Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem

Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem

Wiesz, że jedne z lepszych pszennych bułeczek na drożdżach powstają z przepisu na ciasto do pizzy? :-)

Moje bułeczki nie charakteryzują się idealnym kształtem, ponieważ lubię, gdy każda jest inna i mogę wybrać tę, która podoba mi się najbardziej :-)

Bułeczki są puszyste, pachnące i bardzo chrupiące dzięki oliwie oraz świeżości ciasta.

Są idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie.

Ilość bułeczek: około 12 sztuk średnicy 10 cm

Reklama

Składniki: 
• 7 g suchych drożdży
• łyżeczka cukru i soli
• 250 ml ciepłej wody
• 400 g mąki - najlepiej typ. 550
• łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
• 2 łyżki sezamu (jasnego, czarnego)

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Bardzo szybko zaczną się pienić.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.

Nagrzewaj piekarnik na 250 stopni.

Ciasto podziel na 12 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę.

Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz weź w dłonie, by cała pokryta byłą oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają.

Posyp każdą sezamem i umieść blachę w piekarniku na 12 - 15 minut.

Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem, 1

Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (8 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

mygorgeouslife
2016-02-19 22:56
Robiłam kiedyś takie bułeczki - są przepyszne!:)
retro-moderna.blogspot.com
2016-02-19 23:13
Uwielbiam takie domowe wypieli :)
amelushka
2016-02-19 23:16
Uwielbiam piec, ale przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie piekłam bułek. Z miłą chęcią skorzystam z przepisu, tym bardziej że są błyskawiczne.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 09:54
Serdecznie Ci je polecam ;-)
Wilczyca
2017-01-31 11:05
A czy mogę zostawić ciasto do wyrośnięcia na noc? Np. w lodówce? Wygodniej byłoby zrobić wszystko wieczorem, a rano tylko "ukulać" i upiec bułeczki ☺
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-31 14:35
Tak, można.. tylko umieść ciasto w dużej misce, bo ono w lodówce urośnie :-)
Wilczyca
2017-02-01 19:48
Super! W sobotę będą na śniadanie świeże, ciepłe bułeczki ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-02 12:28
:-) Świetny pomysł :-)
megi
2017-03-20 16:44
Ja robiłam z mąki razowej takiej do pieczenia chleba i wszystko tj w przepisie i nie wyszly takie duże tylko malutkie ??czemu ??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-20 17:14
Mąka ryżowa jest ponad trzykrotnie mniej kaloryczna, delikatniejsza.. Tak duża zmiana w przepisie bardzo wpływa na finalny wygląd bułeczek. Zaintrygowałaś mnie jednak i jeszcze dziś upiekę bułeczki z mąki ryżowej. Śledź mnie pilnie, a na pewno niedługo zobaczysz nowy przepis ;-)
Magdalena G
2018-02-10 09:24
Aniu źle przeczytałaś.Pani robiła z mąki razowej NIE ryżowej 😜
A drożdży świeżych tak ze 20dag???
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-10 09:29
ha ha.. Pewnie o czym innym myślałam 😜 Tak, śmiało 20 gramów wystarczy Madziu.
Ula
2017-07-08 21:30
Pani Aniu zrobiłam bułeczki z pani przepisu tylko zmieniłam ilość mąki tzn.25 dkg pszennej i 15 dkg pełnoziarnistej ,dodałam więcej wody .Fajnie wyrosły i wyszły nie za duże grahamki.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-09 10:03
Super! Dziękuję, że napisałaś. Być może ktoś skorzysta z Twojej modyfikacji przepisu :-)
Agnieszka
2018-01-01 19:51
Czy mozna zrobic cia
sto w maszynie do chleba?
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczywiście, że tak.
Reklama
Bułki
2018-01-02 22:03
Bułeczki są przepyszne :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️Smacznego! Super bułeczki!
E
2018-01-12 09:24
Bułeczki faktycznie ekspresowe, pyszne i treściwe. Tylko trochę malutkie, z tego przepisu i tak wyszło mi tylko 8 małych bułeczek, są bardzo sycące ale malutkie więc nie odważyłam się zrobić ich aż 12 :) ale są bardzo smaczne i na pewno często będą gościem na moim stole, dziękuję za przepis!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-12 10:14
👍Bardzo się cieszę Emilko, że przepis przypadł Ci do gustu.
Bożena Spychała
2018-01-12 21:40
Bułeczki są pyszne i łatwe w wykonaniu.Będą często u mnie pieczone .Dziękuję bardzo Aniu ,życzę wszystkiego dobrego.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌Bożenko.. bułeczki wyglądają przepysznie!
Ania
2018-02-11 09:05
Bułeczki 👌 super. Mało pracy, pieką się szybciutko. Zaraz będziemy konsumowac. Dzieki Aniu za przepisik 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-11 11:10
Piękne bułeczki śniadaniowe.. Smacznego Aniu!👍
Ania
2018-02-11 09:22
Mniam, jakie 😋 pyszne.
Z dzemem z 🎃 dyni, własnej "roboty" 😃
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie!
Justyśka
2018-02-16 13:27
Pierwszy raz piekłam bułeczki. Z masełkiem i pomidorkiem pycha 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne bułeczki 👌❤️
Kasia
2018-02-17 09:53
Bułeczki się dziś pieką.Nie mogę się doczekać 😊🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekam Kasiu na zdjęcie 🙂
Reklama