Bezowe duszki
Domowe bezy w kształcie uroczych duszków, to idealna słodka przekąska na Halloween. Duszki bezowe robi się bardzo prosto. To tylko kilka łatwo dostępnych składników i dużo świetnej zabawy przy robieniu.
- tylko kilka składników
- super do robienia z dziećmi
- oczka z gorzkiej czekolady
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: 40 duszków
Kaloryczność kcal: 20 w 1 beziku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 białka większych jajek - około 105 gramów
- około pół szklanki drobnego cukru - 160 g
- łyżeczka skrobi zimniaczanej
- szczypta soli
- kostka gorzkiej czekolady - do dekoracji
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem gorzkiej czekolady użytej do namalowania oczek i buzi.
Z podanej ilości składników zrobiłam 40 duszków o średnicy 3 cm u podstawy i wysokości około 5 cm.
Bezowe duszki na Halloween
Jakiego cukru użyć do zrobienia bezowych duszków:
Do zrobienia duszków z bezy używam zawsze zwykłego cukru drobnego. Można też użyć cukru pudru. Istnieje jednak ryzyko, że za szybko dodasz porcje cukru i bezy nie będą tak puszyste jak powinny. Dodatkowo podczas pieczenia/suszenia może się zacząć skraplać cukier. Wówczas cukrowa rosa wycieka spod bezików, a w środku robią się one ciągnące. Niektórzy oczywiście lubią takie bezy :)
Jajka mogą być wyjęte prosto z lodówki. Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Wodniste białko oznacza, że jajko nie było już świeże. Białko powinno być zwarte, żelowate. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Polecam przepis na makowiec zawijany, najlepszy makowiec na Święta. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierz naczynie szklane lub metalowe. Miski plastikowe zazwyczaj trudniej jest dobrze domyć z resztek tłuszczu.
Z trzech większych jajek otrzymasz około 100-110 gramów białka. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.
Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. Proces ubijania bezy jest dość długi, jednak cierpliwe dodawanie niewielkich porcji cukru zostanie nagrodzone w postaci śnieżnobiałych duszków. Po dodaniu całego cukru wsyp jeszcze łyżeczkę skrobi i miksuj piankę przez chwilę. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa.
Z tej porcji wszystkie bezowe duszki powinny się zmieścić na jednej dużej blaszce lub szufladzie piekarnika. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Krem bezowy przełóż łyżką do jednorazowego rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką. Odcięłam nożyczkami końcówkę do średnicy otworu 2 cm.
Wyciskałam duszki o średnicy około 3 cm u podstawy. Po wyciśnięciu dołu na chwilę unoszę rękaw i wyciskam drugi "brzuszek". Tym razem mniejszy od tego dolnego. Znów lekko unoszę rękaw i wyciskam główkę z ogonkiem u góry. Zachowałam odległości około 2 cm od każdego duszka. Te beziki niewiele rosną podczas suszenia i nie zmieniają kształtu. Bez obaw można je więc formować.
Do duszków bezowych ustawiam temperaturę 100 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Szufladę z duszkami umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Bezy suszę w ten sposób całe 100 minut. W trakcie pieczenia/suszenia nie zmieniam temperatury. Duszki wychodzą idealnie białe. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i trzymaj tak beziki do całkowitego wystudzenia piekarnika. Gotowe duszki bezowe zdejmuj z papieru do pieczenia i trzymaj kilka minut na kratce.
Całkowicie przestudzone bezy można udekorować. Polecam namalować oczka i buzię. Do malowania możesz użyć drewnianego patyczka do szaszłyków, wykałaczki lub cienkiego, czystego pędzelka. Jako jadalną farbę polecam roztopić odrobinę gorzkiej czekolady lub użyć żelu, bądź czarnego barwnika spożywczego.
Całkowicie przestudzone duszki są niezwykle lekkie i idealne kruche. Możesz je zajadać lub przełożyć do woreczka strunowego. Usuń powietrze i zamknij woreczek. W ten sposób przechowuj beziki nawet dwa tygodnie. Po wyjęciu będą tak samo świeże, kruche i chrupiące.
Smacznego.