Sok z buraków

Sok z buraków

Domowy sok z buraków to super pyszny i bardzo zdrowy napój dla całej rodziny. Sok z buraka oraz jabłek i marchwi to najlepsze połączenie smaków. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sam sok przepyszny!

- prosty do zrobienia i super pyszny
- bardzo zdrowy, świeży sok z buraków i nie tylko
- świetne połączenie trzech smaków z owoców i marchwi

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 1350 ml soku

Kalorie: 45 w 100 ml soku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 3 średnie jabłka - 600 g
  • 3 duże marchewki - 530 g

Sok z buraków

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa i jabłka ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1350 ml soku.

Sok jest mocny, więc można śmiało rozcieńczyć go jeszcze z wodą lub też dodać kostki lodu. Ostateczna ilość soku jaka wyjdzie zależy od tego, jakiej maszyny do wyciskania użyjesz.

Sok z buraków, 1

Sok z buraków przepis

Przygotuj sobie dwa kilogramy świeżych i nie za dużych buraków ćwikłowych. Buraczki powinny mieć cienką skórkę i być twarde. Im świeższe i młodsze buraki, tym więcej soku i mniej cierpkiego smaku. 

Aby idealnie dopełnić smak soku z buraka wybierz jeszcze trzy średnie jabłka oraz trzy duże marchewki. Najlepsze na soki są jabłka twarde, soczyste i słodko kwaśne. Marchew powinna być jak najmłodsza i jędrna. 

Sok z buraków, 2

Warzywa i jabłka umyj pod zimą, bieżącą wodą i obierz. Do obierania i krojenia buraków polecam zakładać jednorazowe rękawiczki. Jabłka, buraki i marchew pokrój na mniejsze kawałki. Wielkość kawałków uzależnij od wielości otworu/wlotu swojej sokowirówki. 

Porada: Jeśli dokładnie obierzesz i oczyścisz owoce i warzywa przy szykowaniu soku, to nie musisz wyrzucać wytłoczyn. Można z nich zrobić kilka dań.. O tym napiszę jeszcze na dole przepisu. 
Sok z buraków, 3

Kawałki warzyw i jabłek wkładaj po kolei do sokowirówki. Wytłoczyny odkładaj do jednej miski, zaś sok co jakiś czas przelewaj do dużego dzbanka. 

Posiadam kilkuletnią sokowirówkę ślimakową marki Hurom, która nie zostawia bardzo suchych wytłoczyn, więc zazwyczaj wytłoczyny raz jeszcze przepuszczam przez sokowirówkę. Ostatecznie otrzymałam 1350 ml soku z buraka. Być może Ty będziesz mieć więcej lub mniej soku. 
Sok z buraków, 4

Otrzymany sok można przelać przez sitko do drugiego dzbanka, by pozbyć się pianki, która zbiera się na górze. Mi pianka nie przeszkadza i jej nie usuwam. Sok z buraka z dodatkiem marchwi oraz jabłek powinien być wystarczająco słodki i absolutnie nigdy go nie dosładzam. Zdarza mi się za to dodawać do soku trochę świeżo wyciskanego soku z cytryny. To czy dodam sok, czy nie zależy w dużej mierze od użytych jabłek. 

Taki sok można też rozcieńczyć z wodą lub dodać kostki lodu, ponieważ ma on bardzo intensywny smak. Sok z buraków najlepiej jest pić od razu po zrobieniu. Można go też odłożyć do lodówki, jednak polecam wypić go jeszcze tego samego dnia. 
Sok z buraków, 5

Wytłoczyny po takim soku można odłożyć do kompostownika lub nakarmić nimi kozę lub kury :)
Z wytłoczyn z buraków, marchewki i jabłek można też usmażyć placki lub upiec ciasto lub ciasteczka.

Jakie są Wasze sposoby na wykorzystanie wytłoczyn po sokach owocowych i warzywnych?

Średnia 4.9 / 5 (20 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-09-11 11:02
sok z buraka jest pyszny i bardzo zdrowy, ja dodaje do niego kawałek korzenia selera, który zawiera dużo kwasu foliowego...jeśli ktoś nie przepada za ziemistym smakiem buraków polecam dodać kawałek świeżego ananasa lub pomarańczę...przymierzam się teraz do zrobienia zakwasu z buraków do picia, kiszonki to bomba witaminowa dla naszego organizmu, polecam przepis p. Ani❤️
https://aniagotuje.pl/przepis/zakwas-buraczany
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-09-11 12:05
Robię go często ponieważ mam problemy z krwią a lubię naturalne sposoby👍🏻
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Aniu🙂
Reklama
2019-09-13 08:51
A czy można taki sok zapasteryzować? Czy straci swoje właściwości?
pozdrawiam :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Szkoda pasteryzować.

Sok z buraków

To mój ulubiony przepis na sok z buraka z dodatkiem marchewki oraz jabłek. Sam sok z buraków ma specyficzny smak i jeśli szykowany jest ze starszych buraków, może specyficzny posmak i lekko drażnić gardło podczas picia. Dlatego też mój sok z burakow ma też dodatek soku z marchwi oraz jabłek. Mój sok z buraków przepis powstaje zazwyczaj w sierpniu, kiedy mamy już duże, ale nadal młode buraki. Używam buraków zwyczajnych, czyli ćwikłowych. Uwielbiam buraki i używam ich w wielu przepisach. Pyszne są buraczki zasmażane, które uwielbiam podawać do obiadu. Zupa buraczkowa to też prawdziwy hit w naszym domu. Nikt jej się nie oprze. Sok z buraków to już zupełnie co innego, ponieważ używam buraków surowych. 

Sok z buraka

Botwinka jako zupa jest boska. Jednak tutaj też poddajemy młode liście, łodyżki i młode buraczki obróbce termicznej. Burak surowy raczej nie bardzo nam smakuje. Jest bardzo twardy i nie je się go z przyjemnością. A jednak surowy burak ma zawsze najwięcej witamin. Stąd też sok z buraków czerwonych jako najpyszniejszy sposób na smaczny i bogaty w witaminy napój. Sok z buraka zawiera szczawiany, więc nie polecam pić go w większych ilościach osobom z kamicą nerkową i reumatyzmem. Burak ma indeks glikemiczny bardzo niski. Sok z buraka ma też mało kalorii i błonnik. Jeśli się zatem odchudzasz, to warto wprowadzić go do diety. W soku z buraka znajdziemy sporo kwasu foliowego, zatem Panie w ciąży mogą go śmiało popijać. W soku z buraków znajdziemy żelazo oraz witaminy z grupy B. Picie soku z buraka pomaga w zachowaniu naczyń krwionośnych oraz krwi w jeszcze lepszym stanie. Sok z buraków jest też bogaty w witaminę C, K, E, A.. To jeszcze nie wszystko. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to poczytaj co nasz polski burak ma jeszcze do zaoferowania. 

Sok z buraków przepis

Zatem jak zrobić sok z buraków? Sok z buraka przepis prosty i super sprawdzony. Idealne proporcje to podstawa. Jeśli tylko masz w domu sokowirówkę, to możesz w bardzo krótkim czasie zrobić swój własny, przepyszny sok z buraków. I nie ma znaczenia, czy masz starą, tradycyjną sokowirówkę, czy też nowoczesną sokowirówkę ślimakową. Świeżutki sok z buraków oraz jabłek i marchewki ze sprawdzonego źródła będzie zawsze najlepszy!