5

Dwie jasne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. U mnie była to jedna galaretka cytrynowa oraz jedna krystaliczna. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna. 

500 ml śmietanki kremówki 30 %, czyli cały kartonik śmietanki wyjmij z lodówki i przelej do wysokiego naczynia. Do naczynia ze śmietanką można dodać łyżkę cukru pudru lub też małą saszetkę śmietan fix, ale nie jest to konieczne i nie robię tego. Śmietankę natychmiast zacznij ubijać mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie zrobić się sztywna. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubitą śmietankę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.

Ubitą śmietankę dodawaj porcjami do schłodzonej galaretki. Całość wymieszaj przy użyciu szpatułki lub ewentualnie użyj miksera na najniższych obrotach. Masa śmietanowa bardzo szybko tężeje, więc od razu dodaj do niej pokrojone galaretki. 

Śmietanowiec, 6

Całość tylko wymieszaj i przełóż do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wyrównaj powierzchnię galaretkowaca. Kawałki galaretek mogą trochę wystawać ponad masę. Formę z ciastem śmietanowiec odłóż do lodówki, już do całkowitego stężenia deseru. Ciasto potrzebuje jeszcze około czterech godzin chłodzenia w lodówce, by można je było podawać. Warto je nawet zostawić na całą noc w lodówce. 
Śmietanowiec, 7

Śmietanowiec, 8

Porcje ciasta śmietanowiec polecam przed podaniem udekorować listkami mięty lub melisy oraz świeżymi, sezonowymi owocami. Galaretkowiec trzymamy w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przed cztery dni. 

Zobacz też mój przepis na ciasto kinder bueno oraz ciasto zebra.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (359 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śmietanowiec

Tym razem mam dla moich Czytelników ciasto bez pieczenia, które szykowane jest niemal w każdym domu już od wielu, wielu lat. Oczywiście każdy ciasto śmietanowiec szykuje trochę inaczej, jednak jest kilka rzeczy, które w śmietanowcu znaleźć się muszą. Chodzi oczywiście o kolorowe galaretki. Smietanowiec to ciasto bez pieczenia, które można ewentualnie nazwać też niby sernikiem na zimno, ponieważ nie trzeba go piec. Sam przepis na śmietanowiec znany jest od wielu lat i szykuję go dość często dla mojej rodziny. Ponieważ robię go głównie w ciepłe dni, by uniknąć trochę pieczenia w piekarniku, to stawiam zazwyczaj dodatkowo na najszybsze rozwiązania. Dlatego też mój śmietanowiec z galaretkami składa się z minimalnej ilości niezbędnych składników. Są to u mnie wyłącznie koloorwe galaretki, woda oraz śmietanka kremówka i spód z gotowych biszkoptów. To niesamowite, że z tak niewielkiej ilości składników da się wyczarować tak niezwykle piękne i z pozornie skomplikowane ciasto. Nazwa śmietanowiec jest jak najbardziej oczywista, ponieważ głównym i obok galaretek najważniejszym składnikiem jest śmietanka kremówka. Mój galaretkowiec, czyli śmietanowiec to deser, który szykuję raczej wyłącznie na śmietance 30 %, ponieważ śmietanka 36 % jest już dość tłusta i nie ma potzreby użycia tak wysokoprocentowej śmietanki. Można też oczywiście mieszać śmietankę 30 % z tą 36 % i nic się nie stanie. Pamiętajmy jednak, by ciasto galaretkowiec składało się jednak z większej ilości śmietanki 30 %. Gorąco polecam też przepis na sernik na zimno z mascarpone

Galaretkowiec

Mam na moim Blogu Kulinarnym Ania Gotuje jeszcze kilka podobnych przepisów na desery bez pieczenia, w których używam galaretek i śmietanki. Gorąco polecam pyszne ciasto jajko sadzone, które robi ogromne wrażenie i często szykuję je na Wielkanoc. Dla miłośników kawy ma też rewelacyjny przepis na ciasto cappuccino bez pieczenia. Ciasto góra lodowa to również jeden z pyszniejszych i godnych polecenia deserów. Jest nie tylko piękny, ale i niesamowicie smaczny. Wracając jednak do przepisu, który prezentuję tym razem, śmietanowiec z galaretką jest idealny dla osób, które mają ochotę na prosty i piękny deser. Śmietanowiec bez pieczenia, czyli galaretkowiec na biszkoptach jest ciastem, które można zrobić w każdej chwili i bez potrzeby użycia szybko psujących się produktów. Jeśli tylko masz w zapasie kolorowe galaretki oraz śmietankę kremówkę w kartoniku o pojemności 500 ml, której nie trzeba trzymać w lodówce, to w każdej chwili możesz zrobić ten galaretkowiec przepis. Na spód daję zazwyczaj okrągłe lib podłużne biszkopty. Na okrągłe decyduję się wtedym, gdy galaretkowiec robię w tortownicy. Biszkopty podłużne układam na dnie formy kwadratowej lub prostokątnej. Na śmietanowiec przepisy są różne, ale i jednocześnie bardzo do siebie podobne. Mój śmietanowiec przepis, to też przepis na galaretkowiec. Nazwy te stosuję zamiennie, ponieważ galaretkowiec ma u mnie masę ze śmietanki i galaretki, zaś śmietanowiec ma w środku pokrojone, kolorowe galaretki. Jeśli masz ochotę zobaczyć jak zrobić to niezwykle proste ciasto śmietanowiec na biszkoptach, to zapraszam do przepisu.