Rogaliki z serem

Rogaliki z serem

Cudowne rogaliki serowe 3 składnikowe! Te boskie rogaliki z twarogu robi się w kilka minut. Są super proste do przygotowania a smakują nieziemsko. Rogaliki maślane kruche to wielki hit w naszym domu. 

Rogaliki z sera twarogowego można nadziać marmoladą, dżemem, kawałkiem jabłka czy też dodać krem budyniowy. Te rogaliki są tym bardziej proste, że do ich zrobienia używa się sera twarogowego z kubełka. Polecam również mój przepis ciastka maślane, które są bardzo podobne do rogalików. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 16 rogalików

Kaloryczność kcal: 150 w 1 rogaliku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z dużym czubem
  • 200 g sera z kubełka - około pół szklanki

Rogaliki z serem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 25 minut. 

Czym nadziać rogaliki: łącznie 4 łyżki dowolnego dżemu lub marmolady; kawałki czekolady, jabłka lub banana; krem budyniowy lub czekoladowy.
Aby zrobić rogaliki potrzebujesz również: stolnicę lub dużą deskę; odrobinę mąki do podsypywania; wałek; nóż; papier do pieczenia; cukier puder do oprószenia rogalików lub domowy lukier.  

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach uwzględniłam też lukier, którym oblałam rogaliki. Z podanej ilości składników otrzymasz osiem dużych lub 16 małych rogalików. Zanim zaczniesz szykować te rogaliki, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Rogaliki z serem, 1

Rogaliki z 3 składników

Masło wyjęte prosto z lodówki pokrój na mniejsze kawałki, by było Ci wygodniej je wyrobić z innymi składnikami. Kawałki masła umieść w jednej misce razem z mąką i serem z kubełka. Używam do tych rogalików sera Pilos, Mlekovita lub Piątnica. 200 gramów twarogu, to przy gęstym serze około pół szklanki. Przy serze rzadszym będzie to prawie 3/4 szklanki. 

Ciasto wyrób szybko na gładką masę. Ja używam do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Możesz też wyrobić masę na stolnicy. Lepkie ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc, jeśli szykujesz sobie ciasto wieczorem. Po tym czasie odwiń ciasto i umieść na stolnicy lub dużej desce lekko obsypanej mąką.

Porada: Można też użyć twarogu półtłustego lub tłustego, który przed dodaniem do masła i mąki należy przynajmniej dwa razy zmielić w maszynce. Twaróg musi być idealnie gładki. Jeśli jest bardzo zwarty, to dodaj do niego łyżkę kwaśnej śmietany. 

Rogaliki z serem, 2

Kulę ciasta delikatnie posyp mąką również na górze. Podziel ją na dwie części. Każdą część ponownie uformuj na kształt kuli i rozwałkuj na grubość około 4-5 mm. Postaraj się rozwałkować ciasto tak, by stworzyć równe koło średnicy około 32 cm. Ja przykładam sobie dużą salaterkę i obcinam wystające ciasto nożem, ale można też zostawić nierówny kształt (nie będzie tego widać przy zwiniętym rogaliku). 
Rogaliki z serem, 3

Nożem potnij ciasto na 8 trójkątów. Ciasto tnij tak samo jak pizzę. Najpierw na pół. Potem na 4 kawałki i jeszcze każdy kawałek na pół. Na każdym trójkącie rozprowadź małą łyżeczkę wybranego nadzienia. U mnie były to płatki róży w cukrze. Ciasto zwijaj tak, jak na zdjęciu. Możesz dodatkowo podwinąć końce do środka. Aby rogaliki były ładniej skręcone, wystarczy, że każdy trójkąt jeszcze dodatkowo cieniej rozwałkujesz (zanim dodasz nadzienie). Tak samo przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta. 
Rogaliki z serem, 4

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odległość około 3 cm, ponieważ rogaliki rosną w czasie pieczenia. Blaszkę z rogalikami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz rogaliki około 25 minut -  góra/dół na środkowej półce.
Rogaliki z serem, 5

Rogaliki po upieczeniu oprósz obficie cukrem pudrem lub też oblej lukrem. Przepis na ciasto podstawowe pochodzi z książki kucharskiej "Praktyczna kuchnia domowa" z 1937 roku. Na podstawie tego przepisu piekę też ciastka z jabłkami
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1726 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Rogaliki z serem

Moje ulubione kruche rogaliki z powidłami, które piekę często specjalnie dla mojego Teścia. Teść jest wielkim fanem moich wypieków. Szczególnie tych z udziałem sera. Rogaliki serowe z jabłkami to jego ulubiona wersja tego pysznego deseru. Przepis na ciasto serowe jest bardzo uniwersalny. Możesz upiec kulki nadziewane dżemem lub uformować z nich kształt faworków. Koniecznie upiecz też moje rogaliki drożdżowe

Rogaliki serowe

Rogaliki z sera twarogowego, czyli kruche rogaliki z marmoladą to prawdziwy hit nie tylko w moim domu, ale i w całym internecie. Przepis jest bardzo prosty i większość z nas zna go jeszcze od dziecka. Rogaliki maślane kruche szykowała moja Mama i moja Babcia oraz prababcia, która poznała przepis z książki kucharskiej. Nie rzadko pieczone były ze smalcu. Rogaliki maślane z czekoladą szykuję, gdy przychodzą do nas nieletni goście. Dzieciaki uwielbiają czekoladę. U mnie dostają czekoladę gorzką. Za to nie żałuję im posypki z cukru pudru. To bardzo proste i smaczne kruche rogaliki serowe z nadzieniem. 

Kruche rogaliki z serem

Te rogaliki szykuje się bez dodatku drożdży, więc są naprawdę błyskawiczne. Najlepiej jest takie ciasto na rogaliki 3 składnikowe z dżemem wyrobić szybko wieczorem i formować w rogaliki z rana. Czym jeszcze można nadziać takie ciasteczka? Rogaliki maślane z budyniem - to jest moja ulubiona wersja rogalików 3 składnikowych, ale bardzo dobre są też kruche rogaliki z dżemem. Najważniejsze, by wybrany dżem był gęsty. Jeśli lubisz piec, to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe ciasteczka, a z rogalików koniecznie rogaliki z marmoladą.

Rogaliki z 3 składników

Kruche rogaliki 3 składnikowe znają już prawie wszyscy. To serowe ciasto jest bardzo uniwersalne i można z niego formować nawet zwykłe, okrągłe ciasteczka. Kruche rogaliki trzy składnikowe są bardzo proste do zrobienia a przepis równie prosty do zapamiętania.