Ciasto zebra

Ciasto zebra

Znane i lubiane ciasto, które nakłada się warstwa po warstwie. Bardzo ładne i super smaczne :-) Obejrzyj film, a przekonasz się jak prosto się je robi.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: tortownica 20-24 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Jajka, masło i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Do misy miksera wbij jajka. Dodaj cukier oraz miękkie masło.

Ubijaj wszystko na puszystą masę kilka minut. Zmniejsz obroty  miksera i porcjami dodawaj najpierw śmietanę, potem przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ubijaj chwilę całość.

Do drugiej miski wsyp kakao. Część ciasta przełóż do miski z kakaem i wymieszaj.

Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Zapnij boki. Odrobiną masła wysmaruj tortownicę od środka.

Porcjami nakładaj na zmianę jasną i ciemną masę ciasta. Lekko rozkładaj je na boki. Pod koniec wyrównaj ciasto do brzegów formy.

Ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Ciasto zebra, 1

Ciasto zebra, 2

Po wystudzeniu ciasta, możesz dodatkowo oprószyć je kakaem. Jeśli zaś chcesz, by ciasto było wyższe, użyj tortownicy o mniejszej średnicy. Pamiętaj jednak, by wówczas wydłużyć czas pieczenia.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (28 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷