Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-)

Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie:
- domową chałkę chlebową
- bagietki pszenne na drożdżach
- domowy chleb pszenny na kefirze

Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 2 keksówki

Składniki:
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 850 g mąki żytniej chlebowej
  • 550 ml letniej wody
  • łyżka soli
  • garść ziaren np. słonecznika

Przepis na zakwas żytni do chleba.

Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami.

Chleb piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu. 

chleb-zytni-na-zakwasie-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-11-15 14:01
Nie ma nic lepszego niż taki domowy chlebuś :D
user pic
Anka
2017-11-18 12:07
Tego mi właśnie trzeba było! Dziękuję, szukałam przepisu na chlebek idealny który będę mogła zrobić na święta i w końcu znalazłam:) Powiedz mi tylko czy lepiej zrobić np w 3 małych blaszkach, czy w jednej dużej? I czy po pokrojeniu i zamrożeniu nie straci smaku i świeżości? Pozdrawiam:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-18 12:44
Aniu, według mnie jednak 1 cały chlebek. Mrożony będzie super po rozmrożeniu.
user pic
Anka
2017-11-20 13:16
bardzo dziekuję za odpowiedź, będzie na święta pięknie pachniało w domu takim swoiskim chlebkiem :)