Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Mój przepis na barszczyk czerwony jest bardzo stary i sprawdzony. Zazwyczaj gotuję dla mojej rodziny barszcz czerwony z ziemniakami. Zapraszam!

- najlepszy przepis na barszcz
- gotowany na bulionie z kury rosołowej
- w przepisie kilka wersji podania barszczu

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania bulionu: 2 godziny
Czas gotowania barszczu: 1 godzina
Liczba porcji: około 1700 ml barszczu

Kaloryczność kcal: 50 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone grzybki
  • przyprawy: po łyżeczce majeranku i cukru, łyżka octu, sól i pieprz do smaku

Barszczyk czerwony

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.

Do ugotowania bulionu a potem całego barszczu polecam garnek o pojemności około 4 litrów.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1700 ml czystego barszczu, bez buraczków. 

W tym przepisie podaję mój ukochany i sprawdzony sposób na barszcz czerwony klasyczny. I nie jest to ani barszcz czerwony wigilijny, który zawsze gotuję z domowym zakwasem z buraków. Ani zupa buraczkowa, która powstaje latem i zawiera w sobie krojone w kostkę buraczki i ziemniaki. Zapraszam zatem na barszczyk czerwony podawany z tłuczonymi ziemniakami i okrasą.. w wersji bez zabielania. Pod koniec przepisu opiszę również inne wersje podania barszczu. Zaczynajmy!

Barszcz czerwony, 1

Barszcz czerwony, 2

Barszcz czerwony przepis

Do zrobienia barszczu potrzebujesz dwa litry bulionu warzywnego, wołowego lub też drobiowego.

Jeśli planujesz zrobić ten barszcz na Wigilię, to jako bazę polecam Ci mój przepis na bulion warzywny. Jeśli zaś chcesz ugotować barszcz na Wigilię, ale marzy Ci się barszczyk na zakwasie, to skorzystaj z mojego przepisu na barszcz czerwony wigilijny

I jeszcze trzecia możliwość, czyli barszcz czerwony zimowy, który ugotujesz na bulionie drobiowym lub na bulionie wołowym. Podaję link do przepisu na bulion wołowy a poniżej opiszę szybciutko, jak zrobić bulion drobiowy.

Moja ulubiona wersja barszczu powstaje z wywaru z kury rosołowej. Połówkę kury umieszczam w garnku razem z włoszczyzną i ziołami. Wszystkie warzywa myję pod zimną, bieżącą wodą. Dwie średnie marchewki, korzeń pietruszki oraz kawałek selera obierz i umieść w garnku. W garnku umieść też natkę pietruszki, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki łodyżki selera naciowego, nieobrane ząbki czosnku. Cebulę przekrój na pół i podpiekaj chwilę na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. 

Dodaj jeszcze 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżkę soli. Do garnka wlej trzy litry wody. Garnek przykryj przykrywką i umieść na palniku. Ustaw wyższą moc, by bulion szybko się zagotował. W razie potrzeby usuń szumowiny (ścięte białko) a następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak zupę jeszcze przez dwie godziny.

Barszcz czerwony, 3

Po tym czasie przecedź sam bulion. Resztę bulionu oraz warzywa i mięso możesz wykorzystać np. do zrobienia innej zupy. Możesz też upiec pasztet lub zrobić farsz do naleśników, pierogów lub krokietów. 

Do dwóch litrów przecedzonego bulionu dodaj jeden kilogram obranych i pokrojonych buraków. Każdego buraka, przed dodaniem do bulionu, przekrój na pół. Połówki zaś pokrój na grubsze plastry. W garnku umieść też dwa ząbki czosnku oraz dwa większe kawałki suszonych grzybków. Możesz też dorzucić jeden mały listek laurowy. Garnek przykryj przykrywką. Zagotuj zupę. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do takiej, by barszcz tylko lekko mrugał i gotuj go przez godzinę. Buraki powinny być miękkie. 
Barszcz czerwony, 4

Na 10 minut przed wyłączeniem barszczu dodaj też łyżeczkę majeranku. Po tym czasie wyłącz barszcz.
Barszcz czerwony, 5

Odcedź sam barszcz. Do ugotowanego barszczu dodaję zawsze łyżeczkę cukru, łyżkę octu spirytusowego (ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny) oraz sól i pierz. Sól i pieprz dozuję po szczypcie i sprawdzam smak barszczu. Nie podaję dokładnie ile potrzeba dodać soli oraz pieprzu. Każdy bulion ma trochę inny smak i ostrość. Jest to też kwestia indywidualnych upodobań.  

Gotowy barszcz podawaj gorący w bulionówkach. Barszcz czerwony można serwować z odrobiną natki pietruszki lub koperku. Do barszczyku polecam ugotować ziemniaki. Ziemniaki okraszam jeszcze cebulką podsmażoną na oleju lub na skwarkach. 

Porada: Buraczki wyjęte z barszczu można jeszcze zetrzeć i zasmażyć. Polecam sugerować się przepisem na buraki zasmażane. Szkoda je bowiem wyrzucać a można z nich zrobić jeszcze całkiem przyzwoity dodatek do obiadu. Takie buraczki nie mają już tyle smaku, co gotowane lub pieczone ze skórką, ale przy odpowiednim doprawieniu będą całkiem smaczne. 
Barszcz czerwony, 6

Barszcz czerwony, 7

Barszcz czerwony można też zabielić śmietaną kwaśną 18 %. Należy wówczas bardzo uważać na to, by śmietana się nie zwarzyła. Trzeba ją zahartować przelewając do szklanki ze śmietaną sporą ilość gotującego się barszczu z garnka. Zahartowywaną śmietanę należy bardzo powoli wlewać do garnka z zupą. Zagotować i wyłączyć.

Ciekawym dodatkiem do barszczu są krokiety. Polecam wypróbować.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (3095 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Barszczyk czerwony

Najpyszniejszy domowy barszcz czerwony gotowany z na bulionie warzywnym lub też drobiowym. Zazwyczaj barszcz czerw gotuję na wcześniej przygotowanym bulionie na kurze rosołowej. Właśnie taki barszcz opiszę bardzo dokładnie w tym przepisie. Barszczyk czerwony przepis, który towarzyszy mi od dzieciństwa. Odkąd pamiętam barszcz czerwony, to była moja najulubieńsza zupa. Moja Mama gotowała pyszny barszcz czerwony. Zawsze zabielała go kwaśną śmietaną. To zabawne, bo gdy kiedyś pojechaliśmy do mojej Cioci na Święta, to podała ona barszcz czerwony, który nie był zabielany śmietaną. Nie smakował on jednak jak prawdziwy barszcz czerwony wigilijny szykowany na zakwasie. Wiem, że nie wypiłam go mimo, że tak uwielbiam barszcz czerwony w każdej postaci. Być może byłam jeszcze na tyle mała, że nie doceniłam innej kuchni. 

Barszcz

W moim domu na hasło barszcz wiadomo, że zawsze chodzi o przepis na barszczyk czerwony. Ponieważ wyniosłam w domu konkretny smak i przepis, to zazwyczaj podaję mojej rodzince barszczyk czerwony z ziemniakami. Osobno gotuję wówczas ziemniaki i okraszam je jeszcze gorące cebulką podsmażoną na oleju. Czasem są to też skwarki ze słoniny lub też słoniny i kawałka boczku. Moja Mama robiła trochę inaczej, bo na połowę talerza głębokiego wykładała ugniecione i uformowane w fale ziemniaki. Na ziemniaki okrasa z cebulką i dopiero na drugą połowę talerza wylewała barszczyk czerwony. U mnie barszcz jest osobno a ziemniaki z okrasą osobno. Tak wygląda mój najpyszniejszy przepis na barszcz czerwony. Bez zabielania śmietaną jest to moja wersja na barszcz zwyczajny. W wersji świątecznej jest to zawsze barszcz gotowany na bulionie warzywnym i z dodatkiem zakwasu. Taki zakwas z buraków jest wspaniały nie tylko do barszczu, ale i do picia dla zdrowia. Jeśli zaś gotuję zupę latem, to zawsze jest to zupa buraczkowa z dodatkiem całych buraczków. A moja ukochana botwinka gotowana jest w okresie nowalijek.

Barszcz czerwony przepis

W tym przepisie opiszę dokładnie jak najczęściej szykuję i podaję w moim domu barszcz czerwony z ziemniakami. Ten barszcz czerwony gotuję zimą, ale na Wigilię podaję już wersję na zakwasie. Zatem ten barszcz czerwony jest naszym barszczem codziennym. Nie zawsze jest to barszcz czysty. Bardzo często podaję też barszczyk czerwony zabielany. Czasem przy barszczu zabielanym ziemniaki kroję tak samo, jak do klasycznych zup. Wówczas na talerze dorzucam też drobniej pokrojone buraki z wywaru. Taką bardziej bogatą w składniki wersją jest też barszcz ukraiński, który gorąco polecam. Również barszcz, ale już biały, czyli klasyczny barszcz biały to zupka równie pyszne, ale szykowana przeze mnie już na Wielkanoc. A skoro mowa już o barszczach i barszczykach, to muszę jeszcze wspomnieć na końcu o przepisie na żurek. Jeśli lubisz gotować, to koniecznie sprawdź też inne moje przepisy kulinarne, nie tylko na zupy, ale i na dania na słodko, czy też na obiady bez mięsa. Zapraszam!