Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb z ziaren

Chleb z ziaren

Chleb z ziaren, a raczej chleb z płatków owsianych i pestek, to rewelacyjny wypiek bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu. Przepis jest niezwykle prosty, a chlebek pyszny.

- wystarczy wymieszać razem składniki
- chleb zachowuje świeżość przez minimum 5 dni
- super dokładny opis wykonania i wiele ciekawych porad 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas leżakowania masy: 2 godziny
Czas pieczenia chleba: 1 godzina 5 minut
Liczba porcji: forma 10 x 26 cm - około 1050 g

Kaloryczność kcal: 280 w 100 g chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 360 g płatków owsianych np. górskich - około 3 szklanki
  • 500 g jogurtu naturalnego lub Skyr do picia
  • 60 g siemienia lnianego - około 6 łyżek
  • 40 g pestek dyni - około 4 łyżki
  • 40 g pestek słonecznika - około 4 łyżki
  • 20 g jasnego sezamu - około 2 łyżki
  • 50 g suszonej żurawiny - jedna garść (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju roślinnego - około 20 g
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu - około 5 g
  • 1 łyżeczka soli - około 5 g

Chleb z ziaren

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wychodzi jeden chlebek o wadze około 1050 gramów. 

Foremka: keksówka o wymiarach wewnętrznych 10 x 26 cm oraz 7 cm wysokości lub inne naczynie do pieczenia o pojemności około 1200-1400 ml. 
Pieczenie: 180 stopni, odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 65 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem chleba z ziarnami polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. Podaję bowiem wiele zamienników do niektórych składników.

Chleb z ziaren, 1

Chleb z ziaren, 2

Chleb z ziaren przepis

W jednej misce umieść razem wszystkie suche składniki: 360 g płatków owsianych np. górskich lub dowolna mieszanka innych płatków owsianych; 60 gramów siemienia lnianego (całego lub mielonego, a najlepiej pół na pół); 40 gramów pestek dyni; 40 gramów pestek słonecznika; 20 gramów jasnego sezamu; 50 gramów suszonej żurawiny: łyżeczkę soli. 

Porada 1: Suszoną żurawinę możesz śmiało pominąć lub też zamienić na 50 gramów pokrojonych drobno suszonych śliwek, moreli lub jagód goi. W wersji bez owoców, polecam użyć 50 gramów orzechów. Tutaj sprawdzą się idealnie rozdrobnione nieco orzechy włoskie, pekan, nerkowca, czy nawet orzechy laskowe. 

Porada 2: Pestki dyni można zastąpić tą samą ilością pestek słonecznika i odwrotnie. Siemienia lnianego nie pomijaj, ponieważ jest to składnik, który tak samo jak płatki owsiane, idealnie łączy składniki, by chleb nie kruszył się po upieczeniu. 20 gramów sezamu jasnego można zastąpić sezamem czarnym lub nasionami chia lub nasionami babki płesznik. Do całości można też dołożyć do 4 gramów czarnuszki.

Chleb z ziaren, 3

W drugiej misce umieść 500 gramów jogurtu naturalnego, pitnego Skuru lub maślanki. Możesz też wymieszać ze sobą np. 250 gramów jogurtu i tyle samo Skyru. Wlej też dwie łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Dodaj również łyżeczkę ulubionego miodu lub zwykłego cukru, czy też syropu. Całość dokładnie wymieszaj.
Chleb z ziaren, 4

Składniki sypkie wsyp do miski z jogurtem i dodatkami. Wymieszaj wszystko dokładnie. Powstanie Ci bardzo gęsta papka. Miskę przykryj talerzem i odstaw na bok na około dwie godziny. Wybierz raczej chłodne miejsce, więc w upały przenieś miskę do schowka itp. To ważny etap, ponieważ składniki sypkie muszą nasiąknąć płynem i zmięknąć. 

Porada: Masa będzie na tyle gęsta, że można by z niej formować kulki i inne kształty. Tak ma być. Całość nie powinna być jednak ani zbyt sucha, by składniki suche nie były mokre, ani też płynna. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej jogurtu.

Chleb z ziaren, 5

Po dwóch godzinach przygotuj formę do pieczenia. Do upieczenia tego chleba zalecam wybierać keksówki. Użyłam małej formy o wymiarach 10 x 26 cm. Formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia lub wysmakuj od środka olejem i obsyp np. otrębami, czy zmielonymi drobnej płatkami owsianymi. Gęstą masę wyłóż do formy. Dokładnie wypełnij masą formę i wyrównaj powierzchnię. 
Chleb z ziaren, 6

Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem bez mąki umieść na kratce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół). Chleb z ziaren piecz przez około 65 minut. Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb z ziarnami najlepiej jest kroić po całkowitym przestudzeniu.

Porada: Jeśli użyjesz większej formy, to możliwe, że chleb upiecze się nieco szybciej. Chleb ten prawie nie rośnie, zatem zostaje mniej więcej tak wysoki, jak podczas wykładania masy do formy. 

Chleb z ziaren, 7

Chleb z ziaren, 8

Chleb z ziaren niesamowicie długo zachowuje świeżość. Jeśli nie zostanie zjedzony w dniu pieczenia, polecam zawinąć go w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Kanapki robię z niego przez minimum pięć dni. Chleb ten świetnie sprawdza się też na stole z zimnymi przekąskami (nie wysycha) oraz do szykowania imprezowych mini kanapeczek oraz jako baza do koreczków. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (632 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chleb z ziaren

Chleb z ziaren, a raczej głownie z pestek i płatków owsianych. Domowy chleb z ziaren bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu - brzmi jak nieosiągalna fantazja, prawda? Ale to absolutnie nie jest mrzonka. W rzeczywistości, pieczenie takiego zdrowego chleba w domu jest godne uwagi z wielu powodów, które postaram się pokrótce wymienić. Po pierwsze domowy chleb z ziarnem to naturalne składniki. Szykując w domu chleb z ziaren, mamy pewność co do jakości używanych składników. Możemy wybrać ekologiczne, nieskażone pestycydami ziarna, a także kontrolować rodzaje użytych ziaren oraz pestek. Chleb z ziarnami, to chleb bez mąki, zatem używamy do upieczenia głównie płatków owsianych, które możecie kupić również z oznaczeniem, że są bezglutenowe. Chleb bez mąki to świetna opcja dla osób z alergią na gluten lub celiakią, ponieważ pozwala uniknąć nadwrażliwości wywołanej białkiem pszenicy. Przepis na chleb z ziaren to bogactwo błonnika. Chleb z samych ziaren dostarcza więcej błonnika niż tradycyjny chleb pszenny. Błonnik jest niezbędnym elementem diety, ponieważ wspomaga prawidłowe trawienie, usprawniając pracę jelit i pomagając utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Przepis na chleb z ziarnami to super źródło wartościowych składników odżywczych. Chleb z ziarnami jest bogaty w witaminy z grupy B, antyoksydanty, białko, magnez, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Chleb z pestek i płatków owsianych nie wyrasta, ale smakuje nieziemsko. Domowy chleb z ziaren niesamowicie długo zachowuje świeżość. Zapraszam tez po inne moje przepisy na wytrawne wypieki. Przepyszne chaczapuri z jajkiem sadzonym i serem, rewelacyjny i wilgotny chleb razowy, czy też okrągłe pampuszki z sosem z koperkiem, to tylko kilka z nich. Koniecznie wypróbuj jeszcze langosze oraz domowe bułki cebulowe, a także niezwykle u mnie popularny chleb rwany z natką pietruszki. 

Chleb z ziarnami

Szykując chleb z ziaren przepis bez użycia drożdży i zakwasu ułatwia pracę, ale nie tylko. Niektóre osoby są uczulone na drożdże lub mają problem z ich trawieniem. Eliminacja drożdży i zakwasu z przepisu na chleb pozwala uniknąć występowania negatywnych reakcji i uczuleń. Domowy chleb z ziarnami bez mąki, drożdży i zakwasu zaskakuje swoim oryginalnym, lekko orzechowym lub też owocowym smakiem oraz konsystencją, która łatwo wpasowuje się do najróżniejszych kanapek czy przekąsek. Ten chleb z ziarnami przepis idealny dla osób, które nie przepadają lub boją się piec chleby i bułki. Chleb z ziaren bez mąki szykuje się niezwykle prosto i szybko. Aby zrobić przepis na zdrowy chleb z ziarnami wystarczy połączyć odpowiednie składniki, odczekać aż masa zmięknie, umieścić w formie i wstawić do piekarnika, unikając skomplikowanego procesu wyrabiania ciasta, wznoszenia się ciasta i martwienia się o jego zbyt duże opadnięcie. Jest to zdecydowanie przepis na dietetyczny chleb z ziarnami bez mąki. Ten chleb z ziarnami bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu to po prostu zdrowa, smaczna, nieskomplikowana i wartościowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Wspiera nasze zdrowie, jest przyjazny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i dostarcza wartościowych składników odżywczych, jednocześnie świetnie komponując się z różnorodnymi daniami. Ten chleb z ziarnami bez zakwasu nie jest wypiekiem puszystym,  jak te szykowane np. z mąki pszennej. Prosty przepis na chleb z ziarnami ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jeśli chcesz zobaczyć jak upiec chleb z ziarnami, to zapraszam po ten super przepis.