Co zrobić z ciasta francuskiego

Co zrobić z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest świetną bazą pod wiele pysznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z ciasta francuskiego lub smaczny i prosty deser, to koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowałam tym razem. 

W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz karpatka z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym. Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: ciasto 25 x 25 cm

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego - 375 g (wymiar 25 x 50 cm)
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • szklanka śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jakie jest najlepsze ciasto francuskie:

Wybierając w sklepie ciasto francuskie zawsze w pierwszej kolejności sprawdź jego datę przydatności. Im świeższe ciasto, tym lepiej. Ciasto francuskie już na kilka dni przed wygaśnięciem przydatności może się różnić w smaku od tego świeższego. Nieświeże ciasto francuskie gorzej wyrasta, robi się kwaśne oraz zbite.

Jeśli masz do wyboru ciasto francuskie z lodówki lub ciasto mrożone, wybierz te, które przechowuje się w lodówce. Następnie skład.. Ja zawsze szukam ciasta francuskiego, które ma w składzie prawdziwe masło. Takie ciasto jest smaczniejsze i zdrowsze. Sprawdź również wagę oraz kształt ciasta. Jeśli planujesz zrobić pizzę, to szukaj ciasta okrągłego. Do deserów drobnych i ciast przekładanych idealne będą płaty kwadratowe. 

Co zrobić z ciasta francuskiego, 1

Jak zrobić pyszny deser z ciasta francuskiego:

Płat ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki. Ciasto zmięknie i nie będzie pękać podczas układania. Mój płat miał wymiar 50 x 25 cm, więc przekroiłam do na pół, by powstały mi dwa kwadratowe płaty o tych samych wymiarach. Papier w który zawinięte jest ciasto francuskie to zazwyczaj pergamin, który możesz wykorzystać do pieczenia ciasta. Jeden kawałek ciasta francuskiego możesz zatem ułożyć na tym papierze. Drugi kawałek ułóż na papierze do pieczenia, który masz w domu.

Co zrobić z ciasta francuskiego, 2

Jeśli Twoje płaty zmieszczą się na jednej blaszce w komorze piekarnika, to możesz je piec razem na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw pieczenie góra/dół i piecz ciasto francuskie do około 20 minut. Powinno urosnąć i zarumienić się. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi przez kilka minut. Następnie lekko uchyl drzwi piekarnika i po 15 minutach wyjmij ciasto. Płaty przełóż ostrożnie na kratkę, by przestygły. Jeśli za szybko wyjmiesz ciasto z piekarnika, może Ci ono opaść. Będzie jak najbardziej jadalne, jednak już nie tak puszyste i kruche.

Jeśli płaty cista francuskiego nie mieszczą się na jednej blaszce, to możesz piec je po kolei osobno. Wszystko robisz tak samo jak wyżej. Możesz też każdy płat ułożyć na innej blaszce, na różnych poziomach piekarnika i upiec je z opcją termoobiegu. Wówczas zostaw tę samą temperaturę lub zmniejsz ją do 160 stopni. Wszystko zależy od tego jaką moc ma Twój piekarnik oraz wiatrak w nim zamontowany. Obserwuj proces pieczenia i w razie potrzeby wyłącz wcześniej piekarnik lub odrobinę wydłuż czas pieczenia. 

Co zrobić z ciasta francuskiego, 3

Już w trakcie pieczenia ciasta francuskiego możesz szykować krem śmietanowy. W tym przepisie zrobiłam krem na bazie śmietanki oraz serka mascarpone. Możesz też zrobić inne nadzienie. Polecam wówczas mój przepis na krem budyniowy. Ten krem jest bardzo prosty i pyszny. Wracając jednak do kremu śmietanowego z wanilią...

Łyżeczkę żelatyny w proszku/granulkach zalej 1/4 dopiero co przegotowanej wody. Bardzo gorącą wodę z żelatyną mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się granulek. Miseczkę lub szklankę odstaw na bok do przestudzenia.

Co zrobić z ciasta francuskiego, 4

Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona. Serek mascarpone wymieszaj z małą saszetką cukru z prawdziwą wanilią (taki cukier jest zazwyczaj w formie pudru), czy też z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Krem ubij mikserem, by zrobił się gładki. Jeśli dodasz zwykły cukier drobny, to musisz ubijać krem, aż cukier całkowicie się w nim rozpuści. 
Co zrobić z ciasta francuskiego, 5

Śmietankę umieść w wysokim naczyniu i zacznij ubijać mikserem. Najpierw na niskich obrotach, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty, aż do najwyższych. Możesz dodać do śmietanki małą łyżeczkę cukru. Wówczas bez obaw możesz miksować śmietankę aż zrobi się gęsta. Śmietankę miksuj łącznie do 3 minut. Przy za długim miksowaniu śmietanki z czasem robi się z niej masło. Śmietanka rozwarstwia się wówczas na masło oraz serwatkę. Ubitą śmietanę dodaj do kremu mascarpone. Dodaj też całkowicie schłodzoną żelatynę i całość wymieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (wystarczy kilka sekund).
Co zrobić z ciasta francuskiego, 6

Na przestudzony płat upieczonego ciasta francuskiego wyłóż cały krem śmietankowy z mascarpone. Wyrównaj powierzchnię i przykryj krem drugim kawałkiem ciasta francuskiego. 
Co zrobić z ciasta francuskiego, 7

Ciasto odłóż do lodówki, by się schłodziło. Wystarczy około 30 minut. Po schłodzeniu można je oprószyć cukrem pudrem i podawać. Taka karpatka/napoleonka z kremem śmietankowym lub kremem budyniowym najlepiej smakuje po pierwszych schłodzeniu. Ciasto przechowuj zawsze w chłodnym miejscu.
Co zrobić z ciasta francuskiego, 8

Co można zrobić z ciasta francuskiego?

Skoro jesteśmy już przy słodkościach.. gorąco polecam niesamowicie proste i pyszne do zrobienia ciasteczka z ciasta francuskiego. Ciasteczka z ciasta francuskiego z cynamonem przygotujesz w pięć minut. Jeszcze tylko 15 minut w piekarniku i gotowe. W przepisie znajdziesz też krótki film, jak zrobić takie słodkie ślimaczki. Ciastka są super pyszne i pięknie pachną.


Ciasto francuskie bardzo lubi się też z czekoladą. Oprócz uroczych świderków możesz też przygotować czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego. To również deser, który szykuje się błyskawicznie, a do którego zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników. 
Co zrobić z ciasta francuskiego, 10

Płat ciasta francuskiego możesz też posmarować dowolnym dżemem, kremem czekoladowym, kremowym serkiem czy też wyłożyć kawałkami owoców. Ciasto francuskie zawijasz i kroisz na kawałki jak kopytka. Ciasteczka układasz na blaszce i pieczesz zazwyczaj nie dłużej niż 25 minut, aż zrobią się rumiane. 

Latem uwielbiam też piec słodką pizzę z ciasta francuskiego. Oprócz bitej śmietany możesz na takiej pizzy ułożyć dowolne, ulubione owoce lub nawet kawałki czekolady! Zobacz koniecznie mój przepis słodką pizzę z ciasta francuskiego.


Ciasto francuskie na słono jest również bardzo smaczne. Mini pizze z ciasta francuskiego to najlepsza przekąska na imprezy dla dzieci. Malutkie pizze zjada się na jeden raz i nie ma problemu z zostawianiem przez dzieciaki niedojedzonych kawałków pizzy. Takie mini pizze można zrobić w wielu wariacjach smakowych, by każdy znalazł coś dla siebie. Zapraszam więc po przepis na mini pizze z ciasta francuskiego - niezawodne!
Co zrobić z ciasta francuskiego, 12

Bardzo popularne i super smaczne są też ciastka z serem i szynką. To bardzo klasyczne połączenie, które smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc szukasz przekąski na słono, którą zrobisz w kilka chwil, to zerknij na przepis na ciastka francuskie z serem i szynką
Co zrobić z ciasta francuskiego, 13

Macie jeszcze jakieś propozycje na szybkie dania z udziałem ciasta francuskiego?
Piszcie!

Średnia 4.9 / 5 (31 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-03-21 23:49
Miesz
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-22 08:45
Nie znam tego "dania" ??

Co z ciasta francuskiego

Pomysł na ciasto francuskie na obiad? W ciasto francuskie możesz zawinąć prawie wszystko co lubisz. Kawałki smażonego kurczaka z serem i ogórkiem konserwowym zawinięte w ciasto francuskie i upieczone w piekarniku to super szybki i pyszny obiad! To najlepszy przepis na ciasto francuskiego z kurczakiem. Moje ulubione ciasto francuskie na słono to mini pizze które możesz przygotować w kilka minut. Ciasto francuskie na słodko to ogrom możliwości. Takie desery z ciasta francuskiego robi się najszybciej. Ciasto francuskie jest najlepsze na przekąski. Kupujesz je gotowe do użycia. Nawet pergamin, w który zawinięte jest ciasto zazwyczaj możesz użyć jako podkład do pieczenia. Ciasto francuskie z szynką i serem to klasyka. Szykuję z niego ciastka, które lobię polać przed zjedzeniem ketchupem. 

Ciasto francuskie z kremem mascarpone

Gotowe ciasto francuskie z kremem karpatkowym lub innym kremem na bazie śmietanki to super zastępstwo dla klasycznej karpatki, którą również gorąco polecam. Zobacz mój przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Ciasto francuskie z kremem budyniowym z mojego przepisu lub kremem śmietankowym jest przepyszne. To chyba moja ulubiona karpatka, czy też jak wolisz napoleonka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym. Jeśli karpatka na francuskim, to tylko oprószona cukrem pudrem. Tak smakuje najlepiej. Zapraszam również po inne moje przepisy i inspiracje na ciasto francuskie