Tartaletki z owocami
Tartaletki z owocami, czyli mini tarty z owocami i budyniem na słodko, to coś więcej niż tylko piękny i pyszny deser. Przepis sprawdzi się i na co dzień i na duże przyjęcia.
- proste i idealne ciasto kruche
- aksamitny budyń bez ubijania masła
- dekoracja z dowolnych, sezonowych owoców
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia mini tart: 15 minut
Liczba porcji: 10 sporych tartaletek
Kaloryczność kcal: 345 w 1 tartaletce
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche
- 280 g maki pszennej uniwersalnej - około 1 i 3/4 szklanki
- 150 g masła - 3/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
- 80 g cukru pudru - 4 czubate łyżki
- 1 małe jajko - około 50 g po rozbiciu
- niewielka szczypta soli
Składniki na budyń
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 380 ml mleka - nieco ponad 1,5 szklanki
- 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
- 30 g cukru drobnego - około 3 łyżki
Pozostałe składniki
- owoce: 100 g borówek; 50 g malin; 50 g truskawek oraz listki mięty
Tartaletki z owocami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki do ciasta kruchego mają być zimne (masło, jajko). Mleko do ugotowana budyniu powinno mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować tartaletki z owocami, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Do upieczenia tartaletek użyłam metalowych foremek o średnicy 7,5 cm u podstawy i wysokości 2 cm. Na górze foremki rozszerzają się do średnicy 10,5 cm. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 tartaletek z budyniem i owocami.
Pieczenie kruchego spodu: nagrzewanie piekarnika do 200 stopni, a po umieszczeniu foremek z ciastem w piecu redukcja temperatury do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 12-15 minut.

Tartaletki z owocami przepis
Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Do miski przesiej lub zwyczajnie wsyp 280 gramów mąki pszennej uniwersalnej. Będzie to około 1 i 3/4 szklanki o pojemności 250 ml. Najlepiej jest jednak zważyć mąkę. Do tego ciasta nie daję mąki krupczatki.
Wsyp cztery czubate łyżki cukru pudru. Będzie to około 80 gramów, czyli mniej więcej pół szklanki cukru pudru. 150 gramów zimnego masła, czyli takiego prosto z lodówki, pokrój sobie w kostkę. Będzie Ci wówczas wygodniej zagnieść ciasto. Na koniec wbij małe jajko (50 gramów bez skorupki) oraz dodaj symboliczną szczyptę soli.
Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Na początku możesz to zrobić przy pomocy siekacza do ciasta kruchego lub nożna, a potem ręcznie. Z ciasta uformuj kulę. Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto kruche odłóż do lodówki na pełną godzinę.
Porada: Aby ciasto dobrze się wałkowało, ale zachowało zwarą strukturę, zalecam nawet umieścić je na godzinę w lodówce, a potem jeszcze na 20-30 minut w komorze zamrażalnika. Ta metoda sprawdza się najlepiej latem, gdy temperatura w domu jest wyższa niż zazwyczaj.

Metalowe foremki do tartaletek (u mnie o średnicy 7,5 cm u podstawy i 10,5 cm na górze) bardzo dokładnie wysmaruj od środka odrobiną masła. Zalecam użyć do tego pędzelka spożywczego lub nasączonego tłuszczem kawałka zgniecionego pergaminu. Foremki muszą być idealnie czyste, a następnie posmarowane tłuszczem w każdym zagłębieniu. Tak przygotowane, na czas wałkowania ciasta odłóż je do lodówki (jedna obok drugiej).
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości do 3 mm (np. na arkuszu pergaminu) lub też od razu podziel ciasto na 10 równych kawałków (warto użyć wagi), by kulki ciasta wałkować na kształt placka. Do podsypywania ciasta przy wałkowaniu można użyć odrobiny mąki. Każdy placek (średnica sporo większa niż średnica foremki) umieść w foremce tak, by dokładnie wypełnić ciastem środek foremek. Wystający nadmiar ciasta można odciąć lub też zostawić wystającą falbankę, bowiem nawet dobrze schłodzone ciasto lekko skurczy się po umieszczeniu w piecu. Ponakłuwaj ciasto widelcem, a następnie gotowe foremki ponownie umieść w lodówce. Jedna obok drugiej. Chłodzenie powinno trwać minimum 15 minut lub dłużej.
Porada: Można oczywiście użyć zarówno mniejszych, jak i większych foremek do tartaletek. Ilość mini tart będzie wówczas inna niż u mnie. W gorące lato foremki można też przed pieczeniem umieścić na 15 minut w zamrażalniku.

Podczas chłodzenia foremek z ciastem kruchym zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Piekarnik nagrzewaj razem z kratką/cienką blaszką z wyposażenia piekarnika. Kratkę umieść mniej więcej na środkowej półce w komorze.
Gdy piekarnik nagrzeje się do 200 stopni, sprawnie i szybko umieść na nagrzanej kratce/blaszce wszystkie schłodzone foremki wypełnione ciastem. Od razu zamknij komorę piekarnika. Po około 1-2 minutach zredukuj temperaturę pieczenia do 180 stopni. W takiej temperaturze piecz tartaletki przez około 12-15 minut. Gdy będą już ładnie wypieczone i rumiane możesz od razu wyłączyć piekarnik i wyjąć foremki na kratkę do studzenia wypieków lub na drewnianą deskę. Odczekaj około 5 minut zanim wyjmiesz ciasto z foremek. Foremki powinny już przestygnąć na tyle, by nie parzyły, zaś ciasto kruche będzie już stabilniejsze.
Porada: Nawet przy dobrze schłodzonym cieście i super nagrzanym piekarniku, ciasto w foremkach może lekko się skurczyć. Jeśli zaś "zejdzie" z rantów prawie całkowicie, to znaczy, że foremki z ciastem nie były dobrze schłodzone, a piekarnik nie był idealnie nagrzany.

W trakcie studzenia gotowych tartaletek z ciasta kruchego przygotuj gęsty budyń do wypełnienia wgłębień w foremkach. Do garnka wlej szklankę (250 ml) mleka i dodaj 50 gramów masła. Do osobnego naczynia, np. do dużego kubka, wlej pozostałe mleko, czyli nieco ponad pół szklanki. Wsyp jedną saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40 gramów) oraz 30 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Całość mieszaj, aż mleko połączy się ze skrobią i cukrem na gładki płyn.
Mleko z masłem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej płyn z pozostałego mleka, proszku budyniowego i cukru. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj na początku energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Gdy tak się stanie, mieszaj go już powoli, przez około minutę lub nieco dłużej, aż znikną grudki, nie będzie widać mąki i budyń osiągnie odpowiednią, gładką konsystencję.

Jeszcze gorący budyń nakładaj porcjami w zagłębienia upieczonych tartaletek. W ten sposób zużyj cały budyń. Zrób to sprawnie, ponieważ budyń bardzo szybko tężeje i nie będzie go potem tak łatwo rozprowadzić po całej wewnętrznej powierzchni mini tart.
Na warstwę budyniu wykładaj umyte i osuszone owoce. U mnie była to mieszanka borówek amerykańskich, malin i truskawek. Całość dopełniły listki świeżej mięty. Można śmiało użyć tylko jednego typu owoców. Można dać ich więcej lub też użyć innych owoców. Idealne będą jagody leśne, jeżyny, czy też porzeczki, wiśnie, morele, kiwi, banany, a nawet winogrona.
Zanim podasz tartaletki z owocami i budyniem, zalecam jeszcze schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut.


Porada: Aby mini tarty z budyniem i owocami wyglądały jeszcze atrakcyjniej, przed umieszczeniem ich w lodówce, można je pokryć cienką warstwą ulubionej galaretki. Jeśli więc dodatkowo szykujesz np. galaretkę z owocami i bitą śmietaną, to przy pomocy pędzelka cukierniczego warto posmarować owoce i listki mięty zimną galaretką, która po schłodzeniu zastygnie i nada owocom pięknego, szklistego wyglądu.
Wypełnione budyniem i udekorowane owocami tartaletki przechowuj w lodówce pod kloszem. Świeżość i najlepszy smak zachowują przynajmniej przez trzy kolejne dni.
Smacznego.