Roladki z tortilli
Super prosta i popularna przekąska na każdą imprezę! Roladki z tortilli z serem i szynką, czyli szybkie roladki z tortilli pszennej z serem, szynką i kremowym serkiem, to przekąska po którą sięga każdy gość.
- proste roladki gotowe w kilka minut
- do podania na zimno na przyjęcia
- w formie pełnej tortilli, połówek lub roladek
- zamiast kanapek do pracy lub do szkoły
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 24 roladki
Kaloryczność kcal: 65 w 1 roladce
Składniki
- 3 placki z tortilli pszennej
- 200 g serka kremowego serka typu Philadelphia
- 250 g szynki w plasterkach - 9 plasterków
- 140 g sera w plasterkach - 9 plasterków
- 100 g ogórków, konserwowych - 2 sztuki
- kilka liści sałaty zwykłej lub lodowej
- pół małej czerwonej papryki
- mały pęczek szczypiorku
Do zrobienia roladek użyłam gotowych placków pszennych, czyli tortilli o średnicy 24 cm. Kupiłam tortille pszenne grillowane, by roladki jeszcze ładniej się prezentowały. Możesz też użyć tortilli pełnoziarnistych lub zrobić własne placki, zobacz tortilla przepis.
Z trzech placków wyszło mi 18 roladek o szerokości około 3 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie produktów.
Tortilla pszenna z serem i szynką oraz kremowym serkiem jest przepyszna podana na zimno. To bardzo dobra i super szybka do zrobienia przekąska idealna na każde przyjęcie. Można ją wcześniej przygotować i trzymać w lodówce do czasu podania. Tortillę można jeść w całości. Można ją przekroić na pół lub podawać w formie mini roladek.
Rolada z tortilli
Przygotuj sobie trzy większe placki pszenne. Moje placki miały 24 cm średnicy i z jednej strony były wcześniej grillowane.
Placki wysmaruj dość grubo kremowym serkiem typu Philadelphia. Możesz też użyć dowolnego kremowego serka serka śmietankowego z dodatkiem chrzanu, czy też koperku. Ja użyłam tym razem serka Almette z ogórkiem i ziołami. Ponieważ opakowanie miało pojemność 150 gramów, to dołożyłam też 50 gramów serka mascarpone. Możesz też użyć dowolnego innego kremowego serka: Tartare, Philadelphia, Ostrowia, Turek.. Jeśli masz zwykły serek kremowy śmietankowy a chcesz, by roladki miały wyraźniejszy smak, to możesz serek wymieszać wcześniej z płaską łyżeczką chrzanu lub musztardy ze słoiczka.
Na każdy placek wyłóż też odrobinę siekanego szczypiorku. Możesz też użyć koperku lub natki pietruszki.
Na warstwę serka wyłóż plasterki szynki wieprzowej lub drobiowej oraz plasterki żółtego sera. Ja wybrałam pyszny ser żółty królewski - podpuszczkowy, dojrzewający. Zarówno szynkę jak i ser polecam zakupić już pokrojone w plasterki. Będzie wygodniej i łatwiej rozdzielić je i ułożyć na plackach z tortilli.
Na szynkę i ser wyłóż kilka liści sałaty maślanej lub lodowej. Możesz też użyć liści szpinaku baby. Ogórki konserwowe pokrój wzdłuż i ułóż na tortilli tak, jak na zdjęciu. Tak samo zrób z papryką. Ogórki możesz zastąpić papryką konserwową, zaś świeżą paprykę np. świeżym ogórkiem. Całość możesz dodatkowo oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Gotowe tortille zwijaj powoli w ścisły rulon.
Zwinięte tortille można przekroić na pół lub na 4 kawałki albo tak jak ja, na mini roladki. Takie mini roladki są idealne jako szybka przekąska na przyjęcie.
Roladki można przed podaniem schłodzić w lodówce. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli obawiasz się o to, że roladki się otworzą podczas np. nakładania ich na talerz, to możesz w każdą sztukę wpić wykałaczkę. W wystający patyczek wbij wówczas np. czarną lub zieloną oliwkę lub mini pomidorki.
Smacznego!