Proziaki

Proziaki

Pyszne domowe proziaki, czyli jeden z ciekawszych regionalnych przepisów na "placki na prozie", czyli na sodzie. Zapraszam do szykowania, bo to proste i przyjemne zajęcie. Można je jeść i na słodko i na słono.

- sprawdzony przepis na proziaki
- w wersji do podania na słodko i na słono
- super pomysł na ciekawe śniadanie dla każdego

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania: 15 minut
Czas smażenia/piecznia: 20 minut
Ilość porcji: 16 dużych proziaków

Kaloryczność kcal: 130 w 1 proziaku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 gramów mąki pszennej tortowej lub poznańskiej
  • 1 szklanka kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka - 250 ml
  • 1 średnie jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Proziaki 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajko, kefir, maślankę lub zsiadłe mleko (w zależności czego używasz) wyjmij wcześniej z lodówki. 
Do zrobienia proziaków potrzebujesz: duża patelnia z grubym dnem, piekarnik lub też płyta kuchni kaflowej; wałek i odrobina mąki do podsypywania; wykrawaczka do ciastek o średnicy 8 cm lub też szklanka. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 sporych proziaków o średnicy 8 cm. 

Proziaki, 1

Proziaki przepis

Do dużej miski przesiej 500 gramów mąki pszennej z solą i sodą oczyszczoną (pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej). Wbij jedno większe jajko i wlej szklankę maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka (szklanka o pojemności 250 ml). Dodaj też pół łyżeczki cukru. Całość wyrabiaj dłońmi kilka minut, aż ciasto zrobi się jednolite. Może być lekko klejące. 

Porada 1: Jeśli planujesz podać proziaki na wytrawnie, to dodaj taką ilość soli i cukru jak w przepisie. Jeśli chcesz, by placki były bardziej słone, to możesz dodać nawet o pół płaskiej łyżeczki soli więcej niż podałam. 

Jeśli proziaki mają być podane na słodko, to zmniejsz ilość soli do 1/4 płaskiej łyżeczki a zwiększ ilość cukru z połowy łyżeczki do jednej pełnej łyżeczki. 

Porada 2: Można pominąć jajko w przepisie. Nie jest ono niezbędne. Wystarczy, że dasz do ciasta o łyżkę więcej maślanki.

Proziaki, 2

Kulę ciasta przełóż na suchy blat lub stolnicę lekko obsypaną mąką. Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 1 cm.

 

Proziaki, 3

Przy pomocy wykrawaczki do ciastek lub pierogów o średnicy około 7-8 cm wykrawaj krążki. Możesz też użyć do tego szklanki. Krążki ciasta układaj obok siebie na drewnianej desce. Po wykrojeniu placków ponownie zagnieć resztki ciasta, posyp je odrobiną mąki i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wykrawaj resztę placków. Czynność powtarzaj do momentu, gdy zużyjesz całe ciasto. Wyszło mi 16 dużych placków. 
Proziaki, 4

Jeszcze nie upieczone proziaki przykryj na 15 minut bawełnianą ściereczką i odłóż na bok, w nieprzewiewne i ciepłe miejsce. Po tym czasie można je już smażyć/piec.

Swoje proziaki prażę na nagrzanej do średniej mocy patelni. Wybieram szeroką patelnię z grubym dnem. Patelni niczym nie natłuszczam. Kładę po kilka prozaków na raz i piekę je w ten sposób po 10-12 minut na jedną partię. Nie trzymam ich jednak zbyt długo tylko na jednej stronie, a co minutę czy dwie zmieniam stronę. Kontroluję w ten sposób stopień zarumienienia i moc palnika. Proziaki będą jeszcze rosły w trakcie pieczenia na patelni. 
Proziaki, 5

Proziaki można jeść od razu po zdjęciu z patelni. Proziaki można też upiec w piekarniku. Należy wówczas nagrzać piekarnik do 190-200 stopni i umieścić placki na blaszce, na środkowej półce. Proziki piecz wówczas 12-18 minut. Cały czas kontroluj jednak stopień wypieczenia placków. Ważne, by za szybko się nie zarumieniły i dobrze wypiekły. Oczywiście posiadacze pieców kaflowych prażą proziaki na płycie pieca podobnie jak na patelni. 
Proziaki, 6

Proziaki, 7

Proziaki podane na wytrawnie polecam smarować zwykłym masłem, masłem solonym  lub czosnkowym. Można je maczać w sosach. Idealny do tego jest sos czosnkowy

Proziaki podane na słodko cudownie smakują maczane w śmietanie z cukrem, polane miodem lub też w towarzystwie ulubionego dżemu. 

Jaką wersję wybieracie?
Może znacie też inne nazwy na te ciekawe i pyszne placki na sodzie?


Inspiracja do przepisu: straga

Średnia 4.7 / 5 (399 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Proziaki

Proziaki to rodzaj chlebków sodowych. Mają kształt placków, więc częściej nazywane są plackami na sodzie. Proziaki szykuje się najczęściej na mące pszennej lub ewentualnie pszenicę łączy się z żytem. Najważniejszym składnikiem jest jednak soda. Soda oczyszczona, czyli "proza". Nazwa ta pochodzi z Podkarpacia, chociaż w całej Polsce są one dość mocno znane. Przepis na proziaki jest bardzo prosty. Proziaki kalorie: wszystko zależy od ich wielkości. Mój proziak był spory i miał około 130 kcal. Te pyszne sodziaki, czyli placki na sodzie można jeść i na słodko i na wytrawnie. 

Proziaki przepis

Aby zrobić proziaki podkarpackie należy mąkę wymieszać z sodą, solą i ewentualnie szczyptą cukru. Do tego jajko oraz zsiadłe mleko zwane kwaśną śmietaną, maślanka lub też kefir. Jajko w przepisie można pominąć i dać więcej maślanki. Kiedyś, tak najbardziej tradycyjnie proziaki piekło się na nagrzanej plaszce/płycie kuchni kaflowej, która opalana była drewnem. Placki proziaki można też piec w piekarniku i zrobić proziaki z piekarnika lub też uprażyć na suchej patelni. Zazwyczaj szykuje się okrągłe proziaki, w czym pomaga nam wykrawaczka lub też szklanka. Placek o grubości do 1,5 cm jeszcze wyrasta w trakcie pieczenia, czy prażenia na patelni. Jeśli planujesz podać proziaki na słodko, to daj do ciasta mniej soli a więcej cukru. W zależności od domu i tradycji znane są proziaki z dodatkiem masła lub też świeżych ziół. Tortilla przepis to moja propozycja na super pyszne domowe pieczywo bez drożdży ani proszku do pieczenia. Zapraszam też po inne moje domowe przepisy na najróżniejsze pyszności!