Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem

Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem

Wiesz, że jedne z lepszych pszennych bułeczek powstają z przepisu na ciasto do pizzy? Moje bułki pszenne na drożdżach są puszyste, pachnące i bardzo chrupiące. A to dzięki oliwie oraz świeżości ciasta. 

Domowe bułeczki są idealne z masłem i domowym dżemem lub na słono z żółtym serem jako pyszne, weekendowe śniadanie.

Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 12 bułek średnicy 10 cm

Składniki:
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 400 g mąki - najlepiej typ. 550
  • po łyżeczce cukru i soli
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
  • 2 łyżki sezamu

Z przepisu wychodzi około 12 sztuk średnicy 10 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jak zrobić bułki pszenne na suchych drożdżach:

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Warto wcześniej nagrzać lekko piekarnik do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. W takich warunkach zaczyn bardzo szybko zacznie się pienić. Tak samo postępuj w przypadku drożdży świeżych. 

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Tutaj również polecam sposób na lekko ciepły piekarnik. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.

Nagrzewaj piekarnik na 250 stopni. Ciasto podziel na 12 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę. Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz weź w dłonie, by cała pokryta byłą oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają.Posyp każdą sezamem i umieść blachę w piekarniku na 12 - 15 minut.

Błyskawiczne bułeczki pszenne z sezamem, 1

Miłośnikom domowych wypieków na słono polecam też mój przepis na pyszne paluchy chlebowe z makiem!

 
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (277 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Bułki pszenne na drożdżach

Uwielbiam domowe bułeczki pszenne. Bułki pszenne na suchych drożdżach można upiec z dowolnymi dodatkami. Takie szybkie bułki pszenne zazwyczaj posypuję sezamem i makiem. Czasem sięgam też po mieszanki ziół oraz siekane oliwki czy suszonego pomidora. Możliwości jest wiele. 

Bułki pszenne z ziarnami

Takim bułeczkom można śmiało zrobić przedziałek. Tutaj polecam jednak mój przepis na bułeczki z przedziałkiem czyli przepis na domowe kajzerki - rewelacja! Domowe bułki pszenne to super pomysł na pyszne śniadanie oraz kolację. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne dania, to zapraszam do mojego bloga kulinarnego po przepisy na chleb. I jeszcze coś super.. domowa pizza na patelni. Aha... jeżeli lubisz sezam zobacz koniecznie przepis na sezamki :) Drożdże suszone plus suszony zakwas = najwspanialszy na świecie chleb orkiszowy z domowej piekarni!