Tatar z wędzonego łososia

Tatar z wędzonego łososia

Super szybki i prosty przepis na "tatar" z łososia wędzonego w plastrach z ogórkiem i koperkiem. Taka sałatka/pasta to idealna przystawka imprezowa. Tatar idealnie smakuje na kanapce. W szczególności polecam podać tatar z łososia z ciemnym pieczywem pełnoziarnistym lub z pumperniklem.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • po małej garści siekanego koperku, pietruszki i szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ogórek konserwowy
  • łyżeczka majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Plasterki wędzonego łososia umieść na desce do krojenia. Ostrym nożem posiekaj drobno rybę. Kolejno posiekaj również po garści koperku, natki pietruszki oraz cienkiego szczypiorku. Na drobne kawałeczki posiekaj też ogórka. 

Wszystko umieść w misce. Wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny. Dodaj łyżeczkę majonezu i wymieszaj tatar. Dopiero po wymieszaniu i spróbowaniu dania, zdecyduj ile potrzepujesz dodać soli oraz pieprzu. Ja dałam tylko odrobinę pieprzu i szczyptę soli.

tatar-z-wedzonego-lososia-1

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (13 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Tatar z łososia wędzonego z ogórkiem konserwowym

Tatar z łososia wędzonego na zimno to świetna przekąska na każdą imprezę, na Sylwestra oraz na co dzień. Gdy masz ochotę na szybką i oryginalną sałatkę taki łosoś jest idealny. Tatar z łososia wędzonego można również podać z awokado lub z gotowanym jajkiem. 

Tatar z łososia wędzonego na zimno

Tatar z łososia wędzonego z koperkiem najlepiej smakuje na kanapce lub zawinięty w liść sałaty rzymskiej. Dla osób, które lubią wyraźne smaki, polecam zrobić tatar z łososia wędzonego z kaparami. Wystarczy wówczas pominąć natkę pietruszki a dodać garść kaparów.