Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Bardzo proste do przygotowywania parówki w cieście francuskim, to jedna z szybszych przekąsek. Gotowa do pieczenia w kilka minut. Takie parówki warto podać na przyjęciach oraz wtedy, gdy mamy mało czasu.

- pomysł na prostą przekąskę
- gotowe do pieczenia w 5 minut
- można je jeść na ciepło i na zimno

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 5 parówek

Kalorie: 240 w 1 parówce w cieście

Składniki:
  • 5 klasycznych parówek
  • 5 plasterków dobrego sera
  • 250 g ciasta francuskiego
  • dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka oraz sezam

Parówki w cieście francuskim z serem

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 5 parówek zawiniętych w ciasto francuskie. 

Parówki w cieście francuskim, 1

Parówki w cieście francuskim przepis

Wybrałam parówki pakowane w paczkach po pięć sztuk. Całe opakowanie parówek ważyło 250 gramów. Polecam parówki drobiowe lub drobiowo wieprzowe. W razie potrzeby zdejmij z parówek niejadalne osłonki.

Każdą parówkę zawiń owiń ciasto w jeden plasterek sera żółtego. Polecam sięgnąć po dobrej jakości ser żółty sprzedawany w pasterkach. Są one cienko krojone. Nie będą się więc łamać podczas zawijania.

Porada: Można też każdą parówkę przekroić na pół. Połówki parówek owijasz wówczas plasterkiem sera, który też kroisz na pół. Ser zwijasz na środku parówki. 

Parówki w cieście francuskim, 2

Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. 

Każdą parówkę owiń w kawałek ciasta francuskiego. Ciasto może całkowicie zakrywać końce parówek. Możesz też zostawić niezawinięte końców, tak jak ja. Na pięć parówek zużyłam płat ciasta francuskiego o wadze 250 gramów. 

Ciasto możesz dodatkowo lekko ponacinać ostrym nożem. Nie jest to jednak konieczne. Odrobiną rozbełtanego widelcem jajka wysmaruj od góry ciasto francuskie. Ponieważ potrzebujesz niewiele jajka, to polecam użyć jedno jajko przepiórcze. 

Tak przygotowywane parówki możesz też posypać czarnym lub jasnym sezamem lub szczyptą ulubionych ziół np. prowansalskich. 
Parówki w cieście francuskim, 3

Blaszkę z parówkami w cieście francuskim umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Parówki piecz tak około 15 minut, do zarumienienia ciasta. 

Parówki z cieście francuskim można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. 
Parówki w cieście francuskim, 4

Podczas pieczenia bardzo często wycieka żółty ser. Jeśli chcesz tego uniknąć, to polecam nie owijać parówek plasterkami żółtego sera. Polecam za to posypać parówki tartym parmezanem. Możesz użyć go zamiast sezamu lub też razem np. z jasnym sezamem lub czarnuszką.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (124 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-10-28 10:58
Spoko pomysł. Zrobię na zbliżającą się imprezę z polówek parówek lub kupię takie małe serdelki.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-10-28 12:23
Polecam dodać do środka odrobinę keczupu i kapusty kiszonej . Pyyyychaaaa
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-10-28 12:49
pyszne moje córki same robią,czasem są smarowane sosem do pizzy :)
2019-10-28 17:31
Kolacyjka🙂🙂🙂Młody nie może się doczekać aż ostygną 😂😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-10-28 17:58
Pyszota zjadł 1,5 parówki. A na 2,5latka to dużo 😃
2019-10-28 19:06
Prosto, szybko, smacznie 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👍
2019-10-30 15:15
po upieczeniu 😍. Parówki w cieście francuskim
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
Reklama
2019-10-30 20:35
Aniu zainspirowałaś nas na dzisiejszą kolacje...dodałam od siebie boczek,dodatkowo sos czosnkowy także z Twojego przepisu który jest z nami już długo 😊 całą kolacje słyszałam od moich mężczyzn tylko "mmmm pycha" 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wyglądają pysznie 🌞
2019-10-31 15:10
Pyszne i bardzo szybko się robi. Polecam
2019-11-11 18:13
Super smaczne Aniu, mega przepis 👍🙂👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-11-16 19:58
👌 super dobry i nie drogi przepis na kolacje
👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-11-16 22:04
Właśnie wczoraj zrobiłam kiełbasę ala biała na grilla, super z bulka ziemniakami kasza i
kluskami, jak zrobie parówki to moze sie skusze na przepis na parówki w cieście...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Podaj nam przepis Andrzeju! Super wyglądają!!😍
2019-11-17 11:02
Ba, ale jak zrobić ciasto francuskie?
Reklama

Parówki w cieście francuskim

Parowki w ciescie francuskim to bardzo popularna i szybka do zrobienia przekąska. Można ją przygotować na kilka sposobów. Najbardziej popularne jest zawinięcie całej parówki w płat ciasta francuskiego i zapieczenie jej w piekarniku. Można też śmiało zrobić parówki w cieście francuskim z serem. Polecam wówczas użyć sera w plasterkach. Taki ser jest cienko krojony i nie będzie się łamał podczas owijania go wokół parówki. Zawsze przy takich szybkich przepisach, które opierają się na półproduktach lub gotowych produktach, polecam sięgać po produkty lepszej jakości. Rewelacyjna jest też moja tarta ze szpinakiem. Bardzo dobra i szybka do zrobienia jest też sałatka z wędzonym kurczakiem.. polecam!!

Parówki w cieście francuskim przepis

Sama robię bardzo klasyczne parówki w ciescie francuskim. Mój przepis na parówki w cieście francuskim jest prosty. Używam zazwyczaj klasycznych parówek. Sięgam też wówczas po gotowe ciasto francuskie trzymane w lodówce. Nie używam ciasta francuskiego mrożonego. Wybierając ciasto francuskie zawsze sprawdzaj skład oraz datę ważności. Im świeższe ciasto, tym lepszy smak dania. Ser żółty w plasterkach tylko najwyższej jakości. Można go też pominąć. Trzeba liczyć się z tym, że używając sera do parówek w cieście francuskim, będzie o lekko wyciekał pod wpływem, wysokiej temperatury. Gotowe do pieczenia parówki w cieście francuskim zawsze warto posmarować przed pieczeniem odrobiną rozbełtanego jajka. Przy okazji polecam też posypać parówki w cieście francuskim jasnym lub ciemnym sezamem. Jeśli lubisz takie szybkie przepisy, to na moim Blogu znajdziesz jeszcze wiele pysznych propozycji. Przepyszne są np. moje domowe łazanki, które szykuję nie tylko na Święta. Rewelacyjna jest też sałatka z selera konserwowego, która idealnie sprawdza się na przyjęciach. Zapraszam!