Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Najlepszy pomysł na wilgotne i proste ciasto dyniowe w jesiennych klimatach. Dyniowy mech z pysznym i puszystym kremem z mascarpone i galaretki pomarańczowej kusi nie tylko wyglądem, ale i cudownym smakiem.

Zobacz też mój przepis na ciasto zielony mech.. widzisz podobieństwo? :)

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica 25 cm - 1800 g ciasta

Kaloryczność kcal: 320 w 100 gramach ciasta

Składniki na ciasto dyniowe

  • 280 g mąki pszennej tortowej - około 1 i 3/4 szklanki
  • 300 g świeżej dyni bez skóry
  • 3 duże jajka
  • 140 g cukru trzcinowego - około pół szklanki
  • 200 ml oleju - 180 g
  • po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oraz cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na krem z mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • szklanka śmietanki 30 % - 250 ml
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie śnieżki w proszku - 60 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 20/30 cm lub tortownica o średnicy 25 cm.
Dodatkowy czas: chłodzenie kremu w cieście

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki a śmietankę 30 % lub 36 % trzymaj schodzoną w lodówce.
Kalorie policzone zostały z użyciem cukru trzcinowego, śmietanki 30 % oraz śnieżki w proszku light. 

Ciasto dyniowe jest ostatnio szalenie modne, dlatego, że i sama dynia jest w Polsce bardzo popularnym warzywem. Już z początkiem jesieni szykuję dla moich dzieci placki z dyni na słodko oraz wiele innych pyszności. Jednak dyniowy mech zazwyczaj czeka przynajmniej do października. Ciasto dyniowe podane na tarasie w słoneczny dzień cudownie komponuje się z tańczącymi, barwnymi liśćmi spadającymi z drzew..

Ciasto dyniowe, 1

Ciasto dyniowe

Aby zrobić ciasto dyniowe polecam sięgnąć po dynię deserową, jak dynia Muscat. Jest bardzo soczysta, ma świeży miąższ z melonową nutą. Dobra będzie też dynia Hokkaido oraz dynia piżmowa, które mają jeszcze bardziej intensywnie pomarańczowy miąższ. Dynia zwyczajna w ostateczności również będzie dobra do ciasta dyniowego. Będzie miała jednak jaśniejszy kolor i trochę mniej wyczuwalny smak dyni.

Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna. Dynię zetrzyj na tarce, na małych lub średnich oczkach. Potrzebujesz szklankę dyni, czyli około 300 gramów tartej dyni. 

Ciasto dyniowe, 2

W mniejszej misce wymieszaj razem mąkę pszenną z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli.
Ciasto dyniowe, 3

Do dużej miski wbij trzy duże jajka i wsyp pół szklanki cukru trzcinowego. Można go zastąpić również zwykłym, drobnym cukrem. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch a cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

Zmniejsz moc miksera. Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu, wyłącz mikser. Resztę składników dodajesz już tylko z użyciem łyżki.
Ciasto dyniowe, 4

Startą dynię przełóż delikatnie do puchu z jajek i leju. Całość wymieszaj w kilku ruchach i wsyp mieszankę z mąką. Ciasto mieszaj teraz już troszkę dłużej i dokładniej, jednak nie za długo. Tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Ciasto dyniowe, 5

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają.

Do formy wylej ciasto dyniowe. 
Ciasto dyniowe, 6

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 40 minut (lub trochę dłużej), do suchego patyczka. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. I na tym etapie można by już zakończyć szykowania ciasta dyniowego. Ciasto wychodzi delikatne i wilgotne. Bez dodatku kremu nie jest bardzo słodkie, więc można je śmiało oprószyć cukrem pudrem. Domowy lukier cytrynowy też będzie świetny. 

Idąc jednak dalej za przepisem, po przestudzeniu ciasta można je tymczasowo uwolnić z boków formy. Ciasto przekrój na dwie połówki, tak jak biszkopt pod tort. Spód ponownie zapnij w obręczy formy. Górę odłóż chwilowo na bok. 

Ciasto dyniowe, 7

Krem z mascarpone do ciasta dyniowego

Krem z dodatkiem galaretki polecam zacząć szykować od razu po umieszczeniu ciasta dyniowego w piekarniku. Zacznij od zalania galaretki pomarańczowej jedną szklanką wrzątku. Galaretkę mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Galaretkę odstaw na chwilę w chłodne miejsce, by przestygła a następnie dodaj do niej cały serek mascarpone.

Serek i galaretkę dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Jeśli planujesz zmiksować płynną galaretkę z mascarpone, to zalecam użyć wysokiego naczynia, by nie pochlapać płynem całej kuchni. Miskę z płynem możesz umieścić w lodówce na czas ubijania śmietanki. 

Ciasto dyniowe, 8

W osobnym naczyniu ubij na sztywną bardzo dobrze schłodzoną śmietankę z dwiema łyżkami cukru i śnieżką w proszku. Jeśli nie chcesz użyć śnieżki, to sięgnij po śmietankę 36 % (zamiast śmietanki 30 %), która bardzo szybko się ubija. 

Jak ubić śmietankę?
Dobrze schłodzoną śmietankę 30 % ubijaj mikserem zaczynając od małych obrotów. Polecam użyć do tego wysokiego naczynia. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Po około minucie ubijania dodaj łyżkę cukru. Po kolejnej minucie wsyp druga łyżkę. Śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta, ale o lekkiej konsystencji. Na koniec wsyp jeszcze śnieżkę light w proszku i ubijaj całość jeszcze chwilę. Jeśli używasz śmietanki 36 % to możesz już nie dodawać śnieżki.

Ubitą śmietankę wmieszaj ostrożnie w całkowicie przestudzony i lekko już tężejący płyn z mascarpone i galaretki. Gotowy krem wyłóż na spód ciasta dyniowego, zamkniętego w formie.
Ciasto dyniowe, 9

Wyrównaj powierzchnię kremu i formę z ciastem odłóż na kilkanaście, do 30 minut do lodówki. Krem potrzebuje trochę czasu, by lekko zesztywniał. Dopiero wtedy można bez obaw wyłożyć druga warstwę ciasta, które zostało wcześniej odłożone na bok. 

Polecam górę ciasta pokruszyć i takie okruchy wyłożyć na krem z galaretki i mascarpone. Ciasto dyniowe jest już prawie gotowe. Potrzebuje tylko jeszcze minimum dwóch godzin w lodówce, by krem stężał. Ciasto dyniowe najlepiej jest zostawić nawet na całą noc w lodówce.
Ciasto dyniowe, 10

Nie zdejmuj obręczy w tortownicy, póki nie obkroisz ciasta przy pomocy cienkiego noża. Ciasto dyniowe z kremem należy obkroić od wewnętrznej strony, dotykając boków. 



Ciasto dyniowe, 11

Ciasto dyniowe, 12

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1752 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto dyniowe

Wilgotne i delikatne ciasto dyniowe to jeden z lepszych deserów, jaki można zrobić z wykorzystaniem świeżej dyni. Ciasto dyniowe można upiec z prawie każdej odmiany dyni jadalnej. Najlepsze do dań na słodko są dynie typowo deserowe, jak dynia muskatowa. Ciasto dyniowe z olejem jest tańsze w wykonaniu niż te pieczone na maśle. Jest również prostsze do zrobienia. Moje ciasto z dyni piekę zawsze jesienią. Wygląda idealnie i smakuje jeszcze lepiej wkomponowane w klimat jesiennych smaków i kolorów. 

Ciasto dyniowy mech

Postanowiłam, by ciasto dyniowe przypominało znany i często robiony również jesienią przepis na leśny mech. Świetny w cieście dyniowym jest też krem, który szykuję na bazie serka mascarpone, śmietanki oraz galaretki pomarańczowej, która pasuje idealnie do cista dyniowego. 

Ciasto na Halloween

Ten przepis na ciasto dyniowe idealnie pasuje do menu na Halloween. W końcu to właśnie na imprezy na Halloween szykujemy najwięcej dań z wykorzystaniem dyni. Idealny będzie również sernik dyniowy na zimno oraz coś na wytrawnie, czyli najlepsza dynia pieczona z fetą. Jesienią króluje tez przepis na jabłecznik - polecam! Szukasz pomysły na inne ciasto? U mnie znajdziesz wiele łatwych inspiracji do zrobienia.