Ślimaczki drożdżowe z budyniem i jagodami

Ślimaczki drożdżowe z budyniem i jagodami

Super przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z budyniem i jagodami! Ślimaczki drożdżowe są wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Ciasto jest przepyszne!!

Czas pieczenia: 27 minut
Ilość porcji: 10

Składniki na ciasto

  • 4 żółtka jaj
  • 100 g masła - pół kostki
  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej - 650 g
  • szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży - lub 14 g suchych
  • pół szklanki cukru

Składniki na budyń + jagody

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x 40 g
  • 700 ml mleka - niecałe 3 szklanki po poj. 250 ml
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g jagód

Moja foremka do pieczenia miała wymiary 25/38 cm.

Przygotuj sobie wszystkie składniki. Warto mieć od razu wszystko odmierzone. Polecam lekko podgrzać mleko oraz rozpuścić w rondelku masło, a żółtka jajek wyjąć wcześniej z lodówki. Z białek polecam upiec blaty bezowe, czy też piankowe obłoczki :-) 

Zacznij od zaczynu z drożdży 
Nawet jeśli używasz drożdży suszonych, polecam zrobić z nich najpierw zaczyn. Bardzo często suszone drożdże nie rozpuszczają się łatwo w cieście i są długo widoczne.  

Do szklanki wkrusz lub wsyp drożdże. Dodaj jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i łyżkę mleka (wszystkie składniki uszczknij z odmierzonych wcześniej porcji do ciasta). Całość dobrze razem rozetrzyj i odstaw w ciepłe miejsce. Możesz szklankę zakryć ręcznikiem papierowym. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę. 

Ciasto
W sporej misce umieść rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące), cukier, żółtka, ciepłe mleko oraz zaczyn. Ciasto wyrabiaj 3-4 minuty aż zamieni się w lśniącą, gładką i elastyczną kulę.  

Ciasto przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia na całą godzinę. 

Budyń
Budyń przygotuj w trakcie wyrastania ciasta drożdżowego. 2 szklanki mleka - 500 ml zagotuj. 200 ml zimnego mleka - niecałą szklankę wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Dobrze wymieszany płyn wlewaj powoli do lekko gotującego się mleka. Ciągle mieszaj mleko do około 2 minut, aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Odstaw do wystudzenia. 

Formowanie ślimaczków
Po godzinie (maksymalnie 1,5 h) kula podwoi swoją objętość :-) Przygotuj sporą, prostokątną formę. Wyłóż dno papierem do pieczenia i wysmaruj od środka resztkami masła.
- Stolnicę lub dużą drewnianą deskę obsyp mąką. Ciasto wyłóż i rozwałkuj na grubość około 2 cm.
- Łyżką rozprowadź po powierzchni budyń (może być lekko ciepły).
- Budyń obsyp jagodami. Wcześniej je umyj i osusz z nadmiaru wody (mrożone zaś rozmroź i odsącz z rozpuszczonej glazury).
- Placek zwiń w rulonik (jak na zdjęciu poniżej).
- Ostrym nożem krój plastry szerokości około 3 cm. Delikatnie (są bardzo elastyczne i miękkie) układaj je obok siebie w przygotowanej blaszce/foremce.

slimaczki-drozdzowe-z-budyniem-i-jagodami-1
Formę ze ślimaczkami odstaw do wyrośnięcia, (tak samo jak kulę ciasta) tym razem już tylko na 30 minut. 

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - grzałka góra/dół. Drożdżowe ślimaczki piecz 25-30 minut. Uchyl drzwi piekarnika na 5 minut i wyjmij formę.

slimaczki-drozdzowe-z-budyniem-i-jagodami-2

Drożdżówki można zajadać już po lekkim przestudzeniu. Można też dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować ;-)

slimaczki-drozdzowe-z-budyniem-i-jagodami-3

slimaczki-drozdzowe-z-budyniem-i-jagodami-4

slimaczki-drozdzowe-z-budyniem-i-jagodami-5
Ślimaczki można przechowywać w lodówce do 4 dni. Po przestudzeniu i schłodzeniu są równie pyszne i idealnie się je kroi nożem. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-07-13 15:54
Prezentują się nawet lepiej niż jagodzianki :D
user pic
Monia
2017-07-20 16:04
Z jakimi innymi owocami będzie pasowało?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-20 17:15
Borówki i maliny będą idealne.