Placki z gotowanych ziemniaków
Z pewnością często zastanawiacie się, co tym razem zrobić z gotowanych ziemniaków.. Kopytka, kluski śląskie? Tym razem polecam szybki i pyszny przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Dzieci je uwielbiają.
Takie szybkie placki polecam podać na słodko posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Wówczas można pominąć pietruszkę w przepisie. Placki z gotowanych ziemniaków smakują super podane z domowym sosem czosnkowym lub polane sosem grzybowym.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: około 12 placków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 średnie jajko
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- pół garści natki pietruszki
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
- olej roślinny do smażenia
Ugotowane i dobrze odlane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce na małych oczkach. Możesz też zmielić zimne ziemniaki z obiadu, z dnia poprzedniego.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju roślinnego. Pol kilku minutach całość przełóż do miski ze zmielonymi ziemniakami. Wbij jedno jajko, dodaj przyprawy oraz mąkę i siekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
Patelnię ponownie nagrzej z kilkoma łyżkami oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta. Porcje wielkości orzecha włoskiego lekko formuj w dłoni na placek i kładź na patelnię. Ciasto ziemniaczane będzie lepkie. Placki smaż w 2-3 partiach na średniej mocy palnika. Gdy jedna strona się zarumieni, odwracaj placki na drugą stronę. W taki sposób usmaż wszystkie placki. U mnie wyszło 12 sztuk.
Smacznego.