Szare kluski

Szare kluski

Zapraszam po przepis na super pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia szare kluski. Można je podać na kilka sprawdzonych sposobów i w każdej wersji smakują rewelacyjnie. 

- tylko kilka tanich składników
- bez potrzeby formowania klusek
- do podania z wersji z mięsem lub z serem

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania 1 partii: 7 minut
Liczba porcji: 1 kg szarych klusek

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g

Składniki na szare kluski

  • 1 kg ziemniaków - waga przed obraniem
  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej lub mąki żytniej typ. 720 - około 160 g
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 średnie lub większe jajko
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Propozycja podania

  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 2 średnie cebule - do 300 g
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Kluski szare

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z podanej ilości składników powinno wyjść około jednego kilograma szarych klusek.
Potrzebujesz również: tarka do ziemniaków lub maszynka do mielenia ze specjalną nakładką do ścierania na bardzo drobno; szeroki, spory garnek; cedzak do łowienia kluseczek.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Kalorie policzone zostały wyłącznie do szarych klusek, czyli bez okrasy. Zanim zaczniesz szykować kluski szare, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Szare kluski polecam szykować z ziemniaków z kategorii C, czyli z ziemniaków sypkich, mączystych. Takie ziemniaki zawierają dużo skrobi a mniej wody. Do tej kategorii ziemniaków należą odmiany: augusta, agnes, omega, jurata, bryza, finezja, gracja, hinga.. i wiele innych. Ziemniaki ogólnoużytkowe, czyli z kategorii B oraz C/B też nadają się do zrobienia tych klusek.

Szare kluski, 1

Szare kluski przepis

Jeden kilogram sypkich ziemniaków obierz cienko i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach. (Po obraniu otrzymałam 880 gramów ziemniaków gotowych do tarcia). Do starcia ziemniaków używam wyłącznie tarki o bardzo drobnych oczkach, co widać też na zdjęciu poniżej. Ziemniaki można też zetrzeć przy użyciu malaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką.

Szare kluski, 2

Każdy używa trochę innych ziemniaków i jedne będą bardziej a inne mniej mączyste. Polecam lekko odcisnąć nadmiar wody ze startych ziemniaków. Ja używam do tego bawełnianej ściereczki, ale nie odciskam mocno masy i nie trzymam jej na ściereczce dłużej niż kilka minut. Tak więc odlałam do osobnej miski około 80 ml płynu (wody ze startych ziemniaków). Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda.

Odciśniętej wody nie wylewaj. Odstaw ją w miseczce na 10 minut. Po tym czasie na dnie naczynia powinna zebrać się skrobia z ziemniaków. Skrobię dołóż do masy ziemniaczanej i dodaj 1-2 niepełnych łyżek dodatkowej porcji skrobi/mąki ziemniaczanej. Jedną łyżkę daję zawsze, zaś dwie tylko wtedy, gdy ze startych ziemniaków odlewam więcej niż 80 ml wody. Do miski z ziemniakami wsyp tez pół płaskiej łyżeczki soli i wbij jedno jajko. 
Szare kluski, 3

Zostało już tylko dosypanie odpowiedniej ilości mąki. Zazwyczaj wsypuję jedną szklankę mąki, czyli około 160 gramów mąki. Można użyć mąki pszennej uniwersalnej, szymanowskiej lub poznańskiej. Dla osób, które nie używają lub nie mogą używać mąki pszennej, mam dobrą wiadomość. Szare kluski wychodzą rewelacyjne z dodatkiem mąki żytniej jasnej typ. 720. Tym razem wymieszałam mąkę pszenną uniwersalną z mąką żytnią w proporcji pół na pół. 

Masa ziemniaczana powinna być po wymieszaniu gęsta jak przestudzony budyń. Podczas nakładania ma nie wylewać się z łyżki, jednak nie może być tez tak sztywna, by można z niej było formować nierozpływające się kształty. Tak więc mąkę dodawaj ostrożnie i stopniowo. W razie potrzeby zwiększ lub zmniejsz jej ilość. 

Porada: Do masy pod szare kluski daję tylko trochę soli. Można jednak dosypać więcej soli lub dodać też trochę pieprzu lub słodkiej papryki w proszku. 
Szare kluski, 4

W dużym, szerokim garnku można już zacząć gotować wodę. Płaską łyżkę soli wsyp w momencie, gdy woda zacznie się gotować. Solenie wody nie jest jednak konieczne. Łyżką stołową (jak do jedzenia zupy) nakładaj porcje masy wielkości małego orzecha włoskiego (lub mniejsze) i od razu umieszczaj w garnku z wrzątkiem. Szarych klusek nie formujemy, tylko przekładamy do wody. Po ugotowaniu każda kluseczka ma trochę inny kształt, a w trakcie gotowania kluski odrobinę się powiększają. 

Po umieszczeniu jednej serii klusek, odczekaj do dwóch minut, zanim lekko zamieszasz kluski. Szare kluski lubią opadać na dno garnka i lekko do niego przywierać, ponieważ robimy je z luźniejszej masy i nie są formowane. Dlatego zalecam chwilę poczekać i dopiero, gdy już lekko się podgotują, ostrożnie je zamieszać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, czekamy jeszcze około pięciu minut i wyławiamy je przy pomocy szerokiego cedzaka. Wyłów wszystkie kluseczki, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść je na szerokim talerzu lub w salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje szarych klusek. Ja swoje kluski szare gotowałam w trzech turach. 

Porada: Cały czas kontroluj moc palnika. Woda ma się gotować, ale nie mocno wrzeć, by kluseczki się nie rozpadały. Dla pewności można zawsze wyłowić jedną kluskę i przekroić ją na pół, by sprawdzić, czy kluski są już gotowe do wyłowienia.
Szare kluski, 5

Szare kluski najczęściej podaję z okrasą, którą szykuję z podsmażonego z cebulką boczku. Okrasę warto przygotować sobie wcześniej lub smażyć w tym samym czasie, w którym szykujesz szare kluski. Boczek surowy wędzony (bez skóry) kroję w drobną kostkę i umieszczam na zimnej patelni. Ustawiam trochę niższą niż średnia moc palnika i powoli wytapiam z boczku cały tłuszcz. Trwa to do 10 minut. Następnie dolewam jeszcze około pięciu łyżek oleju do smażenia (jeśli boczek jest dość chudy). Na patelnię wykładam obrane i drobno poszatkowane cebule. Całość smażę jeszcze około 15 minut, aż do ładnego zarumienienia się cebulki. 
Szare kluski, 6

Całą zawartość patelni przekładam na półmisek z gotowymi szarymi kluskami i od razu podaję. Szare kluski z cebulką i boczkiem można dodatkowo udekorować siekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli mam ochotę, to kruszę też odrobinę twarogu i rozkładam na porcje szarych klusek z okrasą. Jeśli dodajesz twaróg, to możesz też śmiało zrezygnować z boczku i podać szare kluski w wersji bezmięsnej, czyli tylko z podsmażoną na oleju cebulką i twarogiem lub serem ricotta. 

Szare kluski świetnie smakują również w towarzystwie kapusty na ciepło lub dobrego bigosu.  
Szare kluski, 7

Z czym podasz swoje szare kluski? Może masz jeszcze inne ciekawe i pyszne propozycje na ich podanie?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (148 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Szare kluski

Szare kluseczki, czy też kluski szare, to pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia kluski. Ziemniaki są w naszym kraju jednym z najpopularniejszych warzyw, więc szykujemy z nich całe mnóstwo pysznych posiłków. Są głównymi składnikami wielu dań. Stanowią świetny dodatek do zup i sosów. Pieczone ziemniaczki uwielbia chyba każdy. Można je szykować przez cały rok i zawsze super smakują. Babka ziemniaczana to danie, które uwielbiam i pamiętam jeszcze jak wspaniale przyrządzała je moja Babcia. Wracając jednak do tematu, szare kluski ziemniaczane są warte spróbowania. Szare kluchy szykujemy bowiem głównie z surowych, tartych na bardzo drobnych oczkach ziemniaków. Szare kluski najlepiej jest robić z ziemniaków sypkich, czyli tych bardziej mączystych. Nie znaczy to jednak, że z innych nie wyjdą. Wyjdą również smaczne, tylko odejdzie więcej wody i otrzymasz mniej klusek na obiad. Szare kluski to ziemniaki tarte, symboliczne jajko surowe oraz trochę soli. Pieprzu do masy nie daję, ale można to zrobić. Do tego jeszcze dosypujemy sporo mąki pszennej lub też mąki żytniej. Ja bardzo często łączę ze sobą obie te mąki w proporcji pół na pół. Na jeden kilogram ziemniaków daję zazwyczaj jedną szklankę mąki. Mój przepis na szare kluski jest więc bardzo prosty i można go śmiało zapamiętać na stałe. Warto wiedzieć, że szare kluski szykowane z tych mniej mączystych ziemniaków można śmiało wspomóc przez dodanie dodatkowej porcji mąki/skrobi ziemniaczanej. Zazwyczaj wystarczy jedna lub dwie dodatkowe łyżki. To jak dokładnie szykuje się szare kluski, opisałam już w przepisie na kluski szare. Jest bowiem kilka dość istotnych informacji oraz sposobów na to, by kluski nie rozpadały się w trakcie gotowania. Zapomniałam dodać jeszcze, że szare kluski należą do tych wygodniejszych i prostszych przepisów również dlatego, że nie trzeba formować kształtu klusek. Gęste ciasto nakłada się na łyżkę i od razu porcja ląduje w garnku z wrzątkiem. Otrzymujemy wówczas niekształtne szare kluseczki. 

Szare kluski przepisy

Na szare kluski przepisy są do siebie raczej podobne. Jedni dają więcej mąki, inni zaś mniej. Czasem w masie ziemniaczanej pojawiają się dodatkowe przyprawy. Na szare kluski przepis nie jest jeden, ale nie ma między nimi dużych różnic. Szare kluski w całej Polsce szykujmy raczej bardzo podobnie. Szare kluski poznańskie bardzo często oprócz okrasy z cebuli i boczku wzbogacone są jeszcze o podsmażoną dodatkowo kiełbasę. Niektórzy znają też przepis na szare kluski śląskie, które tak samo jak szare kluski tradycyjne, szykuje się ze startych, surowych ziemniaków. Jednak w przypadku szarych klusek śląskich, bardziej odciskana jest woda i daje się więcej skrobi i czasem też mąki pszennej. Oczywiście szare kluski śląskie mają też kształt wszystkim znanych klusek śląskich. Jeśli masz ochotę poznać przepis na kluski śląskie białe, to zapraszam do szykowania ich razem ze mną. Szare kluski bardzo przypominają tez pyzy, które robimy okrągłe. Do pyz daje się już dość dużo dodatkowej porcji skrobi, by zachowały swój kształt. Warto jeszcze napisać o tym, z czym można podawać szare kluski. Kluski szare możesz oczywiście podać całkowicie dowolnie, i tak jak Ci będą tylko smakowały. Najczęściej jednak szare kluski podajemy z okrasą z podsmażonego boczku z cebulką. Jeśli będą podane wyłącznie z taką okrasą, to robimy jej więcej. Jeśli jednak taka okrasa to nie wszystko, to szykujemy tylko symboliczną jej ilość. Można też pominąć mięso i podać szare kluski tylko z cebulką podsmażoną na oleju. Do tego pasuje jeszcze pokruszony twaróg lub ser ricotta. Takie szare kluski z serem są rewelacyjne i lubię je tak samo jak makaron z serem. Szare kluski świetnie smakują też w towarzystwie kapusty zasmażanej lub też bigosu. Wszelkie kapustne dodatki będą rewelacyjne. A mój bigos pasuje do szarych klusek, jak żaden inny. Zapraszam zatem na przepis na szare kluski i życzę smacznego.