Przepis na bułki
Wiesz, że jedne z lepszych pszennych bułeczek powstają z przepisu na ciasto do pizzy? Moje bułki pszenne na drożdżach są puszyste, pachnące i bardzo chrupiące. A to dzięki oliwie oraz świeżości ciasta.
Domowe bułeczki są idealne z masłem i domowym dżemem lub na słono z żółtym serem jako pyszne, weekendowe śniadanie.
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 12 bułek średnicy 10 cm
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 400 g mąki - najlepiej typ. 550
- po łyżeczce cukru i soli
- 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
- łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
- 2 łyżki sezamu
Bułeczki
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk średnicy 10 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Warto wcześniej nagrzać lekko piekarnik do temperatury nie wyższej niż 35 stopni (ma być potem już wyłączony). W takich warunkach zaczyn bardzo szybko zacznie się pienić. Tak samo postępuj w przypadku drożdży świeżych.
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej (1 łyżka) oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Tutaj również polecam sposób na lekko ciepły piekarnik. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.
Nagrzewaj piekarnik na 250 stopni. Ciasto podziel na 12 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę. Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz weź w dłonie, by cała pokryta byłą oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają. Posyp każdą sezamem. Od uformowania bułek, do umieszczenia ich w piekarniku powinno minąć około 20 minut. Po tym czasie umieść blachę w piekarniku. Bułeczki piecz około 12 - 15 minut.
Smacznego!