Kisiel

Kisiel

Zobacz jak zrobić najlepszy domowy kisiel. Mój przepis na kisiel domowy jest super uniwersalny i możesz z niego zrobić kisiel z użyciem dowolnych owoców. Czytaj dalej a zobaczysz jakie to proste i jakie pyszne!

- idealne proporcje oraz propozycje miksów owoców
- odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące szykowania kisielu
- dwa sposoby na kisiel z kawałkami owoców oraz kisiel aksamitny

Czas szykowania składników: 5 minut
Czas gotowania kisielu: 12 minut
Ilość porcji: 1100 ml kisielu

Kalorie: 50 w 100 ml kisielu

Składniki:
  • 2 szklanki owoców - około 400 g (truskawki, wiśnie, morele, borówki...)
  • 2,5 szklanki wody - 625 ml
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Kisiel

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Owoce ważone były przed ewentualnym odszypułkowaniem/wydrylowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1100 ml kisielu z kawałkami owoców. 

Aby stworzyć kompleksowy i najbardziej uniwersalny przepis na domowy kisiel postanowiłam stworzyć jego dwie wersje. Kierowałam się tutaj nie smakiem, pochodzeniem, czy też kolorem owoców a tym, czy dane owoce mają pestki duże, czy małe. Pierwszy, główny przepis na kisiel zawiera owoce, które mają duże pestki, czyli takie pestki, które można z łatwością usunąć i zrobić kisiel z kawałkami owoców. Drugi przepis będzie się składał z owoców drobno pestkowych, które należy przetrzeć przez sitko. Otrzymasz wówczas gładki, aksamitny kisiel z samego soku i miąższu z owoców. 

Zacznijmy zatem od przepisu głównego, czyli tego z użyciem większych pestek. Powstaje nam pyszny kisiel z kawałkami owoców. Do tego właśnie kisielu policzone zostały kalorie, czas oraz ostateczna ilość kisielu. 

Kisiel, 1

Kisiel domowy

Aby zrobić domowy kisiel z kawałkami owoców, przygotuj sobie dwie pełne szklanki, czyli 400 gramów owoców. Polecam użyć mieszanki przynajmniej dwóch typów owoców. Ja użyłam mieszanki czterech rodzajów owoców w podobnych proporcjach. Były to: wiśnie, morele, borówki oraz truskawki. Owoce umyłam. Z truskawek zdjęłam szypułki. Z wiśni i moreli usunęłam pestki. 

Owoce jakie jeszcze polecam do tego kisielu to: brzoskwinie, mango, kiwi, jagody, poziomki, gruszki, jabłka, śliwki, ananas, banany..

Kisiel, 2

Morele i truskawki pokroiłam dodatkowo na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce umieść w małym garnku. Do garnka wlej dwie szklanki wody z kranu, czyli 500 ml wody. Wsyp też dwie (nie czubate) łyżki cukru.

Porada: Jeśli używasz w swoim kisielu bardzo słodkich owoców, jak dojrzałe brzoskwinie, banany lub słodkie jabłka, to możesz dać mniej cukru lub pominąć cukier w przepisie. Jeśli chcesz słodzić kisiel miodem, to polecam dodać miód dopiero po lekkim przestudzeniu gotowego kisielu.
Kisiel, 3

Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż woda z owocami zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj całość około 10 minut. Owoce puszczą sok. Zrobią się miękkie i częściowo zaczną się rozpadać. Zostało Ci jeszcze pół szklanki wody. Do wody wsyp trzy płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj skrobię w wodzie i od razu wlej do garnka z lekko gotującymi się owocami. Mieszaj kisiel jeszcze przynajmniej minutę lub dwie, aż kisiel ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Domowy kisiel jest już gotowy.
Kisiel, 4

Kisiel, 5

Kisiel domowy możesz od razu rozlać do pucharków. Otrzymałam łącznie ponad litr owocowego kisielu. Kisiel można jeść zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Warto zostawić kilka owoców, by udekorować nimi gotowy kisiel przelany do miseczek. 

Kisiel z owoców drobno pestkowych 

Obiecałam też pokazać, jak robię kisiel gładki bez pestek, za to z wykorzystaniem owoców, które posiadają pestki drobne, takie które mogą przeszkadzać podczas jedzenia kisielu (pestki z kiwi czy truskawek do takich nie należą :) Powstaje wówczas kisiel całkowicie gładki.. bez pestek i bez kawałków owoców. 

Kisiel, 6

Kisiel domowy z ugotowanych i przetartych przez sitko owoców polecam szykować z owoców, które mają małe pestki. Sama użyłam miksu kolorowych porzeczek oraz malin. Starałam się zachować równe proporcje owoców. Dodatkowo możesz tez użyć: agrest, winogrona, owoce granatu czy marakui. 

Składniki:
- 2 szklanki owoców - około 400 g (porzeczki, maliny, agrest...)
- 2 szklanki wody - 500 ml
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Kisiel, 7

Owoce już bez szypułek i ogonków umyj i przełóż do małego garnka. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody. Wsyp też dwie łyżki cukru. W przypadku tego kisielu zalecam dodać cukier, ponieważ owoce z drobnymi pestkami są zazwyczaj dość kwaśne. 

Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż woda z owocami zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj całość około 15 minut. Owoce puszczą sok. Zrobią się miękkie, jaśniejsze i częściowo zaczną się rozpadać. Całość przelej przez drobne sitko do drugiego garnuszka. Owoce rozcieraj dokładnie łyżką, by na sitku zostały tylko pestki i skórki owoców.
Kisiel, 8

Po przecedzeniu i odciśnięciu owoców otrzymałam równo 500 ml mocnego soku z lekkim miąższem.
Kisiel, 9

Sok w garnku umieść na palniku. Doprowadź go do wrzenia i zmniejsz moc palnika. Zostało Ci jeszcze pół szklanki wody. Do wody wsyp trzy płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj skrobię w wodzie i od razu wlej do garnka z lekko gotującym się sokiem. Mieszaj kisiel jeszcze przynajmniej dwie minuty, aż kisiel ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Gładki kisiel bez kawałków owoców i pestek jest już gotowy.
Kisiel, 10

Kisiel, 11

Ten kisiel również możesz jeść na ciepło lub na zimno. Taki kisiel można rozcieńczyć z wodą i podać do picia, do obiadu. Moja Mama robiła tak czasem, gdy byłam dzieckiem. Dokładnie tak samo, ale bez potrzeby przecierania owoców można też śmiało zrobić taki domowy kisiel z soku z owoców. Potrzebujesz zatem 500 ml soku z dowolnych owoców (w razie potrzeby z odrobiną cukru). Taki sok zagotuj i postępuj dalej tak samo, jak z kisielem z owoców drobno pestkowych. 

Jaki jest Wasz ulubiony smak kisielu?
Czy w waszym domu rodzinnym, również rozcieńczało się kisiel z wodą i podawała do picia zamiast kompotu?
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (66 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-07-13 13:57
W moim domu rodzinnym również często pilismy kisiel.... moje dzieci wola gesty... Sama jeszcze nigdy nie gotowalam więc nam okazję go zrobić dziękuję Aniu za pyszne przepisy 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia Marto 🙂
2019-07-14 18:09
Wow! Tego mi było trzeba Pani Aniu. Od dziś kisiel tylko z Pani przepisu. Na budyń też zbieram siły😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-07-14 19:57
Pyszny Kisiel. Zrobiłam z porzeczek i kisiel wyszedł Idealny. A po wyjęciu z lodówki był taki trochę jak pudding lub lekki sernik na zimno. Ciężko opisać ale smak mega wspaniały 👍👌❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👍
Reklama
2019-07-14 21:37
Kocham kisiel. Do dziś kupowałam taki z torebki z kawałkami owoców. Zrobiłam ten co Pani w tym głównym przepisie i jestem w szoku. Jakie to pyszne i jakie proste. 🍓🍓🍌
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-07-18 21:32
I to się 👌👍❤️nazywa KISIEL brawo👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀

Kisiel domowy

Bardzo lubię szykować owocowe desery dla moich dzieci. Zresztą na kolorowe i zdrowe desery mają ochotę również dorośli. Wiele osób zastanawia się, czy można zrobić kisiel nie korzystając z saszetek, które sprzedawane są w sklepach.Kisiel można kupić w wielu owocowych smakach. W takich saszetkach znajdziecie takie składniki jak: cukier, skrobia ziemniaczana, kwasek cytrynowy, barwniki oraz aromaty owocowe a czasem nawet kawałki suszonych owoców. I to wcale nie są jeszcze złe składy. Sama kupuję czasem proszek kisielowy, by dodać go np. do ciasta. Zapewniam jednak, że nie to jak domowy kisiel pełen pysznych owoców, aromatu, smaku i naturalnego koloru. A co jeszcze można zrobić w domu w zastępstwie saszetkowych produktów? Oczywiście pyszny domowy budyń, który polecam zrobić. Zapraszam też po przepis na pyszne ciasto z wiśniami.

Kisiel

Zadamy sobie zatem pytanie jak zrobić kisiel? Na szczęście szykowanie domowego kisielu jest super proste. Tym bardziej gorąco zachęcam do tego, by ten uniwersalny przepis na kisiel został z Wami w Waszych domach.. zapisany gdzieś w dzienniku lub wyryty w pamięci. Kisiel domowy możesz przygotować z najróżniejszych owoców. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy lubi czuć drobne pestki w swoim kisielu. dlatego też stworzyłam dwie wersje kisielu. W wersji podstawowej użyłam wyłącznie owoców, które mają na tyle duże pestki, by można je było z łatwością usunąć. Powstaje wówczas pyszny kisiel z kawałkami owoców. Wersja druga to kisiel z użyciem owoców drobno pestkowych, który przecieram przez sitko, by uzyskać wyłącznie smak sok z miąższem owocowym.  

Kisiel kalorie

Domowy kisiel może mieć naprawdę niedużo kalorii. Jeśli użyjesz samych owoców, to Twój kisiel może mieć nawet 30 kalorii w 100 ml. Mój kisiel przepis podstawowy zawierał zarówno cukier, jak i sporą mieszankę różnych owoców i miał tylko 50 kalorii w 100 ml kisielu. Kaloryczność kisielu zależy zatem nie tylko od użytych owoców, ale i od tego ile i jaki słodzik zastosujesz oraz jak gęsty będzie Twój kisiel. Im rzadszy kisiel, tym mniej kaloryczny kisiel. I na koniec jeszcze odwieczne pytanie dzieciaków. Kisiel odmiana - jak się mówi? kiślu czy kisielu.. oczywiście mówimy np. "poproszę pełną miseczkę tego pysznego kisielu z przepisu AniaGotuje.pl " :)