Słone bochenki na mleku

Słone bochenki na mleku

Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach w stylu Francuskich bułeczek Petit pains au lait. Pieczony na mleku z dodatkiem prawdziwego masła :-)

Chlebki są:
- pachnące
- puszyste
- delikatne

Warto upiec!

Czas przygotowywania:
 5 minut + wyrastanie łącznie 2,5 h
Czas pieczenia: około 25 minut
Ilość porcji: 4 bochenki wielkości małego grapefruita

Składniki:
• 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłam tortową)
• 7 g suchych drożdży - lub 20 g świeżych
• 300 ml mleka
• 50 g masła
• 2 łyżeczki soli i łyżeczka cukru

Jeśli masło oraz mleko są prosto z lodówki, umieść je w rondelku i podgrzewaj przez kilka minut aż mleko zrobi się ciepłe (masło zmięknie w mleku, które nie powinno być cieplejsze niż 35 stopni).

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników w elastyczną kulę.

Ciasto chlebowe przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam do 30 stopni i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasta do wyrośnięcia. Tym razem na całe 1,5 godziny.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto (może nie być tak bardzo wyrośnięte, ale uformowane w mniejsze bochenki wyrośnie dwukrotnie) wyjmij na blat lub stopnicę. Nie ma potrzeby podsypywania mąką.

Podziel je na 4 równe kawałki. Każdy masuj w dłoniach około minuty formując do w zgrabną kulę. 

Kule kładź na blaszce (metalowej szufladzie z piekarnika) oprószonej mąką. Natnij ostrym nożykiem w krzyżyk. Zachowaj spore odstępy między bochenkami. Ponownie przykryj je ściereczką i wstaw do lekko ciepłego piekarnika na pełną godzinę, do ostatecznego wyrośnięcia. 

slone-bochenki-na-mleku-1

Ja swoje bochenki przed pieczeniem posmarowałam osolonym mlekiem.

Chlebki piecz równo 25 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra dół). Można je od razu wyjmować z pieca.

slone-bochenki-na-mleku-2

slone-bochenki-na-mleku-3

slone-bochenki-na-mleku-4

slone-bochenki-na-mleku-5

Przyznaję, że na zdjęciach chlebki krojone są jeszcze gorące. Presja domowników była ogromna ;-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl