Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Domowe chipsy z jarmużu to niezwykle prosta i super pyszna przekąska na każdą okazję. Zapraszam po mój ulubiony sprawdzony przepis. Można je zajadać jak każde inne chipsy. 

- szybko, pysznie i bardzo chrupiąco
- można je podać do zupy krem i innych dań
- jeden z ciekawszych pomysłów na użycie jarmużu

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia minimum: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje

Kaloryczność kcal: 190 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • spory pęczek świeżego jarmużu - około 350-400 gramów
  • 6 łyżek oleju roślinnego do smażenia - 60 ml
  • 3 łyżki jasnego sezamu nieprażonego - do 30 g (można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki (można pominąć)

Chipsy z jarmużu

Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja.

Chipsy z jarmużu, 1

Chipsy z jarmużu przepis

Kupuję wyłącznie jarmuż w pęczkach, ponieważ jest znacznie lepszej jakości niż ten szatkowany, sprzedawany w paczkach. Jarmuż w kawałkach zawiera głównie twardy głąb, z którego nie robię chipsów. Jarmuż umyj pod zimną, bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz go np. na bawełnianej ścierce. Z gałązek jarmużu urywam wyłącznie zielony "liść", zaś twardy głąb usuwam. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy małego, ostrego noża. Duże kawałki liści dzielę na nieco mniejsze. 

Chipsy z jarmużu, 2

Osuszone kawałki jarmużu umieść w dużej, szerokiej misce. Na listki wylej sześć łyżek oleju do smażenia (u mnie oliwa). Kolejno wsyp też (rozsyp po całej powierzchni miski) trzy łyżki sezamu (można go pominąć) oraz pół łyżeczki soli. Jeśli lubisz nieco ostry jarmuż, to wsyp też odrobinę ostrej papryki ( u mnie 1/3 łyżeczki papryki ostrej Gochugaru w płatkach). Całość bardzo długo i dokładnie mieszaj w misce dłońmi. Olej oraz przyprawy mają oblepić równo wszystkie listki.

Porada: Zamiast papryki ostrej można wsypać nieco papryki słodkiej w proszku. 

Chipsy z jarmużu, 3

Gotowe do pieczenia chipsy z jarmużu umieść na cienkiej, ale dużej blaszce. Rozłóż je równi po całej powierzchni. Idealnie by było, gdyby kawałki liści nie leżały jeden na drugim. Blaszkę z chipsami umieść na środkowej półce (np. na kratce piekarnika) w piekarniku nagrzanym do 150-155 stopni - pieczenie góra/dół. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję termoobiegu, to ustaw 130-135 stopni. 
Po około 10 minutach możesz otworzyć piekarnik i przekręcić listki na drugą stronę. 

Zapewne po około pięciu minutach pieczenia (szczególnie w opcji pieczenia góra/dół) z listków zacznie odparowywać woda. Na początku zmiękną, ale w ciągu kolejnych kilku minut woda odparuje i jarmuż zacznie się piec. Po kolejnych 10 minutach chipsy powinny być już idealnie upieczone. Gotowe do wyjęcia chipsy szeleszczą podczas przewracania, są sztywne i lekkie. Jeśli Twoje chipsy potrzebują dodatkowych kilku minut, to śmiało wydłuż nieco czas pieczenia. Uważaj z temperaturą. Jeśli ustawisz za wysoką moc, to chipsy mogą zacząć się przypalać i brązowieć na końcach. Nie doprowadzaj do tego, ponieważ takie chipsy wyjdą gorzkie. 

Chipsy z jarmużu to nie ciasto, zatem śmiało zaglądaj do nich nawet kilka razy, by przewrócić je lub lekko przemieszać na blaszce. 
Chipsy z jarmużu, 4

Chipsy z jarmużu można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Od razu też można je podawać. Idealnie zastąpią zwykłe chipsy. Dodatkowo można je też dodać na talerz z ulubioną zupą krem lub też podać do ryżu i dań z ryżem, a nawet na kanapki i do past. Jeśli nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to umieść je w luźnej, papierowej torbie spożywczej i trzymaj w szafce do dnia następnego. 
Chipsy z jarmużu, 5

Chipsy z jarmużu, 6

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1569 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chipsy z jarmużu

Jeśli znasz przepis na mój pyszny koktajl z jarmużu, to gorąco zachęcam też do tego, by wypróbować też przepis na rewelacyjne chipsy z jarmuzu. Domowy jarmuż z piekarnika bez problemu zastąpi domowe chipsy z ziemniaków. W sezonie na jarmuż naprawdę warto go kupować. Sama wybieram zawsze jarmuż w całości, który sprzedawany jest w pęczkach, ponieważ jest najpyszniejszy, świeży i znacznie lepszy jakościowo, niż ten sprzedawany w paczkach, w kawałkach. Na chipsy z jarmużu przepis jest niesamowicie prosty, a domowe chipsy z jarmużu zachwycają nie tylko smakiem, ale i strukturą i wyglądem. Chipsy z jarmużu wychodzą idealnie chrupiące, ponieważ jarmuż ma bardzo mięsiste i dość twarde liście. Dzięki temu idealnie sprawdza się w takich przepisach, jak właśnie chipsy z jarmużu. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobic chipsy z jarmuzu w najpyszniejszej wersji, to bardzo gorąco polecam Ci mój super przepis na chipsy z jarmużu. Banalnie proste i super błyskawiczne chipsy z jarmużu to nie tylko przekąska, którą możesz zastąpić klasyczne chipsy. Chipsy z jarmużu są piękne, bardzo zdrowe i mają niesamowicie ciekawy smak. Możesz je dodać nawet na wierch, na talerzu z ulubioną zupą krem. Zostaw wówczas chipsy z jarmużu w całości lub też pokrusz je w dłoniach na mniejsze kawałki. 

Chipsy z jarmużu przepis

Nie ma nic prostszego, niż domowe chipsy z jarmużu. Po umyciu i wysuszeniu, kawałki jarmużu wystarczy bardzo dokładnie wymieszać z olejem lub oliwą i przyprawami, a następnie upiec/uprażyć w piekarniku. Chipsy z jarmużu można upiec zarówno z opcją pieczenia góra/dół, jak i z funkcją termoobiegu. Chipsy z jarmużu uwielbiam nie tylko ja, ale i cała moja rodzina. Jeden pęczek wystarczy na cztery osoby. Bardzo lubię smak sezamu i chili, zatem mój przepis na chipsy z jarmużu zawiera te przyprawy. Możesz jednak zrobić swoje chipsy z jarmużu wyłącznie z olejem i solą. Sprawdź też mój super przepis na idealne sajgonki. Z propozycji zimowych mam dla Ciebie przekąski na Sylwestra, które zabrałam w jednym wpisie. Polecam też zrobić domowe hot dogi oraz prawdziwe Carpaccio wołowe. Zapraszam i życzę smacznego.