Masło orzechowe
Zrobienie masła orzechowego domowym sposobem pozwala na kontrolę składników. Jest proste i szybkie. Domowe masło orzechowe jest zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla sklepowych odpowiedników.
- prosta instrukcja wykonania
- ciekawe pomysły na dodatki smakowe
- lista deserów oraz dań z użyciem masła orzechowego
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 280 ml masła orzechowego
Kaloryczność kcal: 600 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki prażonych orzechów ziemnych - 360 g
- ewentualne dodatki: cukier lub miód, sól, kakao..
Masło orzechowe
Aby zrobić masło orzechowe domowym sposobem, niezbędny jest sprawdzony i mocny sprzęt. Może to być blender ręczny lub kielichowy, np. próżniowy lub też inny malakser z ostrzami do rozdrabniania i miksowania na gładko. Do zrobienia masła orzechowego nie potrzebujesz zatem nic więcej, poza prażonymi orzechami oraz blenderem/malakserem.
Moje masło orzechowe powstało z orzechów arachidowych, ale można też zrobić domowe masło orzechowe również z innych prażonych i pozbawionych łusek orzechów. Najpopularniejsze są orzechy nerkowca, włoskie i laskowe. Pyszne masło orzechowe zrobisz też z pistacji, migdałów i orzechów pekan.
Masło orzechowe przepis
Masło orzechowe najczęściej robione jest z prażonych i pozbawionych łupinki i łuski orzechów arachidowych, zwanych też orzechami ziemnymi i fistaszkami. Są one nie tylko smaczne, ale przystępne cenowo i łatwe do kupienia. Mają uniwersalny, delikatny i przyjemny smak.
Orzechy arachidowe można kupić w formie prażonej w łupinkach lub też prażonej już bez łupinek i bez "cienkiej łuski". Obie wersje pokazuję na zdjęciu poniżej. Wygodne w użyciu są orzechy prażone (nie solone) już bez łupinek, które wystarczy wsypać do blendera i włączyć miksowanie. Są one jednak przeważnie dość drobne, suche, ale i delikatniej prażone. Te w łupinkach mają świeższy, przyjemniejszy smak, ale trzeba je ręcznie obierać z łupinki i łusek i są zazwyczaj mocniej prażone.
Aby otrzymać około 280 ml masła orzechowego z orzechów arachidowych użyłam dwóch szklanek (2 x 180 gramów) prażonych orzechów (pozbawionych już łupinek i łuski).
Prażone i oczyszczone orzechy umieść w wybranym naczyniu. Sprzęt, którego użyłam to blender próżniowy wysokoobrotowy Philips HR3752/00. Może być to też inny, mocny malakser z opcją rozdrabniania i dobrymi ostrzami. Włączyłam miksowanie na około 60 sekund (lub nieco krócej), a następnie wyłączyłam blender. Poniżej widać w jakim stopniu orzechy rozdrobniły się po takim czasie.
Każdy ma jednak inny sprzęt i być może u Ciebie trzeba będzie wyłączyć sprzęt wcześniej, by się nie zagrzał. Jeśli masz blender ręczny, to orzechy umieść w wysokim naczyniu (najlepiej z rączką, ponieważ orzechy są twarde, i zapewne zajdzie potrzeba mocnego przytrzymania naczynia).
Czekam około 10 minut, aż sprzęt "odpocznie" i ponownie włączam miksowanie na jedną minutę. Znów wyłączam blender, a następnie czekam 10 minut. Po tym czasie włączam blender na kolejną minutę. Na zdjęciu poniżej widać masło orzechowe po łącznie trzech minutach intensywnego miksowania/blendowania orzechów. Pamiętaj, by cały czas kontrolować sprzęt. Nie może się on zagrzać.
Ewentualne dodatki, jakimi można wzbogacić masło orzechowe dodaję do misy blendera dopiero po trzech minutach blendowania. Ponieważ mam mocny sprzęt, który bez problemu radzi sobie z każdym rodzajem orzechów, to nie dodaję dodatkowego tłuszczu (oleju lub oliwy). Prawie zawsze dodaję nieco soli. Jeśli chcę, by powstało słodkie masło orzechowe, to wlewam trochę miodu lub syropu, albo też wsypuję cukier lub inny słodzik.
Do masła orzechowego możesz jeszcze dodać: kakao; suszone daktyle lub rodzynki; cynamon, wanilię, imbir, goździki, czy nawet kardamon.
Po dodaniu szczypty soli (u Ciebie mogą to być inne dodatki) miksuję masło orzechowe jeszcze dwa razy, ponieważ zależy mi na idealnie gładkim i kremowym maśle orzechowym. Jeśli zaś chcę uzyskać masło orzechowe chrupiące, czyli crunchy, to osobno miksuję garść orzechów na piasek/żwirek i dodaję do gładkiego masła, które jest tym bazowym.
Zastosowanie masła orzechowego w cukiernictwie:
- Ciasta, ciasteczka, kremy, lody. Przykłady przepisów: muffiny, brownie, bezy, cukierki, czekoladki, tiramisu i inne.
- Na kanapki, tosty, chałki i inne słodkie bułki.
- Do jogurtów, smoothie i koktajli.
Masło orzechowe jest często używane w kuchni azjatyckiej jako składnik sosów, zup i dań głównych. Z masła orzechowego zrobisz sos orzechowy, który jest używany do potraw z kurczaka, wołowiny lub warzyw. Przykładowe przepisy z użyciem orzechów i masła orzechowego: Pad Thai, Satay, Dim Sum, zupa orzechowa. Jest to tylko kilka przykładów, masło orzechowe jest wykorzystywane w różnych potrawach z różnych krajów azjatyckich. Jego smak i konsystencja pozwala na różnorodność zastosowań w kuchni.
Gotowe masło orzechowe przełóż do czystego słoika, zakręć i odłóż do lodówki. Masło orzechowe bez dodatków typu daktyle można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Smacznego.