Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Prosty i szybki sposób na pyszny jarmuż w formie chipsów do przegryzania.

Reklama

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pęczek jarmużu - około 400 gramów
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sezamu nieprażonego

Chipsy z jarmużu, 1

 

Liście jarmużu umyj i wysusz osobno ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki i wystające części z ogonka, który został przechodząc przez środek liści.

Do miski wlej olej, dodaj sól i sezam. Wymieszaj. Każdy liść maczaj w papce i układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Liście nie powinny leżeć jeden na drugim.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Bez termoobiegu na 130 stopni. Ja swoje liście przełożyłam po 10 minutach na drugą stronę.

Uwagi:
• Możesz też użyć chilli, czy też słodkiej papryki zamiast sezamu.
• Warto dodać też łyżkę oleju sezamowego.
• Jeśli masz oliwę w sprayu użyj jej zamiast maczania liści w misce, a następnie posyp jarmuż przyprawami.
• Możesz użyć też jarmużu ciętego. Pamiętaj o usunięciu łodyg.

Chipsy z jarmużu, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (17 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10300