Proziaki

Proziaki

Pyszne domowe proziaki, czyli jeden z ciekawszych regionalnych przepisów na "placki na prozie", czyli na sodzie. Zapraszam do szykowania, bo to proste i przyjemne zajęcie. Można je jeść i na słodko i na słono.

- sprawdzony przepis na proziaki
- w wersji do podania na słodko i na słono
- super pomysł na ciekawe śniadanie dla każdego

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania: 15 minut
Czas smażenia/piecznia: 20 minut
Ilość porcji: 16 dużych proziaków

Kalorie: 130 w 1 proziaku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 gramów mąki pszennej tortowej lub poznańskiej
  • 1 szklanka kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka - 250 ml
  • 1 średnie jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Proziaki 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajko, kefir, maślankę lub zsiadłe mleko (w zależności czego używasz) wyjmij wcześniej z lodówki. 
Do zrobienia proziaków potrzebujesz: duża patelnia z grubym dnem, piekarnik lub też płyta kuchni kaflowej; wałek i odrobina mąki do podsypywania; wykrawaczka do ciastek o średnicy 8 cm lub też szklanka. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 sporych proziaków o średnicy 8 cm. 

Proziaki, 1

Proziaki przepis

Do dużej miski przesiej 500 gramów mąki pszennej z solą i sodą oczyszczoną (pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej). Wbij jedno większe jajko i wlej szklankę maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka (szklanka o pojemności 250 ml). Dodaj też pół łyżeczki cukru. Całość wyrabiaj dłońmi kilka minut, aż ciasto zrobi się jednolite. Może być lekko klejące. 

Porada 1: Jeśli planujesz podać proziaki na wytrawnie, to dodaj taką ilość soli i cukru jak w przepisie. Jeśli chcesz, by placki były bardziej słone, to możesz dodać nawet o pół płaskiej łyżeczki soli więcej niż podałam. 

Jeśli proziaki mają być podane na słodko, to zmniejsz ilość soli do 1/4 płaskiej łyżeczki a zwiększ ilość cukru z połowy łyżeczki do jednej pełnej łyżeczki. 

Porada 2: Można pominąć jajko w przepisie. Nie jest ono niezbędne. Wystarczy, że dasz do ciasta o łyżkę więcej maślanki.

Proziaki, 2

Kulę ciasta przełóż na suchy blat lub stolnicę lekko obsypaną mąką. Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. 
Proziaki, 3

Przy pomocy wykrawaczki do ciastek lub pierogów o średnicy około 7-8 cm wykrawaj krążki. Możesz też użyć do tego szklanki. Krążki ciasta układaj obok siebie na drewnianej desce. Po wykrojeniu placków ponownie zagnieć resztki ciasta, posyp je odrobiną mąki i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wykrawaj resztę placków. Czynność powtarzaj do momentu, gdy zużyjesz całe ciasto. Wyszło mi 16 dużych placków. 
Proziaki, 4

Jeszcze nie upieczone proziaki przykryj na 15 minut bawełnianą ściereczką i odłóż na bok, w nieprzewiewne i ciepłe miejsce. Po tym czasie można je już smażyć/piec.

Swoje proziaki prażę na nagrzanej do średniej mocy patelni. Wybieram szeroką patelnię z grubym dnem. Patelni niczym nie natłuszczam. Kładę po kilka prozaków na raz i piekę je w ten sposób po 10-12 minut na jedną partię. Nie trzymam ich jednak zbyt długo tylko na jednej stronie, a co minutę czy dwie zmieniam stronę. Kontroluję w ten sposób stopień zarumienienia i moc palnika. Proziaki będą jeszcze rosły w trakcie pieczenia na patelni. 
Proziaki, 5

Proziaki można jeść od razu po zdjęciu z patelni. Proziaki można też upiec w piekarniku. Należy wówczas nagrzać piekarnik do 190-200 stopni i umieścić placki na blaszce, na środkowej półce. Proziki piecz wówczas 12-18 minut. Cały czas kontroluj jednak stopień wypieczenia placków. Ważne, by za szybko się nie zarumieniły i dobrze wypiekły. Oczywiście posiadacze pieców kaflowych prażą proziaki na płycie pieca podobnie jak na patelni. 
Proziaki, 6

Proziaki, 7

Proziaki podane na wytrawnie polecam smarować zwykłym masłem, masłem solonym  lub czosnkowym. Można je maczać w sosach. Idealny do tego jest sos czosnkowy

Proziaki podane na słodko cudownie smakują maczane w śmietanie z cukrem, polane miodem lub też w towarzystwie ulubionego dżemu. 

Jaką wersję wybieracie?
Może znacie też inne nazwy na te ciekawe i pyszne placki na sodzie?
Inspiracja do przepisu: straga

Średnia 4.7 / 5 (236 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-07-27 11:55
A można by w piekarniku zamiast patelni?
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczyścicie. Opisałam to w przepisie na dole.
2019-07-27 13:05
Przecież jest info w przepisie😜
2019-07-27 15:07
Ups, nie doczytałam :) dziekuję 😜
2019-07-27 17:15
Też robię wg tego przepisu od ok.30 lat😊,,odziedziczyłam" go po Babci.Czasem podaje jako kebab,tylko wtedy robię ciut grubsze placki.Ale najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z maselkiem i solą😋
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-27 17:28
Beatko.. Twoje proziaki wygląda super pysznie! 👌❤️😍
2019-07-27 12:05
Moja Babcia robiła identycznie proziaki jak Pani. Piekła na płycie takiego pieca na drewno. Super były.
-- Ania z AniaGotuje.pl Spróbuj zrobić je sama 🙂👍
2019-07-29 21:56
Moja mama robiła takie duże na całą patelnię, smażyła na odrobinie tłuszczu - u nas nazywały się "rowery"
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂😂❤️
2019-07-27 12:41
U mnie w domu też bywały...na drugi dzień jedliśmy je posmarowane masłem.Pycha!❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne wspomnienia...
2019-07-27 13:24
jest wyczuwalny amak sody?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-27 14:22
Tak, ale jeśli zachowasz proporcje które podałam w przepisie, to będzie to bardzo łagodny posmak. To są proziaki i robi się je tylko na sodzie. 👍
2019-07-27 21:37
REWELACJA!! To najlepszy przepis jaki dobrej pory testowałam. Każdy składnik w idealnych proporcjach👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2019-07-27 21:41
Uwielbiam je!😍 Moje dzieci nie czekają aż ostygną. Ja czasem smaruję je twarożkiem wymieszanym ze śmietaną, czasem też z dodatkiem natki pietruszki lub koperku. Pycha!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-07-27 22:05
Prawdziwe proziaki. Znane nam też jako soda bread I blacharze 🙂 jeszcze chyba sodziaki 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-07-28 01:11
Smak dzieciństwa 😊😍 U nas w domu nazywa się je po prostu podpłomyki. Po demontażu starej, letniej kuchni dziadków zostawiłam sobie jedną żeliwną płytę kuchenną właśnie po to, żeby na niej piec te cuda. Kładę ją na dwóch palnikach zamiast patelni i na to placki. Uwielbiamy gorące z samym masłem. Smak obłędny, ale dużo zjeść na raz się nie da, bo są mega sycące.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-28 09:50
I do była super decyzja Marzenko!!!! 👍❤️❤️
2019-07-28 09:46
Blaszaki, sodzianki, placki a sodzie, proziaki Pani Aniu przepis idealny jak za dawnych lat. 😀🔥🔥🔥
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-07-28 13:51
Wyszły pyszne! Moja mama takie często robi. Ja po raz pierwszy upiekłam i jestem zadowolona z efektu. U nas zawsze wersja z miodem. :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne Sylwio 👍
2019-07-28 14:06
Dzisiaj u mnie były na śniadanko. Ja wybrałam wersję wytrawną pieczoną w piekarniku. Proziaki są przepyszne!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Moniko 🙂👍
2019-07-28 22:15
Moja mama zawsze je robiła ale nazywała je "kozyrki", skąd taka nazwa nie wiadomo, chyba to nazwa regionalna. Mama pochodzi z okolic Ciechanowa. Wszyscy je lubimy, nawet moje wnuki, więc musiałam się nauczyć.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
Reklama
2019-07-28 23:50
Jadłam proziaki w Jaworze w Polańczyk. Pyszne. Polecam.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-07-29 08:53
Świetne proziaki, pyszne, u mnie maczam je w oliwie, plaster sera pleśniowego i świeży ogórek, niebo w gębie!!!! Właśnie zjadłam jedno z najsmaczniejszych śniadań tylko dlatego, że nie chciało mi się iść po pieczywo i znalazłam Twój przepis👍👍👍 dziękuję i polecam, proscizna, aha ja dałam duży kubek gęstego jogurtu ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-07-30 00:03
A czy mogę upiec proziaki na kamieniu do pizzy?
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie! Super pomysł 🙂❤️
2019-07-31 08:49
Aniu, Aniu. One będą dobre tylko w dniu wypieku czy dadzą radę kilka dni jako pieczywo?
-- Ania z AniaGotuje.pl Są najlepsze przez 2 do 3 dni.
2019-07-31 18:15
Wyszły genialnie!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️❤️
2019-08-01 19:10
Proziaki pierwsza klasa. Najlepsze jakie robiłam.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-08-09 08:09
U mnie na Dolnym Śląsku dodaje się jeszcze wodę i mleko do ciasta i nazywamy to plackami sodowymi 👌👍😀😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-08-09 08:11
p.s wtedy nie daje się kefiru itp do ciasta
2019-08-09 10:44
Muszę zrobić bo takie proziaki to najmilsze wspomnienie z dzieciństwa, pieczone przez Babcię z masłem domowej roboty, jeszcze ciepłe!!! Pycha!!!
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 👍
2019-08-15 19:04
A czy można przygotować ciasto dzień wcześniej i przechować w lodówce, by upiec rano?
-- Ania z AniaGotuje.pl Przy sodzie nie zalecam.
2019-08-18 20:40
Zrobiłam dziś na śniadanie z masełkiem czosnkowym. I co tu dużo gadać... zrobiły furorę 😀. Babcia dodawała mak, a zrobiłam z suszoną bazylią. Dzięki za przypomnienie.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!😍
2019-08-21 10:48
Mam pytanie czy zamiast kefiru, maślanki czy zsiadłego mleka można dodać coś innego? Niestety nie mam w tej chwili w domu,a do sklepu daleko😉
-- Ania z AniaGotuje.pl Jogurt jeszcze można dać 👍
Reklama

Proziaki

Proziaki to rodzaj chlebków sodowych. Mają kształt placków, więc częściej nazywane są plackami na sodzie. Proziaki szykuje się najczęściej na mące pszennej lub ewentualnie pszenicę łączy się z żytem. Najważniejszym składnikiem jest jednak soda. Soda oczyszczona, czyli "proza". Nazwa ta pochodzi z Podkarpacia, chociaż w całej Polsce są one dość mocno znane. Przepis na proziaki jest bardzo prosty. Proziaki kalorie: wszystko zależy od ich wielkości. Mój proziak był spory i miał około 130 kalorii. Te pyszne sodziaki, czyli placki na sodzie można jeść i na słodko i na wytrawnie. 

Proziaki przepis

Aby zrobić proziaki podkarpackie należy mąkę wymieszać z sodą, solą i ewentualnie szczyptą cukru. Do tego jajko oraz zsiadłe mleko zwane kwaśną śmietaną, maślanka lub też kefir. Jajko w przepisie można pominąć i dać więcej maślanki. Kiedyś, tak najbardziej tradycyjnie proziaki piekło się na nagrzanej plaszce/płycie kuchni kaflowej, która opalana była drewnem. Placki proziaki można też piec w piekarniku i zrobić proziaki z piekarnika lub też uprażyć na suchej patelni. Zazwyczaj szykuje się okrągłe proziaki, w czym pomaga nam wykrawaczka lub też szklanka. Placek o grubości do 1,5 cm jeszcze wyrasta w trakcie pieczenia, czy prażenia na patelni. Jeśli planujesz podać proziaki na słodko, to daj do ciasta mniej soli a więcej cukru. W zależności od domu i tradycji znane są proziaki z dodatkiem masła lub też świeżych ziół. Tortilla przepis to moja propozycja na super pyszne domowe pieczywo bez drożdży ani proszku do pieczenia. Zapraszam też po inne moje domowe przepisy na najróżniejsze pyszności!