Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pieczywo czosnkowe

Pieczywo czosnkowe

Sprawdzony przepis na domowe pieczywo czosnkowe. Podobne placki czosnkowe często sprzedawane są w piekarniach. Przygotujesz je szybko w domu. Prosty przepis, które polecam wypróbować! Bułki wychodzą rewelacyjnie!

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 5 dużych bułek

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
  • 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli

Składniki na czosnkową pastę

  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Placki czosnkowe

Do dużej miski wlej ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodaj mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).  

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieść sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Jeśli masz, możesz też dodać świeży szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na potem.

Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na 5 równych kawałków. Każdy lekko wydłuż i spłaszcz. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy. Na każdą bułkę wyłóż po łyżce pasty czosnkowej - rozprowadź wzdłuż bułki. 

Nagrzewaj piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół). 

Pieczywo czosnkowe, 1
Pieczywo czosnkowe, 2

Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Bułki świetnie smakują również przekrojone wzdłuż z ulubionymi dodatkami. Są też świetne do zagryzania z gulaszem.

Koniecznie sprawdź też mój przepis na domowe cebularze, gruzińskie chlebki chaczapuri oraz bułeczki czosnkowe z natką pietruszki.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (300 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułki czosnkowe

Domowy przysmak czosnkowy można z powodzeniem upiec w domu. W formie małych kulek wyjdą Ci szybkie bułki czosnkowe. Tym razem jednak będą to lekko płaskie bułeczki troszkę przypominające wydłużoną pizzę. Ten przepis na bułeczki drożdżowe z czosnkiem powstał ponieważ moje dzieci bardzo lubią przysmak czosnkowy, który można dostać w piekarniach. Takie bułeczki super smakują też z innymi ziołami. Placki czosnkowe z pietruszką polecam latem, gdy mamy dostęp do ziół rosnących na słońcu.

Placek czosnkowy

Placki czosnkowe z ziołami pachną włoską pizzą i latem. Bułeczki czosnkowe można też podać z serem. Polecam gorąco mój przepis na bułeczki drożdżowe z czosnkiem. To najlepsze bułeczki ziołowe jakie można sobie upiec do pracy, czy na śniadanie w weekend. Zachęcam też do sprawdzenia innych pomysłów, zobacz przepisy na chleb