Chipsy z jarmużu
Prosty i szybki sposób na pyszny jarmuż w formie chipsów do przegryzania.
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
- pęczek jarmużu - około 400 gramów
- 6 łyżek oleju z pestek winogron
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki sezamu nieprażonego

Liście jarmużu umyj i wysusz osobno ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki i wystające części z ogonka, który został przechodząc przez środek liści.
Do miski wlej olej, dodaj sól i sezam. Wymieszaj. Każdy liść maczaj w papce i układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Liście nie powinny leżeć jeden na drugim.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Bez termoobiegu na 130 stopni. Ja swoje liście przełożyłam po 10 minutach na drugą stronę.
Uwagi:
• Możesz też użyć chilli, czy też słodkiej papryki zamiast sezamu.
• Warto dodać też łyżkę oleju sezamowego.
• Jeśli masz oliwę w sprayu użyj jej zamiast maczania liści w misce, a następnie posyp jarmuż przyprawami.
• Możesz użyć też jarmużu ciętego. Pamiętaj o usunięciu łodyg.

Smacznego :-)