Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-)

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40-45 minut
Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica

Składniki:
• 2 niepełne szklanki mąki pszennej  -  około 350 g
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół szklanki oleju lub oliwy
• 5 większych jajek
• pół szklanki drobnego cukru
• 3-5 łodyg rabarbaru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.

Do małej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaj żółtka. Ciągle miksując dodaj również olej. Miksuj masę jeszcze minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.

Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą. Ciasto przelej do formy (powinno być dość gęste).

Na wierz wyłóż rabarbar. Łodygi należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki - do 1 cm.

Ciasto piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). 

proste-ciasto-z-rabarbarem-1

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Rabarbar jest kwaśny, a ciasto nie za słodkie, więc polecam oprószyć je cukrem pudrem.

proste-ciasto-z-rabarbarem-2

proste-ciasto-z-rabarbarem-3

proste-ciasto-z-rabarbarem-4

Jeśli masz więcej łodyg gorąco polecam zrobić z nich pyszny kisiel z rabarbaru :-)

Smacznego!

Widelcem po TALERZU...
2017-05-02 17:46
Super, w koncu znalazlam jakis ciekawy pomysl na rabarbar, w koncu poczatek sezonu, placek wyglada bardzo apetycznie I napewno skorzystam z przepisu.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-05-05 15:54
W końcu jest nasz ulubiony sezon na rabarbar :D Super ciacho :D
Gosia
2017-05-19 21:31
Czy może być brązowy cukier?