Placki ze śliwkami
Domowe i pachnące owocami.. placki ze śliwkami, które zrobisz bez drożdży i bez użycia miksera. To super przepis na śniadanie dla całej rodziny. Placuszki wychodzą mięciutkie i puszyste.
- pomysł na śniadanie
- szybkie placki ze śliwkami
- wystarczy wymieszać składniki
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 28 niedużych placków
Kaloryczność kcal: 50 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej - 160 g
- niecała szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru - 240 g
- 300 g małych śliwek - około 16 sztuk lub więcej
- 2 średnie jajka
- 3 łyżki cukru - 30 g
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- olej roślinny do smażenia lub masło klarowane - około 4 łyżek
Placki ze śliwkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz jogurt/maślanka/kefir muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 28 placuszków o średnicy około 10 cm.
Śliwki ważone były przed wypestkowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.


Racuchy ze śliwkami
Do miski wsyp jedną szklankę, czyli 160 gramów mąki pszennej tortowej; trzy łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego; płaską łyżeczkę proszku do pieczenia; pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej oraz ewentualnie małą szczyptę soli. Sypkie składniki polecam dobrze razem wymieszać.

Do miski wlej niecałą szklankę, czyli 240 ml/gramów kremowego jogurtu naturalnego, lub gęstego kefiry albo maślanki. Wbij też dwa średniej wielkości jajka. Pamiętaj o tym, by składniki mokre miały temperaturę pomieszczenia. Wszystkie składniki wymieszaj odkładnie np. przy pomocy zwykłej łyżki. Ciasto powinno być gładkie. Po wymieszaniu będzie dość rzadkie, ale podczas smażenia placki pięknie wyrosną i zrobią się puchate.
Porada: Do ciasta można dodać odrobinę nasion z wanilii, lub też pasty albo esencji waniliowej. Bardzo dobrze sprawdza się tez mała łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny lub z pomarańczy.

Odstaw gotowe ciasto na bok i przygotuj śliwki. Około 300 gramów śliwek (lub więcej) umyj pod bieżącą woda a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Zacznij kroić śliwki w plasterki. Jak tylko natrafisz na pestkę, to ją wyjmij i dalej krój śliwki, by otrzymać plasterki o grubości około 5 mm.

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia, masła klarowanego lub oleju kokosowego. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu racuszki nie chłoną tłuszczu.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj porcje na placki i kładź na patelnię. Ciasto rozleje się do średnicy około 10 cm. Na patelni o średnicy 26 cm umieszczałam po cztery placki na raz. Od razu po nałożeniu placków na każdej sztuce rozłóż po 3-4 plasterki śliwek.
Po około trzech minutach ostrożnie przełóż każdy placek na druga stronę (placki urosną a na obrzeżach pojawią się pęcherzyki powietrza). Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placki ze śliwkami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte. Jeśli racuszki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika.
To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placki wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, wiec daj im trochę czasu na dosmażenie.

W ten sposób usmaż wszystkie partie placków. Co dwie partie polecam ostrożnie przetrzeć patelnię większym kawałkiem ręcznika papierowego a następnie dać na patelnię nową porcję tłuszczu do smażenia. Placki ze śliwkami wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie.
Po usmażeniu wato delikatnie oprószyć je odrobiną cynamonu.


Jakie są Twoje ulubione przepisy z użyciem śliwek?
Polecam zobacz też mój przepis na jabłka w cieście naleśnikowym.
Smacznego.