Ciasto z papierówkami
Ciasto z papierówkami super szybkie i proste do upieczenia ciasto ucierane, które szykujemy na oleju. Aby je zrobić potrzebujesz tylko kilka łatwo dostępnych składników.
- zawsze się udaje
- szybkie ciasto z jabłkami
- aromatyczne, puszyste i wilgotne
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 50 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 (wym. wewnętrzne)
Kaloryczność kcal: 285 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
- 5 dużych lub 6 małych jajek
- niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru - 150 g
- trochę ponad pół szanki oleju - do 150 g
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg małych/wczesnych jabłek papierówek
Ciasto z papierówkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 50 minut.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.

Ciasto z papierówkami przepis
Kilogram wczesnych papierówek obierz cienko ze skórki. Każdą sztukę przekrój na pół, a następnie usuń gniazda nasienne. Połówki jabłek pokrój na kawałki nie mniejsze niż 2 cm. Pokrojone jabłka (u mnie po obraniu i pokrojeniu było około 820 gramów jabłek) umieść w garnku z grubym dnem. Do jabłek wsyp małą saszetkę cukru wanilinowego. Jabłka smaż przez około 10-15 minut na małej mocy palnika. Co parę minut zamieszaj jabłka przy pomocy drewnianej łyżki. Jabłka mają się tylko lekko podprażyć i zmięknąć. Podprażone odstaw do całkowitego przestudzenia. Aby przyspieszyć proces studzenia możesz przełożyć je do szklanej miski.
Porada: Jeśli masz w swoich zbiorach laskę wanilii, pastę waniliową lub też esencję waniliową, to możesz śmiało pominąć cukier wanilinowy i dodać np. nasionka z połowy laski wanilii lub płaską łyżeczkę pasty, czy esencji waniliowej. Do podprażonych jabłek można też dodać szczyptę cynamonu.

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to około 150 gramów cukru. Wbij 6 mniejszych lub 5 dużych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlej trochę ponad pół szklanki oleju roślinnego o delikatnym smaku (150 gramów). Całość miksuj króciutko (do 5 sekund) i wyłącz mikser.

W osobnej misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie (a najlepiej przesiej), dwie szklanki mąki pszennej tortowej oraz dwie (nie czubate) łyżeczki proszku do pieczenia. Taką mieszankę wsyp do miski ze słodkim puchem jajecznym. Ciasto wymieszaj przy pomocy szpatułki. Możesz też przesiewać mąkę z proszkiem do miski i jednocześnie powoli i delikatnie mieszać ciasto, aż zrobi się jednolite. Nie mieszaj go jednak za długo, by zachowało puszystość i jak najwięcej pęcherzyków powietrza.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Dno oraz boki formy o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wylej całe ciasto.

Na cieście rozłóż równo porażone i przestudzone jabłka.

Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe (zwróć uwagę, czy na patyczku nie ma tylko jabłek, by niepotrzebnie nie piec ciasta za długo).
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć szybkie ciasto z pieca. Warto uwolnić ciasto z formy i odłożyć je na kratkę do całkowitego przestudzenia.


Ciasto z papierówkami oprószam przed podaniem cukrem pudrem. To ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do dwóch dni. Jeśli planujesz trzymać je dłużej, to po dwóch dniach przenieś je do lodówki.
Smacznego.