Co zrobić z ciasta francuskiego

Co zrobić z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest świetną bazą pod wiele pysznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z ciasta francuskiego lub smaczny i prosty deser, to koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowałam tym razem. 

W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz karpatka z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym. Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: ciasto 25 x 25 cm

Kalorie: 375 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego - 375 g (wymiar 25 x 50 cm)
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • szklanka śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet ciasto francuskie lub serek mascarpone mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 

Ciasto francuskie

Wybierając w sklepie ciasto francuskie zawsze w pierwszej kolejności sprawdź jego datę przydatności. Im świeższe ciasto, tym lepiej. Ciasto francuskie już na kilka dni przed wygaśnięciem przydatności może się różnić w smaku od tego świeższego. Nieświeże ciasto francuskie gorzej wyrasta, robi się kwaśne oraz zbite.

Jeśli masz do wyboru ciasto francuskie z lodówki lub ciasto mrożone, wybierz te, które przechowuje się w lodówce. Następnie skład.. Ja zawsze szukam ciasta francuskiego, które ma w składzie prawdziwe masło. Takie ciasto jest smaczniejsze i zdrowsze. Sprawdź również wagę oraz kształt ciasta. Jeśli planujesz zrobić pizzę, to szukaj ciasta okrągłego. Do deserów drobnych i ciast przekładanych idealne będą płaty kwadratowe. 

Co zrobić z ciasta francuskiego, 1

Ciasto francuskie przepisy

Zaczynamy szykować przepis na super pyszną i szybką hybrydę napoleonkę/karpatkę z ciasta francuskiego.  

Płat ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki. Ciasto zmięknie i nie będzie pękać podczas układania. Mój płat miał wymiar 50 x 25 cm, więc przekroiłam do na pół, by powstały mi dwa kwadratowe płaty o tych samych wymiarach. Papier w który zawinięte jest ciasto francuskie to zazwyczaj pergamin, który możesz wykorzystać do pieczenia ciasta. Jeden kawałek ciasta francuskiego możesz zatem ułożyć na tym właśnie papierze. Drugi kawałek ułóż na papierze do pieczenia, który masz w domu.

Co zrobić z ciasta francuskiego, 2

Jeśli Twoje płaty zmieszczą się na jednej blaszce w komorze piekarnika, to możesz je piec razem na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw pieczenie góra/dół i piecz ciasto francuskie do około 20 minut. Powinno urosnąć i zarumienić się. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi przez kilka minut. Następnie lekko uchyl drzwi piekarnika i po 15 minutach wyjmij ciasto. Płaty przełóż ostrożnie na kratkę, by przestygły. Jeśli za szybko wyjmiesz ciasto z piekarnika, może Ci ono opaść. Będzie jak najbardziej jadalne, jednak już nie tak puszyste i kruche.

Jeśli płaty cista francuskiego nie mieszczą się na jednej blaszce, to możesz piec je po kolei osobno. Wszystko robisz tak samo jak wyżej. Możesz też każdy płat ułożyć na innej blaszce, na różnych poziomach piekarnika i upiec je z opcją termoobiegu. Wówczas zostaw tę samą temperaturę lub zmniejsz ją do 160 stopni. Wszystko zależy od tego jaką moc ma Twój piekarnik oraz wiatrak w nim zamontowany. Obserwuj proces pieczenia i w razie potrzeby wyłącz wcześniej piekarnik lub odrobinę wydłuż czas pieczenia.
 

Co zrobić z ciasta francuskiego, 3

Już w trakcie pieczenia ciasta francuskiego możesz szykować krem śmietanowy. W tym przepisie zrobiłam krem na bazie śmietanki oraz serka mascarpone. Możesz też zrobić inne nadzienie. Polecam wówczas mój przepis na krem budyniowy. Ten krem jest bardzo prosty i pyszny. Wracając jednak do kremu śmietanowego z wanilią...

Łyżeczkę żelatyny w proszku/granulkach zalej 1/4 dopiero co przegotowanej wody. Bardzo gorącą wodę z żelatyną mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się granulek. Miseczkę lub szklankę odstaw na bok do przestudzenia.

Co zrobić z ciasta francuskiego, 4

Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona. Serek mascarpone wymieszaj z małą saszetką cukru z prawdziwą wanilią (taki cukier jest zazwyczaj w formie pudru), czy też z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Polecam Ci mój przepis na domowy cukier waniliowy. Krem ubij mikserem, by zrobił się gładki. Jeśli dodasz zwykły cukier drobny, to musisz ubijać krem trochę dłużej, aż cukier całkowicie się w nim rozpuści. 
Co zrobić z ciasta francuskiego, 5

Śmietankę umieść w wysokim naczyniu i zacznij ubijać mikserem. Najpierw na niskich obrotach, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty, aż do najwyższych. Przy za długim miksowaniu śmietanki z czasem robi się z niej masło. Śmietanka rozwarstwia się wówczas na masło oraz serwatkę. Ubitą śmietanę dodaj do kremu mascarpone. Dodaj też całkowicie schłodzoną żelatynę i całość wymieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (wystarczy kilka sekund).

Krem nie jest bardzo słodki, jeśli więc lubisz słodsze kremy w ciastach, to spróbuj odrobinkę kremu i ewentualnie dodaj trochę cukru pudru przed wyłożeniek masy na upieczone ciasto francuskie. 
Co zrobić z ciasta francuskiego, 6

Na przestudzony płat upieczonego ciasta francuskiego wyłóż cały krem śmietankowy z mascarpone. Wyrównaj powierzchnię i przykryj krem drugim kawałkiem ciasta francuskiego. 
Co zrobić z ciasta francuskiego, 7

Ciasto odłóż do lodówki, by się schłodziło. Wystarczy około 30 minut. Po schłodzeniu można je oprószyć cukrem pudrem i podawać. Taka karpatka/napoleonka z kremem śmietankowym lub kremem budyniowym najlepiej smakuje po pierwszych schłodzeniu. Ciasto przechowuj zawsze w chłodnym miejscu.
Co zrobić z ciasta francuskiego, 8

Przekąski z ciasta francuskiego

A teraz jeszcze kilka innych propozycji na dania i przekąski z ciasta francuskiego. Tym razem już jednak o każdym daniu napiszę kilka słów, pokażę zdjęcie i podam link do całego przepisu na dane danie z ciastem francuskim. 

Skoro jesteśmy już przy słodkościach.. gorąco polecam niesamowicie proste i pyszne do zrobienia ciasteczka z ciasta francuskiego. Ciasteczka z ciasta francuskiego z cynamonem przygotujesz w pięć minut. Jeszcze tylko 15 minut w piekarniku i gotowe. W przepisie znajdziesz też krótki film, jak zrobić takie słodkie ślimaczki. Ciastka są super pyszne i pięknie pachną.

Co zrobić z ciasta francuskiego, 9

Ciasto francuskie bardzo lubi się też z czekoladą. Oprócz uroczych świderków możesz też przygotować ciasto francuskie z czekoladą. To również deser, który szykuje się błyskawicznie, a do którego zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników. 

Co zrobić z ciasta francuskiego, 10

Płat ciasta francuskiego możesz też posmarować dowolnym dżemem, kremem czekoladowym, kremowym serkiem czy też wyłożyć kawałkami owoców. Ciasto francuskie zawijasz i kroisz na kawałki jak kopytka. Ciasteczka układasz na blaszce i pieczesz zazwyczaj nie dłużej niż 25 minut, aż zrobią się rumiane. 

Latem uwielbiam też piec słodką pizzę z ciasta francuskiego. Oprócz bitej śmietany możesz na takiej pizzy ułożyć dowolne, ulubione owoce lub nawet kawałki czekolady! Słodka pizza z ciasta francuskiego to super deser na lato. 


Faworki z ciasta francuskiego to wielki hit na moim Blogu. Takie faworki uratowały nie jeden Tłusty Czwartek :) To bowiem tylko pięć minut szykowania i dwa składniki. Zobacz tylko jaki efekt i smak!
Co zrobić z ciasta francuskiego, 12

Klasyka z przekąsek na słodko to oczywiście ciastka francuskie z owocami. Aby je zrobić wystarczy, że masz w domu ciasto francuskie oraz dowolny dżem lub świeże owoce, plus może trochę cukru. 
Co zrobić z ciasta francuskiego, 13

Ciasto francuskie na słono jest również bardzo smaczne. Mini pizze z ciasta francuskiego to najlepsza przekąska na imprezy dla dzieci. Malutkie pizze zjada się na jeden raz i nie ma problemu z zostawianiem przez dzieciaki niedojedzonych kawałków pizzy. Takie mini pizze można zrobić w wielu wariacjach smakowych, by każdy znalazł coś dla siebie. Zapraszam więc po przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego
Co zrobić z ciasta francuskiego, 14

Bardzo popularne i super smaczne są też ciastka z serem i szynką. To bardzo klasyczne połączenie, które smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc szukasz przekąski na słono, którą zrobisz w kilka chwil, to zerknij na przepis na ciasto francuskie z szynką i serem
Co zrobić z ciasta francuskiego, 15

Świetne jest też ciasto francuskie z łososiem. Te pyszne i super śliczne ciasteczka szykujesz oczywiście z gotowego ciasta francuskiego. Są gotowe do zjedzenia w 15 minut. To przekąska, którą podaje się na zimno. Jeśli więc lubisz łososia wędzonego oraz kremowe serki, to musisz zrobić te ciastka.
Co zrobić z ciasta francuskiego, 16

Masz jeszcze jakieś propozycje na szybkie dania z udziałem ciasta francuskiego?

Średnia 4.9 / 5 (37 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-03-21 23:49
Miesz
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-22 08:45
Nie znam tego "dania" ??
2019-03-21 12:04
Dziękuję za inspiracje. Chyba zacznę od tych ostatnich ciastek z łososiem. To będzie super niespodzianka dla dzieci na przekąskę na Wielkanoc 🥚🐥
-- Ania z AniaGotuje.pl Zapraszam 👍
2019-03-21 21:33
Przepyszna masa, goście się zachwycali 🥰
Mąż stwierdził ze w końcu się nauczyłam piec ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️👏️
2019-04-14 23:59
Witam. Chciałabym zrobić ciasto na święta. Kiedy najlepiej, aby przetrwało do niedzieli i poniedziałku.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-15 10:21
Najpóźniej dzień wcześniej Natalio.
2019-07-16 19:32
Aniu gdzie kupujesz ciasto francuskie z masłem? Wszędzie widzę z olejem palmowym.
-- Ania z AniaGotuje.pl Blikle robi z masłem Aniu.
2019-07-17 17:31
Dziś tam byłam (Blikle na Dworcu Centralnym) i powiedziano mi, że to ciasto nie jest robione od jakiś 3 lat. 😞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-17 17:56
Pewnie było za drogie.. Nie pozostaje mi nic innego jak dodać przepis na domowe ciasto francuskie na maśle 🙂
2019-07-17 19:46
Więc czekamy 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie, pâte feuilletée, to ciasto składające się cieniutkich płatków ułożonych warstwami jedna na drugiej. Powstaje w wyniku wielokrotnego powtarzania procesu: wałkowania do grubości 2 mm, składania na 4 warstwy i odstawia do schłodzenia. Proces jest bardzo pracochłonny dlatego zazwyczaj kupujemy gotowe, mrożone ciasto francuskie w sklepie. Przypuszcza się, że ciasto francuskie znane było we Francji już w średniowieczu. Podobne warstwowe ciasta znane są również w innych kulturach, na przykład ciasto filo z kuchni Turków osmańskich, popularne też bardzo w Grecji. Wypieka się z niego pyszną bakławę.

Ciasto francuskie przepisy

Pomysł na ciasto francuskie na obiad? W ciasto francuskie możesz zawinąć prawie wszystko co lubisz. Kawałki smażonego kurczaka z serem i ogórkiem konserwowym zawinięte w ciasto francuskie i upieczone w piekarniku to super szybki i pyszny obiad! To najlepszy przepis na ciasto francuskiego z kurczakiem. Moje ulubione ciasto francuskie na słono to mini pizze które możesz przygotować w kilka minut. Ciasto francuskie na słodko to ogrom możliwości. Takie desery z ciasta francuskiego robi się najszybciej. Ciasto francuskie jest najlepsze na przekąski. Kupujesz je gotowe do użycia. Nawet pergamin, w który zawinięte jest ciasto zazwyczaj możesz użyć jako podkład do pieczenia. Ciasto francuskie z szynką i serem to klasyka. Szykuję z niego ciastka, które lubię polać przed zjedzeniem ketchupem. 

Przekąski z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie z kremem karpatkowym lub innym kremem na bazie śmietanki to super zastępstwo dla klasycznej karpatki, którą również gorąco polecam. Zobacz mój przepis: karpatka z kremem budyniowym. Ciasto francuskie z kremem budyniowym z mojego przepisu lub kremem śmietankowym jest przepyszne. To chyba moja ulubiona karpatka, czy też jak wolisz napoleonka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym. Jeśli karpatka na francuskim, to tylko oprószona cukrem pudrem. Tak smakuje najlepiej. Ciasto francuskie z.. serem, dżemem, mięsem.. z czym tylko lubisz. Ciasto francuskie jest bowiem niezwykle uniwersalne. Z ciasta francuskiego możesz zrobić dania i na słodko i na słono. Z ciasta francuskiego warto zrobić szybkie ciastka francuskie. To mój ulubiony sposób na nagłych gości. Przystawki z ciasta francuskiego smakują praktycznie każdemu i zawsze szybo znikają ze stołu. Przepisy z ciastem francuskim to sama przyjemność szykowania. A co z kaloriami..  ciasto francuskie kalorie ma i to sporo, ale za to jak dobrze smakuje. Ciekawi Cię co można zrobić z ciasta francuskiego? Zapraszam do przeczytania całego wpisu. Moje potrawy z ciasta francuskiego są pyszne i super szybkie do zrobienia. Zobacz też inne moje przepisy kulinarne