Chleb żytni

Chleb żytni

Przepis na prosty, chleb żytni wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-)

Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 2 keksówki

Składniki:
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 850 g mąki żytniej chlebowej
  • 550 ml letniej wody
  • łyżka soli
  • garść ziaren np. słonecznika

W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb.

Chleb żytni na zakwasie

Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami. Odłóż go na 30 minut, by wyrósł.

Po tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Chlebek jeszcze wyrośnie w formie. Piecz go około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu. 

Chleb żytni, 1

Zapraszam po inne przepisy na chleb. Koniecznie sprawdź też przepis na chleb orkiszowy.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (815 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷