Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta to jedna z lepszych propozycji na super szybką do zrobienia przekąskę. To przepis na udaną imprezę oraz sposób na coś niezwykle pysznego przy niewielkim nakładzie pracy.
- gotowe ciasto francuskie
- świetny, uniwersalny farsz ze szpinakiem
- paszteciki można jeść i na ciepło i po przestudzeniu
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Liczba porcji: 22 paszteciki
Kaloryczność kcal: 70 w 1 paszteciku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego - 275 g
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku - 10 g
- 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- po szczypcie pieprzu i cukru
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Opakowanie ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki, by ciast nie kruszyło się przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe.
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 22 paszteciki szerokości około 4 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować tę przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca).
Jeśli ciasto francuskie ze szpinakiem robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Możesz go też porwać na mniejsze kawałki. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 lub 250 gramów. Do zrobienia tego dania użyłam tym razem szpinaku baby. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą.
Możesz też użyć szpinaku mrożonego, ale tylko takiego, którego liście mrożone są w całości. Nie polecam szpinaku siekanego oraz mielonego. Szpinak mrożony rozmroź i odlej ewentualną wodę z glazury oraz dodatkowo odciśnij w dłoniach wodę z liści. Po rozmrożeniu masz otrzymać 200 gramów szpinaku.
Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż jedną łyżkę masła klarowanego. Dwa ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Po niecałej minucie dodaj też cały szpinak. Szpinak może się z początku ledwo mieścić na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszy objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i smaż całość niecałe 10 minut. Na koniec dodaj też posiekane drobno dwa kawałki suszonych pomidorów z oleju (zazwyczaj sprzedawane w słoiku). Dodaj również szczyptę pieprzu i cukru. Całość zamieszaj i wyłącz.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj. Ciasto przekrój na dwa takie same paski, wzdłuż dłuższego boku. Na środek każdego paska wyłóż przestudzony farsz z patelni. Ponieważ szpinak nie był przykrywany przykrywką podczas smażenia, to nie powinien być mokry. Jeśli Twój szpinak z czosnkiem i suszonym pomidorem ma sporo wody/sosu, to nadmiar płynu koniecznie odlej. Dopiero w tym momencie dodaj pokruszony ser feta. 100 gramów dzielę na pół i rozkładam po równo na każdy pasek ciasta.
Porada: Można też sięgnąć po ser cheddar lub też ser pleśniowy. Jeśli zaś zamiast sera feta, cheddar lub sera pleśniowego, wybierasz delikatny ser ricotta, mozzarella lub zwykły ser żółty, to polecam dodatkowo posolić farsz przed zwinięciem ciasta w rulon.
Gdy farsz jest już nałożony, można zawinąć boki ciasta do środka. Końce zlep a łączenie boków delikatnie scal - np. widelcem.
Ruloniki przełóż/przeturlaj ostrożnie na druga stronę, by łączenie znajdowało się od spodu. Ostrym nożem pokrój każdy rulon w niewielkie paszteciki o szerokości około 4 cm.
Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. Gotowe do pieczenia paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem wyłóż na blaszkę. Zachowaj między nimi niewielkie odstępy. Paszteciki posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną sezamu lub też kminku, czarnuszki czy oregano.
Blaszkę z pasztecikami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Paszteciki piecz tak około18 minut, do zarumienienia ciasta. Można je wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Takie ciasto francuskie ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Możesz je podać jako samodzielne danie lub przystawkę.
Jakie są Wasze ulubione przekąski z ciastem francuskim? Może coś na słodko?
Smacznego.
Inspirowane przepisem Ilki z serwisu prześlij przepis.