Ciasto zebra
Ciasto zebra to znane i lubiane ciasto, które nakłada się warstwa po warstwie. Bardzo ładne i super smaczne. Obejrzyj film, a przekonasz się jak prosto się je robi.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: tortownica 20-24 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 jajka
- 150 g masła
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 150 g cukru
- 9 łyżek mąki pszennej - około 170 g
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ciasto zebra
Jajka, masło i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Do misy miksera wbij jajka. Dodaj cukier oraz miękkie masło. Ubijaj wszystko na puszystą masę kilka minut. Zmniejsz obroty miksera i porcjami dodawaj najpierw śmietanę, potem przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ubijaj chwilę całość. Do drugiej miski wsyp kakao. Część ciasta przełóż do miski z kakaem i wymieszaj. Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Zapnij boki. Odrobiną masła wysmaruj tortownicę od środka. Porcjami nakładaj na zmianę jasną i ciemną masę ciasta. Lekko rozkładaj je na boki. Pod koniec wyrównaj ciasto do brzegów formy. Ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Po wystudzeniu ciasta, możesz dodatkowo oprószyć je kakaem. Jeśli zaś chcesz, by ciasto było wyższe, użyj tortownicy o mniejszej średnicy. Pamiętaj jednak, by wówczas wydłużyć czas pieczenia.
Koniecznie upiecz też moje pyszne muffinki.
Smacznego!