Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kisiel

Kisiel

Zobacz jak zrobić najlepszy domowy kisiel. Mój przepis na kisiel domowy jest super uniwersalny i możesz z niego zrobić kisiel z użyciem dowolnych owoców. Czytaj dalej a zobaczysz jakie to proste i jakie pyszne!

- idealne proporcje oraz propozycje miksów owoców
- odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące szykowania kisielu
- dwa sposoby na kisiel z kawałkami owoców oraz kisiel aksamitny

Czas szykowania składników: 5 minut
Czas gotowania kisielu: 12 minut
Liczba porcji: 1100 ml kisielu
W 100 ml kisielu: Wartość energetyczna 50 kcal Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki owoców - około 400 g (truskawki, wiśnie, morele, borówki...)
  • 2,5 szklanki wody - 625 ml
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Kisiel

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Owoce ważone były przed ewentualnym odszypułkowaniem/wydrylowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1100 ml kisielu z kawałkami owoców. 

Aby stworzyć kompleksowy i najbardziej uniwersalny przepis na domowy kisiel postanowiłam stworzyć jego dwie wersje. Kierowałam się tutaj nie smakiem, pochodzeniem, czy też kolorem owoców a tym, czy dane owoce mają pestki duże, czy małe. Pierwszy, główny przepis na kisiel zawiera owoce, które mają duże pestki, czyli takie pestki, które można z łatwością usunąć i zrobić kisiel z kawałkami owoców. Drugi przepis będzie się składał z owoców drobno pestkowych, które należy przetrzeć przez sitko. Otrzymasz wówczas gładki, aksamitny kisiel z samego soku i miąższu z owoców. 

Zacznijmy zatem od przepisu głównego, czyli tego z użyciem większych pestek. Powstaje nam pyszny kisiel z kawałkami owoców. Do tego właśnie kisielu policzone zostały kalorie, czas oraz ostateczna ilość kisielu. 

Kisiel, 1

Kisiel domowy

Aby zrobić domowy kisiel z kawałkami owoców, przygotuj sobie dwie pełne szklanki, czyli 400 gramów owoców. Polecam użyć mieszanki przynajmniej dwóch typów owoców. Ja użyłam mieszanki czterech rodzajów owoców w podobnych proporcjach. Były to: wiśnie, morele, borówki oraz truskawki. Owoce umyłam. Z truskawek zdjęłam szypułki. Z wiśni i moreli usunęłam pestki. 

Owoce jakie jeszcze polecam do tego kisielu to: brzoskwinie, mango, kiwi, jagody, poziomki, gruszki, jabłka, śliwki, ananas, banany..

Kisiel, 2

Morele i truskawki pokroiłam dodatkowo na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce umieść w małym garnku. Do garnka wlej dwie szklanki wody z kranu, czyli 500 ml wody. Wsyp też dwie (nie czubate) łyżki cukru.

Porada: Jeśli używasz w swoim kisielu bardzo słodkich owoców, jak dojrzałe brzoskwinie, banany lub słodkie jabłka, to możesz dać mniej cukru lub pominąć cukier w przepisie. Jeśli chcesz słodzić kisiel miodem, to polecam dodać miód dopiero po lekkim przestudzeniu gotowego kisielu.
Kisiel, 3

Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż woda z owocami zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj całość około 10 minut. Owoce puszczą sok. Zrobią się miękkie i częściowo zaczną się rozpadać. Zostało Ci jeszcze pół szklanki wody. Do wody wsyp trzy płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj skrobię w wodzie i od razu wlej do garnka z lekko gotującymi się owocami. Mieszaj kisiel jeszcze przynajmniej minutę lub dwie, aż kisiel ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Domowy kisiel jest już gotowy.
Kisiel, 4

Kisiel, 5

Kisiel domowy możesz od razu rozlać do pucharków. Otrzymałam łącznie ponad litr owocowego kisielu. Kisiel można jeść zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Warto zostawić kilka owoców, by udekorować nimi gotowy kisiel przelany do miseczek. 

Kisiel z owoców drobno pestkowych 

Obiecałam też pokazać, jak robię kisiel gładki bez pestek, za to z wykorzystaniem owoców, które posiadają pestki drobne, takie które mogą przeszkadzać podczas jedzenia kisielu (pestki z kiwi czy truskawek do takich nie należą :) Powstaje wówczas kisiel całkowicie gładki.. bez pestek i bez kawałków owoców. 

Kisiel, 6

Kisiel domowy z ugotowanych i przetartych przez sitko owoców polecam szykować z owoców, które mają małe pestki. Sama użyłam miksu kolorowych porzeczek oraz malin. Starałam się zachować równe proporcje owoców. Dodatkowo możesz tez użyć: agrest, winogrona, owoce granatu czy marakui. 

Składniki:
- 2 szklanki owoców - około 400 g (porzeczki, maliny, agrest...)
- 2 szklanki wody - 500 ml
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Kisiel, 7

Owoce już bez szypułek i ogonków umyj i przełóż do małego garnka. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody. Wsyp też dwie łyżki cukru. W przypadku tego kisielu zalecam dodać cukier, ponieważ owoce z drobnymi pestkami są zazwyczaj dość kwaśne. 

Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż woda z owocami zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj całość około 15 minut. Owoce puszczą sok. Zrobią się miękkie, jaśniejsze i częściowo zaczną się rozpadać. Całość przelej przez drobne sitko do drugiego garnuszka. Owoce rozcieraj dokładnie łyżką, by na sitku zostały tylko pestki i skórki owoców.
Kisiel, 8

Po przecedzeniu i odciśnięciu owoców otrzymałam równo 500 ml mocnego soku z lekkim miąższem.
Kisiel, 9

Sok w garnku umieść na palniku. Doprowadź go do wrzenia i zmniejsz moc palnika. Zostało Ci jeszcze pół szklanki wody. Do wody wsyp trzy płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj skrobię w wodzie i od razu wlej do garnka z lekko gotującym się sokiem. Mieszaj kisiel jeszcze przynajmniej dwie minuty, aż kisiel ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Gładki kisiel bez kawałków owoców i pestek jest już gotowy.
Kisiel, 10

Kisiel, 11

Ten kisiel również możesz jeść na ciepło lub na zimno. Taki kisiel można rozcieńczyć z wodą i podać do picia, do obiadu. Moja Mama robiła tak czasem, gdy byłam dzieckiem. Dokładnie tak samo, ale bez potrzeby przecierania owoców można też śmiało zrobić taki domowy kisiel z soku z owoców. Potrzebujesz zatem 500 ml soku z dowolnych owoców (w razie potrzeby z odrobiną cukru). Taki sok zagotuj i postępuj dalej tak samo, jak z kisielem z owoców drobno pestkowych. 

Jaki jest Wasz ulubiony smak kisielu?
Czy w waszym domu rodzinnym, również rozcieńczało się kisiel z wodą i podawała do picia zamiast kompotu?
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (154 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kisiel domowy

Bardzo lubię szykować owocowe desery dla moich dzieci. Zresztą na kolorowe i zdrowe desery mają ochotę również dorośli. Wiele osób zastanawia się, czy można zrobić kisiel nie korzystając z saszetek, które sprzedawane są w sklepach.Kisiel można kupić w wielu owocowych smakach. W takich saszetkach znajdziecie takie składniki jak: cukier, skrobia ziemniaczana, kwasek cytrynowy, barwniki oraz aromaty owocowe a czasem nawet kawałki suszonych owoców. I to wcale nie są jeszcze złe składy. Sama kupuję czasem proszek kisielowy, by dodać go np. do ciasta. Zapewniam jednak, że nie to jak domowy kisiel pełen pysznych owoców, aromatu, smaku i naturalnego koloru. A co jeszcze można zrobić w domu w zastępstwie saszetkowych produktów? Oczywiście pyszny domowy budyń, który polecam zrobić. Zapraszam też po przepis na pyszne ciasto z wiśniami. Koniecznie zobacz też przepis na tiramisu truskawkowe z pucharków. Świetnym deserem z truskawkami jest Eton Mess w pucharku. 

Kisiel

Zadamy sobie zatem pytanie jak zrobić kisiel? Na szczęście szykowanie domowego kisielu jest super proste. Tym bardziej gorąco zachęcam do tego, by ten uniwersalny przepis na kisiel został z Wami w Waszych domach.. zapisany gdzieś w dzienniku lub wyryty w pamięci. Kisiel domowy możesz przygotować z najróżniejszych owoców. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy lubi czuć drobne pestki w swoim kisielu. dlatego też stworzyłam dwie wersje kisielu. W wersji podstawowej użyłam wyłącznie owoców, które mają na tyle duże pestki, by można je było z łatwością usunąć. Powstaje wówczas pyszny kisiel z kawałkami owoców. Wersja druga to kisiel z użyciem owoców drobno pestkowych, który przecieram przez sitko, by uzyskać wyłącznie smak sok z miąższem owocowym. Skoro kisiel, to i klasyczna owsianka przepis najbardziej podstawowy. 

Kisiel kalorie

Domowy kisiel może mieć naprawdę niedużo kalorii. Jeśli użyjesz samych owoców, to Twój kisiel może mieć nawet 30 kcal w 100 ml. Mój kisiel przepis podstawowy zawierał zarówno cukier, jak i sporą mieszankę różnych owoców i miał tylko 50 kcal w 100 ml kisielu. Kaloryczność kisielu zależy zatem nie tylko od użytych owoców, ale i od tego ile i jaki słodzik zastosujesz oraz jak gęsty będzie Twój kisiel. Im rzadszy kisiel, tym mniej kaloryczny kisiel. I na koniec jeszcze odwieczne pytanie dzieciaków. Kisiel odmiana - jak się mówi? kiślu czy kisielu.. oczywiście mówimy np. "poproszę pełną miseczkę tego pysznego kisielu z przepisu AniaGotuje.pl " :)