Ciastka z jabłkami
Kruche ciasteczka maślane z twarogiem mielonym to bardzo stary przepis, który pochodzi jeszcze z 1937 roku. Ciastka serowe z jabłkami są nie tylko proste do zrobienia, ale i zaskakująco pyszne.
- przepis ze starej książki kucharskiej
- proste i szybkie do zrobienia ciastka
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 24 duże ciastka
W 1 ciastku:
Wartość energetyczna
110 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej - 1 i 1/4 szklanki
- 200 g masła - kostka masła
- 200 g tłustego twarogu - około pół szklanki
- 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru
- 2 małe jabłka - 300 g
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej porcji otrzymasz 24 duże ciastka.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru na przestudzonych ciastkach.
Dodatkowy czas: 1 godzina na leżakowanie ciasta w lodówce.
Aby zrobić ciasteczka serowe z jabłkiem potrzebujesz również: stolnicę lub dużą deskę, odrobinę mąki do podsypywania, wałek, wykrawaczkę o średnicy 7 cm, papier do pieczenia, ewentualnie cukier puder do oprószenia upieczonych ciastek.
Ciastka serowe to deser, który najczęściej szykuję jesienią i zimą. Świetnie smakują z dodatkiem jabłek, jednak możesz je upiec również z kawałkami ananasa lub też jabłka wymieszać z rodzynkami i żurawiną i upiec wersję świąteczną. Aby je zrobić możesz oczywiście użyć tłustego twarogu i zmielić go w maszynce tak jak szykowało się je kiedyś. Ja użyłam twarogu z kubełka.
Ciasteczka serowe
Masło wyjęte prosto z lodówki pokrój na mniejsze kawałki, by było Ci wygodniej je wyrobić. Kawałki masła umieść w jednej misce razem z mąką i serem twarogowym mielonym z kubełka. Ja używam do ciastek twarogu Piątnicy. Ser nie jest kwaśny i jest wystarczająco gęsty. Polecam również twaróg Mlekovita oraz Pilos z Lidla. 200 gramów to przy gęstym serze około pół szklanki. Przy serze rzadszym będzie to prawie 3/4 szklanki. Przy rzadszym serze trzeba wówczas dodać jeszcze dwie łyżki mąki. Dodaj na koniec dwie łyżki cukru. Wymieszałam cukier zwykły z trzcinowym.
Ciasto wyrób szybko na gładką masę. Ja używam do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Możesz też wyrobić masę na stolnicy lub ręcznie w misce. Lepkie ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc, jeśli szykujesz sobie ciasto wieczorem. Po tym czasie odwiń ciasto i umieść na stolnicy lub dużej desce lekko obsypanej mąką.
Pod koniec leżakowania ciasta w lodówce przygotuj sobie jabłka. Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokrój w cienkie plasterki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj dość grubo, bo na 5 mm. Pamiętaj o podsypywaniu ciasta mąką - od góry i od stolicy. Przy pomocy wykrawczaki lub szklanki wycinaj koła. Resztki ciasta po wykrawaniu ponownie zagniataj i wałkuj podsypując mąką. W taki sposób przygotuj wszystkie placki pod ciastka.
Na połówce placka serowego układaj po kilka plasterków jabłka. Placek składaj na pół. Gotowe do pieczenia ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowałam tak 24 ciastka serowe z jabłkiem.
Formę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę lub półkę wyżej. Opcja pieczenia: góra/dół. Ciastka piecz około 25 minut, do wyrośnięcia i zarumienia. Ciastka można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
W cieście serowym znajduje się cukier, więc nie ma potrzeby oprószenia ciastek cukrem pudrem. Jeśli jednak lubisz słodsze wypieki, to możesz po przestudzeniu, ciastka serowe oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Przepis pochodzi z uniwersalnej receptury z książki kucharskiej "Praktyczna kuchnia domowa" z 1937 roku.
Smacznego.