Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Bardzo proste do przygotowywania parówki w cieście francuskim, to jedna z szybszych przekąsek. Gotowa do pieczenia w kilka minut. Takie parówki warto podać na przyjęciach oraz wtedy, gdy mamy mało czasu.

- pomysł na prostą przekąskę
- gotowe do pieczenia w 5 minut
- można je jeść na ciepło i na zimno

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 5 parówek

Kaloryczność kcal: 240 w 1 parówce w cieście

Składniki na proste parówki w cieście francuskim

  • 5 klasycznych parówek
  • 5 plasterków dobrego sera
  • 250 g ciasta francuskiego
  • dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka oraz sezam

Składniki na zawijane parówki w cieście francuskim

  • 4 klasyczne parówki
  • 250 g ciasta francuskiego
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka

Parówki w cieście francuskim z serem

Czas szykowania i pieczenia został podany do przepisu na parówki w wersji pierwszej. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 5 parówek zawiniętych w ciasto francuskie (liczone do przepisu na proste parówki). 

Parówki w cieście francuskim, 1

Parówki w cieście francuskim przepis

Wybrałam parówki pakowane w paczkach po pięć sztuk. Całe opakowanie parówek ważyło 250 gramów. Polecam parówki drobiowe lub drobiowo wieprzowe. W razie potrzeby zdejmij z parówek niejadalne osłonki.

Każdą parówkę zawiń owiń ciasto w jeden plasterek sera żółtego. Polecam sięgnąć po dobrej jakości ser żółty sprzedawany w pasterkach. Są one cienko krojone. Nie będą się więc łamać podczas zawijania.

Porada: Można też każdą parówkę przekroić na pół. Połówki parówek owijasz wówczas plasterkiem sera, który też kroisz na pół. Ser zwijasz na środku parówki. 

Parówki w cieście francuskim, 2

Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. 

Każdą parówkę owiń w kawałek ciasta francuskiego. Ciasto może całkowicie zakrywać końce parówek. Możesz też zostawić niezawinięte końców, tak jak ja. Na pięć parówek zużyłam płat ciasta francuskiego o wadze 250 gramów. 

Ciasto możesz dodatkowo lekko ponacinać ostrym nożem. Nie jest to jednak konieczne. Odrobiną rozbełtanego widelcem jajka wysmaruj od góry ciasto francuskie. Ponieważ potrzebujesz niewiele jajka, to polecam użyć jedno jajko przepiórcze. Tak przygotowywane parówki możesz też posypać czarnym lub jasnym sezamem lub szczyptą ulubionych ziół np. prowansalskich. 
Parówki w cieście francuskim, 3

Blaszkę z parówkami w cieście francuskim umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Parówki piecz tak około 15 minut, do zarumienienia ciasta. Parówki z cieście francuskim można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.

Porada: Podczas pieczenia bardzo często wycieka żółty ser. Jeśli chcesz tego uniknąć, to polecam nie owijać parówek plasterkami żółtego sera. Polecam za to posypać parówki tartym parmezanem. Możesz użyć go zamiast sezamu lub też razem np. z jasnym sezamem lub czarnuszką.
Parówki w cieście francuskim, 4

Zawijane parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim, 5

Włącz piekarnik i ustaw 190 stopni z funkcją termoobiegu lub 200 stopni z funkcją góra/dół. 

Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego ułóż parówkę. Umieść ją tak, by po obu końcach zostawić minimum1 cm wolnej przestrzeni. Od góry i od dołu zaś zostaw po około 2 cm. Odcinaj takie same kawałki ciasta francuskiego tak, by zużyć cały arkusz. 

Parówki w cieście francuskim, 6

Parówkę umieść na kawałku odciętego ciasta (z zachowaniem wolnych przestrzeni). Dokładnie i ciasno zawiń parówkę w ciasto. Zlep łączenie oraz końce. Po obu stronach parówki zawiniętej w ciasto ułóż pałeczki do sushi lub też dowolne słomki (gruby patyczek do szaszłyków też da radę). Parówki nacinaj do ogranicznika z patyczków. Swoje nacinałam co około 1 cm. 
Parówki w cieście francuskim, 7

Kolejno złącz oba końce i dokładnie zlep ze sobą ciasto. 
Parówki w cieście francuskim, 8

Przygotuj tak wszystkie parówki zawijane. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je od góry rozbełtanym jajkiem i obsyp oregano. 

Porada: Całość można też posypać drobno tartym serem. 
Parówki w cieście francuskim, 9

Blaszkę z parówkami zawijanymi w ciasto francuskie umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Piecz je około 20-25 minut, do zarumienienia ciasta. Można je wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
Parówki w cieście francuskim, 10

Parówki w cieście francuskim, 11

Jeżeli szukasz innych ciekawych pomysłów na parówki zobacz koniecznie przepis na corn dogi.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1501 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Parówki w cieście francuskim

Parowki w ciescie francuskim to bardzo popularna i szybka do zrobienia przekąska. Można ją przygotować na kilka sposobów. Najbardziej popularne jest zawinięcie całej parówki w płat ciasta francuskiego i zapieczenie jej w piekarniku. Można też śmiało zrobić parówki w cieście francuskim z serem. Polecam wówczas użyć sera w plasterkach. Taki ser jest cienko krojony i nie będzie się łamał podczas owijania go wokół parówki. Zawsze przy takich szybkich przepisach, które opierają się na półproduktach lub gotowych produktach, polecam sięgać po produkty lepszej jakości. Rewelacyjna jest też moja tarta ze szpinakiem. Bardzo dobra i szybka do zrobienia jest też sałatka z wędzonym kurczakiem.. polecam!! Wspaniałą przekąską są też moje ulubione koreczki imprezowe. 

Parówki w cieście francuskim przepis

Sama robię bardzo klasyczne parówki w ciescie francuskim. Mój przepis na parówki w cieście francuskim jest prosty. Używam zazwyczaj klasycznych parówek. Sięgam też wówczas po gotowe ciasto francuskie trzymane w lodówce. Nie używam ciasta francuskiego mrożonego. Wybierając ciasto francuskie zawsze sprawdzaj skład oraz datę ważności. Im świeższe ciasto, tym lepszy smak dania. Ser żółty w plasterkach tylko najwyższej jakości. Można go też pominąć. Trzeba liczyć się z tym, że używając sera do parówek w cieście francuskim, będzie o lekko wyciekał pod wpływem, wysokiej temperatury. Gotowe do pieczenia parówki w cieście francuskim zawsze warto posmarować przed pieczeniem odrobiną rozbełtanego jajka. Przy okazji polecam też posypać parówki w cieście francuskim jasnym lub ciemnym sezamem. Jeśli lubisz takie szybkie przepisy, to na moim Blogu znajdziesz jeszcze wiele pysznych propozycji. Przepyszne są np. moje domowe łazanki, które szykuję nie tylko na Święta. Rewelacyjna jest też sałatka z selera konserwowego, która idealnie sprawdza się na przyjęciach. Zapraszam!