Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Bardzo prosty i bardzo tradycyjny przepis na knedle ze śliwkami. Te pyszne kluski ziemniaczane ze śliwkową niespodzianką w środku zazwyczaj podaję z dodatkiem zasmażanej na maśle bułki tartej. Jak by tego było mało dodaję jeszcze gęstą, kwaśną śmietanę.. pycha :-)

A jak Wy jadacie knedle ze śliwkami?

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-4

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 300 g śliwek węgierek
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli + łyżka do wrzątku, do garnka

Do podania:
bułka tarta przypieczona na patelni z masłem oraz kwaśna śmietana 18 %. 

Potrzebne będą również:
stolnica drewniana lub czysty blat, mąka do podsypywania, duży garnek, cedzak do knedli, patelnia i drewniana łyżka

WYKONANIE
Ugotowane ziemniaki najlepiej zmielić lub przepuścić przez prasę jeszcze lekko ciepłe. Mogą być też ziemniaki pozostawione z obiadu nawet sprzed 2 dni (trzymane w lodówce). Ja wolę te jeszcze ciepłe po ugotowaniu, ponieważ są miększe.

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj resztę składników - jajko, obie mąki oraz szczyptę soli. Dobrze wymieszaj całą masę. Nie powinno być grudek.

Na obsypanej mąką stolnicy zaś umieść ciasto na knedle. Rozwałkuj je dłońmi na sznurek grubości około 4 cm. Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 3 cm. Każde kopytko rozpłaszczaj w dłoni. W środku układaj umyte, wypestkowane i lekko osuszone śliwki - po jednej śliwce na kulkę ciasta. Brzegi dobrze zlep. Uformuj w dłoniach zgrabną kulkę. W ten sposób przygotuj wszystkie knedle. U mnie wyszło 15 sztuk.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować.

Knedle zanurzaj w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kluski. Po wypłynięciu knedli na wierzch odczekaj jeszcze 4 minuty. Wyłów wszystkie kluski, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. Użyłam bardzo dużego, szerokiego garnka, więc ugotowałam knedle w jednej serii. 

Na koniec na małej patelni rozpuść masło (u mnie klarowane), dodaj bułkę tartą i podsmażaj chwilę do spienienia. Bułką na maśle oblej kluski. Do tego jeszcze kwaśna śmietana i można zajadać ;-)

knedle-ze-sliwkami-1

Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-08-30 22:21
O mamuniu! Ostatnio o nich myślałam. Teraz to już muszę je zrobić! Twoje wyglądają rewelacyjnie!!! :)
user pic
Krystyna
2017-08-31 01:23
Dokładnie ja też wczoraj myślałam o nich.Dziękuję za przepis.
user pic
Teresa
2017-08-31 07:42
Pyszny obiadek Aniu
user pic
Mariola
2017-09-02 11:02
Właśnie robię :) mniam
user pic
Candy Pandas
2017-09-04 17:03
Idealny czas na takie knedle :D
user pic
Kasia
2017-09-06 20:02
Muszę koniecznie zrobić na obiad! Sezon na śliwki się zaczyna więc będę miała pole do popisu! Napewno skorzystam z Twojego przepisu jest prosty i szybki, a o to właśnie chodzi!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-07 09:05
Zapraszam Kasiu :-)