Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Zapraszam po najlepsze ciasto jogurtowe ze śliwkami, które można upiec również  z dodatkiem kruszonki. To bardzo proste i pyszne ciasto idealne na lato i na wczesną jesień. 

- sprawdzony przepis
- pyszne ciasto na prawdziwym maśle
- dokładny opis i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm

Kaloryczność kcal: 235 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • około 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 300 g
  • około 3/4 szklanki cukru pudru - 150 g
  • 4 średnie jajka - 200 g jajek po rozbiciu
  • około 0,5 szklanki jogurtu naturalnego - 150 g
  • 3/4 kostki masła - 150 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 600 g małych śliwek

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.

Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 45 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. 

Jajka, jogurt oraz masło koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia a masło zmiękło. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 1

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 2

Ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis

Jeśli Twoje masło jest miękkie a jajka i jogurt mają temperaturę pomieszczenia (zostały wyjęte przynajmniej na 1,5 godziny przed szykowaniem ciasta) to możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 165 stopni. 

W misce miksera umieść miękkie masło, czyli 150 gramów masła. Ja je wcześniej kroję w kostkę, by szybciej zmiękło. Masło ucieraj mikserem przez kilka minut. Powinno zamienić się w jasny puch. Do maślanego puchu dodawaj po łyżce cukru pudru. Cukier puder dodawaj do masy w dłuższych odstępach, aż dodasz 150 gramów cukru pudru. Następnie cały czas ubijaj masło z cukrem przez ostatnie dwie minuty.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 3

Zmniejsz moc miksera do średnich obrotów i do miski ze słodkim puchem maślanym zacznij dodawać jajka. Wbijaj je do miski pojedynczo w minutowych odstępach. W ten sposób wbij wszystkie cztery sztuki. Moje jajka po wbiciu do miski ważyły łącznie niecałe 200 gramów (bez skorupek). Jeśli Twoja masa po wbiciu do niej jajek będzie wyglądała na zwarzoną, to nic się nie martw. Z takiej masy również wyjdzie ciasto :)

Do miski dodaj 300 gramów mąki pszennej tortowej wymieszanej dokładnie z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie wyłącznie przy pomocy szpatułki lub ewentualnie z użyciem miksera na najniższych obrotach. 
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 4

Na koniec dodaj jeszcze 150 gramów aksamitnego i kremowego jogurtu naturalnego oraz trzy krople aromatu/olejku waniliowego lub też śmietanowego. Ciasto ponownie delikatnie wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. 
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 5

Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia lub też foremkę wysmaruj od wewnątrz odrobiną masła i obsyp bułką tartą. Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, nie lejąca. 
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 6

Śliwki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Każdą śliwkę przekrój na pół i usuń pestkę. Polówki śliwek rozłóż po całej powierzchni ciasta. 
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 7

Formę z ciastem z jogurtowym ze śliwkami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz tak około 45 minut. Po 35-40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że placek jogurtowy ze śliwkami jest już upieczony. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 8

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, 9

Ciasto jogurtowe ze śliwkami oprószyłam lekko cukrem pudrem. Można je też upiec z kruszonką. To moja najlepsza kruszonka do ciast. Z dodatkiem kruszonki ciasto piecze się u mnie tak samo długo, czyli około 45 minut. 

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1408 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Bardzo lubię ten czasy, gdy zaczyna się sezon na śliwki oraz jabłka. Przypada to na okolice sierpnia, kiedy to kończę przetwory z ogórkami oraz przepisy z cukinią a biorę się za przetwory z papryki, śliwek, czy jabłek. Ciasto jogurtowe ze śliwkami piekę zawsze przynajmniej kilka razy w sierpniu. Bardzo często ciasto jogurtowe ze śliwkami piekę tego samego dnia, co inne ciasto, ponieważ jest to wypiek bardzo prosty i nie potrzebuje się do niego jakoś specjalnie szykować. Taki prosty i pyszny placek jogurtowy ze śliwkami to ciasto niesamowicie uniwersalne. Polecam ten przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ponieważ ciacho jest wyrośnięte, bardzo puszyste i wilgotne a do tego długo zachowuje świeżość. Mimo upałów można je też zabrać na piknik, czy na wycieczkę rowerową. Ciasto jogurtowe ze śliwkami sprawdzi się również jako jedno z ciast na przyjęcia w plenerze. Może śmiało poleżeć na stole przez kilak godzin nawet w te bardziej upalne dni. Gorąco polecam też placki ze śliwkami.. idealne na słodkie śniadanie. 

Placek jogurtowy ze śliwkami

Wiem, że wiele osób na trudności z szykowaniem ciast w których jednym ze składników jest jogurt naturalny. Zazwyczaj jest to kwestia tego, że niektórzy dodają do pozostałych składników jeszcze za zimny jogurt lub dają go za dużo lub za mało. Ciasto jogurtowe ze śliwkami polecam piec z użyciem tych mniejszych i bardziej jędrnych śliwek, które nie są ani za miękkie, ani też za twarde. Nie polecam też zbyt wodnistych owoców. Ciasto jogurtowe ze śliwkami piekę zawsze na maśle, jednak można je też upiec z olejem. Muszę jednak dodać, że ciasto jogurtowe pieczone z masłem daje większe szanse na to, że nie będzie zakalca. Bardzo gorąco polecam też mój przepis na ciasto z e śliwkami, które jest ciastem kruchym. To bardzo lubiany przez moich Czytelników przepis. Bardzo smaczna jest również tarta ze śliwkami. Na obiad zaś polecam pyszne knedle ze śliwkami. Uwielbiają je u nas nie tylko dzieci. Osobiście uwielbiam wręcz ciasto drożdżowe ze śliwkami, które piekę zazwyczaj z kruszonką. Oczywiście ciasto jogurtowe ze śliwkami można również upiec z udziałem kruszonki.. jest pycha!