Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-)

Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 2 keksówki

Składniki:
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 850 g mąki żytniej chlebowej
  • 550 ml letniej wody
  • łyżka soli
  • garść ziaren np. słonecznika

Przepis na zakwas żytni do chleba.

Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami.

Zacznij nagrzewać piekarnik. W tym czasie chleb zacznie ponownie wyrastać w formie. Chleb piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu. 

Chleb żytni na zakwasie, 1

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (154 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-11-15 14:01
Nie ma nic lepszego niż taki domowy chlebuś :D
2017-11-18 12:07
Tego mi właśnie trzeba było! Dziękuję, szukałam przepisu na chlebek idealny który będę mogła zrobić na święta i w końcu znalazłam:) Powiedz mi tylko czy lepiej zrobić np w 3 małych blaszkach, czy w jednej dużej? I czy po pokrojeniu i zamrożeniu nie straci smaku i świeżości? Pozdrawiam:)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-18 12:44
Aniu, według mnie jednak 1 cały chlebek. Mrożony będzie super po rozmrożeniu.
2017-11-20 13:16
bardzo dziekuję za odpowiedź, będzie na święta pięknie pachniało w domu takim swoiskim chlebkiem :)
2017-12-20 09:32
"Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami. Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami." Czegoś tu nie rozumiem bo czy po przełożeniu ciasta do foremek nie musi ono ponownie wyrosnąć ? Jeśli tak to czy gotowy wypiek nie będzie przekwaszony ? Zazwyczaj zakwasza się tylko część ciasta robiąc tzw. zaczyn i dodaje go potem do całej reszty.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-20 09:44
Wyrośnięte ciasto przekładasz ostrożnie do formy. Lekko się odgazuje, ale musi ponownie wyrastać. Nie, ciasto nie będzie zakwaszone.
2018-05-09 23:54
Chlebek wygląda bardzo smakowicie. Od dawna piekę chleb na zakwasie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-10-27 20:31
Skoro musi wyrastać powtórnie,to proszę popraw TO w głównym przepisie,bo bez wyrastania wyszedł mało smakowity,a nie każdy czyta komentarze. Ja byłam zmuszona,piekłam mój pierwszy chleb i sprawdzałam co skopalam w przepisie.Okazalo się, że nic nie skopalam,a przepis był nie do końca dopracowany.Podaj proszę jak długo powtórnie chleb powinien wyrastać powtórnie
Dla " pierwiastek" w pieczeniu chleba najważniejsze są DETALE
Inne wypieki z Twoich przepisów są wspaniałe tylko ten...chleb nie udany.
2017-12-20 10:38
Nigdy tak nie robiłem i mam w związku z tym wątpliwości. Czy można by ciasto włożyć od razu do foremek i po wyrośnięciu upiec ? Robiłem tak z chlebami mieszanymi z różnych mąk i wychodziły. Czy na samej żytniej mogą być pani zdaniem jakieś problemy ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-20 11:03
Tak, możesz umieścić ciasto chlebowe od razu do foremek. Nie będzie problemów.. mąka żytnia nie powinna być tylko długo wyrabiana.
2017-12-20 13:36
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jest to dla mnie bardzo istotne teraz przed świętami ponieważ planuję wypiec chlebek na święta. Pozdrawiam serdecznie :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👩‍🍳👏️ Powodzenia!
2018-04-03 18:14
czy komus poza autorka wyszedl ten chlebek? moj stoi w ciepelku od 6h i wcale nie ruszyl z wyrastaniem. Ciasto bylo b. geste i suche przy (krotkim) wyrabianiu
2018-04-05 22:00
Update: wstawilam ciasto jakie bylo po 7h, do piecznika. Na 1h10min bo on piecze w temp nizszej niz 200st. Chlebek fantastyczny, szczegolnie na swiezo i szczegolnie skorka. Nie rosnie duzo ale jak na pelnozytni to byl pulchny. Bede eksperymentowac z mieszaniem maki zeby osiagnac chleb jaki najbardziej lubimy ale gdy przyjdzie ochota na zytni, przepis idealny. Zapisuje, dziekuje :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-06 09:34
Cudowna wiadomość!
2018-04-20 19:12
Zrobiłam chleb z tego przepisu ale wyszła mi skała... nie dało rady tego pokroić jak porządnie wystygło...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-20 19:18
Chleb może wyjść twardy, gdy za długo wyrabia się ciasto lub zakwas był za młody.
2018-05-06 22:48
Upiekłam juz kilka chlebkow wedlug Twojego przepisu, byly przepyszne. Zamiast słonecznika dodalam suszone śliwki i rodzynki. Pychotka ❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-07 10:23
Kasiu, niezmiernie miło czytać. Czekam też na zdjęcia Twoich chlebków 💐
2019-11-10 11:48
Pani Aniu moje ciasto po nocy ma skorupę na zewnątrz czy tak ma być?
-- Ania z AniaGotuje.pl Surowe ciasto??
2018-05-08 15:06
Czy mogę dodać ziarna słonecznika też do środka ciasta? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-08 16:14
Tak, jak najbardziej. Polecam je wcześniej namoczyć w wodzie..
2018-06-06 23:52
Jaki powinien być typ mąki żytniej?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-07 13:05
Mąka żytnia chlebowa typ. 720 Madziu.
2018-08-24 15:50
przepis idealny..upiekłam pyszny chleb z tego przepisu.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-24 16:49
Super!! Piękny chlebek 👏️👏️
2018-09-18 00:47
Witam. Czy z zakwasu nie trzeba zrobić najpierw zaczynu ? Też puwkw chleb na zakwasie ale dzień wcześniej robie zaczyn i zostawiam ba całą noc i dopiero ten wyrosniety zaczyn łącze z mąka, wodą i innymi składnikami. Pozdrawiam 🙂
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-18 13:44
W tym przepisie nie ma takiej potrzeby. 🙂
2018-09-25 11:56
Czy może mi Pani powiedzieć jaka powinna być gęstość ciasta? Moje wyszło bardzo gęste i boję się, że może przez to nie chcieć rosnąć...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-25 19:50
Jak wyszło Natalio? Nie mogłam wcześniej odpowiedzieć..
2018-11-12 19:36
Mam zakwas bezglutenowy z mieszanki maki ryzowej i gryczanej. Czy na takim tez wyjdzie?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak śmiało.
2019-01-13 15:35
Witam, jeśli zakwas zrobię z mąki żytniej 2000 ( dzisiaj planuję zakup składników ), to czy robiąc chleb z tego przepisu dodając tej samej mąki co do zakwasu ( czyt. żytnia 2000) wyjdzie chlebek ? Czy do tego typu mąki muszę zastosować już inną gramaturę składników ? Chcę uzyskać chlebek żytni pełnoziarnisty razowy domowy sprawdzony stąd moje pytanie 🙂 Bardzo proszę o odpowiedź ❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-13 15:57
Mąka żytnia chlebowa ma typ. 720, więc polecam jeszcze dokupić właśnie taką. Mąka typ. 2000 ma już inną wchłanialność płynów.
2019-02-06 16:39
Witam, nie mam wagi i w związku z tym mam pytanie, ile to będzie ( np. łyżek) 300g zakwasu?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-07 09:30
To będzie trochę ponad 1 szklanka o pojemności 250 ml. Jednak to tylko orientacyjna ilość, ponieważ dużo zależy od gęstości i mocy zakwasu.
2019-02-07 12:31
Dziękuję za odpowiedź,a zakwas ma 9 dni i gęstość kwaśnej śmietany do zupy 😊, w sobotę mam zamiar piec
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia Elu 🙂
2019-03-05 14:08
Zrobilam wszystko jak w przepisie i wlasnie wyjelam z pueca...PIEKNY ZAKALEC.Kleisty gniot.Fuj.
2019-03-14 16:53
Witam,
Czy moge dodac maki owsianej zamiast zytniej?
-- Ania z AniaGotuje.pl Racze nie.
2019-03-15 12:46
Dziekuje za odpowiedz. A czy ma moze Pani przepis na chleb z mąki owsianej na zakwasie?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-15 15:33
Robiłam już próby, więc zapewne niedługo zrobię przepis na taki chleb. 👍
2019-03-16 06:31
Czekam z niecierpliwością😀
Piekę chleb żytni z tego przepisu I jest bardzo smaczny.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-04-20 01:09
🐥upieklam chlebek, jest bardzo twardy. Prosze mi napisac dlaczego? Pozdrawism serdecznie🐥j🐥🐥
zdjecie uzytkownika
2019-05-03 12:28
My upieklismy juz 8 chlebow. Pisze chlebow bo wazyly po ok 1.5kg :-) mniej wiecej raz w tygodniu wypiekamy i na caly ten czas chleb zachowuje swiezosc. Pieczemy w dluzszej keksowce wylozonej papierem. Do ciasta dodajemy namoczone siemie lniane i ziarna slonecznika. I jednak przykrywam folia aluminiowa na czas pieczenia, bo bez tego skorka jest twarda a dzieki folii jest fajna elastyczna.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!😍😍
2019-06-16 16:44
Spróbowałam Twoje go przepisu, ciasto odstawiłam na noc do wyrośnięcia. Trochę miałam obawy czy mi wyrośnie bo robiłam z młodego zakwasu, ale ciasto rano było ładnie wyrośnięte. Zaraz wstawiam do pieca. Nie mogę doczekać się aż je wyjmę i spróbuję
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego😀
2019-07-05 13:25
Czy to ciasto powinno być takie gęste, jak ciasto do pizzy? Zrobiłam z połowy porcji (miałam tylko 150 g zakwasu), i wyszła kulka jak do pizzy. Czy tak powinno być?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-05 16:05
Powinno być lekko luźniejsze, ale pewnie będzie takie po wyrastaniu.
2019-08-09 11:27
Pani Aniu nie mam możliwości zrobienia zakwasu. Mam więc pytanie - czy taki zakwas w proszku nadaje się do chleba i jeśli tak to ile należy go użyć.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-09 20:28
Tak Beatko. Daj jedną saszetkę zakwasu dr.Oetker + łyżeczkę suszonych drożdży tej samej firmy.
2019-08-10 10:25
Dziękuję za odpowiedź. Zaraz zabiorę się za robienie chleba. Pozdrawiam 🙂🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-08-24 08:16
Witam proszę mi powiedzieć dlaczego moje ciasto mi nie wyrosło przez noc, gdzie temperatura wynosiła 25 stopni, ciasto pod przykryciem, wszystko według przepisu i zakwas mam mocny, babelkujacy?
Pozdrawiam :) 🍞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-24 09:23
Z Twojego opisu wygląda na to, że chleb po całej nocy pracowania powinien dosłownie wyjść z foremki. Niestety nie mam pojęcia, ponieważ nie widziałam całego procesu oraz składników. Czy wcześniej zakwas był już wykorzystywany do wypieków, czy to miał być debiut?
2019-08-24 09:41
3 razy piekłem chleb i tylko za drugim razem mi wyrósł. Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna... :(
2019-10-10 18:26
Witaj Aniu, czy znaki zytniej typ 997 lub 1150 wyjdzie ten chlebek? W niemczech mam do takich rodzajów dostęp. .pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Myślę, że tak. Niech dłużej wyrasta.
Reklama
2019-10-13 09:36
Chlebek wyrósł pięknie i dobrze smakuje. Stał cała noc. Ma już 3 dni i nadal świeży 😀😀😀. Zrobiony ze świeżo przygotowanego zakwasu.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️👏️
2019-10-28 20:18
Dobrze wiedzieć; bo również mam mąkę typu 1150:)