Chleb żytni
Przepis na prosty, chleb żytni wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-)
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 2 keksówki
- 300 g zakwasu żytniego
- 850 g mąki żytniej chlebowej
- 550 ml letniej wody
- łyżka soli
- garść ziaren np. słonecznika
W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb.
Chleb żytni na zakwasie
Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami. Odłóż go na 30 minut, by wyrósł.
Po tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Chlebek jeszcze wyrośnie w formie. Piecz go około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu.

Zapraszam po inne przepisy na chleb. Koniecznie sprawdź też przepis na chleb orkiszowy.
Smacznego.