Tarta ze śliwkami
Moja tarta ze śliwami to jeden z prostszych przepisów na słodką tartę z owocami. Nie trzeba podpiekać wcześniej spodu a zamiast świeżych śliwek można użyć mrożonych.
- super prosta i szybka tarta
- również ze śliwkami mrożonymi
- bez podpiekania osobno spodu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia tarty: 45 minut
Liczba porcji: tarta o średnicy 24 cm
W 100 g ciasta:
Wartość energetyczna
270 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche
- 1 szklanka mąki pszennej - 160 g
- 80 g prawdziwego masła
- 50 g cukru pudru - około 4 łyżki
- 1 żółtko dużego jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- pół szklanki mąki pszennej - 80 g
- 50 g cukru drobnego
- 50 g prawdziwego masła
Pozostałe składniki
- 500 g małych śliwek
Tarta ze śliwkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia tarty: średnica 24 cm
Pieczenie tarty: 180 stopni; czas pieczenia - około 45 minut; środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
To bardzo uniwersalny przepis na prostą tartę. Możesz bowiem zamiast śliwek użyć innych, świeżych owoców. Polecam: plasterki jabłek, borówki, kawałki gruszek oraz moreli. Jeśli sięgasz po śliwki mrożone to pamiętaj o tym, by je najpierw naturalnie rozmrozić. Trzeba odlać ewentualną wodę i poczekać, aż kawałki śliwek nie będą już zimne. Zanim zaczniesz szykować tartę polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.
Tarta ze śliwkami przepis
Zacznij od zagniecenia ciasta na spód tarty śliwkowej. Do ciasta kruchego polecam mąkę pszenną typ. 550 - mąka pszenna luksusowa. Sprawdzi się też mąka typ. 500, czyli mąka poznańska oraz wrocławska, a nawet mąka tortowa. Do tej porcji ciasta potrzebujesz jedną szklankę mąki, czyli 160 gramów mąki.
Do mąki wsyp jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 gramów cukru pudru oraz szczyptę soli. 80 gramów masła pokrój na mniejsze kawałki i również dodaj do reszty składników (masło może być wyjęte z lodówki). Na koniec dorzuć jeszcze jedno żółtko większego jajka.
Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub wyrobić ciasto ręcznie. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak po chwili zacznie się robić coraz bardziej plastyczne i łatwo Ci będzie uformować je w zgrabną kulę. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na pełną godzinę do lodówki, by się schłodziło.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia: góra/dół lub ewentualnie 170 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj sobie formę do pieczenia tart. Moja była szklana i miała średnicę 24 cm. Możesz też śmiało użyć formy ceramicznej lub metalowej. Całą formę wysmaruj od środka odrobiną masła (również faliste ranty). Dzięki temu jeszcze łatwiej będzie Ci potem kroić i wyjmować kawałki tarty z formy.
Ciasto możesz wyłożyć do foremki na dwa sposoby. Pierwszy (ten tym razem zastosowałam ja): Kulę schłodzonego ciasta pokrój nożem na plastry nie grubsze niż 5 mm. Plastry układaj na dnie formy oraz na rantach. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca a na koniec połącz ciasto i wyrównaj powierzchnię. Możesz je nakłuć widelcem.
Drugi sposób: Kulę ciasta umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkuj je do średnicy około 30 cm. Ostrożnie przełóż placek do formy i wypełnij nim wnętrze oraz ranty. Na czas nagrzewania się piekarnika odłóż formę z ciastem do lodówki.
Pół kilograma śliwek umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą a następnie osusz. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestkę. Połówki śliwek przekrój raz jeszcze raz wzdłuż na pół. Ćwiartki śliwek wyłóż na cisto, które już czeka w formie. Kawałki śliwek układaj tak jak na zdjęciu poniżej - skórką do ciasta.
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Będzie to: pół szklanki mąki pszennej; 50 g cukru drobnego; 50 g prawdziwego masła. Dodatkowo polecam dodać też odrobinę pasty waniliowej lub też wydłubać trochę nasionek z laski wanilii i wyrobić z pozostałymi składnikami kruszonki. Na śliwki wyłóż gotową kruszonkę.
Jeśli potrzebujesz szerszej instrukcji, to zobacz mój dokładny przepis - kruszonka. To dokładnie ten sam przepis, tylko z mniejszą ilością składników. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego drobnego lub drobnego trzcinowego.
Formę z tartą umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekarnik musi być dobrze nagrzany). Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Tartę ze śliwkami piecz w ten sposób przez około 45 minut. Upieczoną tartę śliwkową możesz od razu wyjąć z piekarnika.
Jeszcze ciepła tarta ze śliwkami będzie się kruszyć podczas krojenia. Polecam zatem poczekać, aż całkowicie przestygnie.
Jaka jest Twoja ulubiona tarta z owocami?
Smacznego.