Domowy przysmak czosnkowy

Domowy przysmak czosnkowy

Przysmak czosnkowy często można kupić w piekarni. Ponieważ moje dzieci go bardzo lubią, postanowiłam stworzyć własny przepis na najlepszy, domowy przysmak czosnkowy! Bułki wychodzą rewelacyjnie.. polecam!

Ciekawa jestem jakie są ulubione piekarniane wypieki Waszych pociech?

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 5 dużych bułek

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
  • 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli

Składniki na czosnkową pastę

  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Do dużej miski wlej ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodaj mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).  

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieść sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Jeśli masz, możesz też dodać świeży szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na potem.

Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na 5 równych kawałków. Każdy lekko wydłuż i spłaszcz. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy. Na każdą bułkę wyłóż po łyżce pasty czosnkowej - rozprowadź wzdłuż bułki. 

Nagrzewaj piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół). 
Domowy przysmak czosnkowy, 1

Domowy przysmak czosnkowy, 2

Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Bułki świetnie smakują również przekrojone wzdłuż z ulubionymi dodatkami. Są też świetne do zagryzania z gulaszem.

Polecam Ci również mój przepis na domowe kajzerki! Chrupiące, pachnące i pyszne. 
Domowy przysmak czosnkowy, 3

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (28 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-09-01 22:25
Czy ciasto mogę wyrabiać mikserem z hakiem?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-02 09:20
Tak Kasiu :-)
2017-09-02 23:49
Staram się nie jeść pieczywa, gdyż niestety nie służy mojej figurze... ale te Twoje wypieki wyglądają obłędnie! Dobrze, że nie mogłam się do nich dorwać. Świetny przepis Aniu!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-03 10:47
Dziękuję.
2017-09-04 15:28
Czy mogę użyć świeżych drożdży? I ile? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-04 17:28
Wystarczy niecałe 20 gramów Aniu.
2017-09-04 17:05
Z prawdziwym masełkiem by się zjadło :D
2018-02-04 19:02
Wyszły przepyszne,zrobiłam je pierwszy i na pewno nie ostatni raz :)👌👌👌🥔
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-05 08:55
Super😍! Dziękuję, że pokazałaś cały etap tworzenia tych cudnych przysmaków Brawo 👏️👏️
2018-02-04 19:04
👌🥔
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jakie puchate wyszły! 😍
2018-02-04 19:05
👌🥔
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-05 08:54
Dziękuję Ewelino!👍
2018-03-20 17:13
pyszne, tylko dlaczego ich jest tak mało....😂😜😍❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-20 18:19
Ha ha 😂 Czyli droga Karoli.. następnym razem pieczesz domowy przysmak czosnkowy z podwójnej porcji ❤️❤️
2018-10-07 15:00
Przepyszne👏️👌👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! 😀
2018-10-08 19:56
Dzisaj zrobione i sa pyszne... 😀👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️👏️
2018-11-02 14:19
👌Nasz dzisiejsza przekąska, która została zjedzona w mig 😀 Pozostał tylko zapach przypraw 😂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszności! 👏️👏️👌
2018-11-03 11:57
Musiałam wypróbować ,w formie bagietki , moje dzieci też taki chlebek uwielbiają 😋 a pokrojone kromki posmarowałam resztą masełka , do którego dodałam oregano , bazylię , czosnek granulowany , sól oraz czarny mielony pieprz. Przepis do polecenia 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2018-11-03 18:48
Zrobiłam :):):):)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale ładnie podałaś!👍
2018-12-30 16:12
Moje dzisiejsze bułki smaczniutkie ale.....moim zdaniem 200C to za duża temperatura 180C by w zupełności starczyło i nie 25 minut a 20minut bo sie ciut za bardzo spiekły.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-30 20:45
Sporo zależy od piekarnika.. Super, że obserwowałaś bułki podczas pieczenia i szybko zareagowałaś 👍

Pyszne bułeczki czosnkowe

Domowy przysmak czosnkowy można z powodzeniem upiec w domku. W formie małych kulek wyjdą Ci szybkie bułeczki czosnkowe. Tym razem jednak będą to lekko płaskie bułeczki troszkę przypominające wydłużoną pizzę. Ten przepis na bułeczki drożdżowe z czosnkiem powstał ponieważ moje dzieci bardzo lubią przysmak czosnkowy, który można dostać w piekarniach. Takie bułeczki super smakują też z innymi ziołami. Bułeczki czosnkowe z pietruszką polecam latem, gdy mamy dostęp do ziół rosnących na słońcu.

Bułeczki czosnkowe jak z pizzerii

Bułeczki czosnkowo ziołowe pachną włoską pizzą i latem. Bułeczki czosnkowe można też podać z serem. Polecam gorąco mój przepis na bułeczki drożdżowe z czosnkiem. To najlepsze bułeczki ziołowe jakie można sobie upiec do pracy, czy na śniadanie w weekend. Zachęcam też do sprawdzenia innych moich przepisów na domowe chleby i bułki