Bezy wielkanocne

Bezy wielkanocne

Bezy to wspaniały deser, który pieczemy na wiele okazji. Bezy wielkanocne z dodatkiem jajeczek w cukrowej skorupce oraz zielonego barwnika wyglądają wyjątkowo wiosennie. A do tego są niezwykle piękne i pyszne!

Domowe bezy robi się naprawdę bardzo prosto. To też najtańsze do robienia ciastka. Jeśli planujesz zrobić tort bezowy, to polecam Ci mój przepis na blaty bezowe. Wyobraź sobie jak na szczycie tortu układasz dodatkowo bezy wielkanocne..

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Ilość porcji: 30 bez o średnicy 6 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki na bezy

  • 3 białka jajek - 90 g
  • ponad pół szklanki cukru drobnego - 150 g
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • szczypta soli

Składniki na zdobienie

  • mini jajka w cukrowej skorupce - do 200 g
  • kropla zielonego barwika spożywczego
  • 3 krople wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia bez polecam użyć cukru o drobnej rafinadzie. 
Potrzebujesz również: rękaw cukierniczy, tylka Wilton o numerze 32 lub inna, rękawica lateksowa, mały pędzelek
Bezy wielkanocne, 1

Jak zrobić bezy wielkanocne:

Jajka umyj i osusz. Mogą to być jajka prosto z lodówki, lub przechowywane w temperaturze pokojowej. Ja zazwyczaj wyjmuję wcześniej jajka z lodówki. Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Polecam mój przepis na makowiec zawijany.

Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierz naczynie szklane lub metalowe. Dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Następnie zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu każdej łyżki cukru miksuj całość około minuty lub dłużej. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Bezy wielkanocne, 2

Dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę soku z cytryny i ubijaj bezę jeszcze chwilę.
Bezy wielkanocne, 3

Na blachę wyłóż papier do pieczenia. W rękawie umieść tylkę. Do małego słoiczka przełóż odrobinę zielonego barwnika oraz kilka kropel wody. Przygotuj jedną rękawiczkę lateksową i czysty pędzelek.  
Bezy wielkanocne, 4

Krem bezowy przełóż łyżką do rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką (odcinaj końcówkę do średnicy 5 mm) lub do rękawa z tylką. Ja użyłam tylki marki Wilton o numerze 32. Beziki formowałam na kształt kwiatka spiralki. Zaczęłam od środka i wyciskałam bezy zwiększając ich średnicę.

Aby wszystkie bezy zmieściły mi się na jednej blaszce nie zrobiłam 30 dużych bez o średnicy 6 cm. Wycisnęłam 20 spiralnych bez a pomiędzy nie wyciskałam małe beziki, których zmieściłam około 30 sztuk. 
Bezy wielkanocne, 5

Na każdą dużą bezę wyłóż po dwa mini jajka w cukrowej skorupce. Jeśli masz więcej jajek, to możesz ułożyć po trzy sztuki na jednej bezie. Nie można układać na bezach jajeczek bez cukrowej skorupki, ponieważ czekolada rozpłynie się po całej blaszce. 
Bezy wielkanocne, 6

Następnie na prawą dłoń załóż rękawiczkę. Maczaj pędzelek w zielonym barwniku i trzymając go w lewej dłoni. Palcem wskazującym dłoni prawej pocieraj o włosie pędzelka. Rób to od dołu ku górze w kierunki bez. Wówczas beziki spryskasz bryzą zielonego barwnika. 
Bezy wielkanocne, 7

Szufladę z bezami umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni z grzaniem góra/dół. Bezy suszę w ten sposób 2 godziny. W trakcie pieczenia/suszenia nie zmieniam temperatury. Bezy wychodzą idealnie białe. Skorupka jajek lekko pęka, jednak czekolada nie wypływa na zewnątrz. 

Po wyłączeniu piekarnika możesz od razu wyjąć blachę z bezami. 
Bezy wielkanocne, 8

Czekolada w jajeczkach umieszczonych na bezach zachowuje płynność jeszcze do 20 minut od wyjęcia bez z piekarnika. To dobra informacja dla łasuchów. 
Bezy wielkanocne, 9

Bezy wielkanocne, 10

Po całkowitym przestudzeniu bezy można przełożyć do woreczka strunowego. Usuń powietrze i zamknij woreczek. W ten sposób przechowuj beziki nawet dwa tygodnie. Bezy po wyjęciu będą tak samo świeże, kruche i chrupiące. 
Bardzo gorąco polecam też mój przepis na bezę Pavlova. Taka beza to super pomysł na piękny i pyszny tort. 
Bezy wielkanocne, 11

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (22 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Bezy wielkanocne

Uwielbiam robić domowe bezy. Bezy to deserek, który zawsze wychodzi a do tego jest bardzo tani do zrobienia. Bezy można też bardzo długo przechowywać, aż do momentu kiedy są potrzebne. Warto upiec dużo bez i w razie niezapowiadanych gości mieć takie piękne domowe ciastka pod ręką. Bezy można też układać na torty lub dodawać do deserów w pucharkach. Domowe bezy można również dowolnie kształtować oraz ozdabiać. Aby powstały bezy wielkanocne wystarczy do kremu bezowego dodać odrobinę zielonego lub żółtego barwnika lub spryskać bezy rosą z barwnika. Bardzo ładnie na bezach wielkanocnych wyglądają również wszelkiego rodzaju posypki cukrowe i jajeczka z cukru. 

Mini bezy na Wielkanoc

Gorąco polecam szykować bezy wielkanocne nawet na dwa tygodnie przed Świętami. Odłożone i gotowe beziki wielkanocne to już jeden deser na wielkanocny stół z głowy! Wielkanocne beziki cudownie szykuje się też z dziećmi. Jeśli lubisz ciekawe kształty, to możesz wycisnąć z rękawa cukierniczego najróżniejsze figury: jajka, zajączki, baranki.. Serdecznie zapraszam również po inne moje przepisy na dania wielkanocne