Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: blaszka 18/28 cm

Składniki:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej  -  około 350 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju lub oliwy
  • 5 większych jajek
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 3-5 łodyg rabarbaru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.

Do małej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaj żółtka. Ciągle miksując dodaj również olej. Miksuj masę jeszcze minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.

Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą. Ciasto przelej do formy (powinno być dość gęste).

Na wierz wyłóż rabarbar. Łodygi należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki - do 1 cm.

Ciasto piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). 

Proste ciasto z rabarbarem, 1

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Rabarbar jest kwaśny, a ciasto nie za słodkie, więc polecam oprószyć je cukrem pudrem.

Proste ciasto z rabarbarem, 2

Proste ciasto z rabarbarem, 3

Proste ciasto z rabarbarem, 4

Jeśli masz więcej łodyg gorąco polecam zrobić z nich pyszny kisiel z rabarbaru :-)

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (128 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷