Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Zobacz jak w kilka minut przygotować domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić ciasto do wyrastania. Chleb jest pyszny, wilgotny i bardzo zdrowy.

- tylko 10 minut szykowania ciasta
- wystarczy wymieszać razem składniki
- super chleb na suszonym zakwasie i drożdżach

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 870 g chleba - foremka 12/30 cm

Kaloryczność kcal: 210 w 100 g chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej - 480 g
  • 1 saszetka zakwasu żytniego suszonego - 15 g
  • 1 saszetka drożdży suszonych instant - 7 g
  • 1,5 szklanki ciepłej wody - 375 ml
  • 1 łyżka delikatnej oliwy
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 2 łyżki sezamu

Dodatkowy czas: pierwsze wyrastanie - 60 minut oraz drugie wyrastanie przed pieczeniem chleba- 30 minut. 
Forma do pieczenia chleba: foremka o wymiarach 12 x 30 cm i wysokości 8 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Czas pieczenia chleba: 35-40 minut
Temperatura pieczenia chleba: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół

Domowy i pachnący chleb orkiszowy piekę często na weekend, by rozkoszować się zapachem i smakiem świeżego pieczywa. Przygotowanie ciasta zajmuje mi tylko kilka minut. Odstawiam je do wyrastania i tylko przekładam do foremki, by po 40 minutach pieczenia zbierać pochwały od całej rodziny i gości :)

Chleb orkiszowy, 1

Chleb orkiszowy na zakwasie

Do dużej, szklanej lub metalowej miski wsyp trzy szklanki mąki orkiszowej razowej. Jest to mąka otrzymywana jest z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Trzy szklanki o pojemności 250 ml to około 480 gramów mąki. 

Wsyp łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Kolejno dodaj też saszetkę drożdży suszonych instant o wadze 7 gramów oraz jedną saszetkę zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetker o wadze 15 gramów. Do tego chlebka zdecydowałam się dodać jeszcze dwie łyżki sezamu. Jedna łyżka sezamu jasnego i jedna łyżka sezamu czarnego. Wymieszaj dokładnie suche składniki.

Chleb orkiszowy, 2

Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodaj też 1,5 szklanki ciepłej wody (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) oraz łyżkę delikatnej oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego. Całość wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników. Otrzymasz dość gęste, klejące ciasto chlebowe. 
Chleb orkiszowy, 3

Chleb orkiszowy, 4

Ciasto na chleb orkiszowy przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na 60 minut. Najlepiej włóż je do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Ciasto powinno po tym czasie przynajmniej podwoić objętość. 
Chleb orkiszowy, 5

Foremkę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 30 cm i wysokości 8 cm) posmaruj od środka oliwą i obsyp sezamem. Foremkę możesz też obsypać od środka otrębami, bułką tartą lub mąką, bądź też nie obsypywać jej niczym i zostać tylko przy natłuszczeniu jej od wewnątrz. Ciasto chlebowe jest dość luźne, więc nie należy go piec na płaskiej blaszce. Ciasto przełóż do foremki i wyrównaj powierzchnię. Ja zazwyczaj natłuszczam lekko dłonie i placami rozprowadzam ciasto w foremce. 
Chleb orkiszowy, 6

Ciasto na chleb orkiszowy razowy za drugim razem wyrasta już w foremce, w której będzie się piekło i potrzebuje już tylko około 30 minut na wyrastanie. Pamiętaj o tym, by w pomieszczeniu w którym wyrasta chleb było dość ciepło i nie było przeciągów. Ciasta w foremce nie przykrywaj już ściereczką. Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem powoli przełóż do komory piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Chleb piecz przez maksymalnie 40 minut. 

Wyrośnięty chleb na chwilę przed pieczeniem.

Chleb orkiszowy, 7

Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb orkiszowy najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Można go wówczas kroić nawet na bardzo cienkie kromki.

 

Chleb orkiszowy, 8

Bardzo często sięgam ostatnio po suszony zakwas żytni do wypieków. Jest to super wygodny produkt, dzięki któremu mogę upiec chleb na zakwasie, kiedy tylko mam na to ochotę. Domowy zakwas żytni do chleba jest świetny niezawodny. Z doświadczenia wiem, że każdy szykuje go jednak trochę inaczej. Dajemy różne typy mąki. Do tego nasze zakwasy różnią się gęstością oraz mocą. Nie zawsze zatem mogę podać Czytelnikom ile dokładnie mogą użyć w danym przepisie swojego zakwasu, wyhodowanego w domowym zaciszu. 

Jeśli chcesz zastąpić w przepisie zakwas suszony swoim domowym, aktywnym zakwasem żytnim, to zalecam użyć minimum 100 gramów zakwasu, ale nie więcej niż 200 gramów domowego zakwasu. Jak już wcześniej napisałam bardzo dużo zależy od jego gęstości i mocy. Zapewne użyjesz wówczas o pół szklanki mniej wody w przepisie. Saszetkę (7 gramów) drożdży suszonych instant możesz zastąpić 20 gramami drożdży świeżych.


Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (127 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chleb orkiszowy

Uwielbiam piec domowe pieczywo oraz bułki, ciasta drożdżowe i domowe pizze. Domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach piekę bardzo często. To wyjątkowo pyszny, wilgotny i zdrowy chleb orkiszowy razowy. Chleb orkiszowy razowy piekę zazwyczaj z mąki orkiszowej razowej. Mąka orkiszowa razowa otrzymywana jest z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten, który jest dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka ta bardzo dobrze miesza się z innymi, dzięki czemu wypieki są lekkie i pyszne. Zapach dopiero co upieczonego chleba na mące orkiszowej razowej jest wręcz nieziemski. Zapraszam po przepis na pyszne, domowe proziaki

Domowy chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej razowej piekę na suszonym zakwasie żytnim oraz na suszonych drożdżach instant. W momencie, gdy przekazuję Czytelnikom przepis na rynku ogólnie dostępnym znam tylko jednego producenta suszonego zakwasu żytniego. Szukaj więc zakwasu żytniego suszonego marki Dr. Oetker, który pakowany jest w saszetki po 15 gramów. Jest to ilość przeznaczona na około 500 gramów mąki. Taki zakwas łączę wówczas zawsze z jedną saszetką drożdży suszonych instant o wadze 7 gramów. Do ciasta na chleb orkiszowy można dodać sezam lub też czarnuszkę czy babkę płesznik. Sprawdzi się też siemię lniane oraz dowolne suszone zioła. Mój Blog Kulinarny to również pyszne ciasta, domowe obiady oraz sałatki, surówki i napoje. Z użyciem drożdży polecam Ci mój przepis na ciasto na pizze.