Proste ciasto z rabarbarem
Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem na oleju. Bez mleka i masła. Tylko kilka składników gwarantuje szybkie i proste wykonanie.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: blaszka 18/28 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju lub oliwy
- 5 większych jajek
- pół szklanki drobnego cukru
- 3-5 łodyg rabarbaru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.
Ciasto z rabarbarem najłatwiejsze
Do małej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaj żółtka. Ciągle miksując dodaj również olej. Miksuj masę jeszcze minutę.
Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.
Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą. Ciasto przelej do formy (powinno być dość gęste).
Na wierz wyłóż rabarbar. Łodygi należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki - do 1 cm.
Ciasto piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka).
Proste ciasto z rabarbarem
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Rabarbar jest kwaśny, a ciasto nie za słodkie, więc polecam oprószyć je cukrem pudrem.
Polecam wypróbuj również mój przepis na doskonałe ciasto z rabarbarem i budyniem! Jeśli masz więcej łodyg gorąco polecam zrobić z nich pyszny kisiel z rabarbaru.
Smacznego!