Rogale pszenne puszyste z chia

Rogale pszenne puszyste z chia

Są idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie. Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej najlepiej typ. 480 lub 550
  • 1 duże jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 230 ml mleka - niecała szklanka
  • 7 g suchych drożdży - może być instant
  • łyżeczka cukru i soli
  • 2 łyżki nasion chia - można pominąć

Masło, chia oraz mleko najlepiej podgrzewać chwilę na małej mocy palnika. Masło się rozpuści a nasiona napęcznieją. Odstaw całość do wystudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże, wbij jajko oraz dodaj ciepły płyn z mleka i masła.  Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego bardzo gęste ciasto.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na całą godzinę.

Ciasto powinno urosnąć minimum o połowę. Wyjmij je na oprószoną mąką deskę lub stolnicę i dłonią rozciągnij na kształt pizzy, na grubość około 1 cm.

Rogale pszenne puszyste z chia, 1

Ciasto podziel na osiem kawałków a każdy zwijaj jak rogalik. Możesz również podzielić ciasto na 8 kulek pod zwykłe bułeczki.

Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz wcześniej lekko natłuścić papier. Zachowaj spore odstępy między rogalami. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.Tym razem wystarczy na 30 minut. UWAGA -  moje wyrastały całą godzinę, ponieważ o nich zapomniałam :-) Dlatego też wyrosły za mocno i poszły w boki. Niestety nie mają pięknego kształtu rogala... Smak będzie jednak taki sam.

Czym smarować przed pieczeniem:
- oliwa - będą rumiane i bardziej chrupiące
- mleko- będą rumiane
- roztrzepane jajko - będą rumiane i lekko błyszczące

Rogale wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 25 minut, aż będą rumiane.

Rogale pszenne puszyste z chia, 2

Rogale pszenne puszyste z chia, 3

Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14466

Komentarze

Już sobie wyobrażamy jak chia tak cudnie chrupią podczas jedzenia <3
Reklama