Domowy przysmak czosnkowy

Domowy przysmak czosnkowy

Rzadko kupuję pieczywo. Nie jadamy w domu dużo chleba. Jednak, gdy już skusimy się na piekarniane wypieki, niemal przy każdej wizycie w piekarni, mój starszy Syn prosi bym kupiła mu do szkoły przysmak czosnkowy. Czasem daję się namówić a czasem nie.

W końcu zdecydowałam się na domowy wypiek. Metodą prób i błędów powstał mój przepis na domowy przysmak czosnkowy :-)

Ciekawa jestem jakie są ulubione piekarniane wypieki Waszych pociech?

Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 5

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
  • 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli

Składniki na czosnkową pastę

  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

WYKONANIE
Do dużej miski wlej ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodaj mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw  na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).  

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieść sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Jeśli masz, możesz też dodać świeży szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na potem.

Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na 5 równych kawałków. Każdy lekko wydłuż i spłaszcz. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy. Na każdą bułkę wyłóż po łyżce pasty czosnkowej - rozprowadź wzdłuż bułki. 

Nagrzewaj piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół). 

 

domowy-przysmak-czosnkowy-1

domowy-przysmak-czosnkowy-2

Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Bułki świetnie smakują również przekrojone wzdłuż z ulubionymi dodatkami. Są też świetne do zagryzania z gulaszem :-)

Smacznego! 

Średnia 4.7 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Kasia
2017-09-01 22:25
Czy ciasto mogę wyrabiać mikserem z hakiem?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-02 09:20
Tak Kasiu :-)
user pic
Pichceniomania
2017-09-02 23:49
Staram się nie jeść pieczywa, gdyż niestety nie służy mojej figurze... ale te Twoje wypieki wyglądają obłędnie! Dobrze, że nie mogłam się do nich dorwać. Świetny przepis Aniu!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-03 10:47
Dziękuję.
user pic
Ania
2017-09-04 15:28
Czy mogę użyć świeżych drożdży? I ile? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-04 17:28
Wystarczy niecałe 20 gramów Aniu.
user pic
Candy Pandas
2017-09-04 17:05
Z prawdziwym masełkiem by się zjadło :D