Chałka chlebowa

Chałka chlebowa

Bardzo uniwersalny przepis na mało słodką i delikatną chałkę.

- Można ją jeść zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. 
- Nie kruszy się i dobrze się kroi.
- Idealna dla Dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych na WZW

Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
  • 800 g mąki pszennej - 5 niepełnych szklanek
  • 7 g suchych drożdży - 1 saszetka
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka maku

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jedno jajko oraz mak zostaw na potem do posmarowania chałki przed pieczeniem.
Do wypieku chałki użyłam formy o wymiarach 16/32 cm.

WYKONANIE
Do dużej miski wlej lekko ciepłą wodę - całe 400 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodaj mąkę, sól i dwa jajka. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz wyrabiać ciasto przez kilka minut. 

Do lepkiego ciasta dodaj miękkie lub rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj 10 minut - ręcznie lub mikserem ze specjalnymi hakami. Ciasto po wyrobieniu może być nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni). 

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Lekko natłuść ją od środka a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść (resztkami mała lub odrobiną oleju) papier również z drugiej strony. 

Po 1,5 godzinnym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na 3 równe odcinki. Każdy wydłuż na kształt sznurka. Ta sama długość i grubość. Wszystkie końce lekko złącz i zapleć w warkocz. Od razu przełóż do formy wyłożonej papierem. (Ciasto będzie dość luźne, więc trzeba robić to sprawnie). Chałkę odłóż przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. 

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie rozbełtaj jajko, które należało odstawić na potem razem z makiem. Posmaruj nim chałkę. Obsyp makiem. Formę z chałką wstaw do piekarnika (grzanie góra dół) na 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejnych 10 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi pieca na 10 minut. Chałkę najlepiej kroić po przestudzeniu.

chalka-chlebowa-1

chalka-chlebowa-2

Dieta WZW
- Chałkę chlebową można jeść 2-3 razy w tygodniu na śniadania lub kolację. Krojona w kromki jest bazą pod kanapki z delikatną szynką, lub domowymi przecierami z owoców (jabłka, morele, banany).

Przykładowy posiłek z chałką:
Dwie kromki chałki chlebowej posmarowane masłem z dodatkiem:
- szynki z kurczaka
- pomidora bez skórki
- sałaty
Do tego kawa zbożowa oraz dojrzała morela obrana ze skórki lub pół jabłka.

Dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby.

Przepis dla osób stosujących specjalną dietę chorych na WZW został stworzony na podstawie wytycznych dietetyka Anicety Brzozowskiej. Moje przepisy, zalecane dla osób chorych na WZW, powstają we współpracy z Fundacją Gwiazda Nadziei

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Małgorzata
2017-08-29 10:55
Świetne ni to ciasto ni to chleb. Jak dla mnie idealne. Pierwszego dnia jadłam samą a potem jako tosty francuskie. Zrobiłam z połowy porcji, bo dla mnie za duża.
user pic
Joasia
2017-08-31 11:03
Ile drożdży z kostki by to było?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-01 09:38
Do tego przepisu polecam użyć 20 gramów.