Parówki w cieście francuskim
Bardzo proste do przygotowywania parówki w cieście francuskim, to jedna z szybszych przekąsek. Gotowa do pieczenia w kilka minut. Takie parówki warto podać na przyjęciach oraz wtedy, gdy mamy mało czasu.
- pomysł na prostą przekąskę
- gotowe do pieczenia w 5 minut
- można je jeść na ciepło i na zimno
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 5 parówek
Kaloryczność kcal: 240 w 1 parówce w cieście
- 5 klasycznych parówek
- 5 plasterków dobrego sera
- 250 g ciasta francuskiego
- dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka oraz sezam
Parówki w cieście francuskim z serem
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 5 parówek zawiniętych w ciasto francuskie.

Parówki w cieście francuskim przepis
Wybrałam parówki pakowane w paczkach po pięć sztuk. Całe opakowanie parówek ważyło 250 gramów. Polecam parówki drobiowe lub drobiowo wieprzowe. W razie potrzeby zdejmij z parówek niejadalne osłonki.
Każdą parówkę zawiń owiń ciasto w jeden plasterek sera żółtego. Polecam sięgnąć po dobrej jakości ser żółty sprzedawany w pasterkach. Są one cienko krojone. Nie będą się więc łamać podczas zawijania.
Porada: Można też każdą parówkę przekroić na pół. Połówki parówek owijasz wówczas plasterkiem sera, który też kroisz na pół. Ser zwijasz na środku parówki.

Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków.
Każdą parówkę owiń w kawałek ciasta francuskiego. Ciasto może całkowicie zakrywać końce parówek. Możesz też zostawić niezawinięte końców, tak jak ja. Na pięć parówek zużyłam płat ciasta francuskiego o wadze 250 gramów.
Ciasto możesz dodatkowo lekko ponacinać ostrym nożem. Nie jest to jednak konieczne. Odrobiną rozbełtanego widelcem jajka wysmaruj od góry ciasto francuskie. Ponieważ potrzebujesz niewiele jajka, to polecam użyć jedno jajko przepiórcze.
Tak przygotowywane parówki możesz też posypać czarnym lub jasnym sezamem lub szczyptą ulubionych ziół np. prowansalskich.

Blaszkę z parówkami w cieście francuskim umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Parówki piecz tak około 15 minut, do zarumienienia ciasta.
Parówki z cieście francuskim można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.

Podczas pieczenia bardzo często wycieka żółty ser. Jeśli chcesz tego uniknąć, to polecam nie owijać parówek plasterkami żółtego sera. Polecam za to posypać parówki tartym parmezanem. Możesz użyć go zamiast sezamu lub też razem np. z jasnym sezamem lub czarnuszką.
Jeżeli szukasz innych ciekawych pomysłów na parówki zobacz koniecznie przepis na corn dogi.
Smacznego.