Rogaliki kruche

Rogaliki kruche

Cudowne rogaliki serowe 3 składnikowe! Te boskie rogaliki z twarogu robi się w kilka minut. Są super proste do przygotowania a smakują nieziemsko. Rogaliki maślane kruche to prawdziwy hit w naszym domu. 

Rogaliki z sera twarogowego można nadziać marmoladą, dżemem, kawałkiem jabłka czy też dodać krem budyniowy. Te rogaliki są tym bardziej proste, że do ich zrobienia używa się sera twarogowego z kubełka. Polecam również mój przepis ciastka maślane, które są bardzo podobne do rogalików. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 8 dużych rogalików

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z dużym czubem
  • 200 g sera z kubełka - około pół szklanki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Czym nadziać rogaliki: 4 łyżki dowolnego dżemu lub marmolady; kawałki czekolady, jabłka lub banana; krem budyniowy lub czekoladowy.

Potrzebujesz również: stolnicę lub dużą deskę, odrobinę mąki do podsypywania, wałek, nóż, papier do pieczenia i cukier puder do oprószenia rogalików. 

Masło wyjęte prosto z lodówki pokrój na mniejsze kawałki, by było Ci wygodniej je wyrobić. Kawałki masła umieść w jednej misce razem z mąką i serem z kubełka. Ja używam do tych rogalików sera Pilos z Lidla. Ser nie jest kwaśny i jest wystarczająco gęsty. Polecam również ser Mlekovita oraz Piątnica. 200 gramów to przy gęstym serze około pół szklanki. Przy serze rzadszym będzie to prawie 3/4 szklanki. 

Ciasto wyrób szybko na gładką masę. Ja używam do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Możesz też wyrobić masę na stolnicy. Lepkie ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc, jeśli szykujesz sobie ciasto wieczorem. Po tym czasie odwiń ciasto i umieść na stolnicy lub dużej desce lekko obsypanej mąką. 

Rogaliki kruche, 1

Kulę ciasta delikatnie posyp mąką również na górze i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Postaraj się rozwałkować ciasto tak, by stworzyć równe koło średnicy około 32 cm. Ja przykładam sobie dużą salaterkę i obcinam wystające ciasto nożem. Z resztek robię kilka kulek serowych i piekę je razem z rogalikami. 
Rogaliki kruche, 2

Nożem potnij ciasto na 8 trójkątów. Ciasto tnij tak samo jak pizzę. Najpierw na pół. Potem na 4 kawałki i jeszcze każdy kawałek na pół. Na każdym trójkącie rozprowadź małą łyżeczkę wybranego nadzienia. U mnie były to płatki róży w cukrze. Ciasto zwijaj tak, jak na zdjęciu. Możesz dodatkowo podwinąć końce do środka.
Rogaliki kruche, 3

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odległość około 3 cm, ponieważ rogaliki rosną w czasie pieczenia. Blaszkę z rogalikami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz rogaliki około 35 minut -  góra/dół na środkowej półce.
Rogaliki kruche, 4

Rogaliki kruche, 5

Rogaliki po upieczeniu oprósz obficie cukrem pudrem. Przepis na ciasto podstawowe pochodzi z książki kucharskiej "Praktyczna kuchnia domowa" z 1937 roku. Na podstawie tego przepisu piekę też ciastka z jabłkami
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (255 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Rogaliki kruche

Moje ulubione kruche rogaliki serowe z powidłami, które piekę często specjalnie dla mojego Teścia. Teść jest wielkim fanem moich wypieków. Szczególnie tych z udziałem sera. Rogaliki serowe z jabłkami to jego ulubiona wersja tego pysznego deseru. Przepis na ciasto serowe jest bardzo uniwersalny. Możesz upiec kulki nadziewane dżemem lub uformować z nich kształt faworków. 

Rogaliki serowe

Rogaliki z sera twarogowego to prawdziwy hit nie tylko w moim domu, ale i w całym internecie. Przepis jest bardzo prosty i większość z nas zna go jeszcze od dziecka. Rogaliki maślane kruche szykowała moja Mama i moja Babcia oraz prababcia, która poznała przepis z książki kucharskiej. Nie rzadko pieczone były ze smalcu. Rogaliki maślane z czekoladą szykuję, gdy przychodzą do nas nieletni goście. Dzieciaki uwielbiają czekoladę. U mnie dostają czekoladę gorzką. Za to nie żałuję im posypki z cukru pudru.

Rogaliki maślane bez drożdży

Te rogaliki szykuje się bez dodatku drożdży, więc są naprawdę błyskawiczne. Najlepiej jest takie ciasto na rogaliki 3 składnikowe z dżemem wyrobić szybko wieczorem i formować w rogaliki z rana. Czym jeszcze można nadziać takie ciasteczka? Rogaliki maślane z budyniem - to jest moja ulubiona wersja rogalików 3 składnikowych. Jeśli lubisz piec, to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe ciasteczka, a z rogalików koniecznie rogaliki z marmoladą.