Ciasto zebra

Ciasto zebra

Znane i lubiane ciasto, które nakłada się warstwa po warstwie. Bardzo ładne i super smaczne :-) Obejrzyj film, a przekonasz się jak prosto się je robi.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: tortownica 20-24 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Jajka, masło i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Do misy miksera wbij jajka. Dodaj cukier oraz miękkie masło.

Ubijaj wszystko na puszystą masę kilka minut. Zmniejsz obroty  miksera i porcjami dodawaj najpierw śmietanę, potem przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ubijaj chwilę całość.

Do drugiej miski wsyp kakao. Część ciasta przełóż do miski z kakaem i wymieszaj.

Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Zapnij boki. Odrobiną masła wysmaruj tortownicę od środka.

Porcjami nakładaj na zmianę jasną i ciemną masę ciasta. Lekko rozkładaj je na boki. Pod koniec wyrównaj ciasto do brzegów formy.

Ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Ciasto zebra, 1

Ciasto zebra, 2

Po wystudzeniu ciasta, możesz dodatkowo oprószyć je kakaem. Jeśli zaś chcesz, by ciasto było wyższe, użyj tortownicy o mniejszej średnicy. Pamiętaj jednak, by wówczas wydłużyć czas pieczenia.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12210

Komentarze

2018-10-12 09:45
ciasto mojego dzieciństwa oraz pierwszy w życiu mój własny wyrób cukierniczy :)
szkoła podstawowa, zrobiłam dla mamy , stanu kuchni po pieczeniu nie pamiętam ;)
hmmm chyba zrobię w sobotę albo to cukiniowe musi być pyszne, wygląda obłędnie
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-12 14:28
Cudowne wspomnienie.. moje pierwsze danie, które pamiętam, to były podpłomyki na prawdziwej kuchni z płytami i żywym ogniem. Miałam niecałe pięć lat. 🙂
2017-11-10 10:12
Mogę dodać jogurt naturalny zamiast śmietany?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-10 13:56
Tak Doroto, wybierz jogurt gęsty, aksamitny i mało kwaśny.. raczej kremowy.
2016-06-01 22:03
To ciacho to dla mnie wspomnienia z dzieciństwa, moja mama bardzo często takie piekła :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-02 09:43
Miłe wspomnienia..
Wygląda bardzo zachęcająco! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-02 09:44
Cieszę się Edyto, że Ci się podoba :-)
2016-06-02 10:48
ciasto z dzieciństwa- takie jak z maminego zeszytu :) bardzo je lubię i zawsze robię z polewą czekoladową :) mniam
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-02 11:03
Z polewą pycha.. ja lubię z kakao na wierzchu :-)
2016-06-02 19:47
Wygląda obłędnie! Chociaż ja takie ciasto zostawiłabym sobie na jesień, teraz zdecydowanie wolę odkrywać owocowe smaki :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-02 20:17
Czasem jednak nie da się oszukać apetytu na zebrę :-)
2016-06-02 19:52
Pyyycha!
a ja mam zepsuty piekarnik...:(
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-02 20:17
Oj Agnieszko.. trzeba szybko wezwać fachowca.. lub wymienić na nowy :-)
2016-06-03 00:24
Proste i efektowne, brawo!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-03 09:23
Dzięki Reniu.
2016-06-04 13:55
Uwielbiam! Pamiętam jak Rodzicielka je dawno temu jeszcze w prodiżu piekła ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-04 14:55
U mnie takiego nie było nigdy..
2016-06-05 23:24
pyszna klasyka :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-06 07:36
Dziękuję :-)