Chipsy z jarmużu
Prosty i szybki sposób na pyszny jarmuż w formie chipsów do przegryzania.
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- pęczek jarmużu - około 400 gramów
- 6 łyżek oleju z pestek winogron
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki sezamu nieprażonego

Liście jarmużu umyj i wysusz osobno ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki i wystające części z ogonka, który został przechodząc przez środek liści. Do miski wlej olej, dodaj sól i sezam. Wymieszaj. Każdy liść maczaj w papce i układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Liście nie powinny leżeć jeden na drugim. Włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni z funkcją termoobiegiu. Piecz około 20 minut. Bez termoobiegu, czyli z pieczeniem góra dół piekarnik nagrzej do 150 stopni. Pieczenie również około 20 minut. Po 10 minutach można odwrócić liście na drugą stronę.
Uwagi:
• Możesz też użyć chilli, czy też słodkiej papryki zamiast sezamu.
• Warto dodać też łyżkę oleju sezamowego.
• Jeśli masz oliwę w sprayu użyj jej zamiast maczania liści w misce, a następnie posyp jarmuż przyprawami.
• Możesz użyć też jarmużu ciętego. Pamiętaj o usunięciu łodyg.

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5
(927 głosów)
Oceń!