Słone bułki z mlekiem
Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach w stylu Francuskich bułeczek Petit pains au lait. Pieczony na mleku z dodatkiem prawdziwego masła. Bułki pszenne z masłem i mlekiem są pachnące, puszyste i delikatne.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej np. tortowej
- 7 g suchych drożdży - lub 20 g świeżych
- 300 ml mleka
- 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
- 2 płaskie łyżeczki soli i łyżeczka cukru
Chleb z mlekiem
Jeśli masło oraz mleko są prosto z lodówki, umieść je w rondelku i podgrzewaj przez kilka minut aż mleko zrobi się ciepłe (masło zmięknie w mleku, które nie powinno być cieplejsze niż 35 stopni). Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników w elastyczną kulę.
Ciasto chlebowe przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam do 30 stopni i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasta do wyrośnięcia. Tym razem na całe 1,5 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto (może nie być tak bardzo wyrośnięte, ale uformowane w mniejsze bochenki wyrośnie dwukrotnie) wyjmij na blat lub stopnicę. Nie ma potrzeby podsypywania mąką. Podziel je na 4 równe kawałki. Każdy masuj w dłoniach około minuty formując do w zgrabną kulę.
Kule kładź na blaszce (metalowej szufladzie z piekarnika) oprószonej mąką. Natnij ostrym nożykiem w krzyżyk. Zachowaj spore odstępy między bochenkami. Ponownie przykryj je ściereczką i wstaw do lekko ciepłego piekarnika na pełną godzinę, do ostatecznego wyrośnięcia.
Ja swoje bochenki przed pieczeniem posmarowałam osolonym mlekiem. Chlebki piecz równo 25 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra dół). Można je od razu wyjmować z pieca.
Przyznaję, że na zdjęciach chlebki krojone są jeszcze gorące. Presja domowników była ogromna.
Smacznego!