Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane. Idealne kruche, cudownie maślane. Pyszne i proste ciasteczka na każdą okazję. Idealnie wycina się z nich kształty, więc są świetne do wieszania na choinkę.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 40 sztuk

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 3 pełne łyżki cukru pudru - 80 g
  • pełna szklanka mąki pszennej tortowej - 200 g
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej - 80 g

Kruche ciasteczka maślane, 1

Kruche ciasteczka maślane

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum godzinę.

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. Każdą część rozwałkuj na placek grubości 2-4 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek do wykrawania lub zwykłej szklanki. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Każdą partię piecz po 20 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.

Kruche ciasteczka maślane, 2

Kruche ciasteczka maślane, 3

• Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde, dlatego też łatwiej jest podzielić je na kilka części. Wystarczy chwilę ugnieść je w dłoni, by zrobiło się plastyczne.
• Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Potem placek z ciasta, na niego znów odrobina mąki. Placek nie będzie się kruszył i strzępił, jeśli będzie powoli rozwałkowywany. Należy pamiętać o mące.
• Pilnuj, by wałek nie był oblepiony kawałkami ciasta. Ma być zawsze lekko oprószony mąką.
• Po wycięciu wzorków najłatwiej zdjąć ciastka z blatu przy pomocy szerokiego noża. Od razu przenoś je na blaszkę wyłożoną papierem.
• Ciastka najlepiej przechowywać w puszce, w papierze śniadaniowym zawiniętym w folię. Zachowują świeżość do 10 dni.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (71 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷