Rogale pszenne puszyste z chia

Rogale pszenne puszyste z chia

Są idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie.

Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia.

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas pieczenia: około 25 minut temperatura 170 stopni
Ilość: 8 sporych rogalików lub bułeczek

Składniki:
• 500 g mąki pszennej najlepiej typ. 480 lub 550
• 1 duże jajko
• 50 g roztopionego masła
• 230 ml mleka - niecała szklanka
• 7 g suchych drożdży - może być instant
• łyżeczka cukru i soli
• 2 łyżki nasion chia - można pominąć

Masło, chia oraz mleko najlepiej podgrzewać chwilę na małej mocy palnika. Masło się rozpuści a nasiona napęcznieją. Odstaw całość do wystudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże, wbij jajko oraz dodaj ciepły płyn z mleka i masła.  Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego bardzo gęste ciasto.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na całą godzinę.

Ciasto powinno urosnąć minimum o połowę. Wyjmij je na oprószoną mąką deskę lub stolnicę i dłonią rozciągnij na kształt pizzy, na grubość około 1 cm.

rogale-pszenne-puszyste-z-chia-1

Ciasto podziel na osiem kawałków a każdy zwijaj jak rogalik. Możesz również podzielić ciasto na 8 kulek pod zwykłe bułeczki.

Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz wcześniej lekko natłuścić papier. Zachowaj spore odstępy między rogalami. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.Tym razem wystarczy na 30 minut. UWAGA -  moje wyrastały całą godzinę, ponieważ o nich zapomniałam :-) Dlatego też wyrosły za mocno i poszły w boki. Niestety nie mają pięknego kształtu rogala... Smak będzie jednak taki sam.

Czym smarować przed pieczeniem:
- oliwa - będą rumiane i bardziej chrupiące
- mleko- będą rumiane
- roztrzepane jajko - będą rumiane i lekko błyszczące

Rogale wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 25 minut, aż będą rumiane.

rogale-pszenne-puszyste-z-chia-2

rogale-pszenne-puszyste-z-chia-3

Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-01 15:44
Już sobie wyobrażamy jak chia tak cudnie chrupią podczas jedzenia <3