Śledź z cebulą
Zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie z cebulą. Tak przygotowany śledź jest bardzo smaczny i delikatny. Śledzie w czerwonej cebuli wato umieścić w słoiku i trzymać na specjalne okazje :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
- 400 g śledzi z oleju
- 3 czerwone cebule - 300 g
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Śledzie z czerwoną cebulą
Dodatkowo: siekany koperek, olej do uzupełnienia śledzi po ewentualnym przełożeniu do słoika
Śledzie atlantyckie z oleju przełóż na deskę i pokrój na kawałki wielkości 2 cm. Odłóż do miski. Olej w którym były przetrzymywane wylej.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść na patelni z dwiema łyżkami oleju. Podsmażaj kilka minut na małej mocy palnika. Cebula powinna zmięknąć, jednak nie przypiekaj jej. Dodaj cukier oraz pieprz i ocet balsamiczny. Zamieszaj cebulę. Po chwili wyłącz.
Przestudzoną cebulę z sosem z patelni przełóż do miski ze śledziami. Całość zamieszaj i przełóż do dużego słoika np. 1 x 1 litr. Dodaj siekany koperek. Dolej olej, by wypełnić słoik. Śledzie najlepiej smakują na zimno, po 2 dniach od zrobienia.

Smacznego :-)