Kisiel gruszkowy
Domowy kisiel gruszkowy to świetny deser na ciepło, który zrobisz dosłownie w kilka minut. Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. To może być ulubiony, jesienny kisiel Twoich dzieci.
Polecam też kisiel jabłkowy oraz najpyszniejszy kisiel truskawkowy. Każdy domowy, prosty i o niebo lepszy niż sklepowy, bo z całą masą owoców.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 7 minut
Liczba porcji: 770 gramów kisielu
W 100 gramach kisielu:
Wartość energetyczna
70 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 3 średnie gruszki - 700 g
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Domowy kisiel gruszkowy szykuję zazwyczaj z gruszek konferencja lub klapsa (faworytka). Aby zrobić kisiel gruszkowy możesz użyć dowolnych, soczystych i miękkich lub średnio twardych gruszek, które zazwyczaj jadasz i lubisz. Uwielbiam robić domowe kisiele, co zresztą widać po przepisach, które pojawiają się na moim Blogu. Lubię czuć w kisielu kawałki owoców. Do tego kisiel jest najprostszym i najpyszniejszym rozgrzewającym deserem, który idealnie sprawdza się szczególnie na jesienne i zimowe wieczory.
Kisiel z gruszek
Trzy średniej wielkości gruszki ważą łącznie około 700 gramów. Po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymasz trochę ponad 500 gramów miąższu z gruszek. Gruszki można zmiksować na gładko lub pokroić w większą kostkę. My bardzo lubimy, gdy w kisielu czuć kawałki owoców, więc zazwyczaj kroję je w kosteczkę. Pokrojone kawałki gruszek umieść od razu w rondelku.
Wlej pół szklanki wody oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Ustaw większą moc palnika. Gdy owoce z sokiem i wodą zaczną się gotować zmniejsz moc do małej i gotuj owoce jeszcze pięć minut.
Gdy gruszki są już miękkie i puszczą sok, przygotuj sobie drugie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz łyżkę cukru (u mnie trzcinowy) i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Daj mu chwilkę się pogotować i wyłącz.
Kisiel gruszkowy smakuje wspaniale na gorąco, ale i na zimno po przestudzeniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak kisielu, to możesz razem ze skrobią dodać też odrobinę cynamonu, kardamonu lub nasion wanilii.
Smacznego.