Domowy przysmak czosnkowy

Domowy przysmak czosnkowy

Przysmak czosnkowy często można kupić w piekarni. Ponieważ moje dzieci go bardzo lubią, postanowiłam stworzyć własny przepis na najlepszy, domowy przysmak czosnkowy! Bułki wychodzą rewelacyjnie.. polecam!

Ciekawa jestem jakie są ulubione piekarniane wypieki Waszych pociech?

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 5 dużych bułek

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
  • 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli

Składniki na czosnkową pastę

  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Do dużej miski wlej ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże. Dodaj mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).  

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieść sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Jeśli masz, możesz też dodać świeży szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na potem.

Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na 5 równych kawałków. Każdy lekko wydłuż i spłaszcz. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy. Na każdą bułkę wyłóż po łyżce pasty czosnkowej - rozprowadź wzdłuż bułki. 

Nagrzewaj piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół). 
Domowy przysmak czosnkowy, 1

Domowy przysmak czosnkowy, 2

Domowy przysmak czosnkowy można jeść bez dodatków jeszcze lekko ciepły. Bułki świetnie smakują również przekrojone wzdłuż z ulubionymi dodatkami. Są też świetne do zagryzania z gulaszem.

Polecam Ci również mój przepis na domowe kajzerki! Chrupiące, pachnące i pyszne. 
Domowy przysmak czosnkowy, 3

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (19 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/16940

Komentarze

2017-09-01 22:25
Czy ciasto mogę wyrabiać mikserem z hakiem?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-02 09:20
Tak Kasiu :-)
2017-09-02 23:49
Staram się nie jeść pieczywa, gdyż niestety nie służy mojej figurze... ale te Twoje wypieki wyglądają obłędnie! Dobrze, że nie mogłam się do nich dorwać. Świetny przepis Aniu!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-03 10:47
Dziękuję.
2017-09-04 15:28
Czy mogę użyć świeżych drożdży? I ile? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-04 17:28
Wystarczy niecałe 20 gramów Aniu.
2017-09-04 17:05
Z prawdziwym masełkiem by się zjadło :D
2018-02-04 19:02
Wyszły przepyszne,zrobiłam je pierwszy i na pewno nie ostatni raz :)👌👌👌🥔
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-05 08:55
Super😍! Dziękuję, że pokazałaś cały etap tworzenia tych cudnych przysmaków Brawo 👏️👏️
2018-02-04 19:04
👌🥔
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jakie puchate wyszły! 😍
2018-02-04 19:05
👌🥔
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-05 08:54
Dziękuję Ewelino!👍
2018-03-20 17:13
pyszne, tylko dlaczego ich jest tak mało....😂😜😍❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-20 18:19
Ha ha 😂 Czyli droga Karoli.. następnym razem pieczesz domowy przysmak czosnkowy z podwójnej porcji ❤️❤️
2018-10-07 15:00
Przepyszne👏️👌👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! 😀
2018-10-08 19:56
Dzisaj zrobione i sa pyszne... 😀👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️👏️
Reklama

Pyszne bułeczki czosnkowe

Domowy przysmak czosnkowy można z powodzeniem upiec w domku. W formie małych kulek wyjdą Ci szybkie bułeczki czosnkowe. Tym razem jednak będą to lekko płaskie bułeczki troszkę przypominające wydłużoną pizzę. Ten przepis na bułeczki drożdżowe z czosnkiem powstał ponieważ moje dzieci bardzo lubią przysmak czosnkowy, który można dostać w piekarniach. Takie bułeczki super smakują też z innymi ziołami. Bułeczki czosnkowe z pietruszką polecam latem, gdy mamy dostęp do ziół rosnących na słońcu.

Bułeczki czosnkowe jak z pizzerii

Bułeczki czosnkowo ziołowe pachną włoską pizzą i latem. Bułeczki czosnkowe można też podać z serem. Polecam gorąco mój przepis na bułeczki drożdżowe z czosnkiem. To najlepsze bułeczki ziołowe jakie można sobie upiec do pracy, czy na śniadanie w weekend. Zachęcam też do sprawdzenia innych moich przepisów na domowe chleby i bułki