Pieczywo czosnkowe
Sprawdzony przepis na domowe pieczywo czosnkowe. Podobne placki czosnkowe często sprzedawane są w piekarniach. Przygotujesz je szybko w domu. Prosty przepis, które polecam wypróbować! Bułki wychodzą rewelacyjnie!
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 5 dużych bułek
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
- 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli
Składniki na czosnkową pastę
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Placki czosnkowe
Do dużej miski wlej ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodaj mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).
W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieść sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Jeśli masz, możesz też dodać świeży szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na potem.
Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na 5 równych kawałków. Każdy lekko wydłuż i spłaszcz. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy. Na każdą bułkę wyłóż po łyżce pasty czosnkowej - rozprowadź wzdłuż bułki.
Nagrzewaj piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół).


Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Bułki świetnie smakują również przekrojone wzdłuż z ulubionymi dodatkami. Są też świetne do zagryzania z gulaszem.
Koniecznie sprawdź też mój przepis na domowe cebularze, gruzińskie chlebki chaczapuri oraz bułeczki czosnkowe z natką pietruszki.
Smacznego.