Kisiel jabłkowy
Zobacz jak zrobić najlepszy domowy kisiel jabłkowy! Taki kisiel można zrobić z dowolnych jabłek, soku jabłkowego czy też kompotu z jabłek. Zrobisz go w kilka minut, z kilku łatwo dostępnych składników.
Zapraszam po mój ulubiony przepis na domowy kisiel jabłkowy oraz po garść porad i wskazówek. A wszystko po to, by Twój domowy kisiel z jabłek był pyszny, zdrowy i pięknie się prezentował. Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy budyń czekoladowy.. również z użyciem skrobi ziemniaczanej.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: 850 g kisielu
Kaloryczność kcal: 85 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g jabłek - 3 średnie jabłka
- 1,5 szklanki wody
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- sok z polówki cytryny
- łyżka miodu lub cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Domowy kisiel jabłkowy jest wspaniałym deserem, który można podać również niemowlakom. Należy wówczas dobrze rozgotować owoce lub sok i pominąć w składnikach cukier. Cukier możesz zastąpić miodem, jeśli dziecko ukończyło już pierwszy rok życia. Miód dodajemy po lekkim przestudzeniu kisielu.
Domowy kisiel jabłkowy robi się bardzo szybko i oprócz owoców, soku jabłkowego lub soku jabłkowego z kompotu tak naprawdę potrzebujesz już tylko odrobinę skrobi ziemniaczanej. Takie dodatki jak woda, sok z cytryny czy cukier pomagają wydobyć od kisielu jabłkowego pożądany smak i konsystencję.
Domowy kisiel jabłkowy
Domowy kisiel z jabłek można przygotować przez cały rok. Odmian jabłek jest bardzo dużo. Do zrobienia domowego kisielu polecam jabłka deserowe. Moje ulubione to odmiana Ligol oraz Delikates. Są twarde, soczyste, słodko-kwaśne. Bardzo lubię i polecam też odmianę stołową, Cortlandy.
Jabłka umyj i obierz oraz pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne oraz ogonki i szypułki.
Ćwiartki jabłek pokrój w drobną kostkę u umieść w rondelku. Zalej je jedną szklanką wody.
Jeśli szykujesz kisiel jabłkowy dla niemowlaka po ósmym miesiącu życia, to nie dodawaj już soku z cytryny oraz cukru. Do zrobienia kisielu wybierz też słodką i miękką odmianę jabłek np. Lobo. Możesz tak samo pokroić jabłka w kostkę lub zetrzeć je na tarce. Po zagotowaniu jabłek, a przed dodaniem wody ze skrobią ziemniaczaną, polecam zmiksować pulpę na gładko przy pomocy ręcznego blendera. Następnie dalej gotować mus jabłkowy i wlać skrobię ziemniaczaną z wodą. Chwilę gotować kisiel ciągle go mieszając. Po chwili zgęstnienie, ponownie się zagotuje i będzie gotowy.
Jeśli kisiel nie jest dla niemowlaka to do garnuszka z już gotującymi się jabłkami wyciśnij sok z polówki cytryny i ustaw średnią moc palnika. Od czasu do czasu zamieszaj jabłka, by równomiernie się uprażyły. Ja nie przykrywam garnka. Szykowanie kisielu zajmuje tylko kilka minut.
Gdy jabłka są już miękkie przygotuj sobie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka.. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie.
Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel jabłkowy będzie gotowy. Jeśli jabłka były mało słodkie możesz na koniec dodać też łyżkę cukru lub miodu. Ten krok nie jest jednak konieczny.
Zapraszam również po pyszny domowy kisiel truskawkowy, który możesz zrobić zarówno z truskawek świeżych, jak i mrożonych.
Smacznego!