Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Zobacz jak w kilka minut przygotować domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić ciasto do wyrastania. Chleb jest pyszny, wilgotny i bardzo zdrowy.

- tylko 10 minut szykowania ciasta
- wystarczy wymieszać razem składniki
- super chleb na suszonym zakwasie i drożdżach

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 870 g chleba - foremka 12/30 cm

Kalorie: 210 w 100 g chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej - 480 g
  • 1 saszetka zakwasu żytniego suszonego - 15 g
  • 1 saszetka drożdży suszonych instant - 7 g
  • 1,5 szklanki ciepłej wody - 375 ml
  • 1 łyżka delikatnej oliwy
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 2 łyżki sezamu

Dodatkowy czas: pierwsze wyrastanie - 60 minut oraz drugie wyrastanie przed pieczeniem chleba- 30 minut. 
Forma do pieczenia chleba: foremka o wymiarach 12 x 30 cm i wysokości 8 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Czas pieczenia chleba: 35-40 minut
Temperatura pieczenia chleba: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół

Domowy i pachnący chleb orkiszowy piekę często na weekend, by rozkoszować się zapachem i smakiem świeżego pieczywa. Przygotowanie ciasta zajmuje mi tylko kilka minut. Odstawiam je do wyrastania i tylko przekładam do foremki, by po 40 minutach pieczenia zbierać pochwały od całej rodziny i gości :)

Chleb orkiszowy, 1

Chleb orkiszowy razowy

Do dużej, szklanej lub metalowej miski wsyp trzy szklanki mąki orkiszowej razowej. Jest to mąka otrzymywana jest z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Trzy szklanki o pojemności 250 ml to około 480 gramów mąki. 

Wsyp łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Kolejno dodaj też saszetkę drożdży suszonych instant o wadze 7 gramów oraz jedną saszetkę zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetker o wadze 15 gramów. Do tego chlebka zdecydowałam się dodać jeszcze dwie łyżki sezamu. Jedna łyżka sezamu jasnego i jedna łyżka sezamu czarnego. Wymieszaj dokładnie suche składniki.

Chleb orkiszowy, 2

Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodaj też 1,5 szklanki ciepłej wody (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) oraz łyżkę delikatnej oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego. Całość wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników. Otrzymasz dość gęste, klejące ciasto chlebowe. 
Chleb orkiszowy, 3

Chleb orkiszowy, 4

Ciasto na chleb orkiszowy przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na 60 minut. Najlepiej włóż je do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Ciasto powinno po tym czasie przynajmniej podwoić objętość. 
Chleb orkiszowy, 5

Foremkę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 30 cm i wysokości 8 cm) posmaruj od środka oliwą i obsyp sezamem. Foremkę możesz też obsypać od środka otrębami, bułką tartą lub mąką, bądź też nie obsypywać jej niczym i zostać tylko przy natłuszczeniu jej od wewnątrz. Ciasto chlebowe jest dość luźne, więc nie należy go piec na płaskiej blaszce. Ciasto przełóż do foremki i wyrównaj powierzchnię. Ja zazwyczaj natłuszczam lekko dłonie i placami rozprowadzam ciasto w foremce. 
Chleb orkiszowy, 6

Ciasto na chleb orkiszowy razowy za drugim razem wyrasta już w foremce, w której będzie się piekło i potrzebuje już tylko około 30 minut na wyrastanie. Pamiętaj o tym, by w pomieszczeniu w którym wyrasta chleb było dość ciepło i nie było przeciągów. Ciasta w foremce nie przykrywaj już ściereczką. Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem powoli przełóż do komory piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Chleb piecz przez maksymalnie 40 minut. 

Wyrośnięty chleb na chwilę przed pieczeniem.

Chleb orkiszowy, 7

Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb orkiszowy najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Można go wówczas kroić nawet na bardzo cienkie kromki. 
Chleb orkiszowy, 8

Bardzo często sięgam ostatnio po suszony zakwas żytni do wypieków. Jest to super wygodny produkt, dzięki któremu mogę upiec chleb na zakwasie, kiedy tylko mam na to ochotę. Domowy zakwas żytni do chleba jest świetny niezawodny. Z doświadczenia wiem, że każdy szykuje go jednak trochę inaczej. Dajemy różne typy mąki. Do tego nasze zakwasy różnią się gęstością oraz mocą. Nie zawsze zatem mogę podać Czytelnikom ile dokładnie mogą użyć w danym przepisie swojego zakwasu, wyhodowanego w domowym zaciszu. 

Jeśli chcesz zastąpić w przepisie zakwas suszony swoim domowym, aktywnym zakwasem żytnim, to zalecam użyć minimum 100 gramów zakwasu, ale nie więcej niż 200 gramów domowego zakwasu. Jak już wcześniej napisałam bardzo dużo zależy od jego gęstości i mocy. Zapewne użyjesz wówczas o pół szklanki mniej wody w przepisie.Saszetkę (7 gramów) drożdży suszonych instant możesz zastąpić 20 gramami drożdży świeżych.
Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (94 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-02-09 13:33
Wygląda dobrze, nawet bardzo. Nigdy nie korzystałam z suszonego zakwasu, dotąd robiłam go sama, ale co jakiś czas zapomniałam o regularnym "karmieniu" i było po nim. Ciekawa opcja. Czy ten zakwas daje podobny efekt smakowy do takiego "mokrego" zakwasu?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Jolu.. ja jestem nim zachwycona.
2019-02-09 16:17
Rewelacyjny chleb! Dzięki za ten przepis. Moj pierwszy taki prawdziwy chleb jak z piekarni.🙂🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Aniu 🙂
2019-02-09 17:02
Można dodać pestki słonecznika i dyni ?🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Śmiało!
2019-02-09 17:34
Chlebek orkiszowy upieczony!!!!! Dziękuję 😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍brawo!
2019-02-09 17:38
Mega prosty! Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło. Lepiej niż w moich najlepszych marzeniach.🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 😀
2019-02-09 22:20
Mąka typ 300 to nie mąka razowa. Razowa to typ 2000.
2019-02-09 23:46
Właśnie miałam to samo napisać. Zdrowe razowe, pełnoziarniste mąki mają typ powyżej 1850
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-10 08:32
Targroch posiada w swojej ofercie mąkę orkiszową razową typ. 300.
2019-02-10 19:26
o, faktycznie 👍
2019-03-02 17:05
Otóż to. Razowa to typ 2000. Wklejam zdjęcie mojego razowca na zakwasie z domieszką mąki żytniej 720. W miejsce wody stosuje kefir.
zdjecie uzytkownika
2019-02-11 11:09
Gdzie kupić suchy zakwas
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-11 14:21
Zakwas możesz już kupić nawet w Lidlu. Jest dostępny w większość dużych sklepów. Można go też kupić przez internet przez stronę producenta: Dr. Oetker.
2019-02-11 14:01
Czy ten zakwas można pominąć lub zastąpić czy innym ?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-11 14:22
Możesz użyć domowego zakwasu żytnego. Przepis na zakwas żytni do chleba 🙂 Ilość do 200 gramów.
2019-02-22 17:13
A czy mozna uzyc w tym przepisie maki pelnoziarnistej pszennej typ 2000?
-- Ania z AniaGotuje.pl Myślę, że tak.
2019-05-04 19:31
W przypadku dodania świeżych drożdży należy postępować tak, jak z suszonymi, tj. nie robić wcześniej zaczynu?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-05 11:39
Daj wówczas do 20 gramów świeżych drożdży. Możesz szykować zaczyn, ale nie jest to konieczne.
2019-05-20 09:12
Aniu odkąd trafiłam na twój przepis nie jemy w domu innego chleba. Pyszny
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło!😍
Reklama
2019-05-21 15:57
Zawsze dwa jeden idzie do córki .
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️👏️
2019-05-21 15:57
Mój chlebuś, piekę nie kupuję bo wiem co jem 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!!!😍
2019-08-23 04:49
A czy może być mąka tortowa orkiszowa?:)
-- Ania z AniaGotuje.pl Może być👍
2019-09-19 20:05
Aniu a od czego to zależy, że zawsze robie wszystko tak samo i z tych samych składników a chlebek raz pięknie wyrasta a innym razem duzo mniej...?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-20 11:04
Może od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu..
2019-10-05 16:53
Aniu to Twój kolejny rewelacyjny przepis, który wypróbowałam. Jak zwykle jasny i przejrzysty, nawet dla osób niebyt doświadczonych w kuchni. Chleb udał się rewelacyjnie 👌. W całym domu pachnie obłędnie. 😀 Dziękuję Ci bardzo!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny chlebek!😍
2019-10-05 23:00
Aniu chlebek super!👌 Chcę upiec i mam pytanie, czy można użyć oliwy z oliwek? Pozdrawiam 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie Aniu!🙂
2019-11-05 22:56
Można użyć czarnuszki, cebulki prażonej, i innych ziaren??
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.. tylko z umiarem 👍
2019-11-06 06:18
👏️Super ptzepis 🙂mam pytanie gdzie można kupić suszony zakwas ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Lewiatan... Carrefour..
2019-11-07 08:40
Juz gotowy! Przepyszny ❤️👌🍞
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudny Paulinko!
2019-11-07 15:27
Aniu czy chlebek mozna zamrozić? I jak długo może leżeć po upieczeniu? Nie psuje sie szybko?
Pozdrawiam 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-11-07 17:54
Śmiało można mrozić. Z psuciem.. ciężko powiedzieć, bo u nas szybko znika 😜
2019-11-12 11:59
Czy można połączyć make orkiszowa i żytnia?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie próbowałam..
Reklama

Chleb orkiszowy

Uwielbiam piec domowe pieczywo oraz bułki, ciasta drożdżowe i domowe pizze. Domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach piekę bardzo często. To wyjątkowo pyszny, wilgotny i zdrowy chleb orkiszowy razowy. Chleb orkiszowy razowy piekę zazwyczaj z mąki orkiszowej razowej. Mąka orkiszowa razowa otrzymywana jest z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten, który jest dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka ta bardzo dobrze miesza się z innymi, dzięki czemu wypieki są lekkie i pyszne. Zapach dopiero co upieczonego chleba na mące orkiszowej razowej jest wręcz nieziemski. Zapraszam po przepis na pyszne, domowe proziaki

Domowy chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej razowej piekę na suszonym zakwasie żytnim oraz na suszonych drożdżach instant. W momencie, gdy przekazuję Czytelnikom przepis na rynku ogólnie dostępnym znam tylko jednego producenta suszonego zakwasu żytniego. Szukaj więc zakwasu żytniego suszonego marki Dr. Oetker, który pakowany jest w saszetki po 15 gramów. Jest to ilość przeznaczona na około 500 gramów mąki. Taki zakwas łączę wówczas zawsze z jedną saszetką drożdży suszonych instant o wadze 7 gramów. Do ciasta na chleb orkiszowy można dodać sezam lub też czarnuszkę czy babkę płesznik. Sprawdzi się też siemię lniane oraz dowolne suszone zioła. Mój Blog Kulinarny to również pyszne ciasta, domowe obiady oraz sałatki, surówki i napoje. Z użyciem drożdży polecam Ci mój przepis na ciasto na pizzę oraz bułki na jogurcie