Babka jogurtowo jagodowa

Babka jogurtowo jagodowa

Pyszna, piękna i bardzo prosta do upieczenia. Nazywana przez Dzieci "babką sapera" :-)

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40 minut
Ilość: mała forma na babkę lub keksówkę

Składniki na ciasto:
• 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej
• jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• jedna, płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 3 małe jajka
• 2 czubate łyżki cukru pudru
• 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
• 1/3 szklanki oleju roślinnego
• 3 łyżki jagód (świeże lub mrożone)

Składniki na polewę:
100 g śmietanki 30%
pół tabliczki czekolady gorzkiej -  50 g
pół tabliczki czekolady białej -  50 g
1/3 szklanki dowolnej czekoladowej lub cukrowej posypki


Ciasto:
Jajka i jogurt wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.

Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą w jednej misce. W drugiej misce ucieraj, najlepiej przy użyciu miksera, jajka z cukrem. Ma powstać jasna, puszysta masa. Po kilku minutach dodawaj jogurt - łyżka po łyżce, ciągle ubijając masę. Na koniec, cienką strużką wlej olej.

Do mokrej masy wsyp mieszankę z mąką i dalej miksuj do połączenia składników. Część ciasta przelej do miski po mące. Dodaj do niej jagody (jeśli rozmrożone, to bez soku - same owoce). Ciasto wymieszaj łyżką. Do drugiej części ciasta nic nie dodawaj.

Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlewaj po trochę ciasta jasnego i ciemnego. Na koniec wyrównaj powierzchnię łyżką.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Polewa do ciasta:
Polewę najlepiej przygotować w czasie pieczenia ciasta. W rondelku umieść śmietankę. Podgrzej ją prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj czekolady. Mieszaj do całkowitego ich rozpuszczenia. Polewę po wystudzeniu umieść w lodówce. Kontroluj konsystencję. Gdy będzie już taka jak gęsty kisiel, możesz użyć jej do wysmarowania ciasta. Zostawiona w lodówce na dłużej całkowicie zastygnie i będzie twarda.

Ciasto smaruj polewą np. przy użyciu pędzelka. Babka powinna być całkowicie wystudzona. Na koniec (póki polewa jest jeszcze klejąca) posyp ciasto posypką.

babka-jogurtowo-jagodowa-1

babka-jogurtowo-jagodowa-2

babka-jogurtowo-jagodowa-3

Babkę najlepiej, po ozdobieniu kremem i posypką, umieścić w lodówce i wyjąć po 30 minutach, jak już krem zastygnie.
Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Marzena
2017-01-03 19:36
Aniu świetna babeczka, pysznie wygląda :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-03 20:46
Dziękuję Marzenko :-)
user pic
Madame Malonka
2017-01-03 22:12
Oj to prawda, babka wygląda pięknie! Ciekawa jestem, czy wyczuwalne jest połączenie gorzej czekolady z białą?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-04 11:25
Według mnie wcale ;-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-06 15:22
Trzeba przyznać, że w przekroju robi pyszne wrażenie :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-07 13:08
Zawsze jest to niespodzianka.. jaki wzorek powstanie :-)