Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-)

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: blaszka 18/28 cm

Składniki:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej  -  około 350 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju lub oliwy
  • 5 większych jajek
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 3-5 łodyg rabarbaru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.

Do małej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaj żółtka. Ciągle miksując dodaj również olej. Miksuj masę jeszcze minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.

Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą. Ciasto przelej do formy (powinno być dość gęste).

Na wierz wyłóż rabarbar. Łodygi należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki - do 1 cm.

Ciasto piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). 

Proste ciasto z rabarbarem, 1

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Rabarbar jest kwaśny, a ciasto nie za słodkie, więc polecam oprószyć je cukrem pudrem.

Proste ciasto z rabarbarem, 2

Proste ciasto z rabarbarem, 3

Proste ciasto z rabarbarem, 4

Jeśli masz więcej łodyg gorąco polecam zrobić z nich pyszny kisiel z rabarbaru :-)

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (26 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14540
Reklama

Komentarze

2017-05-02 17:46
Super, w koncu znalazlam jakis ciekawy pomysl na rabarbar, w koncu poczatek sezonu, placek wyglada bardzo apetycznie I napewno skorzystam z przepisu.
W końcu jest nasz ulubiony sezon na rabarbar :D Super ciacho :D
2017-05-19 21:31
Czy może być brązowy cukier?
2018-04-25 20:35
Ooo cos nowego
2018-05-06 15:26
Już drugi raz piekę te pyszne ciasto z twojego przepisu Aniu ,i myslę że nie ostatni :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-06 18:15
Bardzo się cieszę Aniu ❤️ Może następnym razem dodasz też zdjęcie?
2018-05-07 14:51
Dziś będę piekła! Czy mogę rabarbar zastąpić truskawkami? Niestety do miasta mam bardzo daleko a w pobliskim sklepiku nie ma rabarbaru 😞❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-07 19:09
Śmiało możesz do tego ciasta dać truskawki. 🍓
2018-05-07 19:51
Wyszło fenomenalne ! ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-07 20:10
Marcelino, Twoje ciasto wygląda mega pysznie i puszyście!😍
2018-05-07 20:18
Dziękuje bardzo, tak tez smakuje. 🍓😀 podzieliłam się przepisem ze znajomymi
2018-05-15 16:36
witam, piekłam dziś ten placek jest bardzo dobry ale wyszedł o połowę niższy, gdzie mogłam popełnić błąd?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-15 17:46
Jolu, może to tylko kwestia wielkości użytej formy?
Zerknij na przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami 🍓🍓 Zaczynamy sezon a to jest super przepis! Ciasto wychodzi wilgotne.
2018-06-24 10:59
Witam jaka wielkość blachy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-24 12:46
Ciasto z rabarbarem piekłam w blaszce wielkości 18/28 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 26 cm.