Chleb żytni

Chleb żytni

Przepis na prosty chleb żytni wypiekany na domowym lub suszonym zakwasie z drożdżami. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. 

- prosty i sprawdzony przepis
- chleb pieczony wyłącznie z mąki żytniej
- można go wzbogacić o pestki dyni lub słonecznika

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania łącznie około: 3 godziny 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: chlebek o wadze około 740 g

Kaloryczność kcal: 205 w 100 gramach upieczonego chleba
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000 - 280 g
  • 1 szklanka mąki żytniej jasnej typ.720 - 140 g
  • 1,5 szklanki lekko ciepłej wody - 375 ml
  • 1 saszetka zakwasu żytniego suszonego - 15 g (lub 50 g domowego zakwasu)
  • 1 saszetka drożdży suszonych instant - 7 g (lub 20 gramów świeżych)
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • po płaskiej łyżeczce cukru i soli

Chleb żytni

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia chleba: foremka/keksówka o wymiarach wewnętrznych 8 x 24 cm.

Czas pieczenia chleba: około 60 minut
Temperatura pieczenia chleba: 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół, niższa półka w piekarniku

Domowy i pachnący chleb żytni piekę ostatnio bardzo często w piątki, by podawać go w weekend. Według mnie ten właśnie chleb żytni idealnie się kroi wspaniale smakuje właśnie na drugi dzień po upieczeniu. Przygotowanie ciasta zajmuje mi tylko kilka minut. Odstawiam je do wyrastania i tylko przekładam do foremki, by po krótszym drugim wyrastaniu i godzinie pieczenia rozkoszować się jego zapachem. 

Chleb żytni, 1

Chleb żytni przepis

Do dużej, szklanej lub metalowej miski wsyp dwie szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000 , czyli łącznie 280 gramów mąki (w jednej szklance o pojemności 250 ml mieści się 140 gramów mąki żytniej). Wsyp też jedną szklankę mąki żytniej jasnej typ.720, czyli 140 gramów mąki. Wsyp łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Kolejno dodaj też saszetkę drożdży suszonych instant o wadze 7 gramów oraz jedną saszetkę zakwasu chlebowego żytniego (u mnie Dr. Oetker) o wadze 15 gramów.

Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodaj też 1,5 szklanki ciepłej wody (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) oraz łyżkę delikatnej oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego. Całość wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników. Otrzymasz dość gęste, klejące ciasto chlebowe. (Ciasta na chleb żytni nie wyrabiamy, tylko mieszamy krótko do połączenia się składników w jednolite ciasto). 

Porada 1: Drożdże suszone można zastąpić drożdżami świeżymi o wadze 20 gramów. Nie trzeba szykować z nich rozczynu, ale polecam najpierw rozrobić je w wodzie, by potem z łatwością połączyły się z pozostałymi składniami. Suszony zakwas można zaś zastąpić mocnym, aktywnym zakwasem żytnim domowym o wadze około 50 gramów. Nie trzeba wówczas dawać mniej wody do ciasta na chleb, ponieważ powstaje tylko odrobinę luźniejsza struktura masy. 

Porada 2: Do ciasta na chleb żytni można też dołożyć niewielką garść pestek słonecznika lub dyni, albo dwie łyżki siemienia lnianego lub płaską łyżkę czarnuszki. 

Chleb żytni, 2

Chleb żytni, 3

Ciasto na chleb żytni przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na 2-3 godziny. Najlepiej włóż je do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni (można z uchylonymi drzwiczkami). Ciasto powinno po tym czasie nawet podwoić objętość. Zrobi się puszyste i napowietrzone. 
Chleb żytni, 4

Do upieczenia chlebka używam podłużnej i wąskiej keksówki o wymiarach wewnętrznych 8 x 24 cm. Umieszczam w niej arkusz papieru do pieczenia. Czasem lekko tylko smaruję papier do pieczenia odrobiną oleju, a następnie wykładam do środka ciasto na chleb żytni. Podczas przenoszenia i wyrównywania ciasta, zapewne straci ono swoją puszystość. Nic się jednak nie martw, ponieważ wyrośnie ono jeszcze raz przed samym pieczeniem. 

Ponownie odstaw ciasto (teraz już w foremce) to drugiego wyrastania. Tym razem wystarczy już zapewne 30-60 minut. Przed wyrastaniem można je z wierzchu posmarować cienko olejem i obsypać pestkami słonecznika, albo dyni. Można wysypać trochę sezamu lub siemienia lnianego. 
Chleb żytni, 5

Poniżej zdjęcie chlebka już wyrośniętego i gotowego do pieczenia. Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem żytnim przełóż do komory piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Wybierz o półkę niżej niż środkową (grzanie góra/dół). Chleb piecz przez około 60-65 minut. 
Chleb żytni, 6

Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb żytni najlepiej jest kroić po całkowitym przestudzeniu, a nawet po jednym dniu po upieczeniu. 
Chleb żytni, 7

Chleb żytni, 8

UWAGA: Ponieważ po latach zmieniłam trochę mój ulubiony przepis na chleb żytni, postanowiłam zachować też jego poprzednią wersję, którą znajdziecie poniżej. Do "starego" przepisu odnoszą się zatem wszelkie komentarze dodane przed 22.04.2021 roku. 

Składniki na chleb żytni na domowym zakwasie:
- 300 g zakwasu żytniego
- 850 g mąki żytniej chlebowej
- 550 ml letniej wody
- płaska łyżka soli
- garść ziaren np. słonecznika

W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb.

Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 małe keksówki, metalowy garnek lub jedną tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami. Odłóż go na 30 minut, by wyrósł.

Po tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Chlebek jeszcze wyrośnie w formie. Piecz go około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu. 

Chleb żytni, 9

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1410 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chleb żytni

Często pytają c w piekarni o chleb żytni, okazuje się, że w większości są to chleby z dodatkiem mąki żytniej. Znaczy to, że w większości usuwana jest mąka pszenna, zaś mąka żytnia stanowi tylko dodatek. Oczywiście można też zakupić czasem wspaniały chleb żytni na zakwasie lub też chleb żytni na zakwasie i na drożdżach. Osobiście uwielbiam piec chleb żytni na drożdżach z dodatkiem zakwasu. Przez lata co jakiś czas piekłam domowy chleb zytni i za każdym razem coś zmieniałam. Musze też przyznać, że nie zawsze mam w domu aktywny zakwas żytni na chleb, więc pojawienie się na rynku zakwasu suszonego chlebowego bardzo ułatwiło mi sprawę. Częściej testowałam nowe przepisy na chleb żytni i nie tylko na chleb żytni. Z użyciem takiego suszonego zakwasu powstał mój ulubiony chleb świąteczny, który piekę z orzechami i innymi pysznymi dodatkami. Suszonego zakwasu używam też zazwyczaj, gdy piekę chleb orkiszowy i zawsze wychodzi super wilgotny i pięknie wyrasta. Oczywiście można też śmiało użyć aktywnego zakwasu do upieczenia chlebka żytniego i napiszę o tym więcej w samym przepisie na chleb żytni. Bardzo gorąco polecam też mój sprawdzony przepis na chleb razowy

Chleb żytni na zakwasie

Tak więc chleb żytni na zakwasie domowym lub suszonym wychodzi za każdym razem i smakuje bardzo podobnie. Po wielu zmianach i próbach, doszłam do wniosku, że bardzo dobrze sprawdza mi się szykowanie chleba żytniego z użyciem suszonego zakwasu żytniego oraz suszonych drożdży instant. Tak powstał chyba najprostszy z możliwych przepis na chleb żytni. wiem, ze nie każdy hoduje w domu zakwas oraz nie zawsze mamy w domu świeże drożdże, jednak jednorazowy zakup małego zapasu suszonych drożdży i zakwasu, to naprawdę bardzo dobry pomysł. Pozostaje tylko zakup mąki. I tutaj również starałam się nie łączyć ze sobą wielu różnych mąk, tylko postawiłam na moje dwie ulubione mąki żytnie których połączenie jest jak dla mnie super idealne. Na chleb zytni przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet osoby które nigdy chleba nie piekły lub też piekły tylko najprostszy pszenny chleb na drożdżach. Tak więc łączę ze sobą tylko dwa typu mąki żytniej. Jest to mąka żytnia pełnoziarnista typ. 2000 oraz bardzo popularna i wszędzie dostępna mąka żytnia jasna typ. 720. wszystko razem umieszczam w jednej misce i mieszam, a następnie odstawiam do wyrastania. Chleb żytni przepis, który sprawi, że pokochasz pieczenie i zapragniesz piec domowe pieczywo. 

Chleb zytni kcal

Domowy chleb chleb z mąki żytniej będzie zawsze zdrowszy i świeższy, niż taki sklepowy. W moim przepisie na ten pyszny chleb żytni pełnoziarnisty użyłam wyłącznie wysokiej jakości mąkę żytnią jasną typ. 720 oraz mąkę żytnią chlebową, pełnoziarnistą typ. 200- ze sprawdzonego źródła. Ponieważ jest to przepis na chleb żytni na zakwasie, w którym kalorii dostarczają praktycznie wyłącznie mąka, to bardzo prosto policzyć kaloryczność chlebka. Oczywiście nie ma tylko jednego rozwiązania i jeśli szukasz uniwersalnej ilości kalorii na hasło chleb zytni kcal, to takiego nie ma i każdy przepis jest trochę inny. Jeśli zaś chodzi o ten przepis, to chleb żytni kalorie podałam w opisie. Oczywiście na chleb żytni przepisy w intrenecie są różne i znajdziesz też takie, które będą szykowane wyłącznie na domowym zakwasie. To jest wersja najprostsza, najszybsza ale i super pyszna i wyjątkowo sprawdzona. Polecam i zapraszam do pieczenia.