Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Prosty i szybki sposób na pyszny jarmuż w formie chipsów do przegryzania.

Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • pęczek jarmużu - około 400 gramów
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sezamu nieprażonego

Chipsy z jarmużu, 1

Liście jarmużu umyj i wysusz osobno ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki i wystające części z ogonka, który został przechodząc przez środek liści. Do miski wlej olej, dodaj sól i sezam. Wymieszaj. Każdy liść maczaj w papce i układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Liście nie powinny leżeć jeden na drugim. Włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni z funkcją termoobiegiu. Piecz około 20 minut. Bez termoobiegu, czyli z pieczeniem góra dół piekarnik nagrzej do 150 stopni. Pieczenie również około 20 minut. Po 10 minutach można odwrócić liście na drugą stronę.

Uwagi:
• Możesz też użyć chilli, czy też słodkiej papryki zamiast sezamu.
• Warto dodać też łyżkę oleju sezamowego.
• Jeśli masz oliwę w sprayu użyj jej zamiast maczania liści w misce, a następnie posyp jarmuż przyprawami.
• Możesz użyć też jarmużu ciętego. Pamiętaj o usunięciu łodyg.

Chipsy z jarmużu, 2

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (709 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷