Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane.

- idealne kruche
- cudownie maślane
- pyszne i proste

Czas przygotowywania: około 10 minut
Chłodzenie: minimum 1 h
Pieczenie: około 20 minut
Ilość ciasteczek: około 40 sztuk średnicy 5 cm

Składniki:
• kostka masła - 200 g
• 3 pełne łyżki cukru pudru - 80 g
• pełna szklanka mąki pszennej tortowej - 200 g
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej - 80 g

Reklama

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum godzinę.

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. Każdą część rozwałkuj na placek grubości 2-4 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek do wykrawania lub zwykłej szklanki. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Każdą partię piecz po 20 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.

Kruche ciasteczka maślane, 1

Kruche ciasteczka maślane, 2

Kruche ciasteczka maślane, 3


Uwagi i rady:

• Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde, dlatego też łatwiej jest podzielić je na kilka części. Wystarczy chwilę ugnieść je w dłoni, by zrobiło się plastyczne.
• Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Potem placek z ciasta, na niego znów odrobina mąki. Placek nie będzie się kruszył i strzępił, jeśli będzie powoli rozwałkowywany. Należy pamiętać o mące.
• Pilnuj, by wałek nie był oblepiony kawałkami ciasta. Ma być zawsze lekko oprószony mąką.
• Po wycięciu wzorków najłatwiej zdjąć ciastka z blatu przy pomocy szerokiego noża. Od razu przenoś je na blaszkę wyłożoną papierem.
Ciastka najlepiej przechowywać w puszce, w papierze śniadaniowym zawiniętym w folię. Zachowują świeżość do 10 dni.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Świetna foremka w kształcie jabłuszka! :)
Ciasteczka kojarzą mi się typowo z jesienią. Sama planuję jutro zrobić ciasteczka. Dzięki za pomysł! :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-20 13:55
Dziękuję i zachęcam do pieczenia :-)
2016-10-20 12:05
Pięknie i estetycznie to wszystko wygląda. Budzi we mnie ciepłe wspomnienia :) Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-20 13:55
Dziękuję Sylwio.. a jak one pachną.. poezja!
2016-10-20 17:37
Uroczo wyglądają te jabłuszka :)
Uwielbiamy wypieki na maśle :D Mają taki niespotykany aromat <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-21 09:50
Tak, dokładnie.
2016-10-21 01:27
ojej, już czuję jakie są pyszne:) (a ja ciągle nie mam piekarnika...)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-21 09:51
Biedna Agnieszka.. ale będziesz miała ? :-)
2017-09-03 12:41
Czy ciasteczka po upieczeniu sa mieciutkie czy twarde?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-03 18:23
Są kruche.. ani miękkie ani twarde ;-)
2017-11-19 20:08
Niebo w gębie 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 20:23
Dziękuję Aga :-)
2017-11-20 12:23
Super dokładny przepis i przepyszne. Wycięłam serduszka .
2018-02-27 13:31
Mega kruche, mega maślane. Idealne do kawki🙂👌👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne zdjęcie!!❤️