Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta to jedna z lepszych propozycji na super szybką do zrobienia przekąskę. To przepis na udaną imprezę oraz sposób na coś niezwykle pysznego przy niewielkim nakładzie pracy. 

- gotowe ciasto francuskie
- świetny, uniwersalny farsz ze szpinakiem
- paszteciki można jeść i na ciepło i po przestudzeniu

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Liczba porcji: 22 paszteciki

Kaloryczność kcal: 70 w 1 paszteciku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego - 275 g
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku - 10 g
  • 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • po szczypcie pieprzu i cukru

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Opakowanie ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki, by ciast nie kruszyło się  przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe. 
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 22 paszteciki szerokości około 4 cm. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować tę przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciasto francuskie ze szpinakiem, 1

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca). 

Jeśli ciasto francuskie ze szpinakiem robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Możesz go też porwać na mniejsze kawałki. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 lub 250 gramów. Do zrobienia tego dania użyłam tym razem szpinaku baby. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą.

Możesz też użyć szpinaku mrożonego, ale tylko takiego, którego liście mrożone są w całości. Nie polecam szpinaku siekanego oraz mielonego. Szpinak mrożony rozmroź i odlej ewentualną wodę z glazury oraz dodatkowo odciśnij w dłoniach wodę z liści. Po rozmrożeniu masz otrzymać 200 gramów szpinaku.

Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż jedną łyżkę masła klarowanego. Dwa ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Po niecałej minucie dodaj też cały szpinak. Szpinak może się z początku ledwo mieścić na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszy objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i smaż całość niecałe 10 minut. Na koniec dodaj też posiekane drobno dwa kawałki suszonych pomidorów z oleju (zazwyczaj sprzedawane w słoiku). Dodaj również szczyptę pieprzu i cukru. Całość zamieszaj i wyłącz.

Ciasto francuskie ze szpinakiem, 2

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj. Ciasto przekrój na dwa takie same paski, wzdłuż dłuższego boku. Na środek każdego paska wyłóż przestudzony farsz z patelni. Ponieważ szpinak nie był przykrywany przykrywką podczas smażenia, to nie powinien być mokry. Jeśli Twój szpinak z czosnkiem i suszonym pomidorem ma sporo wody/sosu, to nadmiar płynu koniecznie odlej. Dopiero w tym momencie dodaj pokruszony ser feta. 100 gramów dzielę na pół i rozkładam po równo na każdy pasek ciasta. 

Porada: Można też sięgnąć po ser cheddar lub też ser pleśniowy. Jeśli zaś zamiast sera feta, cheddar lub sera pleśniowego, wybierasz delikatny ser ricotta, mozzarella lub zwykły ser żółty, to polecam dodatkowo posolić farsz przed zwinięciem ciasta w rulon. 
Ciasto francuskie ze szpinakiem, 3

Gdy farsz jest już nałożony, można zawinąć boki ciasta do środka. Końce zlep a łączenie boków delikatnie scal - np. widelcem.
Ciasto francuskie ze szpinakiem, 4

Ruloniki przełóż/przeturlaj ostrożnie na druga stronę, by łączenie znajdowało się od spodu. Ostrym nożem pokrój każdy rulon w niewielkie paszteciki o szerokości około 4 cm. 
Ciasto francuskie ze szpinakiem, 5

Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. Gotowe do pieczenia paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem wyłóż na blaszkę. Zachowaj między nimi niewielkie odstępy. Paszteciki posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną sezamu lub też kminku, czarnuszki czy oregano. 
Ciasto francuskie ze szpinakiem, 6

Blaszkę z pasztecikami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Paszteciki piecz tak około18 minut, do zarumienienia ciasta. Można je wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Takie ciasto francuskie ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Możesz je podać jako samodzielne danie lub przystawkę. 
Ciasto francuskie ze szpinakiem, 7

Jakie są Wasze ulubione przekąski z ciastem francuskim? Może coś na słodko?
Smacznego. 

Inspirowane przepisem Ilki z serwisu prześlij przepis. 
Średnia 4.8 / 5 (1261 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Bardzo lubię szykować różne przekąski i desery z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Dobrej jakości gotowe ciasto francuskie sprzedawane w płatach może być niezwykle pomocne w kuchni. Warto mieć w lodówce chociaż jedno opakowanie takiego ciasta, by w razie potrzeby móc bardzo szybko przygotować pyszną i prostą do zrobienia przekąskę. Ciasto francuskie z e szpinakiem to tylko jedna z wielu moich propozycji. Ciasto francuskie uwielbiam i robię z nim bardzo dużo pyszności. Z szybkich przekąsek na słono polecam np. parówki w cieście francuskim, które uwielbiają wszyscy. Tym razem jednak przygotowałam przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem oraz z fetą. Połączenie szpinaku, fety oraz czosnku należy do moich ulubionych i smak ten nigdy mi się nie nudzi. Ciasto francuskie ze szpinakiem to przepis, który świetnie sprawdzi się wtedy, gdy mamy ochotę zjeść coś smacznego i bez mięsa. Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą będzie też idealną propozycją na przekąskę, którą można podać wtedy, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Mój przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to również coś co wspaniale sprawdzi się na każdym przyjęciu oraz na Sylwestra. Ciasto francuskie z e szpinakiem można bowiem podawać również po całkowitym przestudzeniu. Nie trzeba go kroić, ponieważ to przekąska którą pieczemy tak, by każdy mógł sobie złapać i zjeść jeden kawałek na raz. A na słodko polecam Ci mój błyskawiczny przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Świetną i pyszną przekąską są też frytki z piekarnika, które piekę z małą ilością tłuszczu. Polecam też super przepis na zapiekanki domowe oraz imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Polecam też przepis na ciasto francuskie z pieczarkami

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Taki prosty przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem można sobie też dowolnie modyfikować. Zobacz koniecznie jak zrobić i jak zawijać takie przekąski, ponieważ krok po kroku wraz ze zdjęciami pokazałam jak formować ciastka francuskie ze szpinakiem i fetą. Tak szykowane i cięte ciasto francuskie ze szpinakiem można też śmiało nazwać paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Jest to zatem naprawę fajna i bardzo uniwersalna przekąska. Jeśli Waszymi gośćmi są wegetarianie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Moje pyszne i proste do zrobienia paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta można też lekko zmodyfikować. Zamiast sera feta można dać ser pleśniowy lub ser cheddar. Jeśli zaś wolisz delikatniejszy smak przekąski to możesz też śmiało ser feta zamienić na ser mozzarella lub też zwykły twaróg albo ser ricotta. Polecam wówczas dodatkowo dosolić farsz, ponieważ te sery nie są już tak słone, jak ser feta, ani też tak wyraźne w smaku jak cheddar, czy ser pleśniowy. Zapraszam po przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i życzę smacznego.