Babka jogurtowa z jagodami
Pyszna, piękna i bardzo prosta do upieczenia babka jogurtowa z jagodami. Nazywana przez Dzieci "babką sapera" :-)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 8-10
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej
- jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- jedna, płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 małe jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki jagód (świeże lub mrożone)
Składniki na polewę
- 100 g śmietanki 30%
- pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g
- pół tabliczki czekolady białej - 50 g
- 1/3 szklanki dowolnej czekoladowej lub cukrowej posypki
Ciasto:
Jajka i jogurt wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.
Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą w jednej misce. W drugiej misce ucieraj, najlepiej przy użyciu miksera, jajka z cukrem. Ma powstać jasna, puszysta masa. Po kilku minutach dodawaj jogurt - łyżka po łyżce, ciągle ubijając masę. Na koniec, cienką strużką wlej olej.
Do mokrej masy wsyp mieszankę z mąką i dalej miksuj do połączenia składników. Część ciasta przelej do miski po mące. Dodaj do niej jagody (jeśli rozmrożone, to bez soku - same owoce). Ciasto wymieszaj łyżką. Do drugiej części ciasta nic nie dodawaj.
Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlewaj po trochę ciasta jasnego i ciemnego. Na koniec wyrównaj powierzchnię łyżką.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.
Polewa do ciasta:
Polewę najlepiej przygotować w czasie pieczenia ciasta. W rondelku umieść śmietankę. Podgrzej ją prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj czekolady. Mieszaj do całkowitego ich rozpuszczenia. Polewę po wystudzeniu umieść w lodówce. Kontroluj konsystencję. Gdy będzie już taka jak gęsty kisiel, możesz użyć jej do wysmarowania ciasta. Zostawiona w lodówce na dłużej całkowicie zastygnie i będzie twarda.
Ciasto smaruj polewą np. przy użyciu pędzelka. Babka powinna być całkowicie wystudzona. Na koniec (póki polewa jest jeszcze klejąca) posyp ciasto posypką.



Babkę najlepiej, po ozdobieniu kremem i posypką, umieścić w lodówce i wyjąć po 30 minutach, jak już krem zastygnie.
Sprawdź też przepis na szybkie ciasto marchewkowe. Polecam Ci tez moje dwa ulubione przepisy z budyniem: karpatka oraz ciasto z rabarbarem.
Smacznego.