Chipsy z jarmużu
Domowe chipsy z jarmużu to niezwykle prosta i super pyszna przekąska na każdą okazję. Zapraszam po mój ulubiony sprawdzony przepis. Można je zajadać jak każde inne chipsy.
- szybko, pysznie i bardzo chrupiąco
- można je podać do zupy krem i innych dań
- jeden z ciekawszych pomysłów na użycie jarmużu
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia minimum: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje
Kaloryczność kcal: 190 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- spory pęczek świeżego jarmużu - około 350-400 gramów
- 6 łyżek oleju roślinnego do smażenia - 60 ml
- 3 łyżki jasnego sezamu nieprażonego - do 30 g (można pominąć)
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta ostrej papryki (można pominąć)
Chipsy z jarmużu
Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja.
Chipsy z jarmużu przepis
Kupuję wyłącznie jarmuż w pęczkach, ponieważ jest znacznie lepszej jakości niż ten szatkowany, sprzedawany w paczkach. Jarmuż w kawałkach zawiera głównie twardy głąb, z którego nie robię chipsów. Jarmuż umyj pod zimną, bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz go np. na bawełnianej ścierce. Z gałązek jarmużu urywam wyłącznie zielony "liść", zaś twardy głąb usuwam. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy małego, ostrego noża. Duże kawałki liści dzielę na nieco mniejsze.
Osuszone kawałki jarmużu umieść w dużej, szerokiej misce. Na listki wylej sześć łyżek oleju do smażenia (u mnie oliwa). Kolejno wsyp też (rozsyp po całej powierzchni miski) trzy łyżki sezamu (można go pominąć) oraz pół łyżeczki soli. Jeśli lubisz nieco ostry jarmuż, to wsyp też odrobinę ostrej papryki ( u mnie 1/3 łyżeczki papryki ostrej Gochugaru w płatkach). Całość bardzo długo i dokładnie mieszaj w misce dłońmi. Olej oraz przyprawy mają oblepić równo wszystkie listki.
Porada: Zamiast papryki ostrej można wsypać nieco papryki słodkiej w proszku.
Gotowe do pieczenia chipsy z jarmużu umieść na cienkiej, ale dużej blaszce. Rozłóż je równi po całej powierzchni. Idealnie by było, gdyby kawałki liści nie leżały jeden na drugim. Blaszkę z chipsami umieść na środkowej półce (np. na kratce piekarnika) w piekarniku nagrzanym do 150-155 stopni - pieczenie góra/dół. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję termoobiegu, to ustaw 130-135 stopni.
Po około 10 minutach możesz otworzyć piekarnik i przekręcić listki na drugą stronę.
Zapewne po około pięciu minutach pieczenia (szczególnie w opcji pieczenia góra/dół) z listków zacznie odparowywać woda. Na początku zmiękną, ale w ciągu kolejnych kilku minut woda odparuje i jarmuż zacznie się piec. Po kolejnych 10 minutach chipsy powinny być już idealnie upieczone. Gotowe do wyjęcia chipsy szeleszczą podczas przewracania, są sztywne i lekkie. Jeśli Twoje chipsy potrzebują dodatkowych kilku minut, to śmiało wydłuż nieco czas pieczenia. Uważaj z temperaturą. Jeśli ustawisz za wysoką moc, to chipsy mogą zacząć się przypalać i brązowieć na końcach. Nie doprowadzaj do tego, ponieważ takie chipsy wyjdą gorzkie.
Chipsy z jarmużu to nie ciasto, zatem śmiało zaglądaj do nich nawet kilka razy, by przewrócić je lub lekko przemieszać na blaszce.
Chipsy z jarmużu można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Od razu też można je podawać. Idealnie zastąpią zwykłe chipsy. Dodatkowo można je też dodać na talerz z ulubioną zupą krem lub też podać do ryżu i dań z ryżem, a nawet na kanapki i do past. Jeśli nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to umieść je w luźnej, papierowej torbie spożywczej i trzymaj w szafce do dnia następnego.
Smacznego.