Paluchy z serem
Drożdżowe, zakręcone paluchy serowe to rewelacyjny pomysł na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Przepis ten sprawdzi się na wiele wyjątkowych okazji.
- długo zachowują świeżość
- niesamowicie proste, szybkie do upieczenia
- bardzo dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia porcji paluchów: 15 minut
Liczba porcji: 15 paluchów z serem
Kaloryczność kcal: 150 w 1 paluchu z serem
Składniki na ciasto do paluchów
- ponad 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
- 1 szklanka lekko ciepłej wody - 250 ml
- płaska łyżeczka suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
- łyżka ulubionej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra vergine
- po płaskiej łyżeczce soli i cukru
Składniki na dodatki do paluchów
- 80 g włoskiego sera Grana Padano DOP
- 60 g gęstego przecieru z pomidorów - około 3 łyżki
- 50 g ulubionych oliwek
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
Paluchy z serem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 15 zakręconych paluchów serowych.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 15 paluchów. Jest to ilość idealna dla czterech osób. Przed szykowaniem paluchów drożdżowych z serem zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Paluchy serowe przepis
Paluchy serowe szykuję zazwyczaj z użyciem sera Grana Padano DOP. Idealnie do tego przepisu sprawdzą się też inne włoskie sery jak Parmigiano Reggiano DOP oraz Pecorino Romano DOP.
Grana Padano DOP to z wielu powodów wyjątkowy ser. Wyróżnia się przede wszystkim swoją długą historią produkcji, która sięga XII wieku, jak i tradycyjną metodą wytwarzania, która odbywa się zgodnie z restrykcyjnymi zasadami. Jego dojrzewanie trwa minimum rok i powinno przebiegać w dobrze wentylowanej piwnicy, gdzie temperatura wynosi od 15 do 20 stopni C. Znany jest z wyjątkowej twardości, a także delikatnego, lekko orzechowego smaku. Od 1957 roku ser Grana Padano został uznany przez Unię Europejską i zarejestrowany na liście produktów DOP (Denominazione di origine protetta – Chroniona Nazwa Pochodzenia). Aby móc korzystać z takiego oznaczenia, należy spełnić wymogi zgodności określone w procedurach produkcyjnych. Certyfikat DOP jest przyznawany wtedy, gdy każdy etap produkcji, przetwarzania lub przygotowania produktu odbywa się w danym regionie.

Przygotuj ciasto na paluchy serowe. Do miski wlej szklankę lekko ciepłej wody (temperatura do 30 stopni). Wsyp łyżeczkę drożdży suszonych instant oraz łyżeczkę cukru. Poczekaj kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w wodzie, po czym do miski wsyp też 450 gramów mąki pszennej do pizzy lub też mąki tortowej. Na koniec wlej jeszcze płaską łyżkę ulubionej oliwy i wsyp płaską łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno ładnie formować się w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski lub zostawić na desce. Miskę z ciastem/ciasto na desce oprósz od góry mąką, przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Zimą wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera. Po godzinie ciasto nie musi bardzo wyrosnąć. Ważne, by się ładnie napuszyło (musi być widać, że zwiększyło objętość i zrobiło się pulchne i pełniejsze).
Porada: Jeśli używasz drożdży świeżych, to przygotuj rozczyn. 15 gramów świeżych drożdży wymieszaj z łyżeczką cukru, 1/3 szklanki wody (odlanej z porcji na ciasto), 2 łyżkami mąki (uszczkniętych z przygotowanych 450 gramów mąki). Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się już pienić. Można go dodać do pozostałych składników i zacząć wyrabiać ciasto.
Na zdjęciu poniżej wyrośnięte już ciasto.

Ciasto przełóż na oprószony mąką blat lub na dużą, drewnianą deskę. Rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm (u mnie wymiary około 27 x 40 cm). Na całej powierzchni rozprowadź trzy łyżki gęstych, przetartych pomidorów (mogą być z butelki lub ze słoika). Placek ciasta oprósz łyżeczką suszonego oregano.
Porada: W ostateczności możesz też użyć koncentratu pomidorowego.

Używając tarki do serów lub innej tarki z drobnymi oczkami, zetrzyj około 80 gramów sera Grana Padano DOP. Ser można też pokroić w super cienkie płatki.

Zacznij już nagrzewać piekarnik (razem z kratką z wyposażenia piekarnika, którą umieszczasz na półce niżej niż na środku komory). Przy małej komorze ustaw 220 stopni, zaś przy dużym piekarniku może być nawet 240 stopni. Opcja pieczenia góra dół. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Około 50 gramów ulubionych oliwek, pokrój na małe kawałki i rozłóż na jednej połowie ciasta. Na oliwki wyłóż starty ser. Lekko uklep go dłonią.

Ciasto złóż na pół, przykrywając część z serem i oliwkami, a następnie podziel nożem na paski o szerokości około 2 cm. Paski będą miały różną długość. Łapiąc za oba końce, każdy pasek skręć w gęstą spiralkę. Wyszło mi równo 15 paluchów.

Zapewne wszystkie paluchy serowe nie zmieszczą się na jednej blaszce. Część odłóż na bok w chłodne miejsce, by upiec je w kolejnej turze. Paluchy umieść na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między paluchami zachowaj odstępy, ponieważ urosną one jeszcze w piekarniku. Formę z gotowymi do pieczenia paluchami umieść na kratce, w nagrzanym piekarniku.

Paluchy z serem piecz około 15 minut. Powinny urosnąć i ładnie się zarumienić. Zalecam już po około 10 minutach pieczenia zerkać do paluchów. Każdy piekarnik inaczej grzeje i może się okazać, że Twoje paluchy z serem już po takim czasie wyglądają na upieczone. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Nie powinny być gotowe szybciej niż po 12 minutach pieczenia. Gotowe paluchy można od razu wyjąc z piekarnika i piec kolejną porcję.



Paluchy serowe długo zachowują świeżość. Jeśli jednak nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać np. w chlebaku do 3 dni. Można je śmiało jeść na zimno lub podgrzewać na suchej patelni, albo też w piekarniku na niskiej mocy.
Paluchy z serem można zabrać do szkoły, do pracy, na wycieczki. Są świetne jako samodzielna przekąska. Rewelacyjnie zajada się nimi wszelkie pasty, sosy i dipy. Będą też idealne na przyjęcia z zimnymi przekąskami oraz na grilla, do mięs.


Materiał powstał we współpracy z Italian Trade Agency i włoskim stowarzyszeniem Assolatte.