Podpłomyk

Podpłomyk

Podpłomyki to najprostsze i super szybkie do zrobienia pieczywo w formie płaskich i elastycznych placków. Wyczarujesz je z samej mąki i wody. Z tym przepisem każdemu się uda. 

- tylko 3 składniki
- 2 minuty szykowania
- bez drożdży i proszku do pieczenia

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6 sporych podpłomyków

Kaloryczność kcal: 97 w 1 podpłomyku
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej np. poznańskiej typ. 500 - 160 gramów
  • pół szklanki wrzątku - 125 ml
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Podpłomyk

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wychodzi 6 płaskich podpłomyków o średnicy około 25 cm.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem podpłomyków polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki i ewentualne przyprawy. 

Podpłomyk, 1

Podpłomyk przepis

Do miski wsyp jedną szklankę mąki pszennej, czyli 160 gramów mąki. Polecam mąkę pszenną poznańską typ. 500, ale sprawdzi się też mąka pszenna wrocławska, uniwersalna, tortowa, czy nawet orkiszowa. Zagotuj wodę. Szklankę o pojemności 250 ml wypełnij do połowy wrzątkiem (125-130 ml). Do wrzątku wsyp około 1/4 płaskiej łyżeczki soli. Zmieszaj wrzątek z solą i wlej do miski z mąką. Od razu zacznij mieszać zaparzoną mąkę przy pomocy łyżki. Ciasto przez kilka minut może być za gorące, by wyrabiać je dłońmi, więc póki nie można tego robić, to używam łyżki. Po chwili jednak ciasto przestaje parzyć, i można je dokładniej połączyć ręką. Ciasto jest lepiące i dość gęste. Po kilku minutach wyrabiania można je jednak uformować w niedużą kulę (nadal lepiącą) i umieścić na oprószonym mąką blacie, czy też na desce. 

Porady: Pamiętaj, że nigdy nie wsypujemy pełnej szklanki mąki, tylko zostawiamy około 1 cm wolnej przestrzeni. Nidy nie upychamy tez mąki w szklance. Ciasto można też wyrobić mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Nie trzeba go wówczas ani mieszać łyżką, ani tez wyrabiać ręką. 

Podpłomyk, 2

Kula ciasta jest lepka i znacznie miększa, niż ciasto pod placki na tortille, czy makaron. Dzięki temu znacznie łatwiej jest cienko rozwałkować takie ciasto. Trzeba jednak dość obficie posypywać je mąką. Luźniejsze ciasto parzone będzie też znacznie bardziej elastyczne po uprażeniu na suchej patelni. 

Tak więc jeszcze ciepłe ciasto podziel sobie na sześć w miarę równych kawałków. W tym samym czasie możesz już zacząć nagrzewać patelnię o średnicy około 26 cm. Podpłomyki prażymy na suchej patelni, wiec nie smaruj jej żadnym tłuszczem. Ustaw średnią moc palnika i pozwól, by patelnia powoli się nagrzewała. 

Każdy kawałek ciasta należy bardzo cienko rozwałkować na placek o średnicy około 25 cm (placki nie muszą być równe, to tylko orientacyjna wielkość). Aby placek nie przyklejał się do wałka, należy podsypywać go od góry i od dołu mąką. Ciasto jest miękkie, wiec wałkowanie nie powinno być ciężkie i placki bardzo szybko i łatwo rozwałkowuje się na praktycznie przezroczyste placuszki. 
Podpłomyk, 3

Placek przełóż na nagrzaną, suchą patelnię. Zwróć uwagę na to, by nie było zagięć i placek nigdzie się nie podwinął. Już po chwili podpłomyk powinien zacząć się lekko od spodu podpiekać. Cienko rozwałkowany może też tworzyć pęcherze powietrza (kieszenie), które potem same znikną. Jedna strona nie powinna się prażyć dłużej niż minutę, by za mocno nie przesuszać podpłomyków. Druga strona potrzebuje już tylko około 20-30 sekund. Musisz wyczuć swoją kuchenkę oraz patelnię, i tak ustawić moc, by podpłomyki ani za szybko nie czerniały, ani też nie prażyły/suszyły się na patelni za długo. 

W trakcie prażenia pierwszego placka, szykujesz kolejny podpłomyk. Gotowe podpłomyki układam jednej na drugim, na drewnianej desce. Prawidłowo prażone podpłomyki powinny zachować elastyczność i nie będą się kruszyć. Ponieważ na podpłomykach jest zawsze trochę mąki od podsypywania, to po każdym podpłomyku można lekko przetrzeć patelnię kawałkiem ręcznika papierowego (zdejmiesz wówczas czarny, mączny pył). W taki sposób upraż wszystkie podpłomyki. 
Podpłomyk, 4

Lubię szykować cienkie i elastyczne podpłomyki. Można jednak śmiało prażyć grubsze podpłomyki lub też podpłomyki kruche. Aby Twój podpłomyk wyszedł chrupiący, wystarczy, że nie użyjesz wrzątku do ciasta, a wody letniej i będziesz dłużej prażyć podpłomyk na patelni z niższą mocą palnika. 

Podałam też przepis na klasyczne podpłomyki z samą solą. Można jednak oprócz soli dodać też do ciasta kilka innych przypraw. Polecam odrobinę kminku lub tymianku (w całości lub mielone), czarnuszki, oregano, czy kolendry młotkowanej. Szczypta granulowanego czosnku też się sprawdzi. 
Podpłomyk, 5

Podpłomyk, 6

Po całkowitym przestudzeniu podpłomyki wystarczy zawinąć w papier śniadaniowy, a potem jeszcze w przezroczystą torbę spożywczą lub worek strunowy i trzymać w chlebaku do dwóch dni. Podpłomyki układamy wówczas jeden na drugim. Jeśli szykujesz kruchy podpłomyk, to zapewne poleży jeszcze dłużej niż dwa, trzy dni.

Podpłomyki najlepiej smakują podane w dniu prażenia. Ich zastosowanie jak bardzo szerokie. Z powodzeniem zastępują pieczywo oraz placki do tortilli. Można je zajadać z przystawkami i rozmaitymi pastami. Świetnie sprawdzają się podane do gulaszy lub leczo.
Jeśli masz więcej pomysłów na pyszne zastosowanie takich podpłomyków - pisz :)

Lubisz szybkie i proste wypieki? Sprawdź focaccia w wersji z aromatycznym rozmarynem. Z chlebów warto wypróbować przepisy na chleb pszenny oraz chleb żytni na zakwasie.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (142 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Podpłomyk

Co to są podpłomyki? To zdecydowanie najprostszy i najstarszy sposób na prosty wypiek zastępujący chleb, czy coś w rodzaju prymitywnego pieczywa. Podlomyki szykujemy dosłownie z dwóch składników, czyli z mąki i wody. Aby zrobić podpłomyk nie potrzebujesz ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Posiłkując się informacjami znalezionymi na Wikipedii, nazwa podpłomyk pochodzi z języka staropolskiego. Podpłomyk: przedrostek "pod" oraz rdzeń " płomyk". Według staropolskiego słownika, podpłomyk to całkiem płaski placek, który piecze się na żarze, czyli np. na nagrzanym kamieniu, płycie itp. rozżarzonej płaskiej powierzchni. Tak więc przepis na podpłomyk jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Szykujemy je od setek lat i naprawdę niewiele trzeba, by wyszły pyszne. Pamiętam, że mój pierwszy podpłomyk powstał, gdy miałam niecałe sześć lat i mieszkałam jeszcze w domu na wsi. W piecu zawsze się paliło, więc płyta była rozgrzana. Mąka plus woda, która zapewne nie była nawet ciepła. Z pewnością nie dawałam nic więcej, tylko bawiłam się lepkim ciastem. Moje podpłomyki nie były zbyt płaskie, ponieważ nadałam im kształt palcami. Wyglądały bardziej jak placki, ale udały się i dumnie zaniosłam je Tacie na talerzu. Budował wtedy dla Mamy szklarnię, więc bardzo się ucieszył, że zaniosłam mu coś do jedzenia :)

Podpłomyki

Dawne ludy słowiańskie szykowały podpłomyki praktycznie każdego dnia lub też zbierały się raz na jakiś czas i szykowały cały stos podpłomyków, które leżały potem i były zjadane na bieżąco. A podpłomyków szykowało się bardzo dużo, ponieważ podawane one były do każdego dania. Podpłomyk pasował do wszystkich potraw i był kiedyś tak powszechny, jak teraz u nas chleb. Już w średniowieczu szykowane było podobne pieczywo, ponieważ dostępność do wypieków bardziej przypominających chleb była mocno ograniczona. Podpłomyk przepis znany od zawsze.. można tak powiedzieć :) Tak więc podpłomyki to było codzienne pieczywo dla każdego. Jeszcze za czasów moich Babć podpłomyki przepis, który był bardziej powszechny i podpłomyk szykowany na piecu palonym drewnem smakował rewelacyjnie i pachniał rewelacyjnie. 

Podpłomyki przepisy

Z czasem zmieniło się tylko to, że zaczęliśmy raczej szykować podpłomyki z patelni, ponieważ kuchenki gazowe, elektryczne, czy indukcyjne skutecznie wyparły stare piece. Przyznam jednak szczerze, że jeśli kiedyś przeniosę się znowu na taką prawdziwą wieś, to zafunduję sobie i piec kaflowy. Zatem przepis na podpłomyki praktycznie się nie zmienił. Używamy wrzącej lub gorącej wody oraz mąki. Zazwyczaj wybieram mąkę pszenną, ponieważ jest łatwiejsza w obsłudze i placki wychodzą super elastyczne. A przy okazji polecam też mój przepis na proziaki, czyli sodziaki oraz tortilla przepis, czyli placki do tortilli, które szykuję już z dodatkiem tłuszczu, czyli oleju lub masła. Wracając jednak do przepisu na podpłomyki. Razem z mąką mieszam wodę oraz sól. Można trochę eksperymentować i zamieniać część wody na mleko lub dawać zimną wodę, by placki nie były elastyczne, a kruche. Można też dodawać inne przyprawy, nie tylko sól. Najczęściej są to przyprawy o wyraźnym smaku, czyli kminek lub czarnuszka. Śmiało można tez sięgnąć po oregano, tymianek, czy bazylię. Zapraszam po mój ulubiony sposób na podpłomyki i życzę smacznego.