Ciasto zebra

Ciasto zebra

Znane i lubiane ciasto, które nakłada się warstwa po warstwie. Bardzo ładne i super smaczne :-)

Obejrzyj film, a przekonasz się jak prosto się je robi :-)

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Ilość porcji: tortownica o średnicy 20-24 cm

Składniki:
• 4 jajka
• 150 g masła
• 200 g kwaśnej śmietany 18%
• 150 g cukru
• 9 łyżek mąki pszennej
• 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao

 

Jajka, masło i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Do misy miksera wbij jajka. Dodaj cukier oraz miękkie masło.

Ubijaj wszystko na puszystą masę kilka minut. Zmniejsz obroty  miksera i porcjami dodawaj najpierw śmietanę, potem przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ubijaj chwilę całość.

Do drugiej miski wsyp kakao. Część ciasta przełóż do miski z kakaem i wymieszaj.

Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Zapnij boki. Odrobiną masła wysmaruj tortownicę od środka.

Porcjami nakładaj na zmianę jasną i ciemną masę ciasta. Lekko rozkładaj je na boki. Pod koniec wyrównaj ciasto do brzegów formy.

Ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

ciasto-zebra-1

ciasto-zebra-2

Po wystudzeniu ciasta, możesz dodatkowo oprószyć je kakaem. Jeśli zaś chcesz, by ciasto było wyższe, użyj tortownicy o mniejszej średnicy. Pamiętaj jednak, by wówczas wydłużyć czas pieczenia.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2016-06-01 22:03
To ciacho to dla mnie wspomnienia z dzieciństwa, moja mama bardzo często takie piekła :-)
Ania
2016-06-02 09:43
Miłe wspomnienia..
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-06-02 07:51
Wygląda bardzo zachęcająco! :)
Ania
2016-06-02 09:44
Cieszę się Edyto, że Ci się podoba :-)
piegusek
2016-06-02 10:48
ciasto z dzieciństwa- takie jak z maminego zeszytu :) bardzo je lubię i zawsze robię z polewą czekoladową :) mniam
Ania
2016-06-02 11:03
Z polewą pycha.. ja lubię z kakao na wierzchu :-)
Klaudyna
2016-06-02 19:47
Wygląda obłędnie! Chociaż ja takie ciasto zostawiłabym sobie na jesień, teraz zdecydowanie wolę odkrywać owocowe smaki :)
Ania
2016-06-02 20:17
Czasem jednak nie da się oszukać apetytu na zebrę :-)
agnieszka
2016-06-02 19:52
Pyyycha! a ja mam zepsuty piekarnik...:(
Ania
2016-06-02 20:17
Oj Agnieszko.. trzeba szybko wezwać fachowca.. lub wymienić na nowy :-)
Renia Hanolajnen | Ronja.pl
2016-06-03 00:24
Proste i efektowne, brawo!
Ania
2016-06-03 09:23
Dzięki Reniu.
Joanna Seta-Pryjomska
2016-06-04 13:55
Uwielbiam! Pamiętam jak Rodzicielka je dawno temu jeszcze w prodiżu piekła ;)
Ania
2016-06-04 14:55
U mnie takiego nie było nigdy..
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-06-05 23:24
pyszna klasyka :)
Ania
2016-06-06 07:36
Dziękuję :-)