Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem

Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem

Wiesz, że jedne z lepszych pszennych bułeczek na drożdżach powstają z przepisu na ciasto do pizzy? :-)

Moje bułeczki nie charakteryzują się idealnym kształtem, ponieważ lubię, gdy każda jest inna i mogę wybrać tę, która podoba mi się najbardziej :-)

Bułeczki są puszyste, pachnące i bardzo chrupiące dzięki oliwie oraz świeżości ciasta.

Są idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie.

Ilość bułeczek: około 12 sztuk średnicy 10 cm

Składniki: 
• 7 g suchych drożdży
• łyżeczka cukru i soli
• 250 ml ciepłej wody
• 400 g mąki - najlepiej typ. 550
• łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
• 2 łyżki sezamu (jasnego, czarnego)

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Bardzo szybko zaczną się pienić.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.

Nagrzewaj piekarnik na 250 stopni.

Ciasto podziel na 12 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę.

Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz weź w dłonie, by cała pokryta byłą oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają.

Posyp każdą sezamem i umieść blachę w piekarniku na 12 - 15 minut.

blyskawiczne-buleczki-pszenne-z-sezamem-1

blyskawiczne-buleczki-pszenne-z-sezamem-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
mygorgeouslife
2016-02-19 22:56
Robiłam kiedyś takie bułeczki - są przepyszne!:)
user pic
retro-moderna.blogspot.com
2016-02-19 23:13
Uwielbiam takie domowe wypieli :)
user pic
amelushka
2016-02-19 23:16
Uwielbiam piec, ale przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie piekłam bułek. Z miłą chęcią skorzystam z przepisu, tym bardziej że są błyskawiczne.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 09:54
Serdecznie Ci je polecam ;-)
user pic
Wilczyca
2017-01-31 11:05
A czy mogę zostawić ciasto do wyrośnięcia na noc? Np. w lodówce? Wygodniej byłoby zrobić wszystko wieczorem, a rano tylko "ukulać" i upiec bułeczki ☺
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-31 14:35
Tak, można.. tylko umieść ciasto w dużej misce, bo ono w lodówce urośnie :-)
user pic
Wilczyca
2017-02-01 19:48
Super! W sobotę będą na śniadanie świeże, ciepłe bułeczki ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-02 12:28
:-) Świetny pomysł :-)
user pic
megi
2017-03-20 16:44
Ja robiłam z mąki razowej takiej do pieczenia chleba i wszystko tj w przepisie i nie wyszly takie duże tylko malutkie ??czemu ??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-20 17:14
Mąka ryżowa jest ponad trzykrotnie mniej kaloryczna, delikatniejsza.. Tak duża zmiana w przepisie bardzo wpływa na finalny wygląd bułeczek. Zaintrygowałaś mnie jednak i jeszcze dziś upiekę bułeczki z mąki ryżowej. Śledź mnie pilnie, a na pewno niedługo zobaczysz nowy przepis ;-)
user pic
Ula
2017-07-08 21:30
Pani Aniu zrobiłam bułeczki z pani przepisu tylko zmieniłam ilość mąki tzn.25 dkg pszennej i 15 dkg pełnoziarnistej ,dodałam więcej wody .Fajnie wyrosły i wyszły nie za duże grahamki.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-09 10:03
Super! Dziękuję, że napisałaś. Być może ktoś skorzysta z Twojej modyfikacji przepisu :-)