Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Prosty i szybki sposób na pyszny jarmuż w formie chipsów do przegryzania.

Składniki:
• pęczek jarmużu - około 400 gramów
• 6 łyżek oleju z pestek winogron
• 0,5 łyżeczki soli
• 3 łyżki sezamu nieprażonego

chipsy-z-jarmuzu-1

 

Liście jarmużu umyj i wysusz osobno ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki i wystające części z ogonka, który został przechodząc przez środek liści.

Do miski wlej olej, dodaj sól i sezam. Wymieszaj. Każdy liść maczaj w papce i układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Liście nie powinny leżeć jeden na drugim.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Bez termoobiegu na 130 stopni. Ja swoje liście przełożyłam po 10 minutach na drugą stronę.

Uwagi:
• Możesz też użyć chilli, czy też słodkiej papryki zamiast sezamu.
• Warto dodać też łyżkę oleju sezamowego.
• Jeśli masz oliwę w sprayu użyj jej zamiast maczania liści w misce, a następnie posyp jarmuż przyprawami.
• Możesz użyć też jarmużu ciętego. Pamiętaj o usunięciu łodyg.

chipsy-z-jarmuzu-2

Smacznego :-)

Średnia 4.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl