Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Śledź z cebulą

Śledź z cebulą

Zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie z cebulą. Tak przygotowany śledź jest bardzo smaczny i delikatny. Śledzie w czerwonej cebuli wato umieścić w słoiku i trzymać na specjalne okazje :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 400 g śledzi z oleju
  • 3 czerwone cebule - 300 g
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Śledzie z czerwoną cebulą

Dodatkowo: siekany koperek, olej do uzupełnienia śledzi po ewentualnym przełożeniu do słoika

Śledzie atlantyckie z oleju przełóż na deskę i pokrój na kawałki wielkości 2 cm. Odłóż do miski. Olej w którym były przetrzymywane wylej.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść na patelni z dwiema łyżkami oleju. Podsmażaj kilka minut na małej mocy palnika. Cebula powinna zmięknąć, jednak nie przypiekaj jej. Dodaj cukier oraz pieprz i ocet balsamiczny. Zamieszaj cebulę. Po chwili wyłącz. 

Przestudzoną cebulę z sosem z patelni przełóż do miski ze śledziami. Całość zamieszaj i przełóż do dużego słoika np. 1 x 1 litr. Dodaj siekany koperek. Dolej olej, by wypełnić słoik. Śledzie najlepiej smakują na zimno, po 2 dniach od zrobienia.

Śledź z cebulą, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (305 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Śledzie z cebulą

Jedna z szybszych do zrobienia i smaczniejszych "sałatek" ze śledziem jaką można przygotować na Święta oraz na co dzień. Jeśli nie chcesz podsmażać cebuli, możesz przygotować śledzie z czerwoną cebulą i śmietaną. Takie śledzie również potrzebują czasu, by nabrały smaku. Śledzie z czerwoną cebulą i żurawiną będą znacznie słodsze. Ja polecam jeszcze szybszy przepis, czyli śledzie z żurawiną

Śledź z czerwoną cebulą

Filety z oleju a'la Matjas sprawdzą się w tej przekąsce idealnie. Śledzie szykowane do słoika można trzymać w lodówce do 2 tygodni. Z doświadczenia wiem jednak, że znikną one znacznie szybciej :-) Z matiasów można też śmiało wyczarować nawet śledź w oleju z cebulką.