Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-)

Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie:
- domową chałkę chlebową
- bagietki pszenne na drożdżach
- domowy chleb pszenny na kefirze

Reklama

Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 2 keksówki

Składniki:
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 850 g mąki żytniej chlebowej
  • 550 ml letniej wody
  • łyżka soli
  • garść ziaren np. słonecznika

Przepis na zakwas żytni do chleba.

Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami.

Chleb piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu. 

Chleb żytni na zakwasie, 1


Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (25 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Candy Pandas
2017-11-15 14:01
Nie ma nic lepszego niż taki domowy chlebuś :D
Anka
2017-11-18 12:07
Tego mi właśnie trzeba było! Dziękuję, szukałam przepisu na chlebek idealny który będę mogła zrobić na święta i w końcu znalazłam:) Powiedz mi tylko czy lepiej zrobić np w 3 małych blaszkach, czy w jednej dużej? I czy po pokrojeniu i zamrożeniu nie straci smaku i świeżości? Pozdrawiam:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-18 12:44
Aniu, według mnie jednak 1 cały chlebek. Mrożony będzie super po rozmrożeniu.
Anka
2017-11-20 13:16
bardzo dziekuję za odpowiedź, będzie na święta pięknie pachniało w domu takim swoiskim chlebkiem :)
aq
2017-12-20 09:32
"Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami." Czegoś tu nie rozumiem bo czy po przełożeniu ciasta do foremek nie musi ono ponownie wyrosnąć ? Jeśli tak to czy gotowy wypiek nie będzie przekwaszony ? Zazwyczaj zakwasza się tylko część ciasta robiąc tzw. zaczyn i dodaje go potem do całej reszty.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-20 09:44
Wyrośnięte ciasto przekładasz ostrożnie do formy. Lekko się odgazuje, ale musi ponownie wyrastać. Nie, ciasto nie będzie zakwaszone.
aq
2017-12-20 10:38
Nigdy tak nie robiłem i mam w związku z tym wątpliwości. Czy można by ciasto włożyć od razu do foremek i po wyrośnięciu upiec ? Robiłem tak z chlebami mieszanymi z różnych mąk i wychodziły. Czy na samej żytniej mogą być pani zdaniem jakieś problemy ?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-20 11:03
Tak, możesz umieścić ciasto chlebowe od razu do foremek. Nie będzie problemów.. mąka żytnia nie powinna być tylko długo wyrabiana.
aq
2017-12-20 13:36
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jest to dla mnie bardzo istotne teraz przed świętami ponieważ planuję wypiec chlebek na święta. Pozdrawiam serdecznie :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👩‍🍳👏️ Powodzenia!
nika
2018-04-03 18:14
czy komus poza autorka wyszedl ten chlebek? moj stoi w ciepelku od 6h i wcale nie ruszyl z wyrastaniem. Ciasto bylo b. geste i suche przy (krotkim) wyrabianiu
nika
2018-04-05 22:00
Update: wstawilam ciasto jakie bylo po 7h, do piecznika. Na 1h10min bo on piecze w temp nizszej niz 200st. Chlebek fantastyczny, szczegolnie na swiezo i szczegolnie skorka. Nie rosnie duzo ale jak na pelnozytni to byl pulchny. Bede eksperymentowac z mieszaniem maki zeby osiagnac chleb jaki najbardziej lubimy ale gdy przyjdzie ochota na zytni, przepis idealny. Zapisuje, dziekuje :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-06 09:34
Cudowna wiadomość!
Karola
2018-04-20 19:12
Zrobiłam chleb z tego przepisu ale wyszła mi skała... nie dało rady tego pokroić jak porządnie wystygło...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-20 19:18
Chleb może wyjść twardy, gdy za długo wyrabia się ciasto lub zakwas był za młody.