Rogale pszenne

Rogale pszenne

Rogale pszenne - idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie. Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 8

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej najlepiej typ. 480 lub 550
  • 1 duże jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 230 ml mleka - niecała szklanka
  • 7 g suchych drożdży - może być instant
  • łyżeczka cukru i soli
  • 2 łyżki nasion chia - można pominąć

Rogale z chia

Masło, chia oraz mleko najlepiej podgrzewać chwilę na małej mocy palnika. Masło się rozpuści a nasiona napęcznieją. Odstaw całość do wystudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże, wbij jajko oraz dodaj ciepły płyn z mleka i masła. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego bardzo gęste ciasto.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na całą godzinę.

Ciasto powinno urosnąć minimum o połowę. Wyjmij je na oprószoną mąką deskę lub stolnicę i dłonią rozciągnij na kształt pizzy, na grubość około 1 cm.

Rogale pszenne, 1

Ciasto podziel na osiem kawałków a każdy zwijaj jak rogalik. Możesz również podzielić ciasto na 8 kulek pod zwykłe bułeczki.

Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz wcześniej lekko natłuścić papier. Zachowaj spore odstępy między rogalami. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Tym razem wystarczy na 30 minut.

UWAGA -  moje wyrastały całą godzinę, ponieważ o nich zapomniałam :-) Dlatego też wyrosły za mocno i poszły w boki. Niestety nie mają pięknego kształtu rogala... Smak będzie jednak taki sam.

Czym smarować przed pieczeniem:
- oliwa - będą rumiane i bardziej chrupiące
- mleko- będą rumiane
- roztrzepane jajko - będą rumiane i lekko błyszczące

Rogale wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 25 minut, aż będą rumiane.

Rogale pszenne, 2

Rogale pszenne, 3

Wypróbuj też mój przepis na najlepsze rogale śniadaniowe posypane makiem bądź sezamem. Polecam sprawdź też przepis na pyszne bułki bez drożdży oraz zobacz jak zrobić domowy zakwas na chleb.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷