Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane.

- idealne kruche
- cudownie maślane
- pyszne i proste

Czas przygotowywania: około 10 minut
Chłodzenie: minimum 1 h
Pieczenie: około 20 minut
Ilość ciasteczek: około 40 sztuk średnicy 5 cm

Składniki:
• kostka masła - 200 g
• 3 pełne łyżki cukru pudru - 80 g
• pełna szklanka mąki pszennej tortowej - 200 g
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej - 80 g

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum godzinę.

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. Każdą część rozwałkuj na placek grubości 2-4 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek do wykrawania lub zwykłej szklanki. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Każdą partię piecz po 20 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.
kruche-ciasteczka-maslane-1

kruche-ciasteczka-maslane-2

kruche-ciasteczka-maslane-3


Uwagi i rady:

• Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde, dlatego też łatwiej jest podzielić je na kilka części. Wystarczy chwilę ugnieść je w dłoni, by zrobiło się plastyczne.
• Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Potem placek z ciasta, na niego znów odrobina mąki. Placek nie będzie się kruszył i strzępił, jeśli będzie powoli rozwałkowywany. Należy pamiętać o mące.
• Pilnuj, by wałek nie był oblepiony kawałkami ciasta. Ma być zawsze lekko oprószony mąką.
• Po wycięciu wzorków najłatwiej zdjąć ciastka z blatu przy pomocy szerokiego noża. Od razu przenoś je na blaszkę wyłożoną papierem.
Ciastka najlepiej przechowywać w puszce, w papierze śniadaniowym zawiniętym w folię. Zachowują świeżość do 10 dni.

Smacznego!

www.natalia-mizerska.blogspot.com
2016-10-20 11:30
Świetna foremka w kształcie jabłuszka! :) Ciasteczka kojarzą mi się typowo z jesienią. Sama planuję jutro zrobić ciasteczka. Dzięki za pomysł! :-)
Ania
2016-10-20 13:55
Dziękuję i zachęcam do pieczenia :-)
Sylwia
2016-10-20 12:05
Pięknie i estetycznie to wszystko wygląda. Budzi we mnie ciepłe wspomnienia :) Pozdrawiam
Ania
2016-10-20 13:55
Dziękuję Sylwio.. a jak one pachną.. poezja!
Jud
2016-10-20 17:37
Uroczo wyglądają te jabłuszka :)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-20 19:54
Uwielbiamy wypieki na maśle :D Mają taki niespotykany aromat <3
Ania
2016-10-21 09:50
Tak, dokładnie.
agnieszka
2016-10-21 01:27
ojej, już czuję jakie są pyszne:) (a ja ciągle nie mam piekarnika...)
Ania
2016-10-21 09:51
Biedna Agnieszka.. ale będziesz miała ? :-)