Tradycyjne kopytka z bułką tartą

Tradycyjne kopytka z bułką tartą

Domowe kopytka bez mąki ziemniaczanej. To chyba najczęściej gotowane kluski i super pomysł na prosty obiad. Mój przepis podstawowy na kopytka zazwyczaj łącze z bułką tartą na maśle. Uwielbiam ten smak. 

Świetne są również kopytka z serem, czyli kopytka leniwe, które również gorąco polecam. Ja kluski leniwe podaję zazwyczaj na słodko. A Wy?

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 8

Dieta: wegetariańska

Składniki na kopytka

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli

Składniki na bułkę na maśle

  • pół kostki masła - 100 g
  • 5 łyżek bułki tartej

Do zrobienia kopytek potrzebujesz również: stolnica drewniana lub czysty blat, mąka do podsypywania, duży garnek, cedzak do kopytek, patelnia i drewniana łyżka

Ugotowane ziemniaki najlepiej zmielić lub przepuścić przez prasę lub zmielić na małych oczkach jeszcze lekko ciepłe. Mogą być też ziemniaki pozostawione z obiadu nawet sprzed 2 dni (trzymane w lodówce).

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj całą masę. Nie powinno być grudek.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować. Na obsypanej mąką stolnicy zaś umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm. Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.

Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka. Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze maksymalnie 1 minutę. Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie kopytka.

Na koniec na małej patelni rozpuść masło (u mnie klarowane), dodaj bułkę tartą i podsmażaj chwilę do spienienia. Bułką na maśle oblej kopytka. Podawaj same lub z ulubionym mięsem i surówką z białej kapusty

Tradycyjne kopytka z bułką tartą, 1

Tradycyjne kopytka z bułką tartą, 2

Pamiętaj o tym, że ziemniaki są różne. Bywają rzadsze lub bardziej sypkie odmiany ziemniaków. Być może do masy będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki. Należy jednak pamiętać, by nie dać jej za dużo, bo kopytka będą zbyt twarde.
Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Nie ma to jak proste i tradycyjne dania:). Kopytka najbardziej lubię z samym masłem lub jogurtem i cynamonem:).
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-05 13:47
I na słodko i na wytrawnie.. dlatego są takie popularne :-)
2016-12-05 14:00
A propos kopytek moja historia - bistro samoobsługowe i zero podpisów potraw. Biorę więc kopytka i buraczki zasmażane, po czym próbuję, a to pierogi leniwe na słodko. Musiałam wybierać - leniwe lub buraki, bo razem to nie współgrało;)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-05 15:09
Ha ha.. I takie restauracje się zapamiętuje :-)
2018-03-01 20:23
❤️ A oto i moje kopytka z przepisu Ani ❤️ były pyszne 😍 przepis super ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-02 10:18
Dziękuję bardzo! Jakie artystyczne zestawienie!👍

Przepis na kopytka tradycyjne

Pyszne i super szybkie do zrobienia. Jeśli zostały Ci ziemniaki z obiadu, to możesz oczywiście przysmażyć je na maśle lub zrobić z nich placki. Polecam Ci jednak wykonać ten przepis podstawowy na kopytka. W tej wersji są to kopytka bez mąki ziemniaczanej. Mam jeszcze przepis, gdzie szykuję kopytka bez jajek, ale wówczas dodaję jeszcze mąkę ziemniaczaną. Podobno kopytka najlepiej smakują z sosem. Ja częściej podaję kopytka z bułką tartą. Takie kopytka to super pomysł na szybki i prosty obiad.

Przepis na kopytka z serem

Kopytka leniwe szykuje się z dodatkiem twarogu. Według mnie te kluski z serem są trochę trudniejsze do zrobienia niż tradycyjne kopytka. Trzeba szykować je z wyczuciem, by nie były twarde. Jeśli lubisz polską kuchnię to zapraszam po więcej inspiracji i przepisów na szybkie obiady