Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Prosty i pyszny chleb bezglutenowy na drożdżach, to super propozycja na domowe pieczywo. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na wilgotny chleb bez glutenu. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia chleba: 55 minut
Liczba porcji: forma 30 x 11 cm - około 970 g

Kaloryczność kcal: 238 w 100 g chleba [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 200 g mąki gryczanej (owsianej lub jaglanej) - pełna szklanka
  • 150 g mąki ryżowej - około 4/5 szklanki
  • 100 g mąki kukurydzianej - nieco ponad pół sklanki
  • 50 g skrobi/mąki ziemniaczanej - 1/5 szklanki
  • 7 g drożdży instant - mała saszetka
  • 4 łyżki siemienia lnianego - do 40 g
  • 4 łyżki pestek słonecznika - do 50 g
  • 1 łyżka cukru lub miodu - do 10 g
  • 1 płaska łyżeczka soli - do 4 g
  • 500-600 ml lekko ciepłej wody

Chleb bezglutenowy

Foremka: keksówka o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm oraz 7 cm wysokości lub inne naczynie do pieczenia o pojemności około 1500 ml.
Pieczenie: 210 stopni, odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 55 minut 

Przed szykowaniem chleba bezglutenowego polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. Osoby na diecie bezglutenowej kupują mąki ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa - bezglutenowe. 

Chleb bezglutenowy, 1
Krok 1: Przygotuj sypkie składniki

W dużej misce umieść razem suche składniki: 200 gramów mąki gryczanej; 150 g mąki ryżowej; 100 g mąki kukurydzianej; 50 g skrobi/mąki ziemniaczanej; 4 łyżki pestek słonecznika; 4 łyżki siemienia lnianego bezglutenowego; 1 płaska łyżeczka soli. Wymieszaj składniki. 

Porada: Jeśli nie przepadasz za smakiem i aromatem mąki gryczanej, możesz zastąpić ją bezglutenową mąką owsianą lub jaglaną. Możesz też pominąć mąkę ryżową i dać wyłącznie mąkę kukurydzianą (150 + 100 gramów) i odwrotnie. Siemię lniane można zamienić na pestki dyni. 

Przygotuj sypkie składniki

Krok 2: Dodaj resztę składników

Do osobnego naczynia wlej na początek 500 ml lekko ciepłej wody (temperatura wody nie powinna przekraczać 35 stopni). Do wody dodaj łyżkę cukru, miodu lub syropu oraz małą saszetkę suszonych drożdży instant, czyli około 7-8 gramów. Całość mieszaj tak długo, aż drożdże połączą się z wodą w jednolity płyn. Powinno to zająć nie więcej niż kilka minut. 

Wodę z drożdżami wlej do suchych składników. Całość zamieszaj, a następnie wyrabiaj chwilę dłońmi. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kisielu. Jeśli jest za gęste, to dolej trochę więcej wody (raczej nie więcej niż maksymalnie 100 ml). Chleb bezglutenowy pieczemy w foremce, zatem nie powinno być za gęste. 

Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 60 minut. Ciasto powinno w tym czasie urosnąć. Jeśli nie rośnie, to przenieś je w odrobinę cieplejsze miejsce (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) lub czekaj cierpliwie nawet do 90 minut.

Dodaj resztę składników

Krok 3: Ciasto umieść w formie

Do upieczenia chleba bezglutenowego używam podłużnej i wąskiej keksówki o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm. Formę lekko natłuść od środka np. olejem do smażenia, a następnie obsyp bezglutenową mąką bezglutenowymi otrębami. Ciasto przełóż do foremki. Pewnie opadnie podczas przenoszenia do formy, wyrośnie jednak ponownie przy drugim wyrastaniu, w foremce. 

Zatem ponownie odstaw ciasto (teraz już w foremce), by odpoczęło. Tym razem wystarczy już zapewne 30 minut. Na czas drugiego wyrastania foremkę przykryj ściereczką bawełnianą lub przezroczystą folią spożywczą. 

Ciasto umieść w formie

Krok 4: Upiecz chleb

Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem bezglutenowym umieść na kratce w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół). Chleb piecz przez około 55 minut. Jeśli ciasto chlebowe mocno urosło podczas wyrastania, to bardzo możliwe, że podczas pieczenia nie podniesie się już wyżej. Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb bezglutenowy najlepiej jest kroić po całkowitym przestudzeniu.

Upiecz chleb

Chleb bezglutenowy, 6

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (763 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy, czyli taki, który pieczony jest bez glutenu. Na chleb bezglutenowy przepis może być bardzo różny. Na początek warto wiedzieć, że gluten jest białkiem znajdującym się w zbożach, takich jak pszenica, żyto oraz np. jęczmień, które są często używane do produkcji chleba oraz innych, najróżniejszych wypieków słodkich i słonych. Osoby, u których występuje nietolerancja glutenu, takie jak osoby z celiakią, nie powinny spożywać produktów zawierających gluten, aby uniknąć objawów choroby. Chleb bezglutenowy jest produkowany z mąki bezglutenowej, takiej jak mąka z ryżu, kukurydzy, z amarantusa lub sorgo, czy też mąka jaglana lub mąka owsiana z oznaczaniem, że jest to mąka bezglutenowa. Chleb bezglutenowy może i raczej będzie różnić się konsystencją i smakiem od chleba zawierającego, który gluten zawiera. Czy będzie to chleb sklepowy, czy też domowy chleb bezglutenowy, można go kupić i na naprawdę wiele sposobów. Zatem na chleb bezglutenowy przepisy mogą być bardzo różne. Super często łączy się specjalnie mąkę pszenną np. z jaglaną lub gryczaną, by uzyskać ciekawszy smak wypieku. Tutaj jednak, podczas szykowania przepisu na bezglutenowe pieczywo, skupiamy się wyłącznie na tym, by używać produktów bezglutenowych. 

Chleb bezglutenowy przepis

Mogłabym wymyślać bardzo różne przepisy na chleb bezglutenowy, ale tym razem pokażę mój ulubiony przepis na chleb bezglutenowy, który bardzo długo zachowuje świeżość. Bezglutenowy chleb można piec z różnych mąk, które nie zawierają glutenu. Najpopularniejsze są mąki takie jak mąka ryżowa, kukurydziana, amarantusowa, z sorgo, tapioki oraz "mąki" pozyskiwane z kasz. Będzie to mąka jaglana i np. super popularna mąka gryczana. Niektóre z tych mąk mają lepsze właściwości wiążące i lepiej nadają się do produkcji chleba bezglutenowego niż inne. Często mąki te są mieszane ze sobą, aby uzyskać optymalne właściwości. Najważniejsze jest, aby wybrać mąki, które będą pasować do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych, a także do tego, jakiego rodzaju chleba się chce uzyskać. Mąki bezglutenowe o dobrych właściwościach wiążących to mąka gryczana, z tapioki, z mączki kokosowej oraz np. z mączki z nasion chia. Te dwie ostatnie są dość trudne do kupienia. Przy okazji polecam też kilka przepisów z mojego Bloga Kulinarnego AniaGotuje. Super na śniadanie jest szakszuka z pomidorami. Na obiad polecam pyszne leczo oraz coś fantastycznego, czyli fasolka po bretońsku. Na kolację smaczna będzie burrata oraz coś do picia z witaminami, czyli sok z buraków świeżych. Jako ciekawa przekąska poleca się domowy paprykarz

Chleb bezglutenowy przepisy

Domowy chleb bez glutenu można wzbogacić o różne nasiona, pestki i zioła. Polecam dodawać do chleba pestki dyni, słonecznika oraz nasiona chia, czy siemię lniane. Super dodatkami do pieczywa nie zawierającego glutenu są zioła, takie jak rozmaryn, tymianek oraz bazylia. Tak samo orzechy, takie jak orzechy włoskie, czy migdały. Dodatki te nie tylko dodają smaku i tekstury chlebowi bezglutenowemu, ale także wprowadzają do niego wartości odżywcze. Zioła i orzechy są również często używane jako dodatki do chleba z glutenem, co oznacza, że ​​mogą one być łatwo zintegrowane z recepturą bezglutenową. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre z tych dodatków mogą być produkowane w miejscach, w których przetwarza się gluten, co może stanowić ryzyko kontaminacji glutenem dla osób z nietolerancją glutenu. Dlatego ważne jest, aby upewnić się, że wszystkie dodatki są certyfikowane jako produkty bezglutenowe. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak upiec chleb bezglutenowy, to zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy na drożdżach.