Bułki na jogurcie

Bułki na jogurcie

Chrupiące i super puchate bułki pszenne na jogurcie! Przepis idealny na weekend, gdy nie mamy w domu świeżego pieczywa. Bułeczki jogurtowe są proste do zrobienia i potrzebują tylko trochę czasu, by wyrosły.

- prosty skład i wykonanie
- długo zachowują świeżość 
- bez dodatku jajek w składnikach
- bardzo chrupiące i puszyste

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 6 dużych bułek

Kalorie: 290 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej - 480 g
  • 1 saszetka suchych drożdży - 7 g
  • 6 pełnych łyżek jogurtu naturalnego - 140 g
  • pół szklanki wody - około 125 ml
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • po łyżeczce soli i cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt naturalny wyjmij wcześniej z lodówki.
Dodatkowy czas: pierwsze wyrastanie ciasta - minimum 60 minut oraz wyrastanie bułek przed pieczeniem - 30 minut. 
Z podanej porcji składników upiekłam 6 bułek pszennych jogurtowych wielkości średniego grejpfruta. 

Do upieczenia bułek pszennych na jogurcie użyłam drożdży suszonych. Możesz też użyć drożdży świeżych. Potrzebujesz wówczas 20 gramów świeżych drożdży. Ze świeżych drożdży należy zrobić zaczyn, co opiszę w dalszej części przepisu. Bułeczki jogurtowe zjadam na ciepło, gdy są najbardziej chrupiące. Takie bułeczki podczas rozrywania na pół rozkosznie parują i bosko pachną.

Bułki na jogurcie, 1

Bułki na jogurcie

Do miski przesiej trzy szklanki mąki pszennej typ. 500. Będzie to 480 gramów mąki. Wsyp łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz saszetkę, czyli 7 gramów suszonych drożdży oraz 6 pełnych łyżek jogurtu naturalnego, czyli 140 gramów jogurtu. 

Bułki na jogurcie, 2

Dodaj też pół szklanki ciepłej wody i dwie łyżki oliwy. Wymieszaj ciasto.
Bułki na jogurcie, 3

Jeśli używasz drożdży świeżych, to musisz zrobić wcześniej zaczyn. Wówczas w małym naczyniu umieść trzy łyżki mąki, łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłej wody oraz świeże drożdże. Wszystkie składniki należy uszczknąć ze składników podanych w przepisie. Składniki na zaczyn dobrze wymieszaj i rozetrzyj drożdże. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 15 - 20 minut. Możesz naczynie z zaczynem umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 35 stopni). Robię tak głównie zimą, gdy temperatura w domu nie przekracza u mnie 21 stopni. Zaczyn powinien się napuszyć i urosnąć. Gotowy zaczyn dodaj do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj.

Z początku ciasto na bułki jogurtowe wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj minimum 5 minut. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę. 

Ciasto przenieś do tej samej miski lub do koszyczka do wyrastania chleba i przykryj ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. Jeśli mam czas, to zostawiam ciasto do wyrastania nawet na dwie godziny. 
Bułki na jogurcie, 4

Ciasto na bułeczki pszenne na jogurcie powinno wyrosnąć nawet trzykrotnie. 
Bułki na jogurcie, 5

Ciasto wyjmij z miski na czystą i suchą stolnicę lub blat. Ciasto na bułeczki jogurtowe nie powinno się kleić. Rozciągnij ciasto i podziel na sześć równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj w dłoniach kulkę a następnie lekko ją wydłuż. Bułki układaj na blaszce lekko oprószonej mąką. Zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki jeszcze urosną przed pieczeniem. 

Bułeczki jogurtowe nacinam od razu bardzo ostrym nożem. Przykrywam je cienką, lekko wilgotną ściereczką bawełnianą i odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Bułki powinny wyrastać minimum 30 minut. Jeśli obawiasz się, że bułki przykleją się do ściereczki, to możesz jej nie używać. Wówczas blaszkę z bułkami trzymaj w ciepłym miejscu bez przeciągów. Nie przykryte niczym bułki mogą podczas wyrastania lekko podeschnąć, jednak nie będzie to problem jeśli przed pieczenie spryskasz się wodą. 
Bułki na jogurcie, 6

Pod koniec wyrastania bułek zacznij nagrzewać piekarnik. Piekarnik nagrzej do 220 stopni z opcją pieczenia: góra/dół. Na zdjęciu poniżej wyrośnięte już bułki pszenne jogurtowe, zaraz przed włożeniem do pieca.
Bułki na jogurcie, 7

Wybierz środkową półkę w piekarniku i piecz jogurtowe bułki przez około 15 minut. Powinny jeszcze wyrosnąć i ładnie się zarumienić. Bułki można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu.

Gorąco polecam przed samym włożeniem bułek do piekarnika spryskać komorę pieca wodą. Możesz też spryskać wodą same bułki. Ja pod koniec pieczenia otwieram jeszcze piekarnik i szybkim ruchem spryskuję bułki zimną wodą. Polecam użyć do tego butelki z atomizerem. Dzięki temu, że polewasz bułki wodą robią się one bardziej chrupiące i rumiane. 
Bułki na jogurcie, 8

Bułki na jogurcie, 9

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (68 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/193106
Reklama

Komentarze

2019-01-19 16:47
Czy można zrobić z mąki kukurydzianej? Czy już nie będą smaczne? 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl To już byłby zupełnie inny przepis.
2019-01-28 19:56
Super stronka świetne przepisy, pozdrawiam Pani Aniu z New York!👍🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i pozdrawiam ciepło!
2019-01-20 18:02
A jaki typ mąki został użyty ?
2019-01-20 18:04
A już widzę 500
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-01-21 17:28
Jeszcze gorące 😋🤤 Bułki jogurtowe.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne Agatko! Idealnie rumiane.
2019-01-22 09:00
Bardzo smaczne,dziękuję pani Aniu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne bułeczki Jadwigo 🙂
2019-01-22 10:21
Ile trzeba dać świeżych drożdży?
2019-01-22 11:09
Ok , już widzę 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-01-22 16:28
Bułki na jogurcie, Może nie idealne ale pyszne😍 Dzieciaki ukradły do szkoły resztę he he
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dal mnie bomba!👍
2019-01-27 15:48
Są super. Zrobiłam z mąki orkiszowe Typ 630.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jakie pyszne!😍
2019-01-27 17:00
Tak czytam i nie ma podane w przepisie żeby razem ze składnikami dodać jogurt. W składzie przepisu jest ale później pod zdjęciem już nie... albo się mylę...
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-27 18:38
Masz rację Kasiu..na zdjęciu był jogurt, ale w opisie nie zaznaczyłam tego. Dziękuję za czujność.. już poprawiłam 👏️
2019-01-27 19:54
I tak Pani wszystkie przepisy są świetnie i dokładnie opisane...👌 krok po kroku co jest fajne dla takiej amatorki jak ja żeby dokładnie wszystko wykonać. Pozdrawiam!
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję!!!
2019-01-27 19:44
Bułeczki super! 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne bułeczki Kasiu!
2019-01-28 20:20
👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-02-09 19:36
👍Moje bułeczki,rodzinka zadowolona 🙂
Aniu dziękuję bardzo za przepis👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Boskie bułeczki 😀
2019-02-11 20:40
Pyszne!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Idealne Dominiko!😍
2019-02-13 16:26
Bułki super. Tak pyszne że nie zdążyłam zrobić zdjęcia - musiałam je robić w trakcie jedzenia. Dodam że proste do zrobienia i upiekłam je w piecu kaflowym. Polecam. Pyyychaaa!!!!!! Dziękuję za przepis.😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ha ha!!! Super kochana!👌❤️
2019-02-17 20:17
Aniu bułki super kiedyś robiłam z innego przepisu i nie były tak pyszne jak Twoje. Polecam.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję.. bardzo mi miło 🌼
2019-02-21 19:03
Przepyszne bułeczki, już nigdy innych nie będę piekła, dziękuję za wspaniały przepis. Obecnie korzystam tylko z Pani przepisów, są fenomenalne ❤️❤️
Reklama

Bułki na jogurcie

Pyszne i wyjątkowo puszyste bułki pszenne na jogurcie. To domowe bułeczki pszenne z jogurtem naturalnym. Piekę je zazwyczaj na drożdżach suszonych. Do przepisu używam 7 gramów drożdży suszonych lub 20 gramów drożdży świeżych. Przepis na pszenne bułeczki jogurtowe jest godny zapisania lub zapamiętania. To bardzo proste do zrobienia bułki śniadaniowe na jogurcie naturalnym. Dzięki dodatkowi jogurty bułeczki są niezwykle puszyste i długo zachowują świeżość. 

Bułeczki pszenne na jogurcie

Bułeczki jogurtowe mogę jeść nawet bez żadnych dodatków. Taki gorące, wyjęte prosto z piekarnika są najpyszniejsze. Bułeczki jogurtowe są niezwykle chrupiące i pachną nieziemsko. Gorące najlepiej rwać na kawałki. Po przestudzeniu zaś bułki pszenne z jogurtem będą się idealnie kroiły na cienkie kromki. Szybkie bułki pszenne na jogurcie pachną po upieczeniu tak pięknie, że ściągną rano z łóżka nawet największego domowego śpiocha. Bułeczki jogurtowe szykuję bardzo często na weekend. Zazwyczaj nie posypuję niczym bułek jogurtowych, jednak śmiało możesz posypać je przed pieczeniem sezamem, makiem lub czarnuszką. Polecam Ci też inne moje przepisy kulinarne. Z tych chlebowych i bułkowych najlepsze są tortille pszenne oraz kajzerki. Poznaj smak pysznego, domowego pieczywa na zakwasie.. polecam Ci mój przepis na chleb orkiszowy